Tujina

Lagardova ni soobtoženka pri preiskavi korupcije

Pariz, 25. 05. 2013 08.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prva dama Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagarde za zdaj pri preiskovanju morebitne korupcije ob izplačilu 400 milijonov evrov vredne odškodnine nekdanjemu lastniku Adidasa ne bo obravnavana kot soobtoženka.

Christine Lagarde je vodenje IMF prevzela po tem, ko je s položaja zaradi spolnega škandala odstopil njen predhodnik Dominique Strauss - Kahn.
Christine Lagarde je vodenje IMF prevzela po tem, ko je s položaja zaradi spolnega škandala odstopil njen predhodnik Dominique Strauss - Kahn. FOTO: Reuters

Proti generalni direktorici Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde ne bodo vložili obtožnice v zvezi z afero iz časa, ko je bila še francoska finančna ministrica, temveč bo v procesu nastopila samo kot priča, je po dveh dneh zaslišanj sklenilo sodišče v Parizu.

Lagardovo so tožilci zasliševali v zvezi s plačilom 400 milijonov evrov odškodnine poslovnežu Bernardu Tapieju leta 2008.

Tapie je tožil državo, ker naj bi banka Credit Lyonnais, ki je bila takrat v državni lasti, leta 1993 slabo izpeljala prodajo njegove družbe Adidas. Trdil je, da mu mora po propadu banke Credit Lyonnais država izplačati odškodnino, saj naj bi banka v času prodaje zavestno podcenila vrednost Adidasa.

Primer se je vlekel več let, dokler ni Lagardova kmalu po tistem, ko je leta 2007 prevzela vodenje finančnega ministrstva, odredila arbitražo. Tapie je nato leta 2008 dobil 285 milijonov evrov odškodnine, z obrestmi skupno 400 milijonov.

Ker je Tapie na volitvah podprl nekdanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, so se pojavile domneve, da je bil prav zaradi tega deležen morebitnega naklonjenega ravnanja Lagardove.

Lagardova, ki je ves čas zavračala očitke, je v petek dejala, da nad odločitvijo ni presenečena. "Vedno sem ravnala v najboljšem javnem interesu in v skladu z zakonom," je izjavila.

Šefinja IMF bo po odločitvi sodišča zdaj v procesu nastopila kot priča, kar pomeni, da lahko v nadaljevanju procesa proti njej še vedno vložijo obtožnico.

57-letna Lagardova je bila prva francoska finančna ministrica in velja za eno najvplivnejših žensk na svetu.

Morebitna obtožnica proti njej pa bi bila zelo neprijetna tudi za IMF, potem ko je pred dvema letoma moral s položaja šefa sklada zaradi obtožb o spolnem napadu na hotelsko sobarico odstopiti Dominique Strauss - Kahn.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

GTR
25. 05. 2013 11.37
+3
Ja, nic ni obtožena ker ma milijarde za podkupnine. Denar sveta vladar.