Tujina

VIDEO: Iščejo črno skrinjico

Džakarta, 05. 01. 2015 12.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
3

Predvidevajo, da so na dnu morja opazili rep ponesrečenega letala AirAsia, v katerega je vgrajena črna skrinjica. Čakajo na boljše vreme, da bi se potopili na morsko dno, kjer so opazili več velikih predmetov. Doslej so našli 37 trupel, večino so jih identificirali.

Prenos delov letala
Prenos delov letala FOTO: Reuters

Iskanje letala družbe AirAsia, ki je s 162 ljudmi na krovu strmoglavilo v Javansko morje, se nadaljuje na nekoliko razširjenem območju. Bojijo se, da so močni tokovi premaknili dele letala na morskem dnu.

V soboto so pod gladino opazili najmanj štiri velike predmete, od katerih je največji na globini 30 metrov in meri 18 metrov. V nedeljo so na morskem dnu zagledali še peti predmet, dolg skoraj 10 metrov, a še ni jasno, če je del ponesrečenega letala. Predvidevajo pa, da so na dnu morja opazili dele trupa letala in rep, v katerega je vgrajena črna skrinjica. Doslej so sicer našli zasilna vrata ter nekaj prtljage in sedežev.

V vodo so spustili opremo s sonarji, vreme pa zaenkrat še ne dopušča, da bi se vanjo spustili tudi potapljači. Predstavnik reševalne in iskalne ekipe S. B. Supriyadi upa, da jim bo vendarle kmalu uspelo ter bodo lahko poiskali vse dele letala in določili njihove točne koordinate. Vremenske razmere so sicer nekoliko boljše, z dvometrskimi valovi, v pripravljenosti je 80 potapljačev.

Pilot čaka na prevoz treh krst žrtev nesrečnega letala v Surabayo.
Pilot čaka na prevoz treh krst žrtev nesrečnega letala v Surabayo. FOTO: Reuters
Prenos krst s posmrtnimi ostanki žrtev
Prenos krst s posmrtnimi ostanki žrtev FOTO: Reuters

Doslej so našli 37 trupel, 25 so jih identificirali. Domnevajo, da je večina preostalih v trupu letala. S čolni preiskujejo obalni pas, kamor bi prav tako utegnilo zanesti posmrtne ostanke žrtev.

Letalo je 28. decembra strmoglavilo na poti iz indonezijske Surabaye v Singapur. Glede na poročilo indonezijske meteorološke agencije je imelo vreme ključno vlogo pri tragediji. Letalo je zašlo v neurje in zrak se je naenkrat močno ohladil. Posledično so zaradi zaledenitve verjetno odpovedali motorji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

skydrol7
05. 01. 2015 22.01
+0
kod pise pisec clanka o najdbi zadnjega dela letala kjer naj bi se nahajale crne skrinjice, je malo zgreseno ,na A320 se nahaja DFDR crna skrinjica na zadnjem delu ( repu) letala, druga skrinjica DCVR (cockpit voice recorder) pa na nosu( AVIONIC BAY) letala,obe so pa nujno potrebne da se razcisti vzrok te nesrece
kure bedne
05. 01. 2015 15.25
-2
Črno skrinjico so že ameri odnesli.
Cambi7
05. 01. 2015 14.08
+1
Malo čudno. Na 10km je zmeraj okoli - 50 in ne dežuje ali sneži? Saj so vsa letala za te razmere prirejena. No, lahko da se motim