Tujina

Kuba vabi FBI k preiskavi primerov izgube sluha ameriških diplomatov

Washington /, 16. 09. 2017 09.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kubanski predsednik Raul Castro je ameriško zvezno policijo FBI povabil, naj izvede preiskavo glede tako imenovanih zvočnih napadov na ameriške in nekaj kanadskih diplomatov v Havani. Doslej so namreč našteli 21 Američanov, ki so na Kubi zboleli - nekateri so povsem izgubili sluh, drugi imajo rahle možganske okvare.

Kubanski predsednik Raul Castro je veleposlaniku ZDA Jeffreyju DeLaurentisu zagotovil, da je tudi sam zbegan zaradi primerov tako imenovanih zvočnih napadov na ameriške in nekaj kanadskih diplomatov v Havani. Ob tem je celo povabil ameriško zvezno policijo FBI, naj izvede preiskavo.

Ameriške žrtve poročajo o nenavadnih zvokih, nekateri se spomnijo, da so zvonjenje ali predirajoče piskanje slišali le v postelji, ko pa so šli nekaj korakov stran od nje, je bilo vsega konec.
Ameriške žrtve poročajo o nenavadnih zvokih, nekateri se spomnijo, da so zvonjenje ali predirajoče piskanje slišali le v postelji, ko pa so šli nekaj korakov stran od nje, je bilo vsega konec. FOTO: iStock

ZDA in Kuba sta doslej druga drugi redno povzročali težave, sploh diplomatom v svojih prestolnicah, vendar je šlo v pretežni meri za dogodke, kot so preluknjane gume, prometne kontrole ali vlome v stanovanja. Tokrat pa gre za resnične zdravstvene posledice.

Doslej so našteli 21 Američanov, ki so na Kubi zboleli. Nekateri med njimi so povsem izgubili sluh, drugi imajo rahle možganske okvare. Podobno se je zgodilo tudi nekaj kanadskim diplomatom in druge države so začele izvajati zdravstvene preglede svojih diplomatov na Kubi.

Tudi Castro verjame, da se dogaja nekaj čudnega

Ameriške žrtve poročajo o nenavadnih zvokih, nekateri se spomnijo, da so zvonjenje ali predirajoče piskanje slišali le v postelji, ko pa so šli nekaj korakov stran od nje, je bilo vsega konec, kot bi se sprehodili skozi neviden zid.

Američane je Castrov odziv na incidente presenetil, ker v preteklosti Kuba ni priznala nobenega nadlegovanja, kakor tudi ne ZDA. Castro verjame, da se dogaja nekaj čudnega, odgovora na to, kaj, pa pravi, da ne pozna.

V ZDA in na Kubi ugibajo, da lahko gre za početje kakšne tuje države, kot sta na primer Rusija ali Severna Koreja, morda v povezavi z malopridnimi elementi znotraj Kube, ki jim ni všeč zbliževanje med državama, ki se je začelo v času predsednika Baracka Obame. Vsem na Kubi namreč ni všeč normalizacija odnosov z ZDA.

Incidenti so sprožili odzive med nasprotniki Kube oziroma komunistične vlade na Kubi, kot je senator Marco Rubio s Floride, ki je skupaj s štirimi republikanskimi kolegi od državnega sekretarja Rexa Tillersona zahteval, naj izžene vse kubanske diplomate iz ZDA ter zapre veleposlaništvo v Havani.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

batom@pinkponk.com
16. 09. 2017 13.24
+1
Dost amerov ma mozganske okvare
Infraping
17. 09. 2017 19.01
-1
Ramzess
16. 09. 2017 13.08
-3
Mar bi sami raziskali, končno poročilo FBI po itak v prid Ameriški vladi.
Lajnaa
16. 09. 2017 12.04
+5
Ne slišimo, kaj ste rekli?