Tujina

Le kdo bi pobrani bombaž lepil nazaj na grme? Uzbekistanci mislili, da bodo očarali premierja

London, 16. 10. 2015 13.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Lokalni funkcionarji v Uzbekistanu so od kmetov v vasi Šahartepa zahtevali, da že pobrani bombaž nalepijo nazaj na grme. S snežno belimi polji so želeli narediti vtis na premierja Šavkata Mirijajeva, ko so zvedeli, da naj bi se peljal skozi njihovo vas. Premierja ni bilo.

Ruski predsednik Vladimir Putin in uzbekistanski premier Šavkat Mirijajev
Ruski predsednik Vladimir Putin in uzbekistanski premier Šavkat Mirijajev FOTO: Reuters

Najbolje bi bilo, če bombaža kmetje še ne bi pobrali, ker pa so to že storili, so jim funkcionarji pač ukazali, naj bombažne kroglice prilepijo nazaj na grme, da bo premier videl, kako bogata žetev tega najpomembnejšega pridelka v Uzbekistanu se obeta, piše britanski Guardian.

Vse skupaj se je dogajalo konec septembra, pred pričakovanih obiskom premierja Mirzijajeva. K lepljenju bombažnih kroglic na grme ob glavni cesti skozi vas, po kateri naj bi se popeljal premierjev konvoj, so prisili kakih 400 prebivalcev in prebivalk vasi Šahartepa, ki leži v pokrajini Ferhana.

"Nekateri so nanašali lepilo na kroglice, drugi so na kroglice nanašali bombaž, tretji pa so te bombažne kapsule lepili na stebla v prvi vrsti bombažnega nasada," je neimenovani vir povedal za uzbekistanski program radia Svobodna Evropa.

"Ko sem ji vprašal, zakaj lepijo bombaž, so mi povedali: 'Očitno prihaja premier in povedali so nam, da mora tu vse videti lepo'," je še povedal neimenovani vaščan. To niso bile edine priprave na premierjev obisk. Več sto drugi prebivalcev je moralo pomesti območje ob glavni cesti, da je bila to čista za premierja.

Bombaž
Bombaž FOTO: Reuters

Lepili so zaman, premier si je premislil

Vse skupaj je bilo na koncu zaman, saj si je premier v zadnjem hipu izbral drugo pot in ni potoval skozi Šahartepo.

Oblasti v pokrajini Ferhana se tokrat niso prvič tako zelo potrudile narediti dober vtis na najvišje v Uzbekistanu. Tako naj bi lepljenje bombaža nazaj na grme zahtevale že leta 2009, ko so želele narediti vtis na predsednika Islama Karimova. Marca letos naj bi zanj na drevje nalepili umetne cvetove.

Tovrstna praksa je običajna tudi v drugih državah na območju nekdanje Sovjetske zveze. Z območja izhaja tudi izraz Potemkinove vasi. Temelji na zgodovinskem dogajanju iz 18. stoletja, ko je guverner Grigorij Aleksandrovič Potemkin na opustošenih ozemljih ob bregovih reke Dnjeper, ki jih je pravkar osvojil, dal postaviti kulise vasi za obisk carice Katarine Velike.

Po poročanju Guardiana, ki se sklicuje na lokalne medije, so morali delavci v mestu Zabajkalski Kraj v Rusiji prejšnji teden odstranjevati popokan asfalt, ki so ga v hudi naglici položili konec septembra, ko je kraj obiskal ruski predsednik Vladimir Putin.

V zgodovinskem mestu Suzdal blizu Moskve pa naj bi ob Putinovem obisku propadajoča poslopja pokrili s po meri izdelanimi plakati.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
17. 10. 2015 13.08
+3
.pa sj je takih brihtnih FUnKcioarčkov povsod kr neki
Jimi1
17. 10. 2015 11.46
+3
No vas so zgradili tudi v času Stalina, le za to, da bi nekemu pisatelju, (zanj je izhajala tudi prirejena izdaja Pravde v 1 izvodu) prikazali idiličnost sovjetskih gulagov, ki jih je slednji hvalil po svetu... Tudi Slovenija je znana po "polepševanju" krute resničnosti življenja njenih prebivalcev. Pometimo pred svojim pragom najprej....
nemojte
17. 10. 2015 11.31
+3
kdaj bomo začeli, v Ljubljanistanu s to prakso
?EBELY
16. 10. 2015 16.23
+1
zulj001
16. 10. 2015 16.16
+4
To mi je nekako poznano ......
Ate_ist
16. 10. 2015 14.45
+8
Ja američan so bolj praktični, svojega predsednika v gete ne vozijo, da jim ni treba pucat pred in za njim. J-beš tako državo, kjer so kraji kamor si varnostniki ne upajo odpeljati predsednika.
Enik
16. 10. 2015 13.51
+6
A niso v času juge tudi prevažali z vlaki čredo najlepših, najboljših krav, da je Tito na poti po republikah videl, kako zdravo živino imajo po vseh republikah. lol
nemojte
16. 10. 2015 16.42
+7
ha ha, Tita so itak okoli prenašali, tisti
nemojte
16. 10. 2015 16.43
+8
ki so po njegovi smrti, končno uresničili vse naše bananistane
Jimi1
17. 10. 2015 11.48
+1
.....In sebi naredili Raj na zemlji, večini pa Pekel balkanskega prekletstva....