Tujina

Ladje za križarjenja ponovno v Beneški zaliv, a daleč od Trga svetega Marka

Benetke, 08. 11. 2017 15.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ladje za križarjenje se bodo vrnile v Beneški zaliv, a bodo ostale daleč stran od znamenitega Trga svetega Marka, je po več kot petih letih razprave sklenila italijanska vlada. Omejitve za ladje za križarjenje v Benetkah so sprejeli po nesreči ladje za križarjenje Costa Concordia pred toskansko obalo leta 2012.

Pred petimi leti so se ladje križarke lahko zasidrale zelo blizu Trga svetega Marka, nato so križarkam prepovedali vstop v Beneški zaliv. Po novem pa se bodo lahko znova zasidrale, vendar v precej oddaljenem pristanišču.
Pred petimi leti so se ladje križarke lahko zasidrale zelo blizu Trga svetega Marka, nato so križarkam prepovedali vstop v Beneški zaliv. Po novem pa se bodo lahko znova zasidrale, vendar v precej oddaljenem pristanišču. FOTO: AP

Trenutno velja prepoved za vstop v Beneški zaliv za ladje za križarjenje z nosilnostjo več kot 96.000 ton, poslej pa jim bodo novi predpisi dovoljevali, da se zasidrajo v industrijskem pristanišču Marghera, ki je dokaj oddaljeno od središča mesta.

Srednje velike ladje za križarjenje z nosilnostjo od 55.000 do 96.000 ton bodo lahko plule od pristanišča Marghera do turističnega pristanišča v Benetkah, križarke z nosilnostjo, ki je manjša od 55.000 ton, pa bodo lahko še naprej plule skozi kanal Giudecca. Po napovedih italijanskega ministrstva za transport bodo nova pravila v celoti začela veljati v treh letih.

Beneški župan Luigi Brugnaro je pozdravil odločitev vlade in izpostavil pomen ladij za križarjenje za gospodarstvo mesta. Nasprotniki so odločitev vlade označili za "najslabšo mogočo rešitev."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.