Tujina

Kuba bo izpustila 2900 zapornikov

Havana, 24. 12. 2011 08.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kuba bo izpustila 2900 zapornikov – med njimi bodo tisti, ki so starejši od 60 let, tisti, ki so bolni, in ženske oz. mladi zaporniki, ki niso bili nikoli prej obravnavani za prekrške. Poteza naj bi bila povezana z obiskom Papeža Benedikta XVI. naslednjo pomlad.

Kuba, ki se pripravlja na obisk Papeža Benedikta XVI., ki naj bi se zgodil še pred veliko nočjo, je v petek zvečer po našem času sporočila, da bo iz humanitarnih razlogov v prihodnjih dneh izpustila 2900 zapornikov.

Izpuščeni bodo zaporniki, ki so starejši od 60 let, tisti, ki so bolni, in ženske oziroma mladi zaporniki, ki sicer nimajo kartoteke. Med njimi bo tudi nekaj tistih, ki so bili obsojeni "zločinov proti državi", ne bo pa političnih zapornikov.

86 zapornikov je tujcev iz 25 različnih držav, ki so zagrešili zločine na Kubi, a izpuščeni bodo le, če jim bodo njihove države omogočile, da se vrnejo v svojo domovino, so pojasnili.

Raul Castro pravi, da amnestija kaže na njihovo dobrosrčnost, številni pa menijo, da si Kuba le poskuša izboljšati ugled.
Raul Castro pravi, da amnestija kaže na njihovo dobrosrčnost, številni pa menijo, da si Kuba le poskuša izboljšati ugled. FOTO: Reuters

Vlada v uradnem sporočilu sicer ni omenjala direktne povezave izpustitve zapornikov in papeževega obiska, pač pa je zapisala, da bodo s tem ugodili številnim prošnjam družin zapornikov in verskih institucij. Je pa predsednik Raul Castro pozneje povedal, da je vladajoči državni svet amnestijo odredil, ker je upošteval tako papežev bližajoči se obisk kot tudi številne prošnje svojcev zapornikov in visokih predstavnikov Rimskokatoliške cerkve. "Ta poteza kaže na dobrosrčnost in moč kubanske revolucije," je še dejal.

A vodja neodvisnega odbora za človeške pravice Elizardo Sanchez meni, da je ta korak le plitek poskus vlade, da bi si izboljšala mednarodni ugled.

Med izpuščenimi zaporniki pa ne bo 61-letnega ameriškega državljana Alana Phillipa Grossa, ki v zaporu na Kubi služi 15-letno kazen, ker je kubanskim upornikom zagotovil prepovedani dostop do interneta. Njegovo zaprtje predstavlja velik kamen spotike v odnosih med ZDA in Kubo. Ameriško notranje ministrstvo se je komentarja o amnestiji in dejstvu, da Gross ne bo izpuščen, vzdržalo.

Spomnimo, da je Kuba po dogovoru s katoliško cerkvijo že leta 2010 izpustila več kot 100 političnih zapornikov.

 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
24. 12. 2011 14.45
+5
Kuba bo izpustila 2900 zapornikov, ki niso več nevarni za prebivalstvo, saj so ti že prestari. mi smo jih prehitro izpustili, zato sedaj 2 miliona strada
Jožajoža
24. 12. 2011 11.26
+1
in danes imajo ti bivši "politični"zaporniki praznik, božič, dan nakupov,veselja,zapravljanja. žal, za zavedne državljane to več ne velja.
Spetsnaz
24. 12. 2011 10.52
+9
Koliko komentarjev ste pa izbrisali nesrecniki????
1907955
24. 12. 2011 09.18
+32
Ta svet je lep, če nekomu nekaj daš , je lepši, če nekoga rad imaš, če stisneš roko komu, ki ga kaj boli, ta svet je lepši, če si človek. Vesel Božič vam želim.