Tujina

FOTO: Krvavi napad na nigerijskih ulicah

Kano, 21. 01. 2012 17.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V usklajenih bombnih napadih in strelskih obračunih v drugem največjem nigerijskem mestu Kano je bilo od petka ubitih najmanj 162 ljudi. Odgovornost za najhujši napad doslej je prevzela islamistična sekta Boko Haram.

Kano, največje mesto na večinsko muslimanskem severu Nigerije, je bil v petek ponoči tarča novega krvavega napada. Kaos je izbruhnil, ko je mesto pretreslo kakih 20 eksplozij in več strelskih napadov. Tarče so bile policijske postaje, imigracijski uradi in tudi stanovanja priseljencev. V mestu so razglasili 24-urno policijsko uro.

Policija je potrdila, da so sektaši tokrat napadli osem vladnih zgradb – med drugim tudi vrhovni sedež policije in tri druge policijske postaje, sedež tajne službe in vrhovni urad za priseljence.

V usklajenih bombnih napadih in strelskih obračunih je bilo od petka ubitih več kot 162 ljudi, večinoma policistov. Končno število žrtev še ni znano, saj trupla v mrtvašnice v mestu Kano še dovažajo. Poročila o številu umrlih so različna. Nigerijski Rdeči križ poroča, da je doslej  naštel 121 mrtvih.

Odgovornost za napad je prevzela islamistična sekta Boko Haram, tokratni napadi pa so najhujši doslej. Napade je obsodila tudi Afriška unija in jih označila za teroristično dejanje.

Nočna morija na ulicah Kana

"Najprej so eksplodirale bombe, nato pa so policiste napadli strelci, policisti pa so na napad odgovorili s streli,“ je za Reuters povedal neimenovani vir. Spopadi med obema stranema so v mestu z več kot dvema milijonoma prebivalcev trajali celo noč.

"Hodim po ulici v svoji soseski. Samo med mojo hišo in sedežem policije na tej ulici sem naštel 16 trupel, ki ležijo na cesti, od tega šest policistov," je pred tem izjavil Naziru Muhamed, ki živi v bližini policijske postaje v mestu Kano, tarče enega od napadov.

Žrtve pa so padale tudi med civilisti. V petkovem strelskem napadu je neznani strelec ubil snemalca nigerijske televizije in Reutersovega sodelavca Akogwuja Enencheja, ki je tedaj snemal posledice bombnega napada.

Odgovornost za tokratno serijo napadov je prevzela skrajna islamistična skupina Boko Haram, ki je tudi v preteklosti stala za podobnimi napadi na severu Nigerije.
Odgovornost za tokratno serijo napadov je prevzela skrajna islamistična skupina Boko Haram, ki je tudi v preteklosti stala za podobnimi napadi na severu Nigerije. FOTO: Reuters

Sektaško nasilje dosega vrelišče

V božičnem bombnem napadu na katoliško cerkev v Abuji je sekta pomorila 37 ljudi, 57 pa je bilo ranjenih. Glavni osumljenec za napad, Kabiru Sokoto, je 24 ur po aretaciji pobegnil iz policijskega pripora, oblasti pa so za informacije o ubežniku razpisale nagrado v višini 50 milijonov nairov (240 tisoč evrov).

Avgusta lani je samomorilski napadalec z bombo prav tako v Abuji napadel sedež Združenih narodov v Nigeriji in ubil 24 ljudi.

Kano in številna mesta na severu države so tarča vstaje, ki jo vodi Boko Haram. Sekto povezujejo oblasti za številne bombne napade in streljanja, na udaru pa so večinoma mesta na pretežno muslimanskem severu države. Odgovornost za petkov napad so v Boko Haram potrdili v izjavi za javnost, v mestu Kano pa so odvrgli tudi več kopij s sporočilom. Kot navajajo v pismu, so bili tokratni napadi povračilni udarec za aretacije in policijske poboje članov sekte. Policija je v sporočilu za javnost poudarila, da si prizadeva zagotoviti nadzor nad situacijo, na pomoč pa so pozvali tudi širšo javnost.

Boko Haram v prevodu pomeni "zahodna vzgoja je grešna“, ohlapno pa se od ustanovitve leta 2003 navezuje na stališča afganistanskih Talibanov. Sekta je najprej zahtevala vladavino šeriatskega prava v Nigeriji, sedaj pa zagovarjajo napade na vse, ki jim nasprotujejo. Tarča napadov so tako policisti, vlada in krščanske skupine.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
21. 01. 2012 22.12
+2
Kot izgleda se bodo tile kmalu "zagrabili" z vsemi silami....
patriot007
21. 01. 2012 21.23
+2
patriot007
21. 01. 2012 21.22
+4
Divjaki, izoliral bi jih da ne bi videli sosednjega mesta kaj šele kakšno državo.. mater me razpizdi divjaštvo ter nacionalizem mi kar lasje skočijo pokonc
gjah
21. 01. 2012 21.28
+3
European22
22. 01. 2012 11.22
+0
islam, to je pač nihov način o nekaj ne dosežejo z grožnjam po telefonu, potem pa bombice in orožje, kmalu tudi v sloveniji!