Tujina

Bo Rio dovolj varen gostitelj olimpijskih iger?

Rio de Janeiro, 18. 10. 2009 14.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Brazilske oblasti po krvavih obračunih zagotavljajo, da z varnostjo na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru ne bo težav. Država naj bi bila dovolj varna že med svetovnim prvenstvom v nogometu.

Brazilske oblasti so pod vse večjim pritiskom zaradi divjanja oboroženih tolp po Riu de Janeiru, kjer bodo leta 2016 potekale olimpijske igre, že leta 2014 pa tudi del svetovnega prvenstva v nogometu.

Sestreljeni helikopter
Sestreljeni helikopter FOTO: Reuters

Mamilarski karteli so v zadnjih dneh spet poskrbeli za krvavo obarvanje mestnih ulic. V spopadu med dvema tolpama so sestrelili policijski helikopter, pri čemer sta bila ubita dva policista, še štirje ljudje so bili ranjeni.

Krvavi obračuni so stalnica na ulicah Ria.
Krvavi obračuni so stalnica na ulicah Ria. FOTO: Reuters

V spopadih med tolpami pa je bilo ubitih deset domnevnih preprodajalcev mamil, še dva mimoidoča sta bila ranjena. Zažgali so tudi najmanj osem avtobusov v bližnjem slumu. Vsi ti incidenti, ki so v mestu prisotni že desetletja, seveda povzročajo zaskrbljenost glede izvedbe največjih športnih dogodkov na svetu, poročajo tuji mediji.

Olimpijski komite je igre leta 2016 dodelil Riu de Janeiru.
Olimpijski komite je igre leta 2016 dodelil Riu de Janeiru. FOTO: Reuters

Zadnji incidenti so se dogajali v revnem območju (slum) Morro dos Macacos oziroma Opičjem griču na severu Ria, ki je le nekaj kilometrov oddaljeno od predvidenih olimpijskih prizorišč. Po navedbah predstavnikov oblasti pa bodo zadnji incidenti le spodbuda, da izboljšajo varnostne razmere v mestu, vendar to ni možno narediti ''s čarovnijo v kratkem času''.

Po navedbah guvernerja Ria v programe za znižanje stopnje kriminala že vlagajo veliko novih sredstev, pripravljeni pa so močno okrepiti število varnostnih sil na športnih dogodkih in tako zagotoviti večjo varnost. Olimpijski komite se po njegovih besedah zaveda težav z varnostjo, saj naj bi jim to povedale tudi lokalne oblasti. In čeprav ne bo lahko, so prepričani, da jim bo uspelo zagotoviti varnost ob teh pomembnih dogodkih.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DedekLakai
19. 10. 2009 00.56
Jezek poglej si še film Cidade de Deus aka City of God. Imam prijatelje iz Ria. IN kot so mi rekli v centru Ria in kjer bojo OI je varno ker je tam za varnost poskrbleno. Ko pa se gre v obrobja mesta in kjer so revni predeli je pa kaos. Tako da dokler se bo folk držal centra in predelov kjer so OI bo vse cool.
JezekTekaTeka02
18. 10. 2009 22.08
Tako čistko naj naredijo kot v začetku 90' ko so spucal vse favele pred papeževim prihodom ... podgane je treba na vsake tolk časa razredčit, če ne se preveč zaredijo ... pol na pa še nadaljevanje filma Troppa di elite posnamejo !!!
alterego
18. 10. 2009 21.04
če bo mundial v JAR varen, zakaj ne bi bile OI v Braziliji!? navsezadnje je karneval v Riu vsak let, stotisoči turistov pa še velika večina preživi...
wolf123
18. 10. 2009 17.53
pa pomoje je po vsej ameriki istto(medmeorska južna severna) pomoje je tam najbol varn v Kanadi
privat.baldrick
18. 10. 2009 17.52
Helikopter se je razcvetel v plamenih slave, potem ko je skušal zasilno pristati na nogometnem igrišču. Življenje v slumih je baje šokantno ravno zato, ker je odstotnost državne uprave nekaj povsem normalnega, za zunanje opazovalce, in socialni downlow nekaj, kar lahko resnično povežeš z družbenim stanjem sluma, in kot obliko paralelnega vzovda oblasti dobiš mednarodno zdravstveno dobrodelno organizacijo, ki se ukvarja z obliko nudenja psihosocialne pomoči na terenu, ali kot temu sami zlobno rečejo: we are just filling a gap.
suzydance
18. 10. 2009 17.43
hehe dobre discipline hehe
Audy
18. 10. 2009 17.14
To se pa zgodi ko zapustiš civilizirane dežele Evrope, S. Amerike, daljnega vzhoda ali Avstralije. Kaos in beda vsepovsod. Prebivalci so revni, jasno da bodo izgredi in vojne.
tony_abcde@yahoo.com
18. 10. 2009 16.47
Braziliji ima po številu mrtvih na dan praktično vojno stanje. V bistvu so ves čas na robu izbruha vojne.
mare.miami
18. 10. 2009 16.30
Kriminal in podobno lahko zatrejo le če bodo olimpijko vas in olimpijska prizorišča naredili daleč stran od mesta in ga obzidali.Nasilje se bo še kvečjemu stopnjevalo.Problem kriminala bo že na S:P. v nogometu v j.Afriki kaj šele v Riu.Veliko dela bodo imeli.
CezDrnInStrn
18. 10. 2009 16.24
Še dodane olimpijske discipline: streljanje na policiste z raznimi orožji ugrabitve športnikov tek na 200 m z 30 zasledovalci z noži preskakovanje mrtvih po ulicah sklepanje stav,če bo ranjeni preživel ali ne ..........pa še kaj se bi našlo !
xyxyz
18. 10. 2009 15.04
+1
Nove olimpijske discipline: -beg pred maceto -streljanje na helikopterje -ulicni spopad z ulicno bando z nozi -sprehod skozi slam z 500€ v denarnici