Tujina

Letalo je strmoglavilo, ker je pilot pomotoma zaviral

Moskva, 02. 11. 2011 17.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nesrečo letala, v kateri je umrla ruska hokejska ekipa, je povzročil pilot, ki je pri vzletu letala pomotoma zaviral. Letalo tako ni pridobilo ustrezne hitrosti za dvig in je strmoglavilo v bližini Jaroslavla.

Ostanki letala jak-42
Ostanki letala jak-42 FOTO: Reuters

Nesrečo potniškega letala jak-42, v kateri je umrla celotna ruska hokejska ekipa Lokomotiva iz Jaroslavla, je povzročila napaka pilota, je danes sporočila preiskovalna komisija. Eden od pilotov naj bi ob vzletu letala po pomoti zaviral, zaradi česar letalo ni pridobilo ustrezne hitrosti za dvig.

Potniško letalo jak-42 s 45 potniki, med katerimi so večino predstavljali hokejisti ruske ekipe Lokomotiva, je strmoglavilo v bližini Jaroslavla 7. septembra.

Rezultati dvomesečne preiskave so pokazali, da je nesrečo zakrivil pilot, ki je po pomoti pritisnil na zavoro. Letalo zato ni doseglo ustrezne hitrosti za vzlet. Dva metra nad tlemi je zadelo anteno na koncu letalske steze in strmoglavilo na tla v bližini letališča.

Po navedbah vodje komisije Alekseja Morozova bi lahko k nesreči letala pripomogel tudi kopilot, ki zaradi zdravstvenega stanja ne bi smel leteti, zmešnjava v pilotski kabini in to, da letalsko osebje ni prepoznalo težav ter se odpovedalo vzletu.

Preiskovalci so sicer že ob nesreči povedali, da so vsi trije motorji delovali pravilno.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

skydrol7
19. 11. 2011 03.29
@ Chatefucio napacno-napacno ....spoilerji se aktivirajo ko se kolesa let.podvozja dotaknejo steze. m/switches kontrolirajo system spoilerjov. L/P
dvdegrt
02. 11. 2011 23.10
V rusiji je tko ali pa tko zmeraj pilot kriv, in ne njihova podrta letala. Letalska druzba je lepo malo placala preiskovalni komisiji pa so napisali da je pilot kriv. v rusiji pa lepo se naprej slabo vzdrzujejo letal in nanje montirajo rabljene dele in tko naprej
cepec22
02. 11. 2011 19.53
Mogoce zracne zavore ali prevec flapsov, le to je mozno, sicer pa ne poznam primera, da bi nekdo zaviral z zavorami, saj bi jih vendar zazgal. Imel pa je pilot moznost zaustaviti, cim je videl, da pospeski niso normalni. Na taksnih letalih je ponavadi pilot izkusen in ne verjamem, da nebi naredil tega, saj je to alfabet letenja z vecmotornimi letali. Obstoja pa tudi moznost napake na signalizaciji zracnih zavor, ki je pri check listu niso zaznali in se zracna zovora ni vrnila v normalni polozaj, da bi jo pilot zaznal. Napaka je pilotova, saj bi moral ob nepravilnosti reagirati, kar pa se ni zgodilo.
Chatefucio
02. 11. 2011 18.43
Spoilerje je imel najbrš dvignjene... dvomim da bi bil namreč tako neumen da bi pritisnu na padala med vzletom, spoilerje se pa hitro pozabi spustit... Spoiler=airbrake