Tujina

Letališča imajo spet gorivo

Pariz, 17. 10. 2010 17.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Stavka v Franciji še vedno traja. Čeprav se je oskrba z gorivom normalizirala, pa v železniškem prometu še vedno prihaja do zamud in izpadov vlakov. Stavkajočim se vse pogosteje pridružujejo tudi tovornjakarji.

Oskrba z gorivom na pariških letališčih, ki je bila zaradi stavke zaposlenih v rafinerijah v Franciji v minulih dneh ogrožena, sedaj spet poteka nemoteno, je sporočil francoski minister za promet Dominique Bussereau. Stavka je naperjena proti pokojninski reformi predsednika Nicolasa Sarkozyja.

Protesti v Franciji - 2
Protesti v Franciji - 2 FOTO: Reuters

V soboto zjutraj je zaradi stavke v desetih od skupno 12 francoskih rafinerij in pa zaradi blokade večjih skladišč z gorivom prišlo do motnje z oskrbo glavnih dveh pariških letališč Orly in Charles de Gaulle.

Danes le še manjša letališča, kot so tista v Nici ali Nantesu, zaradi stavke niso dobila pošiljk goriva, vendar zaradi tega ne prihaja do odpovedi letov. Letalske družbe pa so pozvali, naj natočijo gorivo na ciljnih ali vmesnih postajah.

Tudi pri oskrbi bencina se je položaj medtem normaliziral. Minister za promet je voznike znova pozval, naj si ne kopičijo zalog.

V železniškem prometu je tudi danes, že šesti dan stavke, prišlo do zamud in izpadov vlakov. Vozili naj bi le dve tretjini hitrih vlakov in vsak drugi regionalni vlak. Stavkajočim delavcem se sedaj vse pogosteje pridružujejo tudi vozniki tovornjakov, ki blokirajo velika križišča in skladišča bencina.

Gre za že četrto tovrstno stavko v zadnjih petih tednih, ki so jo v torek začeli zaposleni v javnem prometu, učitelji, novinarji ter številni drugi uslužbenci v javnem in zasebnem sektorju. Pozneje se je stavka nadaljevala v zmanjšanem obsegu, saj so se mnogi odločili vrniti na delo, še vedno pa se nadaljuje v javnem prometu.

Protest
Protest FOTO: Reuters

V soboto so ulice francoskih mest preplavile množice protestnikov proti sporni pokojninski reformi. Po navedbah sindikatov se je protestov udeležilo najmanj tri milijone ljudi, po ocenah policije pa okoli 800.000. Pokojninska reforma predvideva zvišanje upokojitvene dobe s 60 na 62 let do leta 2018. Potrdil jo je že spodnji dom parlamenta, narodna skupščina. Zgornji dom, senat, pa naj bi o reformi glasoval v sredo.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resnica.boli..
17. 10. 2010 18.23
kdo je pa pri nas zdaj na vrsti? poslanci? saj smo navajeni, da stavkajo vedno le tisti, ki delajo najmanj in dobijo (nakradejo) največ...