Tujina

VIDEO: Krvavi pohod sirske vojske se nadaljuje, Turki evakuirajo diplomate

Damask/Hama, 13. 11. 2011 13.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
24

Sirske sile so med protivladnimi protesti ubile štiri protestnike. Po osamitvi Sirije se stopnjuje tudi nasilje nad predstavništvi članic Arabske lige. Svoje diplomate z družinami je iz Sirije evakuirala tudi Turčija.

Protesti v sirskem mestu Hama
Protesti v sirskem mestu Hama FOTO: Reuters

Več deset tisoč prorežimskih protestnikov je na osrednjem trgu v sirski prestolnici Damask in v več drugih mestih protestiralo proti sankcijam Arabske lige proti Siriji. Jezni protestniki pa so ponoči napadli več tujih veleposlaništev.

Sirske varnostne sile so v mestu Hama streljale na protestnike, ki so vzklikali slogane proti predsedniku Bašarju al Asadu in ubile štiri udeležence. Po poročanju aktivistov so varnostne sile prisilile množico demonstrantov, med katerimi so bili predvsem javni delavci in študentje, priti na osrednji trg v mestu. Ko se je skupina izgrednikov ločila od glavnine in vzklikala geslo: "Ljudstvo zahteva padec režima,“ ter nato zbežala v stranske ulice, ji je vojska sledila in štiri ustrelila.

Sirska vojska je med protivladnimi protesti vnovič streljala na demonstrante in štiri ubila.
Sirska vojska je med protivladnimi protesti vnovič streljala na demonstrante in štiri ubila. FOTO: Reuters

Sirska državna televizija poroča, da so se Sirci zbrali na javnih shodih s tem izrekli nasprotovanje sklepu Arabske lige, da osami Sirijo. Za nerede sirske oblasti dolžijo "teroriste“ in s strani tujih sil podprte islamske militantne struje, ki so po njihovem poročanju krive za poboj 1.100 vojakov in policistov. Sirske oblasti so v času od začetka revolucije in pozivov k večji politični svobodi prepovedale večino neodvisnih medijev. Po poročanju nacionalne televizije si sirske oblasti prizadevajo tudi za krizni sestanek vodij Arabske lige, da bi se pogovorili o nemirih v Siriji.

Arabska liga pa se bo v torek sešla s predstavniki sirske opozicije, a poudarjajo, da je še prezgodaj, da bi opoziciji, čeprav je bila Asadova administracija izključena iz lige, dali veljavo legitimnih oblasti.

Napad in vdor na območje svojega veleposlaništva je ostro obsodila Savdska Arabija. Turčija pa je zaradi napadov na zagovor poklicala sirskega veleposlanika v Ankari ter mu izročila uradno protestno noto, v kateri je zahtevala zaščito svojih diplomatskih misij. Zahtevala je tudi, da napadalce poiščejo ter jih predajo roki pravice. Tudi Francija je na zagovor poklicala sirskega veleposlanika, ki ga je "spomnila na sirske mednarodne dolžnosti".

Noč razvnetih strasti v Damasku

Protestniki so se po tem, ko je Arabska liga izrekla sankcije Siriji in ji odvzela članstvo, v soboto znesli tudi nad veleposlaništvi članic Arabske lige. Najprej so se zbrali pred katarskim veleposlaništvom in prepevali sirsko državno himno. Nato je skupina izgrednikov poskušala vdreti v prostore veleposlaništva, a je policija razjarjeno množico razgnala s solzivcem. Demonstranti so se nato odpravili k savdski ambasadi. Protesti so izbruhnili tudi na območjih mest Aleppo, Homs, Tartus, Latakia in Al Hasakah.

Podporniki predsednika Asada so po odločitvi Arabske lige o sankcijah Damasku napadli veleposlaništva članic Arabske lige.
Podporniki predsednika Asada so po odločitvi Arabske lige o sankcijah Damasku napadli veleposlaništva članic Arabske lige. FOTO: Reuters

Več sto demonstrantov je vzklikalo slogane v podporo predsedniku Asadu, nato pa so pretepli varnostnika in vdrli v prostore savdske ambasade v Abu Rummanehu, le tri ulice proč od predsedniških prostorov in v enem najbolj varovanih predelov sirske prestolnice.

Čeprav ni članica Arabske lige, je kakšnih tisoč razjarjenih protestnikov s steklenicami in kamenjem napadlo tudi turško veleposlaništvo v Damasku, napadli pa so tudi konzularne prostore v mestu Aleppo in častno veleposlaništvo v Latakiji. Pred veleposlaništvom naj bi po navedbah medijev zažgali tudi turško zastavo.

Po večletnih postopnih prizadevanjih za otoplitev odnosov med Sirijo in Turčijo je turška stran letos izrecno zaostrila odnose z Damaskom s tem, da je najostreje obsodila trdo vladno zatiranje mirnih protestov, saj se je turška stran bala, da bi nasilje prešlo meje ter prešlo v močno etnično in sektaško razcepljenost. Vodje sirske opozicije so se sestali tudi v Istanbulu in tam ustanovili Sirski nacionalni svet, Turčija pa je ponudila tudi zatočišče oficirjem, ki so se odločili pred nasiljem pobegniti prek sirske meje.

Sankcije Siriji korak do rešitvi krize?

Arabska liga je v soboto Siriji suspendirala članstvo v tem vsearabskem svetu, saj Sirija ni spoštovala dogovora o prenehanju nasilja nad protestniki. Sankcije bodo v veljavo stopile v sredo, 16. novembra. Arabska liga je v poslanici pozvala tudi vse članice, da iz Sirije umaknejo vse svoje diplomatske odposlance, uradnemu Damasku pa bodo do izpolnitve mirovnega načrta naložene tako gospodarske kot politične sankcije.

V prizadevanjih, da se Sirija ne bi izmaknila sankcijam, se je v pogovore z libanonskimi finančnimi krogi vmešal tudi uradni Washington. Večina libanonskih in jordanskih bank ima več poslovalnic v Siriji, tam pa so jih odprle pred šestimi leti, ko je uradni Damask ukinil omejitve tujih deležev v bančnem sektorju.

V Siriji so od 2. novembra, ko je režim sirskega predsednika al Asada pristal na pobudo Arabske lige o zaustavitvi nasilja, po podatkih nevladne organizacije Human Rights Watch umrli najmanj 104 ljudje. Samo v petek je bilo ubitih 20 ljudi. Od začetka nasilnega zatiranja protirežimskih protestov v državi pa je bilo po podatkih ZN ubitih že več kot 3500 ljudi.
V Siriji so od 2. novembra, ko je režim sirskega predsednika al Asada pristal na pobudo Arabske lige o zaustavitvi nasilja, po podatkih nevladne organizacije Human Rights Watch umrli najmanj 104 ljudje. Samo v petek je bilo ubitih 20 ljudi. Od začetka nasilnega zatiranja protirežimskih protestov v državi pa je bilo po podatkih ZN ubitih že več kot 3500 ljudi. FOTO: Reuters

Glavni koordinator sirskega uporniškega gibanja Louay Hussein je ob odločitvi Arabske lige povedal, da s tem sirska situacija dosega novo raven. "S tem je postalo sirsko vprašanje mednarodno vprašanje, tako pa se odpirajo možnosti za posredovanje mednarodne skupnosti in Združenih narodov,“ je poudaril Hussein.

Arabska liga je v začetku novembra sirskega predsednika Bašarja al Asada pozvala, naj v dveh tednih umakne vojsko iz mest, konča vsakršno nasilje v državi, izpusti politične zapornike ter vstop v državo dovoli neodvisnim opazovalcem in tujim novinarjem. To pa se ni zgodilo, čeprav je Damask ta načrt oziroma predlog sprejel.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ljx
14. 11. 2011 01.01
Danes sona Al Jazeeri prvič pokazal Sirsko osvobodilno vojsko!Pokazali so tudi goreče oklepnike Sirske vojske in tudi uniformirane in oborožene kvazi protestnike. Vse to je daleč od pobijanja nedolžnih protestnikov,verjamem pa da se pogosto znajdejo v navzkrižnem ognju. Dosedaj smo že tolikokrat videli ta skrbno orkestriran recept rušenja držav,da enostavno nemorem verjet kako lahko nekateri še vedno nasedajo tem zgodbam o demokraciji.
bigich
13. 11. 2011 19.40
Podporniki so vojaki v civili ter njihove druzine. Torej dejansko tisti, ki imajo nekaj od drzavnega aparata.
ekskluziv.scena
13. 11. 2011 17.40
@The_Infamous13.11.2011, 15:55 Je pa strateška država za morebiten napad na Iran. Meeeeeeeeeee...
JezekTekaTeka21
13. 11. 2011 16.56
Izrael jih lahko odreši ... pa še Iran zraven ... tko za malo malco ...
mcc
13. 11. 2011 16.40
turki kaj se vmesavajo v tuje zadeve??kurde pa ,,
matic cad
13. 11. 2011 16.31
A Ameriške protestnike ki jih je 100x toliko v vsakem večjem mestu to pa niso novice?
anaheim812
13. 11. 2011 15.55
@ galop "Spet ena diktatorska država v kateri mora pasti ta diktatorski režim da bodo zda in eu prišle do zastonj nafte." --- nimaš pojma, če bi hotli nafto, bi jo že zdavnaj vzeli. njihov delež je samo 0,5% vsega svetovnega izvoza, zaloge nafte pa imajo samo še za kakih 10-15 let.
Boži?niBanLeveCenzureLOL
13. 11. 2011 15.27
Tudi Kurdi so ljudje, zgleda da ne beremo isti Koran.
User771747
13. 11. 2011 15.23
Ne bo miru na tej Zemlji naši. Smo ljudje preveliki*
Tone 12345
13. 11. 2011 15.10
Turki evakuirajo diplomate!Ta pravi kaj pa oni delajo z kurdi poštenjakarji!Pošteni ljudje!!
LeviGnoji
13. 11. 2011 15.05
Propad islamistov na celi fronti, pričakovano *.
yokerxdinterfan
13. 11. 2011 15.00
obroč okoli irana se manjša kr poglejte malo zemljevid tega področja
JezekModaFoka
13. 11. 2011 14.54
Men se zdijo vsi teli muslimanski nemiri tko ... koker da hočjo vsi spremenit religijo ...
Ataaufbix
13. 11. 2011 14.45
Na Sirijo sem pa čisto pozabil. Sem bil prepričan, da bodo Američani najprej napadli Iran in Venezuelo, pa bo očitno izvoz "demokracije" sledil v Sirijo. Še prej bodo morali "novinarji" oprati glave ljudem, kakšna krivica se godi Sircem, potem pa bodo imeli Američani zeleno luč za fosforni napad na "režim".
galop
13. 11. 2011 14.41
Spet ena diktatorska država v kateri mora pasti ta diktatorski režim da bodo zda in eu prišle do zastonj nafte. Gnili kapitalizem bo pojedel samega sebe ko bo po svetu zmanjkalo raznih diktatorskih držav ki imajo nafto in dobrine.......
Desktop.Messiah
13. 11. 2011 14.35
Jimi1 13.11.2011, 14:31 Vsekakor so trenutni neljubi dogodki izključno sirska notranja zadeva, pri kateri bi moral imeti Damask povsem proste roke.
Jimi1
13. 11. 2011 14.31
Že vidim naše kvazilevičarje, ko se bodo ob posredovanju spet postavili na stran krvavega diktatorja.....
Desktop.Messiah
13. 11. 2011 14.14
Umik turških diplomatov iz Damaska ima poleg zagotovitve varnosti diplomatskemu osebju in njihovim družinam tudi močno moralno noto: Ankara z odpoklicom veleposlanika sporoča, da bo politiko spoštovanja političnih nasprotnikov in nedotakljivosti življenja dosledno uveljavljala tudi na tujem. Respect, Erdogan!
Tone 12345
13. 11. 2011 14.06
nafte ni nafte!!
toxicox
13. 11. 2011 13.55
kaj čaka zdaj nato