Tujina

Kupil si bo košček raja

Los Angeles, 21. 06. 2012 09.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izvršni direktor Oracla Larry Ellison si je omislil novo nepremičnino. Od milijarderja Davida Murdocka bo kupil havajski otok Lanai. Znesek ostaja skrivnost, mediji pa poročajo, da bo Ellison za raj na Zemlji moral odšteti več sto milijonov dolarjev.

Vse je dogovorjeno za prodajo 98 odstotkov havajskega otoka Lanai, ki s 365 kvadratnimi kilometri velja za šesti največji otok na otočju Havaji. Trenutno je otok še v lasti milijarderja Davida Murdocka, ki je lastnik korporacije Castle&Cooke.

Eni sanjajo o stanovanju, milijarderji kupujejo otoke.
Eni sanjajo o stanovanju, milijarderji kupujejo otoke. FOTO: Thinkstock

Ta je otok kupil leta 1985 in na njem zgradil dva luksuzna turistična resorta, dve golf igrišči, obrat za izkoriščanje sončne energije in uredil naravne parke. Vse to bo po 26. juniju dobilo novega lastnika, saj je vse pripravljeno za prodajo, ki jo je odobril tudi guverner Havajev Neil Abercrombie. Koliko bo Ellison, ki velja za velikega ljubitelja narave, še posebej oceanov, odštel za košček zemeljskega raja, ni znano, mediji pa poročajo, da gre za kupčijo, vredno več sto milijonov evrov, kakršno si lahko privoščijo le milijarderji.

Izvršni direktor Oracla Larry Ellison si je tokrat omislil nakup 365 kvadratnih kilometrov velikega otoka.
Izvršni direktor Oracla Larry Ellison si je tokrat omislil nakup 365 kvadratnih kilometrov velikega otoka. FOTO: Reuters

Šesti najbogatejši Zemljan, katerega premoženje je ocenjeno na 36 milijard ameriških dolarjev (Forbsova lestvica), je že napovedal številne investicije, ki bodo domačinom prinesle nova delovna mesta. Otok je bil nekoč znan pod imenom Ananasov otok, saj so na otoku številne plantaže ananasa. Dosedanji lastnik je zaradi krčenja plantaž na račun širjenja luksuznih turističnih objektov večkrat prišel v konflikt z domačini. Ellison domačinom obljublja, da bo z investicijami poskrbel za promocijo turizma in za nova delovna mesta, ki jih na tem otoku primanjkuje.

Na otoku Lanai, ki velja za eno od najbolj romantičnih destinacij za poročno slavje, sta se leta 1994 poročila Bill in Melinda Gates.
Na otoku Lanai, ki velja za eno od najbolj romantičnih destinacij za poročno slavje, sta se leta 1994 poročila Bill in Melinda Gates. FOTO: Reuters

89-letni Murdock bo na otoku obdržal ’le’ svojo hišo, v kateri živi zadnja leta, ter pravice, da na otoku zgradi svojo vetrno elektrarno.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Strelja?ko
21. 06. 2012 20.09
+1
Denar je samo en mučni in brezvezni opravek več. Škoda cajta za ga it iskt... Delaš čist neki enostavnega raj.
bus303
21. 06. 2012 10.58
+11