Tujina

Lani ekstremni vremenski pojavi najbolj prizadeli Srbijo

Pariz, 03. 12. 2015 15.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ekstremni vremenski pojavi najbolj ogrožajo Honduras, Mjanmar in Haiti, ugotavlja poročilo okoljskih strokovnjakov, ki so ga objavili ob robu podnebne konference v Parizu. Strokovnjaki so še ugotovili, da so lani ekstremni vremenski pojavi najbolj prizadeli Srbijo, Afganistan in BiH.

Honduras, Mjanmar in Haiti so države, ki so jih v zadnjih 20 letih najbolj prizadeli ekstremni vremenski pojavi, ki se bodo še okrepili ob sedanjem segrevanju planeta, kaže poročilo okoljskih strokovnjakov, ki so ga danes objavili ob robu podnebne konference v Parizu.

Okoli 15.000 ekstremnih vremenskih pojavov, kot so neurja, poplave, zemeljski plazovi in suše, predvsem pa orkani, je med letoma 1995 in 2014 zahtevalo 525.000 življenj, nastala škoda pa je znašala več kot 2970 milijard ameriških dolarjev (2743 milijard evrov).

Orkan Sandy je leta 2012 opustošil Haiti.
Orkan Sandy je leta 2012 opustošil Haiti. FOTO: Reuters

Med desetimi najbolj prizadetimi državami jih je devet v razvoju z najnižjimi dohodki, izpostavlja v letnem poročilu nevladna skupina Germanwatch s sedežem v Bonnu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Omenjenim trem državam sledijo Filipini, Nikaragva, Bangladeš, Vietnam, Pakistan, Tajska in Gvatemala.

Ta razporeditev je narejena na podlagi pokazateljev podnebnih tveganj, to je "ravni izpostavljenosti in ranljivosti do ekstremnih vremenskih pojavov", ki upoštevajo število žrtev v odnosu do števila prebivalcev, izgube skupnih prihodkov ter število ekstremnih vremenskih pojavov.

Haiti, Honduras in Mjanmar so v zadnjih 20 letih prizadeli izredno uničujoči dogodki, kot sta orkana Sandy in Mitch, predvsem prvi dve državi. Mjanmar je najbolj razdejal ciklon Nargis leta 2008, ko je umrlo 140.000 ljudi in uničilo domove okoli 2,4 milijona ljudi. Filipine je v tem obdobju prizadelo 337 ekstremnih vremenskih pojavov.

Katastrofalne poplave v Srbiji maja lani.
Katastrofalne poplave v Srbiji maja lani. FOTO: Reuters

V Srbiji za dve milijardi dolarjev škode

Lani so ekstremni vremenski pojavi najbolj prizadeli Srbijo, Afganistan in BiH. Sledijo jim Filipini, Pakistan in Bolgarija. Srbija in BiH sta bili prizadeti v poplavah, povezanih z rekordnim deževjem. V Srbiji je povzročena škoda znašala dve milijardi dolarjev (1,84 milijard evrov), v BiH pa je moralo z domov okoli 90.000 ljudi.

Poročilo morajo države razumeti kot opozorilo, da morajo biti pripravljene na pogostejše in/ali hujše dogodke v prihodnosti, so izpostavili v poročilu.

Okoljski strokovnjaki so izpostavili, da so v poročilu o indeksu globalnih podnebnih tveganj upoštevali le neposredne posledice ekstremnih vremenskih pojavov, medtem ko so lahko posredne posledice, kot so suša in lakota zaradi vročinskega vala, še bolj uničujoče. Gre torej samo za košček v sestavljanki in ne celovit indeks ranljivosti zaradi podnebnih sprememb.

Tako npr. niso upoštevali dvigovanje gladine morja, topljenje ledenikov ter toplejša in zakisana morja.

Udeležence podnebne konference v Parizu so pozvali k dosegi dogovora, da bi preprečili podnebne katastrofe. Izpostavili so, da se morajo dogovoriti o "daljnosežnem in trajnem podnebnem režimu, ki bo zaščitil prizadeto prebivalstvo".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bohinj je zakon
03. 12. 2015 16.59
+4
Naslednje leto naj Bog z vremenskimi neurji udari mimo Srbije.........................Kar je preveč - je preveč
nik500
03. 12. 2015 17.23
+3
Tudi drugo leto bojo imeli enako vreme. Je pa res da srbi hočejo resnico o Haarpu.
cekinar
03. 12. 2015 17.29
+4
HAARP obstaja že več kot 30,40 morda 60 let, ampak mi moramo verjeti v klimatske spremembe ,globalno segrevanje,CO2 ,itd..
majorb
04. 12. 2015 10.49
+1
jebivoje
04. 12. 2015 11.32
+1
misliš proti korporacijam, vladajoči so le njihove poslušne lutke.