Tujina

Lažni pozivi k posvojitvam sirot

Stockholm/Kuala Lumpur/Džakarta/Madrid, 06. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
K.L./M.K.
Komentarji
0

Po Maleziji so se razširila SMS sporočila o možnostih za posvojitev otrok iz pokrajine Aceh, ki jo je opustošil cunami. Sporočila so lažna.

Sporočila po mobilnih telefonih, ki so v posvojitev ponujala sirote iz indonezijske pokrajine Aceh, opustošene zaradi cunamija, so bila lažna, je sporočila malezijska policija. Kot je dejal namestnik načelnika policije Musa Hasan, so bila sporočila 'slaba šala'. Dodal je še, da s preiskavo nadaljujejo in pozval javnost, naj sporočila zanemarijo.

Deklica iz Aceha je zaman poskušala najti starše
Deklica iz Aceha je zaman poskušala najti starše FOTO: Reuters

Pred tem je Unicef opozoril, da želijo različni trgovci z belim blagom izkoristiti nered po katastrofi v Acehu, kjer je brez staršev ali strehe nad glavo ostalo okoli 35.000 otrok. Na Na SMS sporočila so postali posebej pozorni, ko je eden izmed uslužbencev te humanitarne organizacije prejel sporočilo z besedilom: "Tristo otrok v starosti od 3 do 10 let iz Aceha na voljo za posvojitve. Vsi dokumenti bodo urejeni. Brezplačno. Prosim navedite starost in spol želenega otroka." Malezija je po katastrofi prepovedala posvojitve otrok zaradi strahu pred trgovino z otroki iz Aceha.

Malčka z interneta že poznajo

Po elektronski pošti pa še vedno kroži klic na pomoč za prepoznavo fantka, ki so ga našli na Tajskem nekaj ur po udaru cunamija. Ljudje, zaskrbljeni za usodo 18-mesečnega malčka s Švedske, še vedno pošiljajo naokrog elektronsko pošto, čeprav je otroka že našel njegov oče. Hannesa Bergstroma so našli samega ob cesti v Phuketu na Tajskem, ki ga je uničil cunami.

Ena izmed fotografij Hannesa Bergstroma, ki so jih razposlali po internetu
Ena izmed fotografij Hannesa Bergstroma, ki so jih razposlali po internetu FOTO:

Prepeljali so ga v bolnišnico na zdravljenje, zdravstveno osebje pa je njegovo sliko poslalo na internet, da bi na ta način morda našli dečkove starše. Uporabniki interneta so hitro zagrabili prošnjo in Hannesova slika je obšla svet. Tako je sliko opazil tudi dečkov stric in ne dolgo zatem se je v bolnišnici že oglasil dečkov oče, Marko.

Dečkova družina je v času katastrofe letovala na Tajskem. V trenutku, ko je cunami udaril ob obalo je dečka odplavilo v notranjost, njegova mati je še vedno med pogrešanimi. Hannesa je našel Američan Ron Rubin, zavitega v odejo ob cesti v Phuketu, kamor ga je naplavilo. "Mislili smo, da je vso njegovo družino odnesla voda in nismo imeli pojma, kdo naj bi deček bil," je povedal Rubin, "zato smo se z bolnišničnim osebjem odločili, da njegovo fotografijo pošljemo po spletu."

Opustošenje, ki so ga cunamiji pustili za sabo na Sumatri (Foto: Reuters)
Opustošenje, ki so ga cunamiji pustili za sabo na Sumatri (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Annan: Pomoč žrtvam je bitka s časom

Število umrlih po državah:
Bangladeš 2
Vzhodna Afrika 137
Indija 15,782
Indonezija 94.081
Malezija 74
Maldivi 74
Mjanmar 59
Šrilanka 30.513
Tajska 5.288
SKUPNO 146,010

Voditelji več kot 20 držav in predstavniki mednarodnih organizacij, ki so se zbrali v Džakarti so poudarili, da mora mednarodna skupnost urediti sistem zgodnjega opozarjanja pred cunamiji v Indijskem oceanu. S tem bi namreč preprečili, da se tragedija 26. decembra lani, ki je po doslej potrjenih podatkih zahtevala 146.010 življenj, ne bi nikoli več ponovila. Generalni sekretar Združenih narodov Kofi Annan pa je države donatorke pozval, naj zberejo skoraj milijardo dolarjev za pomoč prizadetim državam v prihodnjih šestih mesecih.

"Nikoli več ne smemo dopustiti, da bi bili tako ranljivi," je dejal Surakiart Sathirathai, zunanji minister Tajske, ki jo je cunami prav tako opustošil. Kot je dodal, je dokazano, da bi opozorilo, ki bi ga izdali deset minut vnaprej, lahko rešilo več sto življenj. Po navedbah avstralskih strokovnjakov je sistem zgodnjega opozarjanja pred cunamiji razmeroma preprosto vzpostaviti v letu dni, stroški zanj pa bi bili okoli 20 milijonov ameriških dolarjev (14 milijonov evrov).

Kofi Annan je mednarodno skupnost pozval, da čimprej zbere dovolj sredstev za naslednjih šest mesecev (Foto: Reuters)
Kofi Annan je mednarodno skupnost pozval, da čimprej zbere dovolj sredstev za naslednjih šest mesecev (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Do preživelih imamo obveznost, da tokrat preprečimo drugi val smrti,’ je opozoril Annan.

Generalni sekretar ZN Annan je na srečanju v Džakarti, ki ga prireja Združenje držav JV Azije (ASEAN) opozoril, da je pomoč več milijonom preživelih bitka s časom. Ob tem je dodal, da bo število smrtnih žrtev najverjetneje preseglo 150.000. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je opozorila, da bi se lahko številka celo podvojila, če pomoč ne bo kmalu prišla do preživelih. Annan je države donatorke tudi pozval, naj čimprej prispevajo obljubljena sredstva za pomoč prizadetim. "V šestih mesecih bomo potrebovali 977 milijonov dolarjev za humanitarne potrebe približno petih milijonov ljudi," je še dejal Annan.

Še vedno dva pogrešana Slovenca

Na seznamu tistih, o katerih slovensko Ministrstvo za zunanje zadeve nima nobenih zanesljivih podatkov, ostajata dve osebi, in sicer Gašper Jeglič, ki naj bi potoval iz Delhija proti jugu Indije ter še en slovenski državljan, ki naj bi se trenutno nahajal nekje v Kambodži. MZZ ponovno poziva vse slovenske državljane, ki se nahajajo na prizadetih območjih, da izkoristijo prvo priložnost za vrnitev domov. Veleposlaništva Nizozemske, ki koordinirajo vrnitev državljanov EU iz prizadetih območij v Evropo sporočajo, da so predvidena prosta mesta na vseh organiziranih letih iz letališč v Colombu, Maleu, Jakarti, Bangkoku, Phuketu in drugih.

Na prizadeta območja že prihaja prepotrebna mednarodna pomoč (Foto: Reuters)
Na prizadeta območja že prihaja prepotrebna mednarodna pomoč (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Novi popotresni sunki

Iz indonezijske province Aceh poročajo o novem popotresnem sunku z močjo 5,6 stopnje po Richterjevi lestvici. Žarišče potresa je bilo 110 kilometrov zahodno od prestolnice province Banda Aceh. Poročil o morebitni novi gmotni škodi ali žrtvah ni. O potresu poročajo tudi s Filipinov. Žarišče potresa z močjo 4,9 stopnje je bilo 130 kilometrov vzhodno od otoka Jolo. Novic o morebitni gmotni škodi ali žrtvah ni.

Katastrofa možnost za rešitev sporov

Ob robu srečanja v Džakarti sta se sestala japonski premier Džuničiro Koizumi in kitajski premier Wen Jiabao. Japonska in Kitajska, katerih odnosi so se v zadnjih mesecih poslabšali, sta predlagali, da bi sodelovali pri pomoči za prizadete v cunamijih, sicer pa Japonska in Kitajska veljata za tekmici za večji vpliv v Aziji. Združene države Amerike so medtem sporočile, da so razpustile mednarodno delovno skupino za koordinacijo takojšnje mednarodne pomoči, v kateri so bile poleg ZDA še Japonska, Indija in Avstralija. Ameriški državni sekretar Colin Powell je v Džakarti izjavil, da je skupina izpolnila "svojo vlogo" katalizatorja razdeljevanja virov.

Džuničiro Koizumi na konferenci v Džakarti (Foto: Reuters)
Džuničiro Koizumi na konferenci v Džakarti (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Španija v Azijo napotila vojake

Španija bo na območja Azije, ki so jih prizadeli tsunamiji, napotila vojake in vojaško opremo za opravljanje humanitarnih nalog, je danes sporočil španski premier Jose Luis Zapatero. Od prihodnjega tedna bodo po njegovih besedah na prizadeta območja poslali vojaško enoto, izmed opreme pa vojaško ladjo, poljske bolnišnice, helikopterje in transportna letala. Vojaki bodo v okviru svojih nalog predvsem pomagali pri preskrbi poškodovanih ter obnovi infrastrukture.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou