Tujina

Krvav napad na avtobus in bolnišnico izvedli sunitski skrajneži

Islamabad, 16. 06. 2013 11.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odgovornost za napad v Pakistanu, v katerem je umrlo najmanj 25 ljudi, je prevzela skrajna skupina Laškar-e-Džangvi. Najprej je bomba eksplodirala na avtobusu, polnem študentk, nato pa še v bolnišnici, kamor so prepeljali ranjene.

Razstreljeni avtobus v Pakistanu
Razstreljeni avtobus v Pakistanu FOTO: Reuters

Pakistanska skrajna skupina Laškar-e-Džangvi, ki je v preteklosti izvedla že več krvavih napadov na šiitsko muslimansko manjšino, je prevzela odgovornost za sobotna napada v Pakistanu, v katerih je umrlo najmanj 25 ljudi.

Skrajna sunitska skupina je napada izvedla v mestu Kveta na jugozahodu države. V eksploziji, ki je odjeknila na avtobusu, na katerega so vstopale študentke ženske univerze Sardar Bahadur Kan, je umrlo 14 ljudi.

Kakih 90 minut pozneje je v bolnišnici, kamor so vozili žrtve prvega napada, odjeknila še ena eksplozija, v kateri je umrlo še enajst ljudi. Sledil je daljši strelski spopad med varnostnimi silami in oboroženimi moškimi, ki so zasedli del bolnišnice.

Da je napada izvedla skupina Laškar-e-Džangvi, je več časnikom v Kveti sporočil njen tiskovni predstavnik Abubakar Sidik. "Samomorilski napad na avtobusu je izvedla ena naših sester. Vstopila je na avtobus in se razstrelila," je pojasnil.

"Nato smo izvedli drugi samomorilski napad v bolnišnici, naši borci pa so ubili več ljudi. To smo storili, ker so varnostne sile ubile naše borce in njihove žene v Karotabadu," je še pojasnil.

Pakistanske varnostne sile so 6. junija v hišni preiskavi neke hiše v soseski Karotabad v Kveti ubile vsaj tri člane skupine in dve ženski. Moški naj bi pripadali skupini Terik-e-Taliban Pakistan, ki je povezana z Laškar-e-Džangvijem.

Kveta je že dalj časa prizorišče nasilnih spopadov med suniti in šiiti. V mestu s skoraj milijonom prebivalcev so zaradi napada danes razglasili dan žalovanja.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

appollyon
16. 06. 2013 13.12
+4
Čakam njihove podpornike, da mi obrazložijo zakaj so bile te dečve krive in česa! Oz. čakam izjavo da so tudi pakistanci okupatorji lastnega ozemlja tako kot afganistanci v afganistanu!
capp
16. 06. 2013 11.59
+10
Ne zanima me kaj delajo tam, sam ne uvažat teh ljudi več v Evropo. Pravijo niso vsi taki. Jaz bom takole rekel. Imaš družino in ti nekdo pripelje v vreči 100 kač. Samo ena med njimi je strupena (ampak ne veš katera), se pravi niso vse "take".... boš vzel vrečo s kačami v svojo hišo ali ne?