Tujina

Ledeni kaos se umirja

Madrid, 10. 01. 2009 16.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko so morali madridsko letališče zaradi močnega sneženja začasno zapreti, sta zdaj odprti dve stezi od štirih, še vedno pa prihaja do zamud pri letih.

Po zagotovilih španskega nacionalnega letališkega upravljalca Aena, sta po petkovem kaosu na madridskem letališču Barajas odprti že dve od štirih stez, vseeno pa prihaja do zamud pri letih. "Čez noč se je temperatura spustila na minus šest stopinj in z letal je potrebno odstraniti nastali led," je poudarila tiskovna predstavnica Aene.

Na madridskem letališču je še vedno na stotine potnikov.
Na madridskem letališču je še vedno na stotine potnikov. FOTO: Reuters

Na letališču je še vedno na stotine potnikov, ki so morali celo prespati v letališki stavbi, saj v petek zvečer niso mogli zapustiti zasnežene španske prestolnice. Zaradi močnega sneženja in slabe vidljivosti so namreč letališče zaprli za več kot pet ur in preložili na stotine letov, medtem ko so 52 prihajajočih letal preusmerili.

Za danes je načrtovanih 985 prihodov in odhodov, zaenkrat pa je pristalo in vzletelo 100 letal. Ekipe so sicer delale celo noč, da bi z letaliških stez odstranile 30 centimetrov zapadlega snega.

Kaos na madridskem letališču
Kaos na madridskem letališču FOTO: Reuters

Nepričakovano snežno neurje — vremenoslovci so v snega nevajenem Madridu napovedovali zgolj rahle snežne padavine — je sprožilo prometni kaos tudi na prometnicah v španski prestolnici in njeni okolici. Nastalo je preko 400 kilometrov zastojev. Nekatere ceste v severni in osrednji Španiji so bile tudi danes zaprte oziroma so bile prevozne samo s snežnimi verigami.

Zima klesti po Evropi

O težavah zaradi hude zime pa še naprej poročajo tudi iz drugih delov Evrope. V Bolgariji in na Madžarskem so se temperature spustila na minus dvajset stopinj, pri čemer so v Bolgariji radiatorji v domovih zaradi plinske krize kvečjemu mlačni.

Na Madžarskem je v tem tednu zaradi podhladitve v lastnih stanovanjih umrlo preko deset ljudi, ki niso zmogli plačati stroškov ogrevanja. Po ocenah človekoljubnih organizacij v tej članici EU zaradi mraza vsako zimo umre med 300 in 400 ljudi, od tega 80 odstotkov v lastnih domovanjih. Tako vlada kot opozicija sta zato predlagali sprejem posebne zakonodaje, s katero bi preprečili takšne dogodke. V ekstremnih razmerah, kot vladajo trenutno, lahko namreč stroški ogrevanja predstavljajo celo polovico pokojnine.

Zimsko vreme povzroča težave tudi na Madžarskem.
Zimsko vreme povzroča težave tudi na Madžarskem. FOTO: Reuters

Tudi v Franciji oblasti pozivajo državljane, naj bolje skrbijo za ovdovele starejše občane. V teh mrzlih dneh je namreč zdravstveno pomoč poiskalo nadpovprečno veliko starejših ljudi.

V Belgiji in Nemčiji pa težave povzroča led. V Nemčiji je zaradi ledenega pokrova na rekah in kanalih moten rečni promet, prihaja pa tudi do nesreč zaradi vdorov ledu na jezerih in ribnikih. V Belgiji je zaradi vdora ledu na enem od tamkajšnjih rečnih kanalov umrl invalid. Čeprav so ga iz vode rešili, je kasneje podlegel podhladitvi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Chatefucio
10. 01. 2009 21.14
quantum, slovenskih cestarjev ne mešaj z drekom...njihovo delo je v redu...da prihaja ob metežih do zastojev povzroči folk, ki ne zna vozit...
kanjicki
10. 01. 2009 18.31
v madridu je blo 3cm snega ne 30!!!!!! Španci nimajo pojma.
quantum
10. 01. 2009 17.57
Ne pišite neumnost kot da so čakali da je zapadlo 30cm snega. Niso kot slovenski cestarji oz tisti ki jim rečejo kdaj naj začnejo s pluženjem. In še to. Vidljivost ima zelo malo veze z odpovedjo letov.