Tujina

VIDEO: ZN: V zračnih napadih na sirske bolnišnice in šoli 50 mrtvih

Ankara/Alep, 15. 02. 2016 06.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.M./B.G./V.L./STA
Komentarji
314

V zračnih napadih na najmanj pet zdravstvenih ustanov in dve šoli v provincah Alep in Idlib na severu Sirije je umrlo okoli 50 ljudi, med njimi tudi številni otroci, so sporočili iz Združenih narodov. Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je napade označil za "očitne kršitve mednarodnega prava."

Turčija je kljub dogovoru o končanju spopadov v Siriji v soboto več ur s topništvom obstreljevala Kurdske ljudske zaščitne enote (YPG) na severu Sirije, z napadi pa je nadaljevala tudi v nedeljo.

Sirske oblasti so napade obsodile, od Varnostnega sveta Združenih narodov pa pričakujejo takojšen odziv in obsodbo napadov na njeno suverenost, poročajo tuji mediji.

Kurdske sile so na severu Sirije že dalj časa uspešno zadrževale skrajneže Islamske države, so pa v zadnjih dneh vidno napredovali v smeri Alepa.

A Ankara se ne da: še naprej vztraja, da so pripadniki YPG povezani s PKK, ki je v Turčiji prepovedana in obravnavana kot teroristična organizacija, saj zahteva avtonomijo. Turkom gre tudi v nos, da so ameriške sile pokazale odprtost do YPG. In ne le Američani, tudi drugi zahodni zavezniki so kurdske milice v Siriji prepoznale kot ključen element v boju zoper Islamsko državo.

Sirske oblasti so poudarile, da Turčija na severu države podpira "teroriste, ki so povezani z Al Kaido", ob tem pa so sosedo in tudi varnostni svet opozorile, da imajo pravico do odgovora na napad. V pismu je tudi zapisano, da so turške oblasti v Sirijo poslale okoli 100 oborožencev, ki so ali turški vojaki ali turški plačanci.

Sirske oblasti so v pismu zapisale, da je njihova zakonita pravica odgovoriti na turške zločine in napade ter zahtevati poplačilo nastale škode.

Turške oblasti so navedbe o 100 oborožencih, ki naj bi jih poslale v Sirijo, že zavrnili. Poudarile so tudi, da ne načrtujejo kopenskega posredovanja.

Kurdi na severu Sirije: Če se umaknemo, je to zmaga za IS

Kurdski borci v Kobaneju na severu Sirije.
Kurdski borci v Kobaneju na severu Sirije. FOTO: AP
Sirija je oder, kjer svetovne sile s podpiranjem različnih oboroženih sil merijo svoje moči. Zdaj pa je Turčija sprožila še eno fronto.

Kurdska YPG je zavrnila zahteve Turčije, naj se z območja severa Sirije umakne. Kurdi so poudarili, da se bodo v tem primeru skrajneži IS vrnili.

Kurdski borci na severu Sirije še vedno napredujejo, čeprav jih turške sile obstreljujejo že tretji dni zapored. Turške sile so bombardirale cesto, ki vodi v zahodni del mesta Tal Rifat v provinci Alep, so danes sporočili iz Sirskega observatorija za človekove pravice.

Tal Rifat, ki je eno od zadnjih treh utrdb islamističnih upornikov na severu province Alep, je med glavnimi cilji kurdsko-arabskega zavezništva Sirske demokratične sile (SDF). Po podatkih sirskega observatorija turške sile napadajo tudi mesto Azaz ob zahodni sirski meji. "Spopadi med Sirskimi demokratičnimi silami (SDF) in uporniki v zahodnem delu mesta Tal Rifat potekajo od nedelje," je potrdil direktor sirskega observatorija Rami Abdel Rahman. "V teh spopadih je umrlo najmanj 26 upornikov," so sporočili.

Francozi pozivajo Turčijo, naj preneha z napadi

Francosko zunanje ministrstvo je Turčijo pozvalo, naj prekine napade na kurdske sile na severu Sirije. 

Turčija se že dolga leta spopada s Kurdi v svoji državi, kazala je sovražnosti so sirskih Kurdov, do iraških pa ima odprt odnos. Vse omenjene sile pa imajo skupnega sovražnika – skrajneže IS.

ZN: v zračnih napadih na sirske bolnišnice in šoli 50 mrtvih

Organizacija MSF nudi podporo okoli 150 bolnišnicam v Siriji. Ruska letala so začela z zračnimi napadi na Sirijo 30. septembra lani kot pomoč silam predsednika Bašarja al Asada.

V zračnih napadih na najmanj pet zdravstvenih ustanov in dve šoli v provincah Alep in Idlib na severu Sirije je danes umrlo okoli 50 ljudi, med njimi tudi številni otroci, so danes sporočili iz Združenih narodov.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je napade označil za "očitne kršitve mednarodnega prava", je sporočil tiskovni predstavnik ZN Farhan Hak. S temi napadi je po besedah Bana na prizadevanje skupine mednarodne podpore za Sirijo padla temna senca. Glavni udeleženci v konfliktu v Siriji, med njimi tudi Rusija in ZDA, so sklenili, da je treba v Siriji uveljaviti prekinitev ognja in omogočiti dostavo humanitarne pomoči. "Ta prizadevanja je treba spremeniti v dejanja," je poudaril tiskovni predstavnik ZN.

Iz nevladne organizacije Zdravniki brez meja (MSF) so sporočili, da je v napadu na njihovo bolnišnico v bližini mesta Maret al Numan v provinci Idlib umrlo najmanj sedem ljudi, osem pa jih je med napadom pobegnilo. "Kot kaže, gre za načrten napad na zdravstveni sistem in mi ga odločno obsojamo," je dejal vodja MSF v Siriji Massimiliano Rebaudengo. "Uničenje bolnišnice pomeni, da okoli 40.000 okoliških prebivalcev nima dostopa do zdravstvene oskrbe in to na vojnem območju," je dodal. 

BREAKING NEWS: An MSF-supported hospital in Idlib province in northern Syria was destroyed in an attack on Monday...

Posted by Doctors Without Borders/ Médecins Sans Frontières (MSF) on Monday, 15 February 2016

Tudi iz Sklada ZN za otroke (Unicef) so sporočili, da sta bili med štirimi zdravstvenimi ustanovami, ki so bile napadene v mestu Azaz v bližini Alepa in provinci Idlib, tudi dve njihovi. V eni izmed njiju so bili med žrtvami tudi otroci, več deset civilistov pa so evakuirali.

Izvršni direktor Unicefa Anthony Lake je dejal še, da sta bili v Azizu napadeni tudi dve šoli, kjer je umrlo šest otrok.

Odgovornosti za napade v ZN niso pripisali nikomur, iz Sirskega observatorija za človekove pravice pa so sporočili, da je napade najverjetneje izvedla Rusija.

Napade na bolnišnice so ostro obsodile tudi ZDA. Napadi Asadovega režima in njegovih podpornikov so v nasprotju z enotnimi pozivi k izogibanju napadov na civilno prebivalstvo, so sporočili iz ameriškega zunanjega ministrstva.

Pred tem je pa je sirski veleposlanik v Rusiji Riad Hadad za napad na bolnišnico MSF obtožil ZDA. Ob tem je za rusko televizijo Rusija 24 dejal, da ruske zračne sile niso izvedle napadov.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (314)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
16. 02. 2016 12.50
+9
Zadnjič smo američane ujeli v laži saj so hoteli podtakniti svoj lasen napad na rusijo ta jih je osmešila . Sedaj smo dobili turčijo kako krši mednarodno pravo . in kako napada sirijo .
glej ovega
16. 02. 2016 12.48
+8
Celi svet ve kdo je kriv za napade na Bolnisnice... AMERIKA..
Ate_ist
16. 02. 2016 10.15
+12
Rusi so pri bombardiranju bolnišnic toliko krivi, da niso preprosto za koalicijo okoli ZDA zaprli zračnega prostora nad Sirijo. Naj ZDA s podrepniki vodi vojno proti skrajnežem v Iraku, pa da vidimo kdaj bo konec te žlobudre
StrikeOne
16. 02. 2016 10.07
+6
Papež je sedaj naredil prvi korak ter priznal zmoto, ko so se pred skoraj 1000 leti odcepili od osnovne ortodoksne krščanske vere ter se po skoraj 1000 letih v času vse večjih groženj islama objel in pomiril z svojim Pravoslavnim Bratom Kirilom ter s tem jasno sporočil Predsedniku Putinu ter Ruski vojski, da večina krščanskega sveta, ki še ni okužena z satanizmom ali zahodnim "naprednim" razmišljanjem pravi... POTOLČI TE tisto Ga... zmerno in nezmerno do konca!!! Z Božjim blagoslovom. Pa naj Merklova in ostali satanisti delajo salte! (oni si "napredneje" rečejo razsvetljeni ali prostozidarji)
Ate_ist
16. 02. 2016 10.21
+1
zdaj gasi požar, potem je potrebno poloviti in kaznovati še piromane
enakostzavse
16. 02. 2016 09.14
-12
putinčku dobro uspeva maščevanje EU, za vse sankcije in "nesramnosti" proti rusiji. Z megalomanskim bombardiranjem vsega in vsakogar, samo IS ne, bo begunski val zrasel za 3X in s tem paraliziral Evropo. Dobra taktika putinček.
StrikeOne
16. 02. 2016 09.24
+16
On ni putinček bednik ampak je Predsednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirović Putin!!! Kaj si pa ti čistilec wc-a na občini ali sds prostorih, da boš ti njega degradiral kot putinčka, kakšna aroganca.
HorstWiesel
16. 02. 2016 09.27
+15
Ruska federacija bombardira teroriste za kar ima legitimnost s strani sirijskega predsednika Assada.
llluuullliii
16. 02. 2016 10.27
-8
strikeone, ne čujem te dobro!!! Moraš glasnije da govoriš!!
Degnar
16. 02. 2016 12.35
+4
lulu - vedno manj vas je, tako kot ISIS-ovcev....BEEBEE Pojdi raje koze past :)
ficfiric 1
16. 02. 2016 08.58
+10
No ja...ne vejo kdo je raketiral sam sumjo rusijo?..pa kaj se to grejo...sej so vsi dol v tem spopadu vedo pa glih tolk kot jaz doma iz kavca....pa tile amerosi majo zmeraj neke neznane(neimenovane) vire informacij...
User416781
16. 02. 2016 09.06
-3
Če bi pisalo, da sumijo ZDA, bi že padale obsodbe. Pa zakaj se vam zdi tako nemogoče, da bi to bili Rusi - ne razumem. Dajte si malo pogledat zgodovino.
StrikeOne
16. 02. 2016 09.22
+7
KJE SO DOKAZI grr podrepna muha zahodnih satanistov in njihove armije islama! S...
StrikeOne
16. 02. 2016 09.35
+7
Ni važno kaj se nam zdi mogoče ali ne, ne bomo nasedali na laži na tako bedne poskuse KJE SO DOKAZI!?!!
User416781
16. 02. 2016 08.49
-7
No, očitno tudi Rusi znajo bombardirati bolnišnice...
Kollerik
16. 02. 2016 09.11
+7
morda so vzeli mušter pri amerih... kolateralno škoda, pa to...
StrikeOne
16. 02. 2016 09.59
+8
Na cnn pa bbc znajo vse ne samo Bolnice tam znajo Rusi še otroke nerojene materam ven jemat pa vse... ampak to je le , če si še vedno toliko neumen da verjameš očitnim krivcem in lažnivcem! Pa to ni dokaz da cnn snema porušeno bolnico pa trdi da so to Rusi naredili sej se zavedaš še tega ali ne? Pa zanimivo kako so takoj na pravem mestu kjer so Rusi bombardirali pa to res moraš biti... ampak ti ki so zrušili letalo in pobili civiliste v letalu da bi obtožili Rusijo ali raketirali bolnico da bi obtožili Rusijo... so res bolani Zločinci!!!
llluuullliii
16. 02. 2016 10.31
-8
StrikeOne, zapri usta pri priči. Kaj tako arogantno in vsevedno vsiljuješ samo tvojo vizijo. Pojdi v Rusijo, takoj, k putinčku in se mu klanjaj. Marš!
StrikeOne
16. 02. 2016 11.38
+2
Jaz se ne klanjam Putinu ampak spoštujem kaj počne ti islamist. In imaš dokaze da mi pri priči zapreš usta ali imaš samo laži in sovraštvo ker izgubljate? To ni nobena vizija ampak realnost ti pa bi rad vsilil vašo vizijo brez dokazov! Marš v kalifat ali ameriko!
Degnar
16. 02. 2016 12.27
+4
lulu - to ni vizija to je resnica ! Si v manjsini tako da ti raje zapri usta in pojdi pomagat koze gnat :)
foxterier
16. 02. 2016 08.21
+18
Američani so ostro obsodili napad na bolnišnice. Očitno si lastijo ekskluzivno pravico bombardiranja bolnišnic prav ZDA......
User416781
16. 02. 2016 08.50
-9
So vsaj priznali in se opravičili - Rusi pa so jih pač vrgli v zrak...in to je to.
StrikeOne
16. 02. 2016 09.31
+5
Kje so dokazi grr??? Večina nas ni tako neumna kot ti da slišimo merklovo z očitnim motivom ki to reče pa erdogan lepo prosim je treba kaj dodat pa američani OMG oni če rečejo dober dan je treba preverit glede na to kakšni super lažnjivci so.. pa francozi .. mislim ...tebi je dovolj da oni lažejo po tv večini ki smo vklopili MOŽGANE NI!!! Hočemo dokaze ne pa njihove "ugledne"obtožbe in mi jim bomo spet slepo verjeli zločincem odgovornim za vse to sr... tam in tu!!!
StrikeOne
16. 02. 2016 08.12
+13
Evropski politiki zločinci kot je merklova ki govori o neki bolnici brez dokazov ne pa o Turski agresiji in krsenju vseh zakonov to pa zato ker je sama globoko vpletena v financiranje teroristov v Siriji.
User416781
16. 02. 2016 08.51
-6
Vse kar naredi ZDA je dokazano in obsojanja vredno, kar pa naredi Rusija, je pa propaganda, a ne? Rusi glede na svojo zgodovino tega res niso sposobni.
Kollerik
16. 02. 2016 09.09
+3
Rusi (oziroma narodi nekdanje SZ) so imeli v boju proti nacizmu ca. 25 milijonov žrtev, oni drugi niti pol milijona. Vsakdo, kdor je podcenjeval Rusijo, se je še opekl. Zgodovina je polna takšnih, začenši od Napoleona in Hitlerja..
enakostzavse
16. 02. 2016 09.11
-3
kolerik, od kot pa tebi tale podatek o 25 mio, mrtvih rusov v borbi proti fašizmu ?
StrikeOne
16. 02. 2016 09.21
Grr kako si patetičen! KJE SO PA DOKAZI!!!?!
jzkzfzmz
16. 02. 2016 08.12
+3
Zaradi spodnjih dveh komentarjev sem bil komentatorsko 24 ur blokiran :) Kak lepo admin. Torej članke le rabite ne? No upam da so vsi prebrali oba komentarja. Oba komentarja povesta več, kot vse objave 24 ur v zgodovini :) Pa lep dan :)
User416781
16. 02. 2016 08.53
-2
Klimova
15. 02. 2016 20.28
+22
Vojno stanje v Siriji je tik pred tem, da posledično zajame tudi ostale dežele. Turčija lahko začne z direktno agresijo na sirijo ob pomoči Savdi Arabije, (vendar zahod ne garantira, da jo bo pri tem podprl). V vojno se lahko vmeša Iran, z Iranom pa še Rusija Najlepše bi bilo.če bi Rusi dobro oborožili Kurde in naj si potem že enkrat izbojujejo pravico do samoodločbe
Infraping
15. 02. 2016 20.32
+14
ljx
15. 02. 2016 20.44
+1
Klimova
15. 02. 2016 21.06
+22
Uboge kurdske ženske. Namesto da bi v naročjih držale svoje otroke, držijo orožje. Med njimi mora biti veliko mater, ki so izgubile otroke. Tudi meni bi se v takih razmerah utrgalo
nemojte
15. 02. 2016 21.53
+10
Danica Krajnc
15. 02. 2016 20.26
+7
Prebiram komentarje, pa vse je izrečeno,..... tako da samo rešimo še , kar rešiti da se . Danes je tu še mir, kaj pa jutri,......vedno več je raznih konfliktov,.......sprašujem se zakaj,............ve se, toda vsi molčijo,........raje po betici jih dobijo,..... kako dolgo še,.....kako dolgo še,...... Sonce na vse enako sije, veter , mraz, potresi,.... ne izbirajo ljudi, vsem enako svojo moč delijo. Narava ne izbira, dobro ali slabo daje vsem enako. Kaj pa mi . Nič se ne naučimo,......samo molčimo,......in na koncu po betici jih dobimo. Upam, da se motim in da sreča, sprava, mir . ljubezen ne zgreši prav vseh ljudi.
User416781
16. 02. 2016 08.54
+1
Ali v tem komentarju lahko razberemo malo umetniškega navdiha...?
sannja5
15. 02. 2016 20.07
-5
veliko se špekulira o 3. svetovni vojni, vsi jo kdaj kaj omenimo, samo po drugi strani, mi jo nič ne občutimo te vojne. gre se le za lokalni spopad, kljub besedičenju.
Infraping
15. 02. 2016 20.26
+6
rokinja
15. 02. 2016 21.56
+6
mi jo nič ne občutimo te vojne. gre se le za lokalni spopad, kljub besedičenju. A da ne, to je pa čudno, kajne, kaj pa vsi ti begunci, ki drvijo trumoma v Evropo, ne vem, no, pa če bo šlo še tako naprej, verjemi, 3. sv. vojna je neizogibna.
rokinja
15. 02. 2016 21.56
-2
mi jo nič ne občutimo te vojne. gre se le za lokalni spopad, kljub besedičenju.
valat
15. 02. 2016 20.01
+14
Sirska vojska prodira proti Raki in skuša zavzeti koridor pri Tabqahu, oskrbovalno pot Rake s severom IS.
Infraping
15. 02. 2016 19.47
+2
satan kaže svoje mišice, bog pa gre po svojem načrtu
Infraping
15. 02. 2016 20.00
+1
Klimova
15. 02. 2016 19.37
+16
SIRIJSKA VOJSKA JURIŠA NA RAKO-SEDEŽ TERORISTOV!
Klimova
15. 02. 2016 19.47
+13
Isisi so ušli pred sirijsko vojsko in Palestinci s hriba Tal Masba, kjer so imeli utrdbo in bežijo proti Severovzhodu, kjer se odvijajo težki boji.. Še malo pa bo padel Kaliffat
Infraping
15. 02. 2016 19.52
-3
spet ti, klimova - dej povej kulk si stara, me zanima - js sn 37
Klimova
15. 02. 2016 19.56
+4
Klimova
15. 02. 2016 20.00
+14
Kaj ti grejo zdej neumnosti po glavi? A nisi nič vesel, da bojo nagarbali te nore kalifatovce? Rusi naj še nekaj vržejo na Savdije, če se bojo še naprej napihovali. In naj bo že enkrat mir tam doli, da se ne bomo zadušili pod temi beggunci
Infraping
15. 02. 2016 20.21
+0
sn vesel, sam sn mislu de bi mela tak zasebn chat
Infraping
15. 02. 2016 20.22
+0
js sn kr osamljen veš - žvim s starima pa staro mamo, pa mam celo neverjetno življenjsko zgodbo
Klimova
15. 02. 2016 20.39
+1
Infraping ne moreš verjet, tudi jaz sem sama, ampak nisem osamljena. Pa saj niti časa nimam.Pa še sredi selitve sem :))
SEJBOBOL
15. 02. 2016 19.23
+5
Kje je RAZUM , RAZUMMM , ki ga nikoli več ne bo .....
žlikrofi
15. 02. 2016 19.36
+5
Infraping
15. 02. 2016 19.37
+2
SEJBOBOL
15. 02. 2016 19.07
+4
Vse to zgleda k da bi se otroci brezglavo igrali , če to vse ni bolano sm jst papež ..
FoglofffTunekkk
15. 02. 2016 18.42
+10
Svet gre v pogubo, to je res zelo žalostno, a resnično ! Kaj lahko MI NAVADNI državljani in državljanke storimo ? Bore malo, lahko protestiramo, a se bodo nad nas spravili ! GROZA, res grozno ! Kdo z užitkom cilja bolnišnice je pa tudi znano !
FoglofffTunekkk
15. 02. 2016 18.40
+12
Eno priporočilo fsem komentatorjem...nehajte nasedat rtv.slo, planet tv in poptv... zelo slabe informacije oz. same dezinformacije... Idite na tuje spletne strani....zlasti angleške in nemške... Tam so analize in dejansko stanje zelo drugačni od naših... s tem, da so na na rtv.slo, Delo in planet tv dovojeni linki...na tem portalu pa ne smeš niti napisat in rečti...idite na you tube pogledat!?!?!?... Revčki...ubogi!!!
290ktober
15. 02. 2016 18.55
+2