Tujina

VIDEO: Preživeli brodolom in zbežali neznano kam

Rim, 27. 11. 2011 12.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ob italijanski obali se je potopila ladja, na kateri je bilo okoli 70 ljudi. Reševalci so iz morja potegnili že tri trupla. Še vedno pogrešajo okoli 30 ljudi, a nekateri med temi naj bi sami priplavali do obale in zbežali.

Med begunci so bili tudi mladoletni.
Med begunci so bili tudi mladoletni. FOTO:

Italijanske oblasti nadaljujejo iskanje pogrešanih beguncev, ki so v soboto nedaleč od južnoitalijanskega pristanišča Brindisi doživeli brodolom. Reševalci so doslej odkrili tri trupla. Po podatkih notranjega ministrstva je nesrečo preživelo 41 ljudi.

Pristojne oblasti predvidevajo, da bo število žrtev še naraslo. Že zdaj vedo z gotovostjo, da so umrle štiri osebe. Četrtega trupla niso uspeli potegniti iz vode, odnesel ga je tok. Bojijo se, da bo mrtvih okoli deset. Pogrešanih je še vedno okoli 30 ljudi, a nekateri naj bi uspeli priplavati do obale in naj bi zbežali. Nekateri pa so najverjetneje še v morju, predvidevajo oblasti.

Begunci so na pot odrinili pred petimi dnevi iz Turčije. Ladja se je ustavila tudi v Grčiji, kjer so se prvim beguncem pridružili še drugi. Cilj je bilo glavno mesto Apulije Bari, od koder so begunci nameravali odpotovati v Francijo in Grčijo. Pot je bila organizirana do najmanjše podrobnosti, poleg tega pa je bila za potnike izredno draga. Begunci so namreč plačali 3000 evrov le za pot do evropskega pristanišča. V soboto pa je njihova ladja pred obalo Apulije zašla v neurje in udarila ob čeri, je sporočila obalna straža.

Na krovu 14-metrske ladje naj bi bilo okoli 70 ljudi, večinoma iz Afganistana, Pakistana in Irana.

Odziv reševalnih služb je bil hiter, a ne dovolj, da bi rešili tri Pakistance. Dva begunca so sicer rešili, a so ju morali zaradi hudih poškodb odpeljati v bolnišnico. Pri reševanju sodelujejo tudi gasilski helikopter, reševalne in policijske ladje kapitanije v Brindisiju, na kopnem pa gasilci, karabinjerji in policisti. Begunce, katerih poškodbe niso bile kritične, so odpeljali v lokalno cerkveno ustanovo, ki sicer skrbi za rehabilitacijo otrok. Vsi begunci so mladi moški.

Primer pa je začelo preučevati tudi tožilstvo v Brindisiju, še poroča La Repubblica.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Niko Murski
27. 11. 2011 17.29
+5
Ha Ha na jadernici 70 oseb, tako se laže.