Tujina

Krvavi diamanti v rokah južnoafriške policije

Johannesburg, 06. 08. 2010 14.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Čeprav mu je manekenka Naomi Campbell že leta 1997 predala diamante, ki naj bi jih dobila od nekdanjega liberijskega predsednika Taylorja, jih je vodja dobrodelnega sklada Nelsona Mandele za otroke policiji predal šele zdaj. Zakaj?

Naomi Campbell na sojenju.
Naomi Campbell na sojenju. FOTO: Reuters
Izraz "krvavi diamanti" se je prijel za drage kamne, ki so prišli iz afriških držav, v katerih so divjali spopadi. V praktično suženjskih razmerah so jih pridobivali ujetniki, z njimi pa so nato uporniki kupovali orožje in financirali nadaljevanje bojev. Mednarodna skupnost je nato s procesom Kimberley uvedla nadzor nad prodajo diamantov in trgovanje z dragimi kamni s konfliktnih območij prepovedala.

Britanska manekenka Naomi Campbell je na četrtkovem pričanju pred mednarodnim sodiščem, da naj bi od nekdanjega liberijskega predsednika Charlesa Taylorja v dar prejela "krvave diamante", med drugim povedala, da jih je predala južnoafriškemu prijatelju Jeremyju Ractliffu. Ta pa jih je predal južnoafriški policiji. A šele v četrtek.

Campbellova je v četrtek na sodišču, ki sodi Taylorju za sodelovanje pri vojnih zločinih in zločinih proti človečnosti v državljanski vojni v Sierri Leone od leta 1991 do 2001, povedala, da je leta 1997 po večerji v Južni Afriki prejela nekaj nebrušenih dragih kamnov, ki naj bi ji jih podaril Taylor.

Tožilstvo naj bi s tem poskušalo Taylorju dokazati, da je s t. i. krvavimi diamanti financiral vojno v Sierri Leone, vendar pa je Campbellova v Haagu povedala, da samo domneva, da ji jih je dal Taylor, da pa sta ji mošnjiček z diamanti v hotelsko sobo prinesla moška, ki se nista predstavila, zraven pa tudi ni bilo nobenega sporočila, čigavo darilo naj bi to bilo.

Kot je nato še pojasnila, je drage kamne dala v varstvo svojemu prijatelju Ractliffu, ki je tedaj vodil dobrodelni sklad Nelsona Mandele za otroke. Toda iz tega sklada so za sodišče v Haagu že pojasnili, da niso prejeli nobenih diamantov in da bi bilo to tudi neprimerno in nezakonito.

Naomi Campbell na sodišču
Naomi Campbell na sodišču FOTO: Reuters

Danes je medijem svojo plat zgodbe pojasnil še Ractliffe. Kot je dejal, mu je Campbellova res dala v varstvo omenjene diamante, ki jih je on nato shranil. "Vzel sem jih, ker sem mislil, da bi storila nezakonito dejanje, če bi iz države nosila nebrušene diamante," je dejal. Pojasnil pa je tudi, da v to ni želel vplesti sklada Nelsona Mandele za otroke, "saj kaj takega ne bi bilo legalno".

"Na koncu sem se odločil, da jih bom samo obdržal," je dejal in pojasnil, da jih ni prijavil nikomur, tudi da bi zavaroval ugled sklada, ki ga je vodil, ugled Mandele, ki je bil tedaj predsednik Južnoafriške republike, in tudi manekenke Campbellove.

Povedal je še, da je drage kamne predal južnoafriški policiji, ta pa je potrdila, da jih je prejela v četrtek. Zdaj so jih poslali v analizo, nato pa bodo sprožili preiskavo, je napovedal tiskovni predstavnik posebne preiskovalne skupine južnoafriške policije Musa Zondi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Martian
06. 08. 2010 17.56
kakšn pošten človek---glih včeri se je spomnu da jih je nesu na policijo...zdej bi blo dobr da bi Taylor vprašu...kje je pa ostalih pa kil diamantov,ki sm jih dal skladu Mandela..
pikam_dopust
06. 08. 2010 16.35
Vsi Nigroti so enaki! Vsi bi z veseljem imeli tace na njih - vključno z Mandelo. Manekenka se spreneveda, da jih je "od nekod dobila", vodja sklada se spreneveda, da "jih je hotel samo shraniti",.... Skratka, vsi imajo umazane kremplje, namočili so se pa zato, ker gosja babura pri zajtrku ni zna držati goflje in sta jo kurji kolegici zašpecali, da je dobila diamante. Upam, da se Taylor zabava. Ker tole je res zabava. Več pove o pričah kot o njemu.
bb38150
06. 08. 2010 16.27
To je tudi prava Afriška "kamela". Jaz ji prav nič ne verjamem.Pokvarjena duša,pa še zelo napadalna.
Shpongle
06. 08. 2010 16.09
verjetno so jih prej še polovico prodal....
jenihvetes
06. 08. 2010 16.06
NELSON MANDELA JE PA SEVEDA ANGELČEK, HEROJ IPD. ME PRAV ZANIMA KOLIKO IMA TUDI SAM BANČNIH RAČUNOV...
Jezek_TT_036
06. 08. 2010 15.48
To spet neki brez veze drek mešajo, take diamante ima pol sveta, še naši politiki verjetno ...
marap
06. 08. 2010 15.41
a naomi se je tako zredila ??? tista zraven v rumeni obleki pa dobro izgleda!
Martian
06. 08. 2010 15.38
ja tudi meni ta ženska ni všeč.ampak vseeno...vzeti darilo od nekoga ki je gost Nelsona Mandele?Še Mandelo naj pokličejo na sodišče..naj še on pove,kaj je Taylor delal pri njem na večerji..
Libra77
06. 08. 2010 15.18
Za spolne usluge ji je plačal s krvavimi diamanti, ona in njeni zaščitniki ne more tega priznati, ker če to pride v javnost je pokončana. No, pogrešal je ne bi, ker je ženska psiho.