Tujina

Neuradno: analiza črnih skrinjic z ruskega letala nakazuje na bombo

London, 06. 11. 2015 07.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Adria Airways do nadaljnega odpoveduje polete v Šarm el Šejk, slovensko zunanje ministrstvo pa zaradi možnosti terorističnih napadov potovanje tja odsvetuje. Tudi ruski predsednik Vladimir Putin je odredil ustavitev vseh poletov v Egipt. Vir blizu preiskave je sicer povedal, da analiza črnih skrinjic z ruskega letala nakazuje na bombo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Slovensko zunanje ministrstvo odsvetuje potovanje v Šarm El Šejk
    01:25
    Iz 24UR: Slovensko zunanje ministrstvo odsvetuje potovanje v Šarm El Šejk
  • Iz 24UR: Zmeda med britanskimi potniki
    02:39
    Iz 24UR: Zmeda med britanskimi potniki
Slovensko zunanje ministrstvo odsvetuje vsa potovanja v določene dele Egipta: zlasti na širše območje mest Kairo in Aleksandrija, v mesta v delti Nila in mesta ob Sueškem prekopu (Suez, Ismailia, Port Said), na celotno območje polotoka Sinaj ter obmejna področja z Libijo, Sudanom in Izraelom. Na seznam so dodali tudi Šarm el Šejk, pot tja začasno odsvetuje, vsaj dokler ne bo znanih več informacij o razlogih za to nesrečo.
V Adrii Airways so odpovedali jutrišnji let v egiptovski Šarm El Šejk. Danes so sprejeli odločitev, da na to letališče do nadaljnjega ne bodo leteli.

Bodo pa izvedli polet v Hurgado, ki je na drugi strani Rdečega morja, a bo polet izveden z dodatnimi ukrepi na področju varovanja.

V Adrii Airways še naprej spremljajo raziskavo nesreče ruskega letala in se o potencialnem letenju na območju Sinaja in Egipta odločajo na podlagi ocene povečanega tveganja in pri tem upoštevajo vse razpoložljive informacije.

V Adrii Airways bodo v prihodnjih dneh še naprej spremljali vse razpoložljive informacije in ustrezno ukrepali ter na podlagi tega sprejemali odločitve o prihodnjem letenju v Šarm El Šejk in Hurgado. Z agencijami še naprej sodelujejo in se medsebojno obveščajo.

Zunanje ministrstvo odsvetuje potovanja v Šarm el Šejk

Slovensko zunanje ministrstvo je danes objavilo opozorilo, da začasno odsvetujejo vsa potovanja v egiptovsko letovišče Šarm el Šejk, dokler ne bo znanih več informacij o razlogih sobotnega strmoglavljenja ruskega letala nad Sinajskim polotokom.

Kot je danes za STA pojasnil vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter, so se za nasvet državljanom, da odsvetujejo potovanja v Šarm el Šejk, odločili, ker okoliščine nesreče ruskega letala "vzbujajo več vprašanj, kot pa se ponuja odgovorov".

"Tako letalski prevozniki kot varnostni organi posameznih držav - tudi Egipta - ta trenutek nimajo odgovora, da je poskrbljeno za takšno stopnjo varnosti, ki bi omogočila varen prihod in odhod iz Šarm el Šejka," je povedal Šter.

"Odločili smo se, da to opozorilo objavimo tudi zaradi številnih vprašanj potencialnih potnikov tja," je povedal.

Slovenski turisti se bodo v domovino vrnili z rednimi letalskimi linijami

Pojasnil je, da je trenutno v Šarm el Šejku še nekaj slovenskih turistov (7 oziroma 8), ki bi se morali po prvotnih načrtih vrniti s sobotnim čarterskim poletom Adrie Airways, vendar pa so se ti zdaj s svojimi turističnimi agencijami dogovorili, da se bodo v domovino vrnili z rednimi letalskimi linijami, ki še gredo iz Šarm el Šejka. Nekateri se vračajo že danes, drugi v prihodnjih dneh, je še pojasnil Šter.

Zunanje ministrstvo sicer odsvetuje tudi vsa potovanja na širše območje Kaira in Aleksandrije, v mesta v delti Nila in mesta ob Sueškem prekopu - Suez, Ismailia, Port Said -, na celotno območje polotoka Sinaj ter na obmejna območja z Libijo, Sudanom in Izraelom.

Kot danes poroča britanski BBC, naj bi britanski preiskovalci na osnovi obveščevalnih podatkov, natančneje prestrežene komunikacije med skrajneži na Sinaju, ugotovili, da je rusko letalo strmoglavilo zaradi bombe, ki so jo teroristi pred vzletom skrili v prostoru za prtljago.
MZZ: Opozarjamo na možnost terorističnih napadov

"Opozarjamo na možnost terorističnih napadov predvsem na severnem delu in v notranjosti Sinajskega polotoka, zato odsvetujemo izlete izven turističnih središč," opozarjajo na spletnih straneh. Dodajajo pa, da so razmere v turističnih središčih Hurgada in Dahab ob Rdečem morju trenutno varne in stabilne, razmere na kairskem letališču pa omogočajo varen tranzit.

Vir: Analiza črnih skrinjic z ruskega letala nakazuje na bombo

Analiza črnih skrinjic z ruskega letala nakazuje na bombo na letalu, je danes po poročanju francoske tiskovne agencije sporočil vir blizu preiskave.

Analiza zapisovalnika podatkov o letu in snemalnika zvoka v pilotski kabini je pokazala, da je bilo vse normalno do 24. minute po vzletu, ko sta ob skrinjici prenehali delovati, kar nakazuje na "zelo nenadno eksplozivno dekompresijo". Podatki "močno podpirajo" teorijo o bombi na krovu letala, je povedal vir.

Po poročanju France 2 je vir povedal, da so posnetki iz črne skrinjice razkrili jasen posnetek zvoka eksplozije med letom ter dodal, da takšne eksplozije ne bi mogla povzročiti okvara motorja.

Drugi vir pa je za AFP povedal, da je analiza črne skrinjice, ki beleži podatke o letu, pokazala, da je bilo "vse normalno med letom, absolutno normalno, nato pa nenadoma ni bilo nič".

Putin odredil ustavitev vseh poletov v Egipt

Ruski predsednik Vladimir Putin je odredil ustavitev vseh poletov v Egipt, dokler se ne bo razjasnil vzrok sobotnega strmoglavljenja ruskega letala, je sporočil Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov.

Putinu je začasno ustavitev letalskih povezav z Egiptom svetovala ruska agencija za preiskovanje letalskih nesreč oz. Meddržavni odbor za letalstvo, ruski predsednik pa se je s tem strinjal, je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass povedal Peskov.

Ruski predsednik je še naročil vladi, naj poskrbi za varno vrnitev ruskih državljanov iz Egipta in sodelovanje z egiptovskimi oblastmi za zagotovitev varnosti letalskih povezav, je še povedal Peskov.

Pred tem je tudi vodja ruske varnostne službe FSB Aleksander Bortnikov predlagal, da bi Rusija ustavila vse polete v in iz Egipta, dokler se ne razjasnijo okoliščine strmoglavljenja ruskega letala, ki je bilo v soboto na poti iz egiptovskega Šarm el Šejka v ruski Sankt Peterburg.

Britanski potniki
Britanski potniki FOTO: Reuters

Kako poteka evakuacija Britancev?

Velika Britanija je danes v skladu z napovedmi začela evakuacijo turistov iz priljubljenega egiptovskega letovišča Šarm el Šejk. Ti so tam ostali ujeti, potem ko so v sredo prekinili letalske povezave med Otokom in polotokom Sinaj. A ker so egiptovske oblasti številne izredne lete zavrnile, iz letovišča danes ne bodo mogli odpeljati vseh.

Zakaj so egiptovske oblasti nekatere polete prepovedale?

Iz britanskega nizkocenovnika Easyjeta so sporočili, da so egiptovske oblasti izredne lete, ki so jih predvideli za današnje reševanje ujetih turistov, zavrnile. Odpovedanih naj bi bilo tako kar osem od za danes deset predvidenih Easyjetovih letov s Sinaja, a kot so zatrdili v družbi, skušajo zaplet rešiti "s pogovori na najvišji politični ravni".

Odločitev zadeva vse britanske prevoznike

Družbe Monarch, Thomson in British Airways sprva o zapletih niso poročale, a kasneje je postalo jasno, da odločitev egiptovskih oblasti zadeva vse britanske prevoznike, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Od skupno 20 za danes načrtovanih letov za evakuacijo so jih namreč oblasti dovolile le osem, kar pomeni, da bo več tisoč britanskih turistov vsaj še kakšen dan ostalo na Sinaju.

Egipt polete zavrnil zaradi novih varnostnih ukrepov: nimajo prostora za skladiščenje toliko prtljage

Egipt je sicer svojo odločitev utemeljil s tem, da so Britanci iz varnostnih razlogov sklenili, da potnikom na letala dovolijo le z ročno prtljago, medtem ko morajo ostalo prtljago pustiti na letališču in jo bodo za njimi pripeljali kasneje s posebnimi letali.

Kot je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pojasnil egiptovski minister za civilno letalstvo Hosam Kamal, na letališču v Šarm el Šejku ni prostora za skladiščenje "več kot 120 ton prtljage". Zato so se odločili, da dovolijo le osem potniških letov in pa polet tovornega letala, ki bo proti Otoku odpeljalo prtljago.

Zavladala panika

Med okoli 20.000 Britanci, katerih počitnice ob Rdečem morju so se zapletle po sobotnem strmoglavljenju ruskega letala nad Sinajem, je po sporočilu Easyjeta danes zavladala še dodatna panika in zmeda. Njihova evakuacija z letali je sicer načeloma napovedana za popoldanske ure in na letališču v Šarm el Šejku nanje že čakajo britanska letala.

Britanci na letališču.
Britanci na letališču. FOTO: Reuters
Evakuacijo je v četrtek odobril britanski premier David Cameron, potem ko je vodil zasedanje sveta za nacionalno varnost o tem, ali je ta glede na varnostne razmere na mednarodnem letališču v Šarm el Šejku mogoča. Kot je pojasnil Cameron, so na tem letališču zagotovili dodatne varnostne ukrepe, tako da lahko sedaj zagotovijo varno vrnitev Britancev.

Kakšni varnosti ukrepi so veljali?

Britanska televizijska hiša Sky News objavila skrajno zaskrbljujoč podatek: zaposleni na egiptovskem letališču ne izvajajo nadzora nad potniki in prtljago. Svojo izkušnjo sta delila moški in njegova partnerka, ki sta za borih 20 funtov (30 evrov) uspela priti na letalo, ne da bi kdo preveril njiju ali njuno prtljago.

Letališče v Šarm el Šejku
Letališče v Šarm el Šejku FOTO: Reuters

47-letni Dale Parkyn iz britanskega mesta Harrogate je bil s partnerko Joanne v egiptovskem letovišču pred nekaj meseci. Ko sta prišla na letališče, da bi odletela domov, sta bila šokirana nad vrsto čakajočih. Takrat je k njima pristopil letališki varnostnik v neprebojnem jopiču in jima ponudil, da ju za 20 funtov spusti mimo vrste. Ponudbo sta sprejela, mu plačala, moški pa ju je peljal mimo potnikov, ki so v vrstah čakali na varnostne preglede dokumentov in prtljage. Omenjena Britanca pa sta šla mimo vseh varnostnih točk, ne da bi ju kdo pregledal. Nato sta se le še vkrcala na letalo za Veliko Britanijo.

Paru se ves ta čas dogodek ni zdel sporen. A ko je odjeknila novica, da obstaja velika verjetnost, da je znotraj ruskega letala eksplodirala podtaknjena bomba, sta dojela, kaj se jima je zgodilo. Kljub temu, da je bilo na letališču ogromno vojakov, sta navadna britanska civilista za 20 funtov dobila neoviran dostop do letala.

Njuno prtljago so prevzeli in brez preverjanja poslali na letalo. Parkyn je dejal, da sta imela le potrjeni karti, kar je storila zaposlena za pultom, tik preden sta se vkrcala na letalo. "Ko zdaj pomislim na to, je res bizarno," je dejal Parkyn in dodal, da se mu je takrat zdelo fantastično, da sta se za drobiž izognila čakanju in varnostnim pregledom.

Ko pa sta slišala za možnost bombe na ruskem letalu, sta dojela, kaj sta storila in kaj bi se lahko zgodilo.

Letališče Šarm el Šejk
Letališče Šarm el Šejk FOTO: Reuters

In omenjena nista edina, ki sta delila svojo izkušnjo. Številni opozarjajo, da so bili priča pomanjkljivim varnostnim ukrepom.

Egiptovske oblasti so včeraj sporočile, da vsa njihova letališča delujejo v skladu z mednarodnimi smernicami za zagotavljanje varnostni na letališčih in letih.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (276)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
07. 11. 2015 11.28
+2
Tale zgodba je precej podobna zgodbi letala, ki so ga uničili nad Ukrajino, polnega Nizozemcev. Tudi tam je šlo za bombo, na letalo dano še pred vzletom.
Klavdij Volk
07. 11. 2015 18.01
-1
Tistega so sklatli z zemlje,ruska raketa..Kdo je streljal se ne ve..
majstr4
07. 11. 2015 09.37
-1
jah kaj naj rečem, počasi vse prihaja na dan. Kaj boš ? Če ti vsi pravijo, da je nekaj smrtno nevarno, potem jim pač verjameš. Ampak kaj pa to zdaj pomeni, če mi skenslamo lete na bližnji vzhod pa to ? nič dobrega! S tem pokažemo nekakšno zavezništvo z velesilami, pa naj si bo to Rusija, Anglija, ZDA ... Dejstvo je, da je glavni razkol tu še vedno med krščansko in musimansko vero, kar pa je za nas morda v prihodnosti problem glede na to koliko ljudi prihaja sem gor oz. kako obsežna vojna se dogaja tam dol
Praškovarit
07. 11. 2015 09.27
+3
cena za šarm je še kar 300 eur, zdej bi mogl na 50 spustit
Klavdij Volk
07. 11. 2015 18.03
Če mi plačajo za pol leta ne grem z letalom,pa ne samo v Egipt, povsod po svetu..
feniks69
07. 11. 2015 08.40
-2
ne trdim da ni bilo bombe!, ampak ko nekaj eksplodira se to na plehu pozna pa še kemijske sledi eksploziva so prisotne. Kako naj črna skrinjica ve da je šlo za bombo teroristov in verjetno točno določenih?, nekako me spominja na dvojčke..............Zakuhali bodo takšno sra..e da jim bo nadzor ušel z vajeti, velesile mislim ne neke skupine teroristov verjetno ustanovljene z blagoslovom izvoznikov demokracije
ferencz 1
07. 11. 2015 07.46
+8
Še čuden, da se da ta članek komentirati!
ferencz 1
07. 11. 2015 07.42
+8
Pod Donbasom v Ukrajini, ki so ga zavzeli ruski ukrajinci -naj bi bila velika nahajališča nafte, kar močno srbi satanističneZDA!
ferencz 1
07. 11. 2015 07.40
+4
Dogovora iz Minska do konca leta ne bo mogoče uresničiti Normandijska četverica ugotavlja, da se vojna na vzhodu Ukrajine (pre)počasi umirja, a po drugi strani je zadovoljna, da se spoštovanje premirja izboljšuje in je vse manj incidentov. Zunanji ministri Nemčije, Francije, Rusije in Ukrajine so se v petek v Berlinu pogovarjali o naslednjih korakih za končanje konflikta na vzhodu Ukrajine in pri tem ugotavljali, da je napredek dokaj počasen.
Samo.Jst
07. 11. 2015 07.38
+3
Krog se zapira in trojanski konj je ze za obzidjem... birokrati pa se vedno razpravljajo.
Morana7
07. 11. 2015 12.56
Če smo pa dobili 10 mio€ pomoči od EU v katere proračun smo jih pred tem dali....pa saj veš človekove pravice in demokracijo je treba zagotovit vsem..razen muslimanskim ženskam...te kjlub vstopu v EU še vedno nimajo za burek...
ferencz 1
07. 11. 2015 07.25
+1
Črna skrinjica nakazuje, da za to stvarjo stojijo satanski američani!
I Res
07. 11. 2015 07.25
-1
sigurno nakazuje na atomsko bombo.zakaj ne počakate na konec preiskave in ne plasirate že pred tem nekih informacij ki niso resnične. sramota da obstaja tak medij v sloveniji
sliva12 1
07. 11. 2015 06.41
+10
Mene niso te čivšanuna ste države nikoli zanimale če bi mi kateri zastonj dal vozovnice ni bi šel gledat teh umazanih sipc-ev. ...
sliva12 1
07. 11. 2015 06.26
+1
Vse politike naložite na letalo pa ji poslat bresplačno do...Potem pa bojo mogoče boljše plače v slo.sigurno ne bo več jamranja in stokanja,da če se minimalna plača poveča da bo slo.bankrotirala..Fincev si je treba vzet za vzgled...
HumanNOTsheep
07. 11. 2015 04.45
+2
lahko me mate za norca pa da živim v zablodi ampak tretja svetovna vojna je že kar blizu ...
HumanNOTsheep
07. 11. 2015 04.46
+2
mi pa sam čakamo kot neke ovčke za zakol .... zahvala ameriki seveda ....
komunjara 1
07. 11. 2015 06.56
+1
Praškovarit
07. 11. 2015 09.25
wow zdej si pa tplo vodo odkril. eni to že en cajt vemo
HumanNOTsheep
07. 11. 2015 15.34
problem je na "eni" ... ubistvu premal ljudi ve
Klimova
07. 11. 2015 03.11
+5
Egiptovski letališki delavci so preslabo plačani, da bi jih brigala varnost tujcev
.jest
07. 11. 2015 07.16
+2
Ali misliš, da so slovenski varnostniki dobro plačani?
Infraping
07. 11. 2015 02.49
+4
v križarske vojne!!!!!!!!!!
Klimova
07. 11. 2015 03.35
+7
a ni boljši tale scenarij? Angela jim je mnogo obljubila, dala pa jim bo delo in mizerne plače. Višek bo naterala na meje in iz Evrope, kjer se bodo morali znajti sami. Mi bomo ta višek obrnili proti angeli zaradi praznih obljub, ki jim jih je dala in nathegnila tudi nas uboge slovence, oziroma Slovane. In ker bo imela cel cirkus znotraj Evrope, bo zahtevala ukrepe od amerosov. Ameri pa ne bojo ukrepali, ker jim je Vladimir obljubil eno nad new york, če bojo samo mrdnili. Torej? Nobene križarske ni treba.. samo rusom je treba ukiniti sankcije
Klimova
07. 11. 2015 03.38
+4
pomoč je na dosegu roke, samo opravičiti se je treba in lepo prositi. A je težko, ane?
Klimova
07. 11. 2015 03.45
+4
zelo težko je sodelovati, če gospodar hlapcu prepove pozitivno komunikacijo z njegovim osebnoim sovrražnikom, a ne? Ne vem zakaj naj bi bili Rusi grrožnja evropi, če stalina že zdavnaj ni več? Da ne govorimo o izrojeni demokraciji
mr.wu
07. 11. 2015 02.47
+9
V tedniku Charlie Hebdou so objavili karikaturo pod naslovom "Rusija stopnjuje zračne napade" ;na karikaturi je narisan islamist ki se trudi zaščititi od padajočih delov potniškega letala in potnikov. Zakaj tega ne objavite? A vas je sram da ste pred kratkim zaradi tega istega Charlija cvilili in jokali vsak dan mesec dni? Isti ste gnusi kot oni. Jesuis Charlie
BUONcaffee
07. 11. 2015 02.26
-3
Tisti na sliki ima sumljiv obraz! Poglejte ga!!!!!
HumanNOTsheep
07. 11. 2015 04.36
+4
tisti cavlek je pa malo čez les ! poglejte ga!!!!!
Klimova
07. 11. 2015 02.25
+1
Ha, Iranci bodo analizirali blago, ki prihaja iz amerike. Koka kola je že prepovedana
BUONcaffee
07. 11. 2015 02.30
-2
Kaj pa coca cola? Baje, da original ameriška se tudi pri nas ne prodaja.
Klimova
07. 11. 2015 02.35
+2
BUONcaffee
07. 11. 2015 02.38
+0
Ti niso všeč? Kaj pa jaz????? Mene ne zanima politika, če sem iskren. Lahko bi se dobro ujela!
Klimova
07. 11. 2015 02.47
+2
BUONcaffee
07. 11. 2015 02.50
-1
Klimova@ Sem romantičen in še dober mož bi ti bil.
Klimova
07. 11. 2015 02.55
+3
lej čavle- vstala sem v petek ob 6ih zjutraj in delala neprekinjeno do danes, oziroma do sobote do pol dveh ponoči. In ker sem polna adrenalina, zdaj ne morem spati, oziroma bom omagala šele čez eno uro. Potem bom spala do devetih zjutraj, ko imam druge načrte. Kaj naj delam s tabo, razen da mi pomagaš k uspavanju?
BUONcaffee
07. 11. 2015 02.23
-3
Upam, da ne boste potovali v Egipt. Ste videli, ste videli?????????
muci007
07. 11. 2015 02.14
+8
Upam, da Rusi izbrišejo ISIS! USA bodo pa jokale!
muci007
07. 11. 2015 02.28
+1
So tudi taki, ki dajejo minuse, simpatizirajo z ekstremisti, istočasno pa čakajo na đamijo v ljubljani.
Klimova
07. 11. 2015 02.40
+4