Tujina

'Krizni pogovori' zaradi pedofilije

Vatikan, 15. 02. 2010 12.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Papež je po razkritju številnih spolnih zlorab irskih duhovnikov v Vatikanu začel pogovore z irskimi škofi – gre za prvi korak irske Cerkve na njeni poti “pokore, sprave in prenove”.

Predsednik irske škofovske konference Sean Brady med maševanjem
Predsednik irske škofovske konference Sean Brady med maševanjem FOTO: Reuters

Papež Benedikt XVI. je v Vatikanu začel dvodnevne "krizne pogovore" z irskimi škofi. Ti so k papežu prišli na 'zagovor' po razkritju številnih spolnih zlorab otrok katoliških duhovnikov na Irskem. Po besedah predsednika irske škofovske konference, kardinala Seana Bradyja, je srečanje s papežem prvi korak irske Cerkve na njeni poti "pokore, sprave in prenove".

V Vatikan je na izredni vrh prispelo 24 irskih škofov, ki se bodo danes in v torek ločeno sestali s papežem ter izmenjali svoja stališča in vedenje o desetletja trajajočih spolnih, fizičnih in psihičnih zlorabah na stotine irskih otrok znotraj nekdanjih katoliških sirotišnic in šol. Vsak škof bo imel sedem minut časa za pogovor s papežem, poleg tega pa sta predvideni še dve skupinski srečanji. Po besedah kardinala Bradyja bo govora predvsem o "strategijah", kako preprečiti, da bi še kadarkoli prišlo do tovrstnih zlorab, poleg tega pa naj bi Benediktu XVI. tudi prvič doslej predstavili stališča žrtev zlorab. Te od Cerkve zahtevajo odškodnine v višini približno milijarde evrov.

Odstopi škofov niso na dnevnem redu pogovorov. škof Clogherja Joseph Duffy

Škof Duffy je v nedeljo zatrdil, da bodo pogovori škofov s papežem odkriti. Kot je še dodal, je Benedikt XVI. zelo dobro seznanjen s vprašanjem zlorab v katoliški cerkvi na Irskem, saj je imel že pred imenovanjem za papeža dostop do vse dokumentacije v zvezi s tem in je natančno vedel, kaj je v njej, ter nikakor ni živel v "deveti živeli". Na pogovorih bo med drugim sodeloval tudi ameriški kardinal William Levada, vodja kongregacije za doktrino vere, ki preučuje obtožbe o zlorabah na račun duhovščine po vsem svetu. V preteklosti je to kongregacijo vodil sam Benedikt XVI., takrat še kardinal Joseph Ratzinger.

Zlorabljenih na tisoče otrok

Posebna preiskovalna komisija, ki jo je oblikovala irska vlada, je maja lani objavila obsežno poročilo, v katerem je razkrila, da so katoliški duhovniki in nune na Irskem v minulem stoletju spolno, fizično in psihično zlorabili na tisoče otrok, ki so jim bili zaupani v številnih posebnih šolah, vzgojnih zavodih, sirotišnicah in drugih zavodih. Novembra je sledilo še eno obsežno poročilo, prav tako rezultat večletne preiskave, o več sto spolnih zlorabah, ki so jih v letih 1974–2004 zagrešili številni duhovniki dublinske nadškofije. Vodstvo nadškofije je za zlorabe vedelo, a jih je namerno prikrivalo ter ščitilo storilce pred roko pravice s ciljem zaščititi ugled Cerkve.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
16. 02. 2010 07.51
Pri nas imamo srečo, da razen duhovnikov in športnih delavcev tega ljudje ne počnejo, levaki so se osredotočili na pse. Irska je pač katoliška dežela, mi pa komunistična! Ti internati in vzgojna središča so resnično leglo pedofilije in protitucije, pa naj bodo ženski ali moški ali mešani zavodi! Kaj s edogaja v misijonih pa seveda nikogar ne briga, tam so žrtve zamorčki!
12345s
15. 02. 2010 22.03
MA BRAVO NAŠI !!!
pikapolonca11
15. 02. 2010 20.41
iN KDO BO POSEGEL v pogovor in reševanje svinjarije v lendavski župniji?
dannajja
15. 02. 2010 19.10
borec 15.02.2010, 17:39 Njbolj žalostno pa je to, da ob vseh nagnjustnih odkritih aferah folk še vedno trumoma hodi v te "pregrešne odrešenja vredne ustanove" !!! Bogi zaslepljenci !!! Ja, žalostno , toda resnično! In še dolgo ga bodo čakali na trgu pred baziliko Sv. Petra da ga bodo videli in ga pozdravljali. Vsakemu od zaslišanih bo dal en izvod napisanega kako se mora te zadeve skrivati pred javnostjo . Malo jih bo opozoril in dal napotke kako morajo pri nasledji "grešitvi" paziti, da ne bo nihče videl, slišal...... Sram naj jih bo! Sicer pa pri nas ni nič drugače. Čudim pa se staršem, ki svoje otroke pošiljajo k verouku. Sedaj si pa predstavljate kaj bi bilo če bi bil verouk v šolah obvezen.
alterego
15. 02. 2010 19.01
pa zakaj Irci ne prestopijo med pravoslavce?
borec 1
15. 02. 2010 17.39
Njbolj žalostno pa je to, da ob vseh nagnjustnih odkritih aferah folk še vedno trumoma hodi v te "pregrešne odrešenja vredne ustanove" !!! Bogi zaslepljenci !!!
blue05
15. 02. 2010 17.12
duhovnki se odločijo za mazohizem, kar je zatiranje lastne narave. To se ponavadi slabo konča. Veliko slabih koncev pa nam je prikritih.
bigich
15. 02. 2010 16.24
Ce bi to storili kaki musliman ... bi ze bil exodus! zakaj dvojna merila? zakaj?
sazas
15. 02. 2010 15.57
Sedem minut za zagovor duhovnikov! Če ga ne prepričajo, so krivi! In potem kastracija...
Ferdo Crni
15. 02. 2010 14.59
Mediji se po šokantni nenačrtovani zgodbi z "ljubetljem psov" počasi vrača v prave tirnice. Prejšna Janševa vlada je kriva za dvig plač, Cerkev bo spet na prvih straneh... itd. Pač tekovine: boj proti notranjem in zunanjem sovragu.
focusSA
15. 02. 2010 14.56
Ko bi se sanjalo folku kaj pocne ta banda z otroci v "svetiscih".....bolano!!!!!
Miskolin77
15. 02. 2010 14.33
2010 let ža delajo sranje na zemlji,zdaj pa bodo zrihtali v 7 minutah. Aja,pa vprašanje če je Jezus sploh obstajal,po mojem je samo lik v neki zgodbi ki se je in se odvija na papirju. Pa z tem ne mislim na sovražni govor,samo resnico! Še jim kdo kaj verjame ? lol
J.K. & Gang
15. 02. 2010 14.25
Le kaj mu bo vsak škof posebaj lahko povedal v 7 minutah??? Bolje bi bilo če bi se za teh 24 x 7 minut usedli vsi skupaj in razčistili stvari, zaradi katerih so tam.
galiot
15. 02. 2010 14.17
Namesto da bi bila vera nekaj lepega,sproščujočega je pa samo skrivanje službojočih za svojimi sprevrženemi nagoni.Drugače pa v mojih očeh cerkev nikoli ni imela ugleda.Verovanje samo pa in cenim smisel,vendar si je cerkev to vse prisvojila v svoje kremplje.Da pa o pedofilih rajši ne začnem samo to sramota...
stomater
15. 02. 2010 14.05
spovedal se bojo pa pokoro fasal...pol bojo pa spet ko novi...cccc
Popotnik61
15. 02. 2010 13.47
Res lepo, da si bo sveti oče vzel polnih 420 sekund za vsakega... No ja. Če je to mišljeno kot rezno pometanje domačega praga - pohvalano Bojim pa se, da se bodo bolj pogovarjali tem, kako rešiti stvari brez stroškov in kazni za cerkvene pedofile.
QueerAsYou
15. 02. 2010 13.44
Zdej jim bo pa naročil naj bodo bolj pazljivi v prihodnosti!
nosferatu
15. 02. 2010 13.43
"Vsak škof bo imel sedem minut časa za pogovor s papežem, poleg tega pa sta predvideni še dve skupinski srečanji." 7 minut?! A si predstavljate, da bi v sporočilu za javnost policisti napisali: "Vsakega osumljenca smo zasliševali 7 minut, nato smo pa še imeli skupinsko zasliševanje vseh skupaj." Al se gre do konca al pa ne...