Tujina

Ukrajina: Sporazum z EU bo zagotovo podpisan, a šele po praznikih

Kijev, 04. 12. 2013 17.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ruski zunanji minister Lavrov ne razume Nata, ki je obsodil "uporabo prekomerne sile nad ukrajinskimi protestniki", hkrati pa ne razume vprašanj, povezanih z morebitnim posredovanjem Nata v Ukrajini. Sicer pa je predsednik ukrajinskega parlamenta napovedal, da bo sporazum z EU podpisan.

Lavrov se je danes udeležil Sveta Nato-Rusija.
Lavrov se je danes udeležil Sveta Nato-Rusija. FOTO: Reuters
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je Nato obtožil vmešavanja v notranje zadeve Ukrajine, ker je včeraj obsodil ukrajinsko policijo, da je nad protestniki uporabila prekomerno silo. "Ne razumem, zakaj Nato daje takšne izjave," je Lavrov komentiral izjavo zunanjih ministrov članic Nata.

Lavrov ne razume niti, zakaj je generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen odgovoril na novinarsko vprašanje o morebitnem ruskem vojaškem posredovanju v Ukrajini. "To ustvarja zavajajočo sliko in pošilja napačen signal, ki lahko povzroči napačno razumevanje," je dejal.

Če si Ukrajina želi tesnejše odnose z EU, je to "notranje vprašanje", je dejal ruski minister, ki niti ne razume "dometa agresivnih akcij ukrajinske opozicije".

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je teden dni pred načrtovanim dogodkom, potem ko je dala Rusija jasno vedeti, da bi Kijev v primeru podpisa utrpel gospodarsko škodo, odpovedal podpis sporazuma z EU. S tem je zelo ujezil opozicijo, ki že več dni protestira in onemogoča dostop do nekaterih vladnih poslopij v prestolnici.

Danes zvečer pa se je oglasil predsednik ukrajinskega parlamenta Vladimir Ribak, ki je zatrdil, da bo Ukrajina zagotovo podpisala pridružitveni sporazum z EU, datum podpisa pa bo določen po novoletnih praznikih.

Zagotovil je tudi, da bodo tristranski pogovori med Ukrajino, Rusijo in Evropsko unijo zagotovo stekli.

Premier opozarja protestnike

Ukrajinski premier Mikola Azarov je danes protestnike pozval, naj nehajo zaostrovati politične napetosti. Opozoril je, da bodo kaznovani vsi, ki bodo spoznani za krive kršenja ustave in zakonov. "Vaši voditelji vas navajajo h kriminalu. Sami se bodo skušali skriti za poslansko imuniteto, vi pa se ne boste imeli nikogar, za kogar bi se lahko skrili," je dodal.

Zunanji minister Leonid Kožara je dejal, da so ukrajinsko opozicijo navdihnili predvsem njihovi somišljeniki med desničarskimi evropskimi politiki. Te evropske politike je pozval, naj pozovejo ukrajinsko opozicijo, da se pogovori z vlado in da skupaj poiščejo pot iz tega "ekstremno nevarnega položaja".

Današnji protest opozicije v Donecku.
Današnji protest opozicije v Donecku. FOTO: Reuters

Nekdanji ukrajinski predsedniki podprli protestnike

Trije nekdanji predsedniki Ukrajine so danes izrazili podporo množičnim protestom v Kijevu, ki so uperjeni proti vladi, ker ta ni podpisala pridružitvenega sporazuma z EU. Leonid Kravčuk, Leonid Kučma in Viktor Juščenko so pri tem voditelje protestov in vlado pozvali k dialogu, ki bi upošteval "evropske želje ukrajinskega prebivalstva".

"Izražamo solidarnost z miroljubnimi državljanskimi dejanji več sto tisočih mladih Ukrajincev. Prvič v zgodovini so Ukrajinci stopili na ulice z nepolitično zahtevo, ki ima široko množično podporo," je trojica nekdanjih predsednikov zapisala v skupni izjavi, objavljeni na Juščenkovi strankarski spletni strani.

V izjavi so prav tako obsodili "pretirano uporabo sile proti protestnikom s strani policije" in vse strani pozvali, naj se vzdržijo nasilja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
05. 12. 2013 16.37
+2
nevtralne države niso članice nata
Martian
05. 12. 2013 11.21
+1
v Ukrajini gredo stvari na bolje... Leonid Kravčuk, Leonid Kučma in Viktor Juščenko so istega mnenja :)
ServerAUTOMATIC
05. 12. 2013 11.02
-4
Napoleon je krotil Ruse!!!!!!!!!!!!!
ServerAUTOMATIC
05. 12. 2013 11.01
-9
Rusija je večni sovražnik Evrope, Ukrajina pa del nje.
Shisui
06. 12. 2013 09.14
+1
Morda zato, ker smo jih napadli z vsem, kar smo imeli in popušili?
Razumnež
05. 12. 2013 10.27
+3
Ukrajinci vztrajajte - pogum !!
alko82
05. 12. 2013 10.14
+8
Kakšna dvoličnost Nata. A ko je Erdogan v turčiji šel nad protestnike z vodnimi topovi, se pa Nato ni nič oglašal?! Nato pakt je rak rana človeštva, maligna vojaška nevarnost,ki ne spoštuje mednarodno pravo.
vrtojb
05. 12. 2013 08.24
+2
V Ukrajini imajo bogati lepo zadevo po šerifovsko urejeno, oni ne rabijo Evrope.
ONniON
04. 12. 2013 21.08
+9
Soseda Avstrija in švica pa nista članici nato pakta !
riste
04. 12. 2013 18.54
+10
delavce jn kmete so pretepale vse olasti v ukrajini vojno vodijo KGB in CIA
medvedka555
04. 12. 2013 18.52
+32
Če se spomnimo surovega posredovanja policije v NY...v centralnem parku pod geslom MI SMO 99%...mislim da Ukrajinska policija ni nič manj al bolj surova od Ameriške...pa to ...
Ramzess
04. 12. 2013 22.27
+8
Ni važno s katere strani gledaš, zadaj je isti sistem.
dado zg
04. 12. 2013 18.34
+19
Ne razumem zakaj preprosto ne izvedejo referendum o vstopu v EU .Posteno naj povedo kar pridobijo z vstopom v Eu in kaj izgubijo. Ko bo narod spoznal, da izgubijo ruski trg in poceni ruska posojila, v zameno pa od EUja ne dobijo ekonomsko drobtine, me zanima kaksen bo izzid. Ce bi ljudem v SLO predstavili realne ekonomske pluse in minuse vstopa v EU, dvomim da bi s taksno vecino podprli vstop. V Ukrajini pa sem preprican da bi na referendumu zavrnili vstop v EU, kajti industrijski del Ukrajine je prevec odvisen od Rusije in vsi ti ljudje bi glasovali proti. Ravno zato menim, da skusajo to naresti s protesti, ker se zavedajo da nimajo zadostne podpore med ljudmi.
dannyer
04. 12. 2013 20.38
+5
ker je večina populacije proti eu to je samo politični napad za eu imperij tako pač je .
nazor
04. 12. 2013 22.55
-12
Realni ekonomski plusi so to, da se vecina kar se gradi in investira v Sloveniji je iz EU sredstev. Ce se tega ne bi bilo bi bili pac Ukrajina ali Belorusija. Ukrajinci so spoznali kaj so rdeci izrodki, katerih se bo treba losat tudi v Sloveniji. Ruska posojila niso poceni. Kaksno kavarnisko klobasanja polpismenih levicarjev.
ferencz 1
04. 12. 2013 18.19
+31
Bravo Lavrov, povedal si jim prav! Še povoprašal jih bi zakaj v franciji policaji pretepajo kmete!