Tujina

Latvija je dobila evro, Grčija pa je prevzela vajeti EU

Riga/Atene, 01. 01. 2014 10.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pol leta bo EU predsedovala Grčija. Naloga bo velik izziv. Latvija je postala 18. članica območja evra. Politiki so tega veseli, državljani manj. Romuni in Bolgari pa bodo lahko brez omejitev delali v katerikoli članici EU.

Evro in Grčija
Evro in Grčija FOTO: Thinkstock

Z novim letom je polletno predsedovanje EU od Litve prevzela Grčija, najšibkejša evropska država, ki je uniji sicer predsedovala že štirikrat. Po Grčiji bo predsedovanje Svetu EU 1. julija 2014 prevzela Italija. Predsedovanje ima sicer predvsem simbolen pomen, vloga predsedstva pri sprejemanju odločitev se je z lizbonsko pogodbo občutno zmanjšala.

Za gospodarsko in politično razrvano državo, ki ji bo šlo v tem letu predvsem za preživetje, bo ta naloga velik izziv. To bo namreč prvič v zgodovini unije, da bo šestmesečno predsedovanje Svetu EU prevzela članica v tako slabem gospodarskem in političnem stanju, kot je Grčija. Za Grčijo bo uspeh že to, če bo vlada preživela predsedovanje.

Latvija dobila evro, Latvijci skeptični

Evro so leta 1999 uvedle Nemčija, Francija, Italija, Španija, Luksemburg, Belgija, Nizozemska, Finska, Avstrija, Portugalska in Irska, leta 2001 še Grčija. Nato se je območju evra januarja 2007 kot prva med novinkami iz širitvenega vala leta 2004 pridružila Slovenija, leto pozneje sta sledila Ciper in Malta, leta 2009 Slovaška in leta 2011 Estonija. Z letom 2015 naj bi se evrskim državam priključila Litva.

Latvija je z novim letom na 15. obletnico uvedbe skupne valute postala 18. članica območja evra. Razlika med močno politično podporo prevzemu evra in javnomnenjsko zadržanostjo je v tej skoraj dvomilijonski pribaltski članici območja evra zelo velika. V Rigi so prepričani, da bo prevzem močne in globalne valute pozitivno vplival na gospodarstvo in blaginjo Latvijcev.

Javnost ni tako prepričana. Latvijce po eni strani preveva čustvena navezanost na valuto lats, ki pomeni simbol osamosvojitve od Sovjetske zveze po 50 letih represije s strani Moskve. Drugi razlog za zaskrbljenost je strah pred dvigom cen, četudi je inflacija trenutno izjemno nizka.

Latvijo je kriza močno prizadela, oblasti pa niso želele devalvirati valute, od leta 2005 vezane na evro, in s tem ogroziti načrtovanega vstopa v območje evra. Reševanja krize so se lotili z ostrimi varčevalni ukrepi in reformami. Javnofinančne številke so danes dobre, gospodarstvo pa spet raste, a cena je bil velik upad že tako ne ravno visokega standarda.

Romuni in Bolgari v EU lahko delajo brez omejitev

Romunski mejni prehod
Romunski mejni prehod FOTO: Reuters
Pretok delavcev v EU z današnjim dnem sicer še ne bo popolnoma prost. Hrvaška je namreč letos postala 28. članica povezave, njeni državljani pa bodo morali do popolne ukinitve omejitev čakati do 30. maja 2020. Nekatere države, npr. skandinavske, so meje za hrvaške delavce že odprle, za omejitve pa se je odločilo 13 držav - Avstrija, Belgija, Velika Britanija, Ciper, Francija, Nemčija, Grčija, Italija, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Španija in tudi Slovenija.

Državljani Romunije in Bolgarije bodo lahko od danes brez omejitev delali v katerikoli članici EU. Potem ko sta se ti dve državi leta 2007 priključili uniji, je omejitve za njihove delavce do danes ohranilo devet članic - v Avstriji, Belgiji, Veliki Britaniji, Franciji, Nemčiji, Luksemburgu, na Malti, Nizozemskem in v Španiji (le za Romune). Čeprav si marsikateri Romun in Bolgar želi boljšega življenja, njihovega navala na druge trge EU ni pričakovati.

Delo v tujini si je po padcu komunizma pred 24 leti po uradnih podatkih poiskalo okoli tri milijone Romunov in milijon Bolgarov. Veliko jih je odšlo leta 1989, drugi val izseljevanja je sledil leta 2001, ko so bile odpravljene vize za njihove državljane, tretji pa tik pred vstopom v EU, je pojasnila Mila Mančeva iz Centra za proučevanje demokracije v Sofiji.

Večina, vključno s predstavniki romske manjšine, se je ustalila v Španiji in Italiji, zaposlili pa so se v gradbeništvu in kmetijstvu, nekateri skrbijo tudi za starejše in invalide. Francija in Velika Britanija sta privabljali zdravnike in medicinske sestre, ZDA pa strokovnjake za informacijsko tehnologijo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

razocarani
02. 01. 2014 11.24
+2
ja sedaj ko bodo pa grki komandirali evropi bo pa takoj bolje!!!!!!!!!!!!!! HA HA HA NORO da jim se to zaupamo ..pa saj bo vse vrag pobral ...
asdfghjklqwertz
02. 01. 2014 04.58
+4
Romuni ... Ko se pogovarjaš s fincem, pa ti ta reče, da skoraj vsak dan sliši, kako kakšen romun po finskem napade koga z nožem. Tam baje romuni napadajo skoraj vsak dan, in je že čudež, če ne vidiš romuna brez noža. No, glede na to, kolikokrat kaj beremo o romunih na naših cestah, se niti malo ne bi čudil. Še dobro, da se romuni v sloveniji vozijo samo čez slovenijo, in da ne ostanejo tu.
razocarani
02. 01. 2014 11.26
+2
glede na politiko ki jo imamo smo na najboljsi poti,da postanemo veliko slabsi od romunov ..in tu ne bodo samo nozi temvec tudi sekire in motorne zage .. vedjetno smo jih v tem ze dosegli ....
ONniON
01. 01. 2014 17.52
+5
čehi pa danci veseli da niso uvedli evra , tudi js ga ne podpiram !
walter2
01. 01. 2014 17.15
+7
Grčija propadla država na čelu EU!V državo smo neomejeno spustili Romune in Bolgare(posledično Makedonce) a blokiramo Hrvate,od slabega izberemo najslabše.
Jerko Jeluši?
01. 01. 2014 14.02
+8
romuni in blogari so zajeb.a.l.i. vse kdo jih sploh hoče kradlji.v.ce.
dannyer
01. 01. 2014 14.02
+8
huda napaka latvije , tako kot mi to je enako kot da bi si odrezali volan na avto cesti glavno funkcijo centralne banke , se sprašujem zakaj sploh zdaj ko smo okupirani še sploh imamo banko slovenije??? mladi smo tako ali tako proti evro in šen genu ker sta eni največjih napak slovenije . to ,da so nas politiki na ne demokratski način prodali v eu za kilo krompirja je sramota . sedaj pa nas nedemokratične institucije tolčejo samo zato, da bodo imeli lepe plače smešno ,da sta eu in sovjetska zveze kot brata dvojčka . to danes prisilno integrirajo je tako ali tako mednarodni škandal in vojni zločin po resolucije ozna in mednarodnega prava super vodijo nas vojni zločini v kateri je legalno genociden evropejce sramota.
strel?ek
01. 01. 2014 13.54
+1
vrnite mi socialno državo,ta je zabredla v EU,a ne...
Pacek22
01. 01. 2014 12.10
+9
EU - Evropski umor
Vrnil sem se ?iw ?iw ...
01. 01. 2014 11.57
+3
Španija je po letu dni danes izstopila iz programa evropske pomoči bankam v okviru stalnega mehanizma za stabilnost evra (ESM). ... čiw čiw ...
Dejan Keuc
01. 01. 2014 11.35
+7
Na Hrvaškem vse je vse isto podražilo kot pri nas... Vse stane isto, oziroma je celo vse bistveno dražje, glede na plače.... Nisem pa zasledil, da bi oni dobili €.... Torej € nima veze s podražitvami... zgodile bi se v vsakem primeru... Kaj mislite, da bi kava stala 100ISIT, če bi imeli še zdaj SIT? Ne, stala bi 360 SIT ali pa še več... isto bencin, itd...
Vrnil sem se ?iw ?iw ...
01. 01. 2014 12.02
+10
Hrvaška je v finančnem dreku, še evro prevzamejo in so gotofi ... čiw čiw ...
Dejan Keuc
01. 01. 2014 18.23
+8
Slovenija pa ni v finančen dreku?! .... V drek pa nas nista spravila € in EU, ampak vse naše dosedanje vlade, ki skozi korupcijo letno vkradejo cca 1.5 milijarde €.... Je pa tem vladam nekaj super uspelo... dat Slovencem občutek, da sta za stanje v Sloveniji kriva € in EU in ne politični vrh.... to jim pa super uspelo...