Tujina

Plačali 6000 evrov, nato je njihovo življenje postalo ničvredno. Izpoved potnikov z ladje duhov

Milano, 07. 01. 2015 09.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Takole natrpani so begunci iz Sirije na ladji duhov pluli usodi naproti. Med njimi sta bila tudi Mustafa in Ragda. Opisala sta grozljivo potovanje, za katerega je moral vsak odšteti 6000 evrov. "Nekateri so prodali svojo zemljo, hiše in trgovine, da so si lahko privoščili potovanje," pravita.

768 Sirijcev se je decembra vkrcalo na Blue Sky M v upanju na boljšo prihodnost v Evropi. Šli so na smrtonosno potovanje. Posadka je namreč sredi morja ladjo zapustila in begunce prepustila kruti usodi. Med njimi sta bila zakonca Mustafa in Ragda. Za francosko tiskovno agencijo AFP sta opisala, kako sta se znašla na ladji duhov.

Še nedolgo tega sta živela udobno življenje kot pripadnika srednjega razreda v Alepu, takrat gospodarskem središču Sirije. Danes je mesto v ruševinah, onadva pa skoraj brez imetja na celini, ki sta jo želela doseči, a vprašanje, kako ju bo sprejela.

Na pot čez Sredozemlje sta se odpravila decembra, z njima so potovale tudi tri hčere, stare 18, 20 in 30 let. Najstarejša je v sedmem mesecu nosečnosti, v Evropi se je želela pridružiti možu. "Vsak od nas je v Turčiji, kjer smo dva meseca živeli, plačal 6000 evrov. Nekateri so prodali svojo zemljo, hiše in trgovine, da so si lahko privoščili potovanje," je povedal Mustafa.

Njihova življenja so bila od takrat v rokah tihotapcev ljudi. Strpali so jih na zarjavelo ladjo in pot čez morje se je začela. "Preživeli smo številna neurja, močno je deževalo. Voda je tekla skozi razpoke na ladji in na glave ljudi. Ladjo je zanašalo v vse smeri. Ljudje so imeli morsko bolezen, ves čas so bruhali, nihče ni mogel jesti," je grozljivo plovbo opisala Ragda.

Zgovorno fotografijo, ki prikazuje vso tragiko ljudi, oropanih dostojnosti, je na ladji duhov posnel 35-letni F.E. 

 

Ljudje so bili nagneteni v pretesnem prostoru, spali so na trdih tleh in se na vse načine poskušali pogreti. Niso pa vedeli, da so na ladji sami, brez posadke. Ta jo je zapustila kmalu potem, ko so izpluli iz turškega Mersina. Vključila je avtopilota in Blue Sky M je prepuščena usodi plula proti italijanski obali.

To je nova grozljiva taktika tihotapcev. Le dva dni po odkritju Blue Sky M je namreč italijanska obalna straža našla še eno ladjo duhov. Na njej je bilo 450 ljudi.

Združeni narodi so pot beguncev čez Sredozemlje označili za najbolj smrtonosno na svetu. Samo lani je na njej življenje izgubilo 3400 migrantov, na pot se jih je odpravilo več kot 207.000. Največ jih gre proti Italiji. Po podatkih tamkajšnjega notranjega ministrstva so v letu 2014 rešili 170.000 ljudi ali 465 na dan.

Vendar pa Italija za večino ni končni cilj. Tudi Mustafa in Ragda sta želela naprej proti severu, v Nemčijo ali na Švedsko, kjer so boljše možnosti za zaposlitev. A težava je, da begunci, ki pridejo v Italijo, ne smejo zaprositi za azil v drugih državah. 


 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1