Tujina

Latvijci rekli 'ne' ruščini

Riga, 19. 02. 2012 07.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Latviji so se na referendumu odločali o ruščini kot drugem uradnem jeziku. Tisti, ki so se odpravili na volišča, so ta predlog zavrnili. Je pa referendum odprl zanimivo razpravo v državi, ki se bo očitno še nadaljevala.

Referendumsko pobudo bi morala za veljavnost glasovanja podpreti polovica vseh volilnih upravičencev, to je okoli 770.000 ljudi, pri čemer pa ima le okoli polovica rusko govoreče manjšine v 2,2-milijonski Latviji volilno pravico.

Latvijci so na referendumu odločali, ali naj ruščina v njihovi državi postane drugi uradni jezik. V državi je namreč tretjina prebivalcev ruskega rodu, referendum pa je bil neuspešen.

Po podatkih osrednje volilne komisije po okoli 80 odstotkih preštetih glasovnic je proti uvedbi ruščine kot drugega uradnega jezika glasovalo 76 odstotkov volilcev, za jih je bilo 24 odstotkov. Referendumska udeležba je bila sicer skoraj 70-odstotna, ena najvišjih po osamosvojitvi Latvije leta 1991.

Referendum so v tej nekdanji sovjetski republiki, kjer je sicer tretjina prebivalcev ruskega rodu, sklicali, potem ko je parlament v Rigi decembra lani skoraj soglasno zavrnil peticijo pobudnikov, gibanja ruske manjšine Materni jezik, da bi ruščina postala drugi uradni jezik. Pobudniki so za peticijo zbrali potrebno podporo desetih odstotkov volivcev, zato so bile oblasti primorane sklicati referendum.

Kako naprej?

Na volišču
Na volišču FOTO: Reuters

Eden od pobudnikov referenduma Vladimirs Lindermans je priznal pričakovani poraz, je pa izrazil zadovoljstvo ob volilni udeležbi. Kot je poudaril, je bil cilj referendumske pobude začeti dialog v državi, in to je pobudnikom uspelo. "Referendum ni konec, temveč šele začetek," je poudaril in dodal, da bo ruska manjšina nadaljevala svoja prizadevanja za enakopraven položaj v Latviji.

Latvijski premier Valdis Dombrovskis je ob oddaji glasu dejal, da bo vlada po referendumu premislila o možnostih sprememb v državni integracijski politiki in politiki dodeljevanja državljanstva. Dombrovskis je povedal, da je glasoval proti uvedbi ruščine za drugi uradni jezik. "Glas proti tej pobudi je glas za krepitev samih temeljev države," je pojasnil.

Nekdanji umetnostni drsalec Aleksej Vesjolij pa je dejal, da je glasoval za ruščino kor uradni jezik, ker upa, "da bo vlada spoznala, da je veliko ljudi, ki se počutijo izločene, pa tudi, ker želi pokazati, da ruščina v Latviji ni tuj jezik".

Položaj Rusov v državi

Baltska država se je od nekdanje Sovjetske zveze osamosvojila po pol stoletja zasedbe, leta 2004 pa je postala članica Evropske unije in Nata.

V času nekdanje Sovjetske zveze je Kremelj na ozemlju Latvije načrtno naseljeval Ruse, ruski jezik pa je bil tam del vsakdana. Prav zaradi tega so se Latvijci po letu 1991 še posebej trudili, da se čim bolj in čim hitreje otresejo vseh posledic sovjetskih časov, ki so jih številni dojemali kot okupacijo.

V okviru tega je latvijski jezik, ki pripada baltski veji indoevropskih jezikov, postal edini uradni jezik v državi, vsak, ki je želel pridobiti latvijsko državljanstvo, pa je moral opraviti jezikovni izpit.

Posledično je prišlo v Latviji do svojevrstnega fenomena, saj v tej državi še danes živi kar 320.000 brez državljanstva, praviloma ruskega rodu, kar je približno 15 odstotkov celotne populacije. Imajo sicer pravico do bivanja, a občutno manj državljanskih pravic od ostalih Latvijcev. Med drugim ne morejo voliti, prav tako pa med drugim ne smejo biti zaposleni v državni upravi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomii83
19. 02. 2012 22.31
+3
Slava perunu in rodnim bogovom.
Abacus
19. 02. 2012 18.39
+3
Latvijski jezik spada v Baltsko skupino, Baltska skupina spada med Baltoslovanske jezike in Baltoslovanski jeziki so del Indoevropskih jezikov od Indije do Zahodne Evrope, kamor pa ne spadajo keltski in baskovski jezik
tomii83
19. 02. 2012 19.52
+1
Drugače pa obstajajo panslovanska društva ki zagovarjajo slovansko staroversko pogansko teorijo tudi med slovenci ki nimajo nič opraviti s krščanstvom niti s komunizmom.Jaz jih pač zagovarjam ker mi grejo že pošteno na jetra ti klero-desničarski veneto-karantanci in sovražniki slovanov.Pa nisem nek jugonostalgik.
steiermark1918
19. 02. 2012 20.52
+0
nisi jugonostalgik si pa jugo! Če ti res gremo tako na jetra mi, ki izhajamo iz karantancev, potem pa boš moral med tvoje balkance.....
tomii83
19. 02. 2012 21.07
+1
Sem čisti slovenec,nisem pa neka germanoidna zahodnjaško-simpatizerska lizika.Sem pač slovan ki ne mara švabov,a je jasno?Nisem nek klero-slovencl ki bo šel v nedeljo k maši in potem šel takoj domov na govejo župco pa poslušu radio sraka.
tomii83
19. 02. 2012 21.13
+1
Aja pa originalna Karantanija je bila čista slovanska tvorba in ne neka germanoidna tvorba kot v začetku drugega tisočletja in dalje vse do konca avstroogrske.Tudi slovanska država moravska je bila brez madžarov.
steiermark1918
19. 02. 2012 22.04
-2
Ignoranti vtepiti se že enkrat v glavo, da Slovenci ne spadamo med Slovane, pozanimaj se tudi za genetske vzorce - DNK, ki so jih opravili v preteklosti ter ugotovili, da Slovenci nimajo podobnosti z nobenim balkansko slovanskim narodom, ampak so podobnosti z avstijci, švicarji, ...... Če tebi niso všeč germani, je to tvoj problem, zato nerabiš negirati svoje pripadnosti narodu, kki ima z njimi največ podobnosti..... Glede na to, da ti gredo tako na jetra desničarski veneto karntanci, sovražniki slovanov, dvomim, da imaš slovenske korenine! Sicer se pa lhako na trepalnice postaviš in s tem neboš dosegel, da bi se spremenila pripadnost Slovencev od Venetov v slovane! Sicer pa, ostani tam kjer si! Pri tebi že vedno deluje komunistično inkvizitotrsko posiljevanje s slovanstvom, ker so tako pač ljudi "skupaj spravljali", da os jih proglašali za slovane, potem smo si pa mi slovenci morali prevzeti odgovornost, da smo vse jugoslovane tudi prehranjevali - preživljali, medtem ko so ostali rdeči inkvizitorji živeli kot "bubregi u loju" , na naš račun....in še bi, če nebi imeli pametnega in sposobnega osvoboditelja, JJ, ki je temu razbojništvu na miren način (z inteligenco), naredil konec!
AlternativeFacts
19. 02. 2012 13.04
+4
"V okviru tega je latvijski jezik, ki pripada baltski veji indoevropskih jezikov...." - Ah novinarsko čeblanje.Latvijski jezik spada v,pazite sedaj foro, Baltoslovanski jeziki.
tomii83
19. 02. 2012 13.14
+3
Žalostno da se tudi večina naših klero-desničarskih simpatizerjev sramuje slovanstva in nam posiljeje z nekimi lkeltsko-venetskimi teorijami,vsi zavedni slovani vemo da je rusija naša bratska država.Slava rodu.
Abacus
19. 02. 2012 18.35
+3
Rusija je morda slovanska država, ampak je hkrati tudi največji rabelj vseh Slovanov! Kako naj jo potem slavimo? Poleg tega smo Slovenci Slovani, kot so to Čehi, Poljaki, Ukrajinci, Srbi, Bolgari idr. Ampak Vseeno imamo skupnega tudi precej z narodi sosednjih narodnostnih skupin, v našem primeru Romani in Germani, v primeru recimo Čehov z Germani, v primeru Slovakov in tudi Hrvatov z Madžari, v primeru Poljakov z Balti in germanskimi Skandinavci, ter tudi Germani(Nemci). Recimo Srbi in Bolgari imajo tudi precej skupnega s Grki ter prvobitnimi ljudstvi Daco-romanov in Iliri, kot tudi Turki! In "slovanski" Rusi so najbolj raznoliki med Slovani, na daljnem in srednjem Vzhodu so Rusi že "poševnooki" pa so vseeno Rusi ampak nakazuje na to kako imajo tudi mongolske sorodnike med njimi in tudi narode, ki prvotno pripadajo turško-altajski veji. Tudi recimo Nemci imajo precej slovanske genetike, kot tudi Francozi germanske, Anglo-saksonci imajo precej Irsko-keltskih in germansko-Skandinavskih korenin. Zdaj pa povej kako naj se odločimo Slovenci, če vemo da imajo slovanske korenine tako Nemci, kot Rusi. Tudi Rusi imajo precej skupnega z Mongoli, kar pa Slovenci nimamo imamo pa po drugi strani skupnosti tudi z Nemci, Madžari, Čehi, Hrvati idr.
Abacus
19. 02. 2012 18.41
+3
Pa še to tudi klero-desna stran med Rusi, ki je zelo v porastu predvsem med pristaši Putina, zagovarja izključno belo pravoslavno Slovanstvo, ostale Slovane zaničujejo. Zakaj bi potem mi gledali na Ruse kot na brate, če pa oni ne delijo enakih čustev?
macolla
19. 02. 2012 19.54
+0
abacus...ti si verjetno romunsko kavkaskega porekla, z pridihom anglosaksonskih osvajalcev
steiermark1918
19. 02. 2012 20.53
+0
Še dobro da govorite o slovanih, med katere pa Slovenci nikoli nismo spadali ampak, kot potomci Venetov...nimamo nobenih skupnih točk!
Abacus
20. 02. 2012 12.32
+2
macolla...možno da sem, vsekakor imam največ srednjeevropskega, ne zanikam pa da imam lahko tudi druge gene. steiermark...Seveda smo Slovenci potomci Venetov, ki so bili prvi na tem območju, ampak ne moreš zanikati, da so kasneje sem prišli še Slovani in smo se precej mešali, tudi z Germani in drugimi mimohodci. Saj z Avstrijci, Hrvati, Nemci, Čehi je enako le procent različnih skupin je rahlo drugačen.
tali?ni tom
19. 02. 2012 11.51
+3
a bojo švedsko rogovilil???
tomii83
19. 02. 2012 11.44
+4
Slava rodu-slava slovanom...
Abacus
19. 02. 2012 15.12
+4
vlab
19. 02. 2012 11.35
+8
Kar se tiče jezika in identitete jim dam prav. Kako pa bi bilo da pri nas uvedemo še srbohrvaščino kot drugi uradni jezik. Tukaj je Slovenija in zdravo. Kaj bi šele bilo v večjih državah če bi vsaka manjšina zahtevala uradni jezik, alo.
franjosip
19. 02. 2012 14.25
+1
V Sloveniji je uradni jezik tudi Italijanščina in Madžarščina
hcaine8
19. 02. 2012 11.22
+9
Če bi zmagal Janković, bi pa v Sloveniji kot drugi uradni jezik uvedel Srbohrvaščino. ODLOČNO NE! Tujci naj se asimilirajo, čehočejo dobiti državljanstvo, naj pa dokažejo tekoče znanje slovenskega jezika, ne pa da se pri nas sprehajajo ljudje, ki ne znajo besede slovensko, potem pa od tebe pričakujejo, da boš govoril po njihovo. Sicer znam malo Srbohrvaščine, ampak v Sloveniji niti besede! Ko pride nekdo do mene s Srbohrvaščino ga vprašam, če zna slovensko / angleško / nemško. Če pač ne zna nič od naštetega, prekineva pogovor.
Damir Secki
19. 02. 2012 11.31
-4
torej kaj mas proti jankovicu? a se ni zadosti asimiliral?
hcaine8
19. 02. 2012 11.39
+4
@Damir Jankoivč se je, problem je, ker se njegovi podporniki niso in jim poskuša prilagoditi Slovenijo za njihovo bivanje. Zato se zavzema za džamijo... Nasploh je on samo veja Kučana, ki ima pa hudo Jugonostalgijo in mu je želja zopet zbližati nekdanjo Jugoslavijo, torej nevarnost za take neumnosti obstaja.
Abacus
19. 02. 2012 15.08
+6
Jaz vseeno ne vidim kake hude grožnje slovenskemu narodu, ampak pravila so pravila. Tudi Slovenci v Avstriji morajo znati državni jezik, tudi Italiji, na Mađarskem in na Hrvaškem. Mene osebno nebi ničmotilo če bi Janković vladal slovenskemu parlamentu, saj podobnih idej o drugem jeziku nebi mogel uzakoniti, ker bi se večina prebivalstva temu ne strinjala. Ampak bolj me je pri Jankoviču motilo nakladanje o rasti slo.gospodarstva, če bo on dobil mandat. Podobno je nakladal tudi Virant, samo da bi dobili glasove. Recimo Janša in Pahor sta vsaj realno povedala da bo hudo, neglede na vlado.
Schallabweiser
19. 02. 2012 11.18
+4
butasti latvijci bi lahko počakali do maja in bi se potem šli igric. zima je huda in manjka samo to, da nam ruski gazprom zapre plinske pipe. potem nas bo grela le še bratska ljubezen eu.
vlab
19. 02. 2012 11.36
+2
denar je močnejši od morale in ponosa ;) nihče ne bo zapiral pipic.
Abacus
19. 02. 2012 15.06
+2
takih hudih tem pod ničlo ne bo več, vse držav pa imajo zaloge vsaj do spomladi ko bo 15 stopinj.
Martian
19. 02. 2012 11.17
+10
Latvijci so imeli volitve malo pred nami....in zmagala je pro-ruska stranka....potem pa so se vse druge stanke v parlamentu združile in sestavile koalicijo...pro-ruska stranka pa je pristala v opoziciji....takrat sem dobil upanje...hahhaha....no...in pri nas se je potem zgodilo isto....zmagovalna pro-jugo stranka je v opoziciji...
Abacus
19. 02. 2012 15.05
+3
Seveda nacionalni prebivalci države vedno volji različne stranke, med tem ko priseljeni/njihovi potomski državljani skoraj izključno volijo stranko priseljencev neglede na to kaj zagovarja. To kar je rekel Janša glede "trenirkne zgodbe"(aka Tomaž Majer)ni tako zelo iz trte izvito, le da ni pravilno to povedal, ker je s tem žalil nekatere skupine ljudi v Sloveniji kar pa ni pravilno! In ga pri tem ne podpiram
steiermark1918
19. 02. 2012 16.46
+1
Predvsem kako radi kot papagaji ponavljate komunajzarske izmišljotine, da je majer Janez Janša! Pa tudi, kot je Majer (ali kdorkoli je že bil) označil pripadnike balkanskih narodov, ki mešajo meglo v Slovenikji, ter jih opisal, kako se oblačijo oz. da jih prepoznaš po oblačilih....Kaj je pa tu sramotnega? Pojdite pogledati v Trst, odzadaj, za trgecom, kjer stoji "Zlata Madona", se shajajo balkanci (srbi), ki so "tipično oblečeni", četudi nebi bilo to njihovo shajališče, jih lahko prepoznaš po oblačailih, tudi trenirkah. So pač nagnjeni k enemu tipu oblačenja, po katerem jih takoj tudi prepozbnaš. In kaj je tu žaljivega?
steiermark1918
19. 02. 2012 16.51
+2
Martin, za vsemi temi tujimik -izmi (nacionalizmi in komunizmi) stoji odzadaj močna propaganda, ki jo vsiljujejo večinskemu narodu. Tudi v lLatviji, so verjetno uporabili isti sistem (komunisti) iz ozadja, kako "pripeljati" vse pripadnike narodov, ki so bili v Latvijo poslani z istim namenom, kot v Sloveniji (tudi tam so po komunističnem receptu hoteli "ustvariti novo raso" - rusko - in izriniti avtohtono prebivalstvo, kakor tudi po drugih azijskih deželah, ki so zasužnjene od Rusov, z narodnostjo nimajo kajh za opraviti, kar opaziš že po lineamentih....)
steiermark1918
19. 02. 2012 10.48
+11
Vsi "gastarbeiterji", ki tako v Latviji in Sloveniji, so prišli s trebuhom za kruhom ali pa kar direktno povedano, da "zmešati rase" in uresničiti "socialistični genocidni namen", da avtohtone rase izginejo in tako ustvarijo "novo raso" (to je komunizem-socializem vedno propagiral!), če želijo ostati v deželi, kjer so bili nastanjeni (iz političnih in gastarbeiterskih razlogov), se naturalizirajo (dvomim!), oz. vsaj , da se jezika naučijo, kot velja v vseh kultiviranih evropskih deželah (kako hitro se srbi in ostali balkanci naučijo nemškega, italijanskega ali drugega jezika, vsaj da jih domačini lahko razumejo kaj hočejo, kar pa pri nas ni v praksi, enostavno zato, ker so jim rdečuhi dali vedeti, da je Slovenija njihova....in da lahko počnejo kar hočejo, ker mi Slovenci itak nismo imeli pravic, ki so jih bili deležni balkanci - tako pri delu, stanovanju itd. In to se nadaljuje. Zato mi je zelo všeč, kako so Latvijci pokazali, da je Latvija njihova dežela, tujci pa se jim naj prilagodijo, če že nočejo oditi domov!
AIZ
19. 02. 2012 11.04
+5
To je zgodba sodobne zgodovine . In v sloveniji bo tudi kmalu tak referendum ampak taki usodi nebomo ušli v slovenji je realno mortaliteta samo navidezno je pa nataliteta zaradi priseljencov ... Tudi slovenci smo se borili proti germanom srbom italjanom ampak nihče nas ni porazil in prisilil da bi govorili srbohrvaščino nemščino in italianščino . Slovenski narod pa propa ter tudi nasploh evropski. Čez 200let nebo več evrope če bo šlo tako naprej... Indicov je preveč na tako majhnem ozemlju indicev je nekje 1,3miljarde vendar se realnega števila neve. Dejstvo je da imajo v 10tih letih 300mil natalitete ! To je pol evrope... In ko jih bo 3miljarde enostavno zemlja jim bo propadla zato se bodo začeli množično odseljevat predvsem v evropo ta proces bo trajal 50let ... In temu
AIZ
19. 02. 2012 11.17
+5
To je zgodba sodobne zgodovine . In v sloveniji bo tudi kmalu tak referendum ampak taki usodi nebomo ušli v slovenji je realno mortaliteta samo navidezno je pa nataliteta zaradi priseljencov ... Tudi slovenci smo se borili proti germanom srbom italjanom ampak nihče nas ni porazil in prisilil da bi govorili srbohrvaščino nemščino in italianščino . Slovenski narod pa propa ter tudi nasploh evropski. Čez 200let nebo več evrope če bo šlo tako naprej... Indicov je preveč na tako majhnem ozemlju indicev je nekje 1,3miljarde vendar se realnega števila neve. Dejstvo je da imajo v 10tih letih 300mil natalitete ! To je pol evrope... In ko jih bo 3miljarde enostavno zemlja jim bo propadla zato se bodo začeli množično odseljevat predvsem v evropo ta proces bo trajal 50let ... In temu se ne bomo izognili . Slovenija zavrača nacionalizem . Slovenski najstniki nevej kaj so in kateremu narodu pripadajo vejo samo da je slovenija država v kateri so se rodili ne vejo pa niti malo zgodovine tega majhnega naroda . Še slapše pa je da se veliko slovencov sramuje da so Slovenci ! Slovenci bi morali biti ponosen narod malo narodov ima vrejeno socialo na takem področju malo držav ima tako lepo državo kjer ni lakote ! In malo slovencov se zaveda kaj imajo ! Slovenijo je zadnja leta pokvaril skupek političnih oseb ki so slovenjo pripeljali na finančni propad ampak ta kriza nebo večna . Zato bodimo ponosni na slovenščino in na slovenski narod.
Abacus
19. 02. 2012 15.01
+1
steiermark1918
19. 02. 2012 16.42
+2
Tisti ki se "sramujejo , da so Slovenci", pravgotovo niso slovenci ampak le potomci balkanskih priseljencev, ki nikoli niso osvojili slovenske - srednjeevropske kulture , ker so enostavno prepojeni z balkanskim nacionalizmom in zato tudi vse kar je v zvezi z Slovenijo zaničujejo in prezirajo, kar dokazujejo tudi, vsakodnevno, na tem forumu. Je pač tako, ko se tujci nemorejo ali nočejo prilagoditi neki kulturi innormam, ki veljajo v deželi, kjer živijo, si pač morajo kupiti enosmerno vozovnico in se vrniti DOMOV!
Abacus
19. 02. 2012 18.22
+2
BUONGIORNO
19. 02. 2012 10.38
+13
"V okviru tega je latvijski jezik, ki pripada baltski veji indoevropskih jezikov, postal edini uradni jezik v državi, vsak, ki je želel pridobiti latvijsko državljanstvo, pa je moral opraviti jezikovni izpit."" TAKO BI MORALI TUDI PRI NAS VSAK, KI MU JE KRESALICA PONUDILA DRŽAVLJANSTVO, OPRAVITI JEZIKOVNI IZPIT!! 300.000 LATVICEV RUSKEGA POREKLA NIMA STATUSA, PA SE NIHČE V EVROPI NE BRIGA ZA NJIHOVE ČLOVEKOVE PRAVICE, PRI NAS JE BIL PA TAK HALO!!
Damir Secki
19. 02. 2012 11.02
-1
od kje tebi, da se nihce ne briga za njih?
Abacus
19. 02. 2012 14.59
+4
Seveda se briga Bruselj, ampak je podoben zakon tudi v evropskih državah EU. Recimo v Nemčiji, Švedski idr. moraš znati državni jezik, če želiš pridobiti državljanstvo te države. To je sprememba odkar Merklova in drugi evropski voditelji ugotavljajo, da niso storili dovolj v MultiKulti projektu it 70ih let.
Jimi1
19. 02. 2012 09.58
+22
Tudi za Slovenijo se že resno bojim kdaj bodo novonastali "državljani"prišli na podobne ali celo enake ideje.... Ko ti ena organizirana etnična skupnost že postavlja svojega mandatarja je namreč slednje zgolj še vprašanje časa.... Upam, da bo narod prej ali slej spoznal komunajzarske ideje, ki so njihove interese postavile nad narod, državo in verjetno tudi jezik.... Imajo nas za "hlapce"....
united666
19. 02. 2012 10.16
+11
ce to naredi slovenija zacnem streljat dokler ne bodo vsi peli slovensko in ne bosansko,srbsko,hrvasko.....TO JE SLOVENIJA IN TUKAJ JE DOMA SLOVENSKI JEZIK
steiermark1918
19. 02. 2012 10.56
+4
To bi bil pogrom nad lastnim narodom (dokončni, saj so ga prej izvajali že od 1918 leta dalje, ko so v Slovenikji vsilili srbščino in ciriico (napisi in dokumenti so bili v tem jeziku), ter ukinili materin jezik - nemščino na štajerskem, potem ko je bila leta okupirana (najprej od Maistra, nato pa dokončno zasužnjena od balkancev-srbov ...Štajerska je ta pogrom že doživela, potem ko so štajerce naveliko preganjali, jim odvzemali službe , čeprav so bili študirani in na njihova mesta nastavljali neuke primorce, jim spreminjali priimke - morda zato, ker njihovi "uradniki" niso znali nemških imen pravilno zapisati, izganjali ljudi, vkolikor niso sami raje prej pobegnili!). Torej zgodovina nas uči, da nam okupatorji naj ne vsiljujejo svoje kulture in jezika, kot je to bilo v preteklosti. Če se enostavno nemorejo prilagoditi bodo pa morali iti domov!
vetlan
19. 02. 2012 11.28
-4
"prej ali slej spoznal komunajzarske ideje" ...
vetlan
19. 02. 2012 11.43
-6
Zakaj se ni izpisal celotni tekst? ponavljam... Imajo nas za "hlapce".... . Mislim, da ima vas za hlapce le Evropa in nihče drug. V komunajzerski Jugi ste bili gospodje in sloveščina je bila uradni jezik tudi na nivoju celotne države, za službo si moral imeti potrdilo o opravljenem izpitu. Moti vas le srb. hrv- ipd. A vas ne moti, da je npr. v bivšem Leku - Sandozu vsa dokumentacija v angleščini, pa tudi službe ne dobiš, če ne znaš angleščine kot prvi obvezni jezik. Sami ste krivi, "komunajzeriji" nimajo nič s tem. Prej ali slej boste spoznali kolaboristične ideje
Abacus
19. 02. 2012 14.48
+5
To ni res, slovenski jezik nisi mogel uradno uporabljati v ostalih SFRJ republikah podobno z makedonščino, medetm ko si srbo-hrvaščino lahko tudi pri nas. Tudi v šolah so poleg matrnega jezika učili srbo-hrvaščino in cirilico, medtem ko v šolah po Srbiji, Hrvaški, Bosni in ČG se ni obratno učilo ne slovenščine ne makedonščine. Tudi v JLA če si govoril samo slovensko so te označili za polpismenega, poznam primer izobraženega študenta prava, ki je po študiju moral v JLA in je dobil oznako polpismeno, ker se nikoli ni učil srbo-hrvaščine, saj se v odročnih krajih po vaseh to ni učilo, se je pa v večjih mestih.
Abacus
19. 02. 2012 14.55
+4
Tudi komunisti so imeli svoje ideje zbrisati kulture in narode manjšinskih ljudi, ter tako ustvariti naddržavo, kateri pa je vladal večinski narod tudi in izljučno s svojo kulturo. Dokaz je to dogajanje v Latviji in drugih okupiranih državah, to glede Jugoslavije ni tako očitno, ker tudi komunizem ni bil enako implemetiran. Je pa to dejansko skoraj uspelo na Kitajskem, ki je iz številnih narodov naredila en narod po meri Han Kitajcev. Pa še nekaj, ko je Mao Ze Tung omenil Stalinu, da bi morala Kitajska prevzeti štafeto v vodenju komunizma po svetu, saj jih je bilo po številu največ, se je zalomilo med državama in dolga leta so sumničavo gledali druga na drugega, ker Sovejti niso želeli da druga komunistična država imela glavno vlogo, kar samo dokazuje da je vse kar komunizem uči zlagano za potrebe elite, ki mu vladajo, saj podobno je tudi v demokraciji, ki dejansko ne sledi ravno svojim zapovedim.
steiermark1918
19. 02. 2012 16.59
+4
Ubogi človek, v kakšni iluziji in laži živiš! Kaj nima komunajzarski sistem nič s potujčevanjem, če so pa ravno oni "uvedli v šoli " tudi srbohrvaščino, da nas bodo tujci - srbi. - lažje razumeli, medtem, ko so oni prihajali v našo deželo! Če ti to razumeš, kot nekaj naprednega, je to tvoj problem. Vsak ki pa ima trohico pameti pa ve zakaj se gre, za potujčevanje in dajanje prednosti tujcem pred nami, ki najprej pridejo k nam, uživajo vse ugodnosti in privilegije, ki so bili za nas Slovence le tabu ..... Kar se pa tiče "hlapčevanja", ste pa to pravgotovo vi komunisti in ostali tujci v Sloveniji, ker evropa nas nikoli ni in nebo obravnavala kot "drugorazredne državljane evrope", kar se nam dogaja celo od rdečih voditeljev! Vsi ki smo rfazgledani in potujemo po svetu (predvsem po napredni Evropi), lahko na lastni koži občutimo spoštovanje evropejcev do nas! To kar ti klobasaš, vetlan, je nadaljevanje papagajsko komunistične flavznarije, predvsem sedaj, ko smo Slovenci jasno povedali, da nam neboste gospodovali tujci in nas pripeljali v situacijo, kjer bomo lahko nadaljevali le delo sužnjev in hlapcev, kot je to bilo od leta 1918 pa do 1991.
steiermark1918
19. 02. 2012 17.01
+1
Abakus, pri nas je bilo isto kot v vseh komunističnih deželah, kjer so hoteli "podložiti" za večno, avtohtone prebivalce (spomni se samo oz. pozanimaj se , kaj se je dogaljalo v Sloveniji po letu 1918, pa tudi po 1945......
Abacus
19. 02. 2012 18.20
Vem ampak v Jugoslaviji se je to izvajalo precej bolj počasi, kot pa v recimo Sovjetski Zvezi.
steiermark1918
19. 02. 2012 21.00
+2
Ja, in kakšno zvezo ima to počasno izvajanje z dejstvom, daa se je izvajalo, če pa niso uspeli je pa druga zadeva.
walter2
19. 02. 2012 09.57
+27
Normalno,da je bil zavrnjen predlog,to je isto kot,če bi pri nas bil predlog za drugi uradni jezik Srbohrvaščina.Je nesprejemljivo in "tihi"napad na suverenost,samostojnost in identigriteto države.
united666
19. 02. 2012 10.16
+4
Jimi1
19. 02. 2012 11.26
+8
Takšen napad na Slovenijo traja že od 1918 naprej.... V obdobju od 1945 naprej stojijo za tem početjem neposredno vpleteni komunajzarji, ki nas ostale ki se s tem hlaščevanjem ne strinjajo celo "hlapci" že imenujejo.... Kaj bi z veseljem sodil tem IZDAJALCEM !
steiermark1918
19. 02. 2012 17.04
+3
jimi 1, v celoti se strinjam s tabo. Je pa pri nas problem, da so še vedno privilegirani tisti, ki nas zmerjajo s hlapci (ampak oni revčki bi radi prikazali, da smol hlapcik v Evropi, ker njihovega hlapčevanja smo se dokončno otresli) in se na njihovo stran postavljajo insittucije, ki bi morale biti nadstrankarske, pa to niso. Hvala Bogu, da niso uspeli z zasužnjenjem Slovencev, 4. decembra, da so Slovenci pravočasno razumeli, kaj se skriva za tem!
MihaK77
19. 02. 2012 09.40
-1
To bi morali narediti tudi pri nas.
Damir Secki
19. 02. 2012 10.02
-1
kaj pa? narediti referendum ako sprejeti srbo-hrvaščino kot drugo uradni slo jezik?
BUONGIORNO
19. 02. 2012 10.42
+9
!! Pri nas bi referendum morda celo uspel, ker imamo veliko domačih izdajalcev, ki jim ni mar Slovenstvo. To se je pokazalo tudi na teh volitvah decembra, ko bi manjšina kmalu postavljala predsednika vlade !!
steiermark1918
19. 02. 2012 10.57
+5
Živa resnica, ki je pa zamegljene glave komunističnih hlapcev nemore prepoznati!
Damir Secki
19. 02. 2012 11.01
-6
preziram sovrastvo in se bolj pa ignoranco... s svojim psevdonimom si veliko manj slovenski kot zoki, pa se tako glasno oglasas.... dej skrij se nazaj v luknjo od koder si prisel
steiermark1918
19. 02. 2012 17.09
+2
damir secki, še vedno nemoreš iz svoje kože, ko zmerjaš nas avtohtone prebivalce z ignoranti (kar je veljaven izraz edino za vas, ki še pisati ne znate, da o slovenščini sploh ne govorimo in sovražtvu - ki ga baje "preziraš" istočasno pa izkazuješ"). Kontradiktorno, ni kaj! Sicer pa vi tujci ali karkoli ste že (za mene tudi izdajalci in hlapci komunistično balkanskih sil) ste komični (veliki ignoranti), ko nam Štajercem govorite, oz. nas zmerjate s tujci itd. Vidiš to je višek ignorance, ker mi Štajerci smo avtohtoni prebivalci Slovenije, pod katero ste nas zasužnjevali prav vi balkanci in komunisti od 1918 leta dalje. Verjetno pa sploh neveš, kje je Štajerska in kdo smo njeni prebivalci!
Osvald
19. 02. 2012 08.59
+20
A mislite da bi nemčija sprejela Turščino kot drugi jezik ali Američani Španščino.
Damir Secki
19. 02. 2012 09.21
+5
Prej americani spanscino kot nemci turscino :)
steiermark1918
19. 02. 2012 10.59
+6
Verjetno imaš prav, glede na to, da so Nemci v Nemčiji avtohtoni narod, kot mi Slovenci v Sloveniji, Španci in nasplošno "Američani" pa niso narodnost ampak so vsi priseljenci iz Evrope!
steiermark1918
19. 02. 2012 11.01
+6
Torej bi morali imeti večjezično Ameriko, saj so vsi tujci, razen Indijancev....ki pa nimajo nobene pravice! Tako kot bi se zgodilo pri nas, po 4. decembru, če se stvari nebi obrnile tako kot so se! Da edino slovenski narod lahko odloča z slovenskim predsednikom, o slovenski usodi! Drugi bodo pa to morali , hočeš nočeš , sprejeti, saj druge logike ni!
Abacus
19. 02. 2012 14.37
+1
Američani že imajo uradno po zakonu španščino v večini južnih ameriških zveznih držav, kjer so Hispanci vsaj v 40% številu. To je dejstvo. Tudi glede Indijancev ni res, da nimajo nobenih pravic. Imajo poseben status prebivalcev v ZDA. Lahko preveriš v ustavi, ki je dostopna tudi na wikipediji.
steiermark1918
19. 02. 2012 17.11
+2
Abacus, kaj si želiš takšne "pravice" po ustavi tudi za nas Slovence v rezervatih?
Abacus
19. 02. 2012 18.15
+1
Seveda da ne, saj Slovenci oziroma glavni generični predniki Slovani so prišli na to območje v 7.stol. nš. in to ozemlje so do takrat poseljevala druga ljudstva, ki so bila prej del Rimskega cesarstva. Želim povedati to, da tak status kot ga imajo Indijanci v ZDA ima hudičevo malo drugih prvobitnih ljudstev na svetu. Recimo Berberi v s.Afriki danes praktično ne obstojajo, vsi so poarabizirani in se tudi imajo za Arabce. Potem prva ljudstva daljnih ruskih step tudi danes v glavnem ne obstajajo kot samostojna, morda je zapisano koliko predstavnikov še živi ampak vsi poznajo le rusko kulturo in jezik. Podobno se na Kitajskem dela s Tibetanci in Ujguri ipd. Recimo glede Indijancev kolikor nepravic so doživeli od prišlekov imajo danes pravico dobiti službo na enakih temeljih kot druge rase, to je zapisano v ustavi. Potem številni potomci Indijancev živijo zunaj rezervatov in so prevzeli modrni način življenja. Okoli 1,6 milijona prvobitnih Indijancev še živi skoraj popolnoma po izročilu v rezervatih ampak oni niso zaprti v rezervate. Rezervati obstojajo zato da nobeno podjetje tam ne sme nič graditi če se ne strinjajo lokalni prebivalci(Indijanci) in druga pravila obstajajo, kakršnih so deležni samo Indijanci. Je pa še v ZDA okoli 16 milijonov ljudi z delnimi indijanskimi koreninami, s katerimi se prav radi pohvalijo.
steiermark1918
19. 02. 2012 21.04
+1
Slovenci, nimamo generečinih prednikov slovanov ampak Venete, ki so na tem območju bili že pred 3.500 leti, slovani so pa tisti, ki se trudijo nas prikazati kot takšne, da bi nas lažje "pokorili", kot so to delali od 1918 leta dalje....
Abacus
20. 02. 2012 12.24
+2
Ja no oboje, slovani in veneti so se mešali med seboj, prišli so še germani in drugi. Tako da vse imamo vsaj delno v genetiki.
Dzugasvili
19. 02. 2012 08.31
+4
Počakajte, da se vrnem.....tudi kitajsko bodo znali, ha...ha....
gulmor
19. 02. 2012 08.22
+28
Imajo tretjino Rusov...pa so to zavrnili. Mi imamo 10 Italjanov in 5 Mađarov pa že morajo vsi obmejni uradi znati te jezike.
choco_muffin
19. 02. 2012 08.37
+18
saj to bi bilo vse ok, če bi tudi naša manjšina v Italiji imela takšne pravice...Vsi pa vemo, kako v resnici ravnajo s Slovenci tile makaroni.
papaaa!
19. 02. 2012 08.40
+8
Tako je muffin! Vedno smo bili in bomo le hlapci.
Osvald
19. 02. 2012 08.59
+11
dvojezičnost bi morali že zdavnaj odpraviti.
Damir Secki
19. 02. 2012 09.20
+8
pa dobro... eno je italjanscina drugi uradni jezik v drzavi, drugo pa na dvojezicnem obmocju... dejte no, nehat nakladat o hlabcevstvu, ki tu nima veze....mi je pa recimo smesno, da nova gorica, ki je ob meji ni dvojezicna, piran ki pa je 25km oddaljen od meje, pa je :)
Feels_good_man
19. 02. 2012 09.53
+10
Dejstvo je da so v naših obalnih mestih že dolga stoletja živeli Italjani. V Latvijo je pa ruse naselil Stalin pred manj kot sto leti, ampak mu očitno ni uspelo tako temeljito iztrebiti latvijskega naroda kot je iztrebil beloruskega.
franjosip
19. 02. 2012 15.12
-2
Slovanska zlasti Ruska prisotnost v vzhodnih pribaltskih državah je dolga že stoletja in je bila najpomembnejša zajezitev germanizacije tega področja.
steiermark1918
19. 02. 2012 17.14
+2
glumor, mislim da si se znašel na tem portalu kot muha na vodi. Splolh neveš kaj govoriš! O Madžarih in Italjanih ter njihovih pravicah bi rad govoril? Pa niti ne veš, da oni niso prišli v Slovenijo ampak so bili "okupirani", kakor tudi mi Štajerci, ki pa na žalost niti teh pravic nimamo in nismo priznani......Smo pa vsi, za razliko od balkancev, avtohtoni narod!
steiermark1918
19. 02. 2012 17.15
+3
franjosip - nezadostno iz zgodovine! Pojdi se informirat, kdaj sta stalin in hitler "se obdarovala" in si podredila te narode oz. jih podarjala!
steiermark1918
19. 02. 2012 17.16
+2
damir secki, kdaj se boš pa ti naučil slovenščine, da se boš lahko počutil "prvorazrednega " državljana Slovenije?
Abacus
19. 02. 2012 18.00
+2
fanjosip Ni čisto tako baltska naroda Litve in Latvije ter ugrofinska Estonija so dolga leta bili pod Švedsko krono pa nikoli niso izgubili jezika ne kulture. Potem so bilo pod Poljsko-Litovsko zvezo(le Latvijci, Estoncev ni bilo tu zraven) in kasneje pod Ruskim cesarstvom, Nemci so zasedli baltske narode le za kratkih nekaj let, preden si jih je znova podredila Moskva s SZ
steiermark1918
19. 02. 2012 21.07
+1
rudolf majster, če si ti hlapec bil in želiš ostati, izvoli! Nas ostale Slovence pa nehaj zmerjati, ker če bi bil ti pravi Slovenec in bi se zavedal "prave zgodovine" - resnične in ne zlagane, bi vedel, kdo nas je zasužnjeval od 1918 leta dalje!
steiermark1918
19. 02. 2012 21.17
+0
choco muffin, če bi ti poznal "zamejske slovence", bi drugače govoril. Oni so svojo "nepripadnost" slovenskemu narodu kazali in kažejo , ko volijo komuniste, ki so jim pa od 45 leta dalje govorili (navodila iz juge), glavno je da volite za komuniste, vaše slovenstvo ni važno! In tako so tudi delovali! Ko se znajdeš na ulici ali v lokalu z enim (od večine takšnih "zavednih Slovencev"), hočeš govoriti z njim v slovenščini te ta ignorira in začne govoriti italiansko! Ko ga vprašaš zakaj, pride ven z tisoč izgovori, češ, da je bolj da ne, ker pač to naj nebi bilo zaželjeno, ter da jih preganjajo povsod! To je navadna laž in neumnost, saj je v Trstu toliko narodnosti (celo kitajci), ki pa med sabo govorijo kitajsko, pa jih nihče ne gleda postrani!. Seveda je tudi druga resnica, ko se spomnim, kaj so tile "zavedni Slovenci" počenjali proti Slovencem iz Slovenije, ko so nas zmerjali z iztdajalci, potem, ko smo se končno uspeli osvoboditi suženjskih okovov balkancev, in njim to ni bilo po godu. Pa še in še stvari, ki samo dokazujejo, da je ta slovenski narod zmanipuliran od komunistov in nikoli niso bili ponosni na svojo pripadnost slovenskemu narodu in so se je tudi sramovali. Torej kako lahko pričakuješ, da te bo drugi narod spoštoval, če se sam ne spoštuješ. Pa še, ko je približno 90 leta v Italiji bilo možno spremeniti poitalijančen priimek, brezplačno, se ljudje enostavno za to niso odločali. Zakaj? <ker so preveč ponosni slovenci?