Tujina

Kusturica prekinil intervju in nagnal novinarja

Zagreb, 05. 11. 2009 16.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Režiser Emir Kusturica je zaradi vprašanj, ki mu jih je v intervjuju postavil Aleksandar Stanković, novinarsko ekipo nagnal s svojega posestva in ji zaplenil posnetke. Sporni temi: Milošević in Gotovina.

Kusturica zanika, da je ekipo nagnal in pravi, da je Stanković posnetke zgolj pozabil, saj se mu je mudilo. Obljublja, da bo posnet material vrnil v ponedeljek.

Režiser Emir Kusturica je šestčlansko ekipo hrvaške javne televizije HTV sprejel v svoji vasi Mokri Gori v Srbiji. Novinar Aleksandar Stanković, ki sicer vodi oddajo Nedjeljom u dva, se je namreč z režiserjem dogovoril za intervju. Samo snemanje pa se je predčasno končalo, saj je Stanković s svojimi vprašanji v 22 minutah režiserja tako razburil, da je ta intervju prekinil. Kot je dejal Stanković, je novinarsko ekipo Kusturica verbalno žalil in jim ukazal, naj zapustijo njegovo vas, pred tem pa je od njih zahteval posnet material. Prepiranje je trajalo okoli 45 minut, nato pa je televizijska ekipa le popustila in kaseto z materialom predala Kusturici ter zapustila vas.

Kusturica je Stankovića in njegovo ekipo nagnal iz svoje vasi.
Kusturica je Stankovića in njegovo ekipo nagnal iz svoje vasi. FOTO: Reuters

Kot je razložil Stanković, so režiserja sprva razburila vprašanja v povezavi z nekdanjim srbskim predsednikom Slobodanom Miloševićem. Stanković je Kusturico namreč vprašal, zakaj je z Miloševićem v času srbske blokade Sarajeva pil viski. Kusturica je dejal, da ni imel izbire, saj je bil takrat nagrajen z zlato palmo, Stanković pa mu je odgovoril, da bi lahko povabilo na pijačo, kot vsak svoboden človek, odklonil. Stankovićev komentar Kusturici ni bil po godu.

Nato ga je Stanković še spomnil na njegove izjave, da je bilo ganljivo gledati, kako Milošević v sodni dvorani sodišča v Haagu svoji soprogi Miri pošilja poljube. Kusturica se je branil, češ da je želel le izpostaviti Miloševićevo čustveno plat, nakar ga je Stanković vprašal, ali bi sočustvoval tudi z Adolfom Hitlerjem, saj je bil tudi on človek, ki je gojil naklonjenost do Eve Braun in do svojega psa.

Kusturica je izpostavil, da Milošević nikoli ni bil obsojen, Stanković pa je dodal, da tudi Hitler ni bil in režiserja vprašal, ali to pomeni, da sta oba nedolžna. S tem je le še dodatno razburil Kusturico.

Stanković je začel spraševati o določenih izjavah, ki jih je Kusturica izrekel o Miloševiću in njegovi ženi.
Stanković je začel spraševati o določenih izjavah, ki jih je Kusturica izrekel o Miloševiću in njegovi ženi. FOTO: Reuters

Vprašal ga je, ali bo tudi v Izraelu, kjer snema svoj naslednji film, Izraelcem dejal, da je bila pozornost, ki jo je Hitler izkazoval Evi Braun, ganljiva. Režiser na to ni imel odgovora, pač pa je novinarju postavil vprašanje: "Zakaj pa ne govoriva malo o hrvaških legionarjih, ki so ubijali Srbe po Hrvaški?

Naslednje Stankovićevo vprašanje pa je bilo tisto, ki je bilo kaplja čez rob: "Če tako mislite, zakaj ste potem opevali Gotovino, človeka, ki je obtožen za vojne zločine?“ Kusturica je takrat začel kleti, intervju je prekinil, ekipo pa nagnal iz vasi.

HTV bo zahtevala, da Kusturica zaplenjeni material vrne, a menijo, da je režiser posnetek intervjuja že uničil.

Za srbske medije pa se je že odzval Kusturica, ki pravi, da je bil Stanković v Mokri Gori sprejet po t. i. Dušanovem zakonu, po katerem je gost pomembnejši od gostitelja. Pravi, da je Stanković takoj pokazal, da ni prišel z dobro namero. "Ko je vstopil v dnevno sobo, je vnesel veliko blata. Ko pa je začel pogovor, se je v njegovih očeh videlo, da ima zle namene,“ je dejal Kusturica. Zanika, da bi mu odrekel gostoljubje in da je zaplenil posnet material. Tega naj bi Stanković zgolj pozabil, ker se mu je tako mudilo, Kusturica pa obljublja, da bo posnetke hrvaškemu novinarju vrnil v ponedeljek.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ales6m
08. 11. 2009 16.37
Nemanja je OK človek, gledal sem dokumentarec o Maradoni, ena njegovih zadnjih umetnin, noro. Aleks. je provokativen, ampak tokrat je šel v nepravo smer. Miloševič je bil zgrešena oseba za srbsko politiko, a ne gre ga enačiti s Hitlerjem. Morilci so tisti ki so ga ubili, ne on.
DropBear
06. 11. 2009 17.05
Lol...Stanković je car!
castnasestra
06. 11. 2009 15.24
Ga je imel kdo priložnost spoznati v živo? Kusturica je v prvi vrsti najprej velik umetnik, pa malo filozof z dobršnjo mero (samo)ironije, pa zaprisežen antiglobalist, pa... Same (oziroma vglavnem) take fajn zadeve, ki se dajo naplesti in razplesti v en res res super intervju/zgodbo. Stankovič, al' kaj je že ta novinar, ki tudi ni napačen, le malo preveč ogroženega se počuti v svoji koži zaradi svojega "nepravega" porekla, pa mu gre srat z Miloševičem in politiko... Sramota!
slosap@yahoo.de
06. 11. 2009 14.24
on je itak zej Nemanja Kusturica...Stanković je pa dober novinar in zna provokativno spraševat. Kdor mu ne zna parirat, naj gre še malo v šolo komunikacije...
mindfucker
05. 11. 2009 21.33
stanković je janičar, tako kot kusturica.stankovič je srb ki poveličujehrvate; kusturica je musliman ki poveličuje srbe."junaška" modela na napačnem kraju, ob napačnem času.
jasamtaj
05. 11. 2009 19.40
ali mogoce imas nickname pa kontriras nama
jasamtaj
05. 11. 2009 19.19
rezervisti so dobili ,,OBLJUBLJENO PLACO,,za HRVASKO,BOSNO,KOSOVO in td...Srbija ce bi bila za mir in spostovanje mednarodnoga prava nebi smela dovoliri taksne sramote in posljati ,,UBICE,,da si zasluzijo placo beri...KRADI A NE RADI..e srboljub ocitno slisis in vidis kar tebi in podobnim pase za uho ZALOSNO IN JADNO ZA TAKSEN NAROD
tinka.tonka
05. 11. 2009 19.13
glede na to, da je Kusturica privolil v intervju s tem novinarjem, je lahko pričakoval takšna vprašanja... ne vem, kaj se ima za razburjat... mislim, da marsikdo ve, kakšnega kova je ta novinar... sama ga zelo cenim ... je zelo prodoren! še več takšnih!!
p0mijek
05. 11. 2009 19.10
hahaha ub1ca,
cohiba.cubana
05. 11. 2009 19.06
KUSTORICA CAR !!!! SICER MALO KDO VE DA JE KUSTORICA PO MAMI TUDI SLOVENEC SAJ JE MAMA SRBKINJA SLOVENKA !
dolejo
05. 11. 2009 19.00
V Kusturičinih očeh se vidijo ne samo zli nameni, ampak tudi zla preteklost.
srpko
05. 11. 2009 18.59
Kaj si Kostrurica misli o rvatih - je povedal s filmom PODZEMLJE (na začetku filma rvati množično pozdravljajo hitlerjeve enote ob njihovem prihodu v zagreb 1941, Beograd pa je bil bombardiran). Sicer pa Kosturica iz Sarajeva - ni odšel živeti v Zagreb (kjer se je 90-tih ustaštvo ponovno rodilo), temveč v Beograd. Tudi s to gesto je veliko povedal.
cohiba.cubana
05. 11. 2009 18.58
SICER JE STANKOVIC DOBER NOVINAR A JE TUDI PROVOKATIVEN ! EMIR IMA PRAV !
ecoliqua
05. 11. 2009 18.57
Prvo se vprašajte kdo je sploh ta tip in kdaj mu je uspelo, večino filmov plačano z krvavim denarjem srbskih četnikov, večina filmov zlobirano z strani Miloševiča, tip še risanke nezna posnet.Aja pa vsi scenariji ukradeni.Kusturica wanna be četnik...
JustSimpleMind
05. 11. 2009 18.50
cisto prov mu je dal bravo kostunica
Srboljub
05. 11. 2009 18.46
Povej mi kršitev !SRBIJE! mednarodnega prava... ajde da vidimo.
Sebastjan Ivanuša
05. 11. 2009 18.44
"Ne moreš inačiti Hitlerja z Miloševićem." pa še kako ga lahko inačiš. Oba sta izvajala genocidna dejanja. Miloševič ni bil po nedolžnem v hagu, bodimo realni. ps. Za dokaz se lahko zapeljete v nekatere vasi v Bosni.
janžo
05. 11. 2009 18.40
Sicer pa kolikor vem Stanković po nacionalnosti ni hrvat... je pa novinar z jajci
orahovcan
05. 11. 2009 18.40
zike,vsaka cast za komentar,edini realisticni in resnicni.
jasamtaj
05. 11. 2009 18.39
Srboljub cudno do podne spostujete mednarodno pravo (HAGG) po podne ignorirate mednarodno pravo.kdo se skriva a kdo ne pred mednarodnim pravom????