Tujina

Kusturica: Kosovo je srbski Hollywood

Trebinje, 09. 10. 2011 11.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Emir Kusturica je s svojimi političnimi izjavami znova razburkal že tako občutljiva nacionalna čustva Srbov in Kosovcev. O nadaljevanju Miloševićeve politike do Kosova pa je spregovoril nekdanji visoki funkcionar Azem Vlasi.

Emir Kusturica
Emir Kusturica FOTO: Reuters

V intervjuju za beograjsko Politiko se je Emir Kusturica med drugim dotaknil ''velikih stvari, ki mučijo male ljudi'', kot je recimo vprašanje Kosova in Evropske unije. V pogovoru z novinarjem je pomen Kosova za Srbe primerjal s pomenom, ki ga ima za Američane Hollywood.

''Kosovo je vedno tema, za katero se je treba boriti, ker je nacionalna mitologija ključna za obstoj nekega naroda. Mitološka dimenzija Hollywooda je pravzaprav raven, ki ameriškemu narodu zagotavlja ta simbolični nivo, zaradi česar je Kosovo nekaj, čemur se nikoli ne smemo za nobeno ceno odpovedati,'' je dejal priznani režiser.

Priznal je, da je ''težko biti pameten'' glede rešitve vprašanja Kosova in dodal, da se preko Kosova rešuje skrajno zamotano stanje sveta. ''Geostrateški cilji se uresničujejo preko Kosova in naših pleč,'' sporoča Kusturica.

O Evropski uniji in Evropi Kusturica pravi, da je ''kar se mene tiče, sem Evropejec'', priznava pa, da ima težave z razumevanjem Evrope. To, da sta bili v EU Bolgarija in Romunija sprejeti pred Hrvaško in Srbijo, ga usmerja k mislim, da je ''EU prej geostrateško oziroma vojno vprašanje kot tisto, na kar mi upamo''.

Kusturica v intervjuju ni pokazal razumevanja za akcijo srbskih hekerjev, ki so na dan letošnje objave dobitnika Nobelove nagrade za književnost razglasili, da jo je dobil Dobrica Ćosić, čemur je nasedlo kar nekaj svetovnih medijev.

''Mislim, da gre za nastavljanje pasti. V Srbiji jih mnogo dela na veliki zgodovinski obveščevalni nalogi, s katero želijo s poti spraviti vsakogar, ki je prispeval k obstanku našega naroda. Tako jaz vidim to zgodbo s Ćosićem, s poti želijo spraviti vsakogar, ob komur ne morejo živeti, ker jih ogroža s svojim talentom,'' je zaključil Emir Kusturica.

Srbske zastave vihrajo pred barikadami na severu Kosova.
Srbske zastave vihrajo pred barikadami na severu Kosova. FOTO: Reuters

O Kosovu spregovoril tudi Azem Vlasi

Trenutno je na Kosovu mirno, a še teden dni nazaj so bile razmere po streljanju na Srba v restavraciji v vasi Zrze zelo negotove. Srbi so zacementirali barikade, ki so jih postavili med srbskim in albanskim delom Kosovske Mitrovice, vse pa kaže, da se bo zaradi nedavnih incidentov na mejnih prehodih Brnjak In Jarinje zamaknilo tudi zmanjšanje enot Nata na Kosovu.

Barikade na mejnih prehodih na severu Kosova so nastale ob poskusu kosovskih oblasti, da tam namestijo svoje carinike.
Barikade na mejnih prehodih na severu Kosova so nastale ob poskusu kosovskih oblasti, da tam namestijo svoje carinike. FOTO: Reuters

Nekdanji visoki funkcionar na Kosovu v obdobju bivše Jugoslavije Azem Vlasi je v članku za novosadski Dnevnik zapisal, da bo Srbija lahko kosovskim Srbom najbolje pomagala s tem, da prizna neodvisnost Kosova in do njega preneha voditi politiko, kakršno je izvajal nekdanji srbski predsednik Slobodan Milošević.

Po njegovih besedah je Beograd del Srbov na severu Kosova tako vznemiril, da se sedaj z barikadami in drugimi ''odpadniškimi metodami'' zoperstavljajo normalni integraciji v ustavni red Kosova.

''Ta politika je absurdna in tragikomična. Milošević, nasilen, grob, brez vizije in modrosti je resnično mislil, da bo na ta način lahko Kosovo zadržal v Srbiji,'' je zapisal Vlasi, ki nadaljuje, da so srbske oblasti Srbom na severu Kosova ''lagale, da bo ta del pripadel Srbiji''.

''Tako je tudi Milošević pred dvajsetimi leti lagal kosovskim Srbom in jih nahujskal, da so na mitingih zahtevali Kosovo v Srbiji. Prav ta politika je Kosovo prisila v razglasitev neodvisnosti,'' piše Vlasi.

Vprašal se je tudi, ali se srbske oblasti zavedajo, da bodo z vzbujanjem upanja na priključitev severa Kosova k Srbiji Albance v dolini Preševa (Srbija), ki jih je dvakrat več kot je Srbov na severu Kosova, vzpodbudili k temu, da bodo zahtevali priključitev k Kosovu.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dobskibelozapornik
09. 10. 2011 20.26
ljx09.10.2011, 13:357 Kako naj pa jas to vem,jas živim v Sloveniji,je pa res da je sedanja vlada v Srbiji pro zahodna. Janšist,pomeni da si zelen od zavisti če je tvoj sosed bolj sposoben od tebe! Ti si živi dokaz da največji nacionalisti živijo zunaj meja matične domovine, drugače izobrazba ni tvoja vrlina. Hočeš biti pameten pa ti nikakor ne gre.
Martian
09. 10. 2011 14.40
ni treba nič priporočat....heh..poznam Sacred Reich..so dobr ja.. poznam pa tut jugo rock....tut dobra muzka.... ej mirko..sej jst tok zdej grem....si lohk ti zdej tle taglavn..heh
ljx
09. 10. 2011 14.31
Mirko v tej sobi bo tebi dovoljeno Pušenje!
ljx
09. 10. 2011 14.25
Kusturica je pa igral bas kitaro v Zabranjeno Pušenje,tud to je fajn muzka Marsovc,ti priporaočam poslušanje.
ljx
09. 10. 2011 14.15
Marsovc,priporočam ti poslušanje dveh komadov od Saichred Reich: -Surf Nikaragua -American Way Dobra muzka!
ljx
09. 10. 2011 14.10
Se vid! Slayer so zelo anti American gov. policy,še posebej za zunanjo politiko. Kaj pa Saichred Reich v Festivalni dvorani 90 leta?
Martian
09. 10. 2011 14.07
ahh kje pa..nism bil...to je blo že prepozen za moje metalske cajte...hehhe
ljx
09. 10. 2011 14.04
Mislim da je to zato ker velik Metal bendov prihaja iz juga Amerike, A si bil na Slayerjih v hali Tivoli?
Martian
09. 10. 2011 14.02
ja vem...sam to da mam jst to zastavo nima nobene veze s tem da bi podpiral suženjstvo.. k sm bil mlad sm bil metalec....in ta zastava se kr neki v metal meša....hehe...tko sm enkrat na enmu žuru do nje prišel..
ljx
09. 10. 2011 14.00
Konfederacijska je tud men všeč,sam nažalost se je za njo skrivalo sužnjelastnišvo.
Martian
09. 10. 2011 13.56
p.s. maam tut eno ameriško....od konfederacije!
Martian
09. 10. 2011 13.54
ljx09.10.2011, 13:500 Marsovc,ti si in Janšist in populist,da o tvojem podpiranju Ameriške demokracije in osvajanju sveta ne govorimo,ker maš doma pomoje več Ameriških kot Slovenskih zastav. --- podpiranje ameriške demokracije in osvajanja sveta sploh ne zanikam...bolje amerika kot pa rusija al pa kitajska..al pa velika srbija... kar se zastav tiče...nimam ne ameriške in ne slovenske...mam sam en union jack...
YUGO45
09. 10. 2011 13.51
Dejstvo je, da Albanci Kosova nikoli ne bodo vrnili ali delili z Srbijo !!! Srbija se bo zrla se naprej,ker bo za EU morala prodati tudi svoj ponos! BO PA NOKIA!
Martian
09. 10. 2011 13.51
ljx09.10.2011, 13:470 Kusturica redno gosti Johnya Deepa,Branko Đurić dela z Angelino Jolie,ampak Vasco Simonitija še Schwazeneger ne omeni,ko je na Koroškem. --- as ti drgač bl mlad še k maš take otroške fore?
ljx
09. 10. 2011 13.50
Marsovc,ti si in Janšist in populist,da o tvojem podpiranju Ameriške demokracije in osvajanju sveta ne govorimo,ker maš doma pomoje več Ameriških kot Slovenskih zastav. Pa ne trudi se biti drugačen,ker te tu gor že vsi dobro poznajo.
Martian
09. 10. 2011 13.49
ljx09.10.2011, 13:390 Ja Marsovc,pa še neki bi dopolnil za razlago Janšista,pomeni tudi to da se veseliš ko se nekomu drugemu kej slabega dogaja! --- in kdaj si ti mene to videl?tak si kvečjemu ti,ki si se norca delal iz standarda na kosovu....pa iz američanov se norca delaš k majo finančne težave.. se pravi da si ti janšist..
ljx
09. 10. 2011 13.47
Kusturica redno gosti Johnya Deepa,Branko Đurić dela z Angelino Jolie,ampak Vasco Simonitija še Schwazeneger ne omeni,ko je na Koroškem.
ljx
09. 10. 2011 13.39
Ja Marsovc,pa še neki bi dopolnil za razlago Janšista,pomeni tudi to da se veseliš ko se nekomu drugemu kej slabega dogaja!
ljx
09. 10. 2011 13.35
Kako naj pa jas to vem,jas živim v Sloveniji,je pa res da je sedanja vlada v Srbiji pro zahodna. Janšist,pomeni da si zelen od zavisti če je tvoj sosed bolj sposoben od tebe!
ljx
09. 10. 2011 13.27
Zanimiva izjava za nekoga ki je Janšist,mi nikogar ne zaničujemo,ha ha ha ha,vi zaničujete sami sebe! Kar se pa Ameriških investicij tiče,misliš pa verjetno na rudnike ki so na Kosovu in so jih Američani dejansko zaplenili,ker to ni investicijaampak rop!