Tujina

Referendum o predsedniku propadel zaradi prenizke volilne udeležbe

Ljubljana, 29. 07. 2012 17.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Romunska vlada je odločitev o usodi odstavljenega predsednika Traiana Basescuja prepustila volivcem. Uradnih rezultatov še ni, neuradne napovedi vzporednih volitev pa kažejo, da referendum zaradi premajhne udeležbe, ki ni presegla zahtevanih 50 odstotkov, ni veljaven.

Traian Basescu je bil odstavljen.
Traian Basescu je bil odstavljen. FOTO: Reuters

V Romuniji je potekal najspornejši referendum od padca komunizma leta 1989. Dobrih 18 milijonov volivcev je odločalo, ali naj donedavni predsednik države Traian Basescu po odstavitvi znova zasede ta položaj ali ga dokončno izgubi. Uradnih rezultatov še ni, neuradne napovedi vzporednih volitev pa kažejo, da referendum zaradi premajhne udeležbe, ki ni presegla zahtevanih 50 odstotkov, ni veljaven.

Odstavitev Basescuja je parlament na predlog vladajoče levosredinske koalicije USL, ki je predsedniku očitala hude kršitve ustave, izglasoval 6. julija.

Basescujev desnosredinski tabor je že pred glasovanjem Romune pozval k bojkotu referenduma in vladi očital volilno prevaro. Basescu naj bi po objavi vzporednih rezultatov referenduma dejal, da so volivci z nezadostno udeležbo na referendumu o potrditvi njegove odstavitve "zavrnili državni udar".

Po ocenah komentatorjev sta bolj kot usoda Basescuja na kocki usoda demokracije v Romuniji in ugled države v Evropi.

Vladajoča koalicija je od prevzema oblasti pred tremi meseci sprejela vrsto spornih ukrepov, katerih cilj je bil doseči odstavitev Basescuja ter omejiti neodvisnost sodstva.

Politična kadrovanja so bila sicer v Romuniji tudi pred tem precej običajna praksa, a bliskovita ofenziva USL je bila nenavadna celo za to državo in je porušila sistem nadzora med tremi vejami oblasti, ki je temelj pravne države.

Oglasila se je celo EU in dosegla umik nekaterih najbolj spornih ukrepov, kot so bile omejitve pristojnosti ustavnega sodišča in spremembe referendumskega zakona, ki bi bile danes v škodo predsedniku države.

 

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dadocar
30. 07. 2012 01.14
+1
Kaj ce bi se napisali, zakaj se ga je odstavilo? Popularnost predsednika Basescua je padla potem, ko je podprl velike varcevalne ukrepe, ki so jih od Romunije zahtevale tuje banke in IMF. Javnomnenjske ankete so pokazale, da kar 65% Romunov si zeli njegov odhod, vendar referendum ni uspel. Zakaj?Iiz enega samega razloga, ker zadnja leta se volitev in raznin referendumov v Romuniji udelezuje nekje okol 50% ljudi, enkrat vec drugi manj. Sami vemo kako je z udelezbo na raznih referendumih v Sloveniji :)) Ocitno je bilo tokrat manj kot 50% vseh volilnih upravicencev. Ne vem a je tok zahtevno napisati celoten clanek? ker vi ste tu samo napisali clanek v stilu nedemokraticne levice v Romuniji, ki zeli odhod predsednika, ki ga vsi podpirajo. To pa preprosto ni res in to novico lahko prodate samo nekomu, ki ne pozna ozadja dogajanja v Romuniji in ne pozna "dobrega IMFa, ki vsem drzavam tako clovekoljubno pomaga" :) Njegova odstavitev je povezana predvsem z varcevalnimi ukrepi, ko je Romunijo prodal IMFu, kot vecina ostalih evropskih voditeljev.
povrsniste24kur
29. 07. 2012 23.23
+4
23 milijonov so porabili za te volitve, ki na koncu sploh veljavne ne bodo. nismo edini bedaki na tem področju.