Tujina

Kubanske oblasti popuščajo

Havana, 07. 07. 2010 21.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na prostost bodo namreč izpustile kar 52 političnih zapornikov. Pet jih bo na prostosti že kmalu, v nekaj mesecih pa bo svobodnih še 47 ljudi, ki se niso strinjali s politiko kubanske vladajoče elite.

Kubanske oblasti bodo na prostost izpustile najmanj 52 političnih zapornikov, poročajo tuji mediji, ki navajajo predstavnike Katoliške cerkve v Havani. Oblasti so namreč bile pod hudimi pritiski od letošnjega februarja, ko je politični zapornik Orlando Zapata Tamayo, ki je gladovno stavkal, umrl. 48-letni kubanski politični disident Guillermo Farinas, ki gladovno stavka že od februarja, pa je v smrtni nevarnosti. Hrano zavrača z zahtevo, da na prostost izpustijo vse politične zapornike.

Gullermo Farinas
Gullermo Farinas FOTO: Reuters

Opazovalci so omenjeni korak označili kot znatno popuščanje kubanskih oblasti, ki so se o reševanju vprašanja političnih zapornikov pogovarjale s predstavniki cerkve in španskih predstavnikov oblasti. Do današnje odločitve pa je prišlo po pogovorih med kubanskim voditeljem Raulom Castrom in kardinalom Jaimom Ortego. Na sestanku sta bila prisotna tudi španski zunanji minister Miguel Angel Moratinos in njegov kubanski kolega Bruno Rodriguez.

Pogovori so tekli o političnih zapornikih in tudi o Farinasu, ki je na robu smrti. Kardinal pa je danes sporočil, da bodo oblasti pet zapornikov izpustile že danes, ostalih 47 pa v naslednjih nekaj mesecih, poroča britanska spletna stran BBC. Dodal je, da bo prvih pet zapornikov skupaj s sorodniki odpotovalo v Španijo.

Kubanski kardinal Ortega in španski zunanji minister Moratinos
Kubanski kardinal Ortega in španski zunanji minister Moratinos FOTO: Reuters

Kubanske oblasti teh informacij še niso potrdile, toda če se bodo držale omenjenega dogovora, bo šlo za najštevilčnejšo osvoboditev političnih zapornikov na Kubi v zadnjih dveh desetletjih. Zadnjo večjo izpustitev so opravili leta 1998, ko je bilo med obiskom takratnega papeža Janeza Pavla II. osvobojeno kar 300 zapornikov, med njimi pa je bil 101 politični zapornik.

V zaporih bo tako ostalo še okoli 105 oseb, ki se ne strinjajo s politiko kubanske politične garniture. Sicer pa oblasti zanikajo, da gre za politične zapornike. Opisujejo jih namreč z besedami "kriminalci“ in "plačanci ZDA“.

Sestanek španskega zunanjega ministra Moratinosa in njegovega kubanskega kolega Rodrigueza
Sestanek španskega zunanjega ministra Moratinosa in njegovega kubanskega kolega Rodrigueza FOTO: Reuters
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

s1978
08. 07. 2010 21.25
+1
tam ni komunizem tam je socializem drgač je pa zakon
zahod.west
08. 07. 2010 10.29
-1
že znane prane obljube komunistov...ampak nekateri jim še verjamejo.
JozaFric
07. 07. 2010 23.39
-1
Komunizem je mrtev. Živela svoboda.
rokin
07. 07. 2010 22.26
da bi to na kitajskem nrdil bi pov države spustil xD