Tujina

Legalizacija prostitucije med nogometnim prvenstvom?

Johannesburg, 11. 10. 2009 18.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Svetovno prvenstvo v nogometu v Južnoafriški republiki leta 2010 predstavlja veliko tveganje, kar se tiče širjenja virusa HIV, zato se vrstijo pozivi k legalizaciji prostitucije v tej državi.

Prostitucija
Prostitucija FOTO: Reuters
Stopnja okuženosti med ženskami, starimi od 30 do 34 let, je bila lani v Južnoafriški republiki 40,4-odstotna.

Eden vodilnih profesorjev, ki se na univerzi Witwatersrand v Johannesburgu ukvarja z raziskavami virusa HIV, Ian Sanne je prepričan, da svetovno prvenstvo v nogometu zaradi velikega števila obiskovalcev, ki si želijo zabave, predstavlja tudi veliko tveganje za širjenje smrtonosnega virusa. Zato poziva k čimprejšnji registraciji in pregledovanju prostitutk. Po nekaterih ocenah naj bi jih bila namreč kar polovica okuženih s HIV.

Sanne opozarja, da v nevarnosti niso samo tuji obiskovalci, ampak tudi južnoafriški državljani. “HIV/Aids je globalni problem, zato moramo pozivati k previdnosti in odgovornosti,” je prepričan. Ob tem poziva k sprejetju zakonskih predpisov, ki bi regulirali prostitucijo. “Začasna uzakonitev prostitucije bi bila najboljša za državo, vsekakor boljša kot to, da ne naredimo nič. Spolne delavke bi se morale registrirati in dobiti dovoljenje za delo, za kar pa bi bil pogoj zdravstveni pregled, ki bi dokazal, da niso okužene.

Nekdanji južnoafriški direktor policije Jackie Selebi, ki je zdaj suspendiran zaradi suma korupcije, je javnost razburil s svojim predlogom, da bi med svetovnim prvenstvom legalizirali prostitucijo in pitje alkohola na javnih površinah. Po njegovem mnenju bi imeli policisti tako dosti manj dela.

Južnoafriška republika je sicer epicenter globalne epidemije virusa HIV, saj je okuženih več kot pet milijonov odraslih. Lani je tam zaradi bolezni, povezanih z aidsom, umrlo 250.000 ljudi. Zdravila, ki bi črni davek zmanjšala, so draga, zaradi česar jih jemlje manj kot tretjina okuženih.

Sanne je tako prepričan, da bi morali svetovno prvenstvo izkoristiti prav za dviganje ozaveščenosti glede tega, kako pomembno je testiranje na HIV. Vendar pa so se ob tem razburile organizacije za boj proti aidsu, češ da postavlja skrb za tujce pred skrb za domače državljane. “Da bi pomagali desettisočim ženskam, ki so prisiljene v prostitucijo, bi to morali legalizirati že zdaj, ne pa sprejeti zgolj začasne ukrepe ob svetovnem prvenstvu,” je dejala ena od članic.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alterego
12. 10. 2009 10.13
mogoče bi pomagalo, če bi zraven vsake karte za fuzbal dajal še en paklc kondomov?
SheppardJohn
11. 10. 2009 19.29
primitivci eni
bostjan@kocevje.com
11. 10. 2009 19.04
zakwa pa me brišete, če rečem da bojo hrvatice v jar, če že njihovih fuzbalerjev ne bo???
casinio
11. 10. 2009 18.45
lepo bi bilo,da se ne bi vrnil iz finala ves okužen