Tujina

'Lahko noč, malezijski tri-sedem-nič': slepa ulica v reševanju ene največjih letalskih skrivnosti

Paris/Kuala Lumpur, 01. 09. 2015 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kmalu po odkritju letalskih razbitin na otoku Reunion so malezijske oblasti sporočile, da so te del izginulega letala MH370. Proizvajalec najdenega dela letala pa je zdaj sporočil, da po temeljitem pregledu svojih evidenc ne more potrditi, da gre za pogrešano malezijsko letalo.

Svojci potnikov pogrešanega letala se vendno znova soočajo z novimi teorijami o izginotju, kar jim onemogoča, da bi se lahko pomirili. Da bi lažje sprejeli izgubo bližnjih, želijo izvedeti, kaj točno se je zgodilo z njimi.
Svojci potnikov pogrešanega letala se vendno znova soočajo z novimi teorijami o izginotju, kar jim onemogoča, da bi se lahko pomirili. Da bi lažje sprejeli izgubo bližnjih, želijo izvedeti, kaj točno se je zgodilo z njimi. FOTO: Reuters

Kljub temu, da se je zdelo, da bodo raziskovalci končno prišli korak bližje razkritju, kaj se je zgodilo s skrivnostno izginulim malezijskim letalom MH370, zdaj kaže, da so naleteli na slepo ulico. Tako se je pravzaprav edini oprijemljiv odgovor spet izmuznil. Proizvajalec dela letalskega krila, ki so ga našli na otoku Reunion, naj bi namreč povedal, da po temeljitem pregledu svojih evidenc ne morejo z gotovostjo potrditi, da je najdena razbitina del pogrešanega letala.

Malezijski premier je sicer že pred tedni dejal, da je najdeni del nedvomno del letala MH370, ki je marca 2014 izginilo s 239 ljudmi na krovu. Francoski raziskovalci pa so bili previdnejši, saj zaradi vseh preteklih teorij in najdb, ki so se pojavljale v zvezi z izginulim letalom in se kasneje izkazale za napačne, s tem pa prizadejale še več bolečine že tako obupanim svojcem, niso želeli ničesar potrditi, ne da bi bili popolnoma prepričani.

Francija je v upanju, da bi našli še kakšne razbitine in vsaj malo razjasnili okoliščine tragedije, po najdbi flaperona    s kopenskimi iskalnimi akcijami, helikopterji in pomorskimi enotami okrepila iskanje. Po daljšem intenzivnem iskanju niso našli nobenih novih razbitin.

Francoski preiskovalci so povedali, da "zelo močno domnevajo", da so razbitine, imenovane flaperon, del krila pogrešanega malezijskega letala, a da morajo za stoodstotno potrditev opraviti podrobne raziskave.

Zdaj pa je francoski vir, ki je na tekočem s preiskavo, za CNN povedal, da je špansko podjetje, je izdelalo ta del letalskega krila, francoskim preiskovalcem sporočilo, da po pregledu evidenc ne more z gotovostjo potrditi, da so najdene razbitine res del MH370. Flaperon je res del boeinga 777 – in MH370 je bil istega tipa, edini takšen, ki ga kjerkoli na svetu pogrešajo – a podjetje ne more z absolutno gotovostjo potrditi, da je del pogrešanega letala, je povedal neimenovani vir.

Preiskovalci so upali, da se bodo številke, ki so jih našli na razbitinah, ujemale s tistimi v evidencah španskega podjetja, da bi lahko z gotovostjo potrdili, da je najden del res del MH370, a se je izkazalo, da to ni mogoče.

Ta nova informacija sicer ne pomeni, da razbitine niso del pogrešanega letala, pomeni le to, da preiskovalci tega ne morejo stoodstotno potrditi.

Toda že najmanjša možnost, da razbitine niso del pogrešanega letala, dodajajo spet novo tančico nejasnosti dogodku, ki velja za eno največjih letalskih skrivnosti.

Razbitine, ki jih je naplavilo na otok Reunion, so del boeinga 777, a ni mogoče zagotovo potrditi, da tudi del MH370.
Razbitine, ki jih je naplavilo na otok Reunion, so del boeinga 777, a ni mogoče zagotovo potrditi, da tudi del MH370. FOTO: Reuters

V zgodnjih urah 8. marca je letalo z oznako let 370 vzletelo z letališča v Kuala Lumpurju, bilo je na poti v Peking, na krovu pa je bilo 239 potnikov in članov posadke.

Ob 1.19 uri zjutraj, ko je boeing 777 letel čez južno kitajsko morje, je malezijska kontrola zračnega prometa poklicala posadko, da naj kontaktira zračno kontrolo v Ho Chi Minh City za nadaljevanje leta čez vietnamski zračni prostor. Pritrditev posadke je bilo zadnje, kar so slišali od njih: "Lahko noč, malezijski tri-sedem-nič."

Kmalu za tem so zračni nadzorniki izgubili stik z letalom, ko je to letelo nekje nad morjem med Malezijo in Vietnamom.

Radijski oddajnik, ki identificira letalo in letalski kontroli sporoča podatke, kot so višina in hitrost, je nehal oddajati. MH370 je izginil brez sledi.

Kasneje so malezijske oblasti razkrile, da je vojaški radar zasledil, da se je letalo obrnilo nazaj proti zahodu in letelo preko malezijskega polotoka, preden je ob 2.14 uri dokončno izginilo z radarja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aaaaaa122121
02. 09. 2015 16.55
+0
ejga kje je pa ferdo, da pove resnico:)
T_one
02. 09. 2015 12.09
+3
spet so ameripetrigosi fenomenalno na%tegnili cel svet... najprej so ugrabili to letalo in ga prepeljali v ameriško vojaško bazo v Pacifiku Diego Garcijo, da so lahko pokradli moderno tehnologijo superprevodnikov in pokradli patente od znanstvenikov, ki so bili na tem letaku, nato so nekaj mesecev kasneje naskrivaj prepeljali to letalo na Nizozemsko, nato so ga poslali nad Ukrajino in zrušili, za to pa okrivili Ruse in seperatiste, nato so Nizozemci, ki so z ameriščani sodelovali v tem zločinu, vodili "preiskavo" in zaplenili vse razbitine tega letali iz Ukrajine, nato so ameripetrigosi ta del tega letala vrgli v morje okoli otokov Reunijon, da so ga potem lahko "našli", nato pa so ta del preiskali zopet še eni ameriški pajdaši - francozi, in potrdili, da ta del pripada temu letalo, da na ta način prikazali, da je to letalo strmoglavilo v Pacifiku, da bi s tem odvrnili špekulacije, da je tisto letalo, ki je bilo zrušeno v Ukrajini v bistu eno in isto letalo, ki so ga ameripetrigosi zrušili tam predvsem zato, da bi vse skupaj prikrili, poleg tega pa še pred celim svetom očrnili Ruse...Res svaka jim čast; ko se gre za zločine, lopovščine, laži in propagando, so ameripetrigosi vesoljni prvaki!!! En dvojnik tega letala se bojda nahaja tudi celo v Izraelu. Bohve, kaj vse imajo še v načrtu z njim...
LARSSON 1
02. 09. 2015 21.46
+1
NoviceResnice
02. 09. 2015 08.51
Pa kaj je to za ena prevara....kaj je pol še en Boeing dol padu za katerega ne vedo da je dol padu....alooooooo..... Ne se norca delat ...
ficfiric 1
01. 09. 2015 15.21
+2
Kr neki...malezijci so ze siti tega nabijanja v tri......sploh pa smo mel 3 dni nazaj proteste prot temu skorumpiranemu premierju...tipcek ima na racunu 700mil dolarjev in trdi da so ble donacije....hahahahaha....so ga ze vsi siti...pa smo sli mal kamne metat v policaje...je blo zanimivo...ker nas je blo ogromno....vazn da dogaja....
Wurz
01. 09. 2015 12.31
Tudi sam sem pomislil, da je logično to lahko le od MH370, ampak: glede na to, kako se svinja in odmetava odpadke vsepovprek in kar v morje, se ne bi čudil, če kak kos ali pa celo večina konča svojo pot na dnu oceana. V tem smislu bi bilo neresno trditi, da gre za del tega letala, če ne morejo zagotoviti tega s serijsko številko.
Uporabnik113189
01. 09. 2015 11.06
+23
Svoboda medijev je postala neverjetna. Huje kot v najbolj zadrtem komunizmu. Tam nisi smel pljuvati po partijcih in si kaj hitro doživel verbalni delikt. Sicer si pa lahko nekaznovano komentiral vse. No, po kratkem pregledu gotavljam, da trenutno v naših medijih lahko komentiramo samo še vreme pa avtobuse pa nek avion nekje na tretjem koncu sveta. Predlagam še temo ščurki v amazonskem pragozdu. Pa veselo komentiranje. Če gre za kaj pomembnega pa blokada. Kje je že kakšen minister, vlada ali kaj podobnega, ali nismo izbrali demokracijo? Bomo zopet morali nazaj na trosenje letakov po cestah? Kaj je sedaj slabše demokracija ali komunizem?
Vabis
01. 09. 2015 11.33
+1
jzkzfzmz
01. 09. 2015 11.37
+1
Katja Jernejšek
01. 09. 2015 12.30
-3
Vprašanje: bi bil tako glasen, kritičen, ogorčen itd., če bi se bilo potrebno prijaviti s polnim imenom in priimkom? Anonimno je fino pljuvati in biti pameten, če pa bi anonimnost "ukinili" bi s portala zbežalo 90% obiskovalcev
hondica
01. 09. 2015 10.34
-2
Če bi že moral stavit, bi stavil, da je to del pogrešanega letala 777.
kiboko
01. 09. 2015 09.43
+16
Novinarji bodite vsaj malo resni. Proizvajalec je zgolj ugotovil, da nima evidence ali je to del tega letala. Potrdil je pa, da gre za del letala 777 ... IN TO JE EDINI 777 KI JE IZGINIL. Torej, definitivno gre za del letala MH-370. Zakaj pišete takšne neumnosti?
mastablasta
01. 09. 2015 10.20
+2
ni nujno. to je napačno sklepanje. zdaj če verjamemo nekim teorijam zarote bi lahko ta del nekdo odvrgev v morje. in bi del ravno tako pripadal 777, ne pa MH-370. torej ne moremo brez vsakršnega dvoma reči, da je ta del iz pogrešanega letala. lahko pa bi rekli da obstaja velika verjetnost da je to vseeno del pogrešanega letala, samo s 100 % gotovostjo tega ne moremo trditi. kdo pravi da so evidence tovarn vedno točne?
DrFake
01. 09. 2015 10.28
+1
Tudi, če bi ugotovili s 100% sigurnostjo. A to potem kar pomeni, da se lahko potrdi strmoglavljenje le na osnovi enega ali dveh delcev? Malo smešno...
SU27
02. 09. 2015 11.35
Aha,blokada v komunikaciji,dezinformacije,to pomen,da je en zanalašč vrgel na otok oz morje ta del letala in se lepo igrajte mačke in miši,svinjarija na kubik,
janceh
01. 09. 2015 09.42
+4
Pri nas še vse jaj večjega izgine, pa se nihče ne vpraša kam in zakaj,mediji pa namesto da bi pisali o tem raje utišajo ljudi ki imajo vprašanja
graf
01. 09. 2015 09.26
+51
24 k u r lepo demonstrira "svobodo govora" pri prispevkih o "ubogih" beguncih .... od katerih pa nima niti eden nikakršnega namena se kdaj vrniti v rodno deželo ! Njihov edini cilj je ostati in za vsako ceno vsiliti svojo vero in običaje v okolje kamor to ne sodi ! Temu se reče drugače načrtna islamizacija in bojim če se bo naval "beguncev" v tem tempu nadaljeval da bodo avtohtoni prebivalci prej ali slej v manjšini ...ker do zdaj še nisem dobil odgovora na preprosto vprašanje ; zakaj ti begunci ne migrirajo v islamske države ? Če nekdo RES beži od vojne stran ...je vsaka država izven vojnega območja dobra za preživetje , ampak ne , v EU ali nič ! Nič dobrega se nam ne piše , samo na žalost bodo eu voditelji to spoznali takrat ko bo prepozno ...
Vse strokovnjak
01. 09. 2015 09.42
+6
Normalno, to vemo že vsi. In zdaj preprosto vprašanje zate: imaš rešitev, plan?
mastablasta
01. 09. 2015 10.22
-9
če so kot begunci se morajo potem vrniti nazak ko se država smatra za varno. in navadno se vrnejo. poglej slike kako zgleda Kobane - kaj pa naj delajo tam? ali pa turška begunska taborišča? poleg tega ali je človek raje v taborišču ali pri sorodniku? in pa to nima veze z pogrešanim letalom.
kure bedne
01. 09. 2015 11.33
+12
To so ekonomski migrantje. Poglejte sami mladi močni fantje bežijo. PO TV pa kažejo večinoma nekaj mater z razjokanimi otroci. Jaz pravim in to še vedno, da si boste morali nabaviti orožje za samozaščito, kajti ne bo več daleč, ko bo zaropotalo in se bodo začela ropapanja po hišah. Verjemite, da ti naša država v tem trenutku ne bo pomagala saj so sami nesposobneži in se jim fučka za vas.
Vabis
01. 09. 2015 11.41
+5
Zanimivo bo šele,ko bo začelo pokat razstreliv po Evropskih mestih...Vprašanje za 1 miljon eu je: Koliko je bojevnikov i.države med njimi? 5% .10% ?
samanthka
01. 09. 2015 11.55
-6
Marsikdo bi rad kaj komentiral, vendar je nazalost prevec sovraznega govora v teh prispevkih, v bistvu res zalostno kaksen narod smo, da taksne pisemo o bogih ljudeh.Sama bi begunce naselila v recimo Bosni, Srbiji ipd, kandidatkam za clanice EU in jim izdatno financno pomagala.Pa seveda strog nadzor nad njimi.V teh drzavah je tako ali tako mnogo zapuscenih vasi in his in ce bi te reveze naselili tja in jim pomagali, obenem pa pomagali tudi tem drzavam, bi bili zadovoljni vsi, se najbolj pa EU.tako ali tako jih je treba samo zacasno namestiti, obenem pa minirat sirijo, da se bojo potem lahko vrnili na svoje.Azili niso resitev, teh ljudi je prevec, obenem pa se jih vsi branijo in jih izkoriscajo
ficfiric 1
01. 09. 2015 15.17
-6
Slovenci so tud bezal iz slovenije sam v avstrijo in italijo baje....kaksne kvasite...vi kr veste da imajo nacrt vsiljevati svojo vero itd....res ste preplaseni...tipicno slovensko...zivite v pravljici in vse okrog vas vas moti...zivim v muslimanski drzavi...noben me ne sili spremenit vere..oziroma postat musliman...noben mi ne prepoveduje jesti pujska in piti pivo vsak dan...no skoraj vsak dan...ne vem od kje jih pobirate...zgleda da ste najdlje bli v avstriji(se to je pod vprasajem)...sicer bi blo pa men cist zakon da se kaj takega kot nabijate res zgodi...bo bolj zanimivo..mene ne bo prizadelo...vas pa zna bit da kr mocno...ce mate ze zdej taksne travme...
ergo.erat
02. 09. 2015 07.44
+2
@ficfiric: ne bluzi nekaj v tri dni. Razlika je, če se posameznik preseli v muslimansko deželo, kot si se ti ali pa se horde muslimanov preselijo v nemuslimansko okolje, kjer kmalu začnejo zahtevati prilagoditev domorodcev njim in njihovim navadam, tudi veri. Lep primer je Kanada, kjer se vrstijo neupravičene zahteve muslimanov. Pa v Kanado prihajajo v glavnem izobraženi muslimani in ne vsi po vrsti, tudi ekstremisti, ki kar javno grozijo, kot se to dogaja v Evropi. Manj izobraženi so lažje vodljivi in to vedo ekstremisti. V Evropi bo nedvomno velika štala, to je gotovo in dejstvo, ker je naval muslimanov na našo celino enostavno prevelik, glave (njihove) o bogati Evropi pa močno preprane.
T_one
02. 09. 2015 11.55
+0
te migracije so bile od vsega začetka, že pred letom 2000, dobro splanirane in načrtno sprožene od Ameriških teroristov in njihovih pajdašev, ki so načrtno izvajale genocid in terorizem na Bližnjem Vzhodu! Todi v ZDA je ameriška vlada v zadnjem desetletju dovolila neverjetno množično priseljevanje tujecev. To je najlažji način, da se sproži monarhija in da se narod sam pokolje med sabo...Kot del "elitinega" načrta; "ubij sužnja s sužnjem"... Ta čas pa nameravajao preždeti na varnem v svojih podzemnih bunkerjih.
Megaclite
01. 09. 2015 09.25
In od česa je ta del pleha?
MIRKOKING
01. 09. 2015 09.01
+0
Mislim, da je doživel podobno usodo, kot on nad Ukrajino. Kakšen Jenki ga je zamenjal za glinastega goloba.
mastablasta
01. 09. 2015 10.23
+1
samo, da tam so ga Rusi (oh pardon Ukrajinski uporniki) sestrelili.
Debely
01. 09. 2015 08.55
+3
Nikdar ga ne bodo našli.
nesposobnež
01. 09. 2015 09.18
+1
Vabis
01. 09. 2015 08.37
+14
Kakšna znanost je to? Edino pogrešano letalo na svetu B 777.je Malezijsko...Koliko B777 je šlo sploh v "rashod" ? Od kje naj bi prišel ta del ,če ne z omenjenega letala?
xmp125
01. 09. 2015 08.40
-2
odpadek pri indijskem "recikliranju" letal. to je bila ena od teorij na zacetku. ne vemo, kako dobro sledijo letalom, ki gredo v razrez in njihovim delom.
LOPOVEpredZID
01. 09. 2015 08.42
+0
podtaknjene razbitine so to....se jim ni posrečilo širšo javnost prepričat, da je letalo strmoglavilo.
Vabis
01. 09. 2015 11.46
+1
xmp125.Kolikor vem so letala B777 še "skoraj" vsa v uporabi...
ho?emVšolo
01. 09. 2015 08.31
+4
ojoj, lazno upanje torej ostaja