Tujina

Kriza zdesetkala evropsko gospodarstvo

Luxembourg/Pariz/Berlin, 15. 02. 2012 12.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kriza skupne valute in članic evroobmočja pušča globoke sledi v evropski ekonomiji, ki je zaznala 0,3-odstotno krčenje BDP. Storilnost je padla Nemčiji, nekoliko bolje kaže Francozom, Italija in Nizozemska pa sta z upadom BDP tudi uradno v recesiji.

Kdaj si bosta od krize opomogla skupna valuta in gospodarstvo Unije?
Kdaj si bosta od krize opomogla skupna valuta in gospodarstvo Unije? FOTO: Thinkstock
Med članicami EU, ki niso v evroobmočju, je Velika Britanija v zadnjem lanskem četrtletju imela 0,2-odstotni upad BDP, na letni ravni pa se je gospodarstvo okrepilo za 0,8 odstotka. Med članicami EU, za katere je Eurostat že imel podatke, so v zadnjem lanskem četrtletju na letni ravni najvišjo rast imele Latvija, Litva in Estonija (5,3; 4,5 in 4,0 odstotka). Sledila je Slovaška s 3,3-odstotno rastjo.

Podatki, ki jih je objavil evropski statistični urad Eurostat, govorijo o poslabšanju gospodarskih razmer ob koncu lanskega leta, do katerega je pripeljalo zaostrovanje krize območja skupne evrske valute.

Evrsko območje in celotna EU sta v zadnjem četrtletju lani v primerjavi s predhodnim trimesečjem imela 0,3-odstotno krčenje bruto domačega proizvoda (BDP). Skupno se je lani gospodarstvo v evroobmočju okrepilo za 1,5 odstotka, v sedemindvajseterici pa za 1,6 odstotka. Rezultati za Slovenijo bodo znani ob koncu meseca.

Med velikimi gospodarstvi je rast v zadnjem četrtletju lani imela le Francija, kjer se je BDP okrepil za 0,2 odstotka. V Nemčiji se je gospodarstvo skrčilo za 0,2 odstotka, v Italiji za 0,7 odstotka, v Španiji pa za 0,3 odstotka.

Kriza uničuje trdno jedro evroobmočja, trajnih rešitev pa za zdaj ni na obzorju.
Kriza uničuje trdno jedro evroobmočja, trajnih rešitev pa za zdaj ni na obzorju. FOTO: Thinkstock

Kdo je evropski najšibkejši člen?

Tudi če se evrsko območje izvije iz primeža recesije, ta trenutek zelo slabo kaže najšibkejšim članicam, ki so tudi bile vzrok za krizo skupne valute. Med državami, za katere že obstajajo podatki za zadnje lansko četrtletje, so razmere najslabše v Grčiji in na Portugalskem. V Grčiji varčevalni ukrepi že sprožajo negativne učinke za gospodarstvo. Na letni ravni je v zadnjem četrtletju imela sedemodstotni upad BDP. Portugalski BDP se je skrčil za 1,3 odstotka, kar je dvakrat več od napovedi.

Z 0,4-odstotnim upadom BDP sta Italija in Nizozemska tudi uradno v recesiji, saj gospodarstvo ne kaže znakov okrevanja že tri četrtletja zapored. Italijansko gospodarstvo se je v zadnjem četrtletju lanskega leta skrčilo za kar 0,7 odstotka, v letu 2012 pa se državi z ogromnimi dolgovi, ki znašajo 1900 milijard evrov, obeta občutno znižanje obsega BDP. Mednarodni denarni sklad (IMF) napoveduje skupno krčenje BDP v velikosti 2,2 odstotka, Banka Italije napoveduje optimistično krčenje med 1,2 in 1,5 odstotka BDP, italijanska vlada pa nerealno upa na zgolj 0,4-odstotno krčenje.

Španija se je recesiji za zdaj izognila, saj je špansko gospodarstvo v tretjem lanskem trimesečju stagniralo, sta se pa v recesiji znašli Nizozemska in Belgija. Gospodarstvi teh članic evroobmočja sta odprti in izvozno usmerjeni, zato so ju razmere v evrskem območju in upočasnjevanje globalne gospodarske rasti precej prizadeli. Nizozemsko gospodarstvo se je tako po 0,4-odstotnem padcu BDP v tretjem četrtletju v zadnjem trimesečju skrčilo še za 0,7 odstotka, belgijsko pa se je v zadnjih dveh četrtletjih 2011 skrčilo za 0,1 in 0,2 odstotka.

Analitiki so napovedovali izrazit padec francoskega BDP, a so statistike presenetljive.
Analitiki so napovedovali izrazit padec francoskega BDP, a so statistike presenetljive. FOTO: Thinkstock
Zaradi nepričakovano močne rasti investicij je domača poraba k lanski rasti prispevala kar odstotno točko, medtem ko je bil prispevek zunanje trgovine malenkost negativen. Precej (0,9 odstotne točke) je k dvigu BDP prispevala rast zalog. Francosko gospodarstvo je tako v primerjavi z nemškim lani izboljšalo rezultat. Nemški BDP se je namreč lani zvišal za 3,1 odstotka, potem ko je predlani pridobil 3,7 odstotka.

Francija pozitivno presenetila

Čeprav so se statistiki in uradni napovedovalci še pred dobrim mesecem bali, da se bo francosko gospodarstvo v zadnjem lanskem trimesečju skrčilo in da se bo negativni trend nadaljeval še v začetku 2012, so podatki pozitivno presenetili.

Francosko gospodarstvo se je lani okrepilo za 1,7 odstotka, kar je nekoliko nad pričakovanji analitikov. K temu je pripomogel predvsem presenetljiv podatek za zadnje lansko trimesečje. Bruto domači proizvod se je namreč na četrtletni ravni okrepil za 0,2 odstotka, medtem ko so analitiki pričakovali 0,2-odstotno krčenje gospodarstva. Spodbudile so jo višje naložbe podjetij in zasebna potrošnja. Letna rast BDP v 2011 je znašala 1,7 odstotka in je v skladu z vladnimi napovedmi.

Francosko gospodarstvo je tako lani kljub poglabljanju krize v območju skupne valute imelo celo višjo rast kot v letu 2010. Takrat se je BDP okrepil za 1,4 odstotka, je objavil francoski statistični urad Insee. Uvoz in izvoz sta se povečala za pet odstotkov, investicije za 2,9 odstotka, še najmanj pa je na vrednosti pridobila domača potrošnja.

Medtem ko ima Francija celo rahlo gospodarsko rast, je kriza prizadela tudi nemško gospodarsko storilnost.
Medtem ko ima Francija celo rahlo gospodarsko rast, je kriza prizadela tudi nemško gospodarsko storilnost. FOTO: Reuters
V letni primerjavi se je obseg nemškega BDP med oktobrom in decembrom povečal za dva odstotka, potem ko se je v četrtletju pred tem za 2,7 odstotka. Destatis je revidiral tudi podatke za lansko tretje četrtletje. Kot je objavil, je bila tedaj nemška gospodarska rast v četrtletni primerjavi 0,6-, in ne 0,5-odstotna.

Nemčiji kljub padcu BDP ne grozi nova recesija

Evropska dolžniška kriza je prizadela tudi najmočnejšo evropsko gospodarsko velesilo Nemčijo. Ta je v zadnjem četrtletju lani v primerjavi s četrtletjem pred tem po preliminarnih sezonsko prilagojenih podatkih tamkajšnjega statističnega urada Destatis imela 0,2-odstotno krčenje bruto domačega proizvoda. Leto 2011 je Nemčija sklenila s 3,1-odstotno gospodarsko rastjo, a je kriza prizadela izvoz, ki je gonilna sila nemškega gospodarstva, zmanjšala pa se je tudi zasebna potrošnja. Leto 2011 je Nemčija sklenila s solidno 3,1-odstotno gospodarsko rastjo, potem ko je leto dni pred tem imela 3,7-odstotno rast BDP.

"Padec BDP ni tako globok, kot je bilo pričakovano, kar potrjuje, da gre le za pavzo gospodarske rasti in da Nemčija ni na poti v novo recesijo," je dejal ekonomist ING Carsten Brzeski. "Seveda hitro okrevanje ni nekaj avtomatičnega, velika uganka pa za nemško gospodarstvo ostaja evropska dolžniška kriza," je dodal. Med razlogi, ki kažejo na vrnitev k rasti nemškega BDP, je analitik izpostavil nizko tveganje za kreditni krč. Pri tem je spomnil, da nemške banke v nasprotju z drugimi bankami v evroobmočju niso zaostrile pogojev za potrjevanje posojil.

Za zagotavljanje varnosti nemške industrije so po njegovih besedah pomembne tudi majhne zaloge in še vedno velik obseg naročil. Kot je dodal, je pomembno tudi, da so glavne nemške trgovinske partnerice države zunaj območja s skupno evropsko valuto. V korist nemškemu gospodarstvu bo tudi zdrav nemški trg dela, ki bo zagotovil, da bo domače povpraševanje ostalo močno, je sklenil Brzeski.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jože Zaplati?
24. 02. 2012 16.38
MERKLOVA IN FRANCOZ STA UNIČILA EVROPO
shupak
10. 05. 2012 10.00
Tomaž Škof
17. 02. 2012 20.21
kriza ! V nemčiji ,avstriji,italiji !kmeti ne me basata!
br.0001s
17. 02. 2012 16.42
Sam da je za borne plače v Bruslju dovolj denarja.
Danijel Fric
17. 02. 2012 10.41
+2
Kriza zdesetkala evropsko gospodarstvo Ma kakšna kriza, vse skupaj sta zjebala Mrklova in Šarakan. Evropa mora razpasti ali pa za vrat stopiti kapitalistom kateri mislijo samo na sebe.
Nimivseeno
17. 02. 2012 05.58
+3
"Mi smo popolnoma odvisni od centralnih bank. Nekdo si je moral izposoditi vsak dolar, ki ga imamo v prometu, gotovino ali kredit. Če banke ustvarijo dovolj denarja smo finančno uspešni, če ne, bomo stradali. Smo popolnoma brez stalnega monetarnega sistema .... To je najbolj pomembna tema katero lahko raziskuje in reflektira inteligentna oseba. To je tako pomembno, da lahko naša sedanja civilizacija propade, če to ne postane splošno znano in se napake odpravijo zelo kmalu. "Robert H. Hamphill, Atlanta Federal Reserve Bank "Ko ti ali jaz napiševa ček, mora biti na računu nek denar, da ga krije. Ko pa Federal Reserve Bank (FED) napiše ček, ni nobenega depozita, na katerem sloni ta ček. Ko FED napiše ček enostavno ustvari denar." - Boston Federal Reserve
MERDE-AVE-MERDE
17. 02. 2012 01.18
Virant potrebuje investicije, namesto da bi potegnili nazaj iz tujine naše delavce in postavili na noge to deželico (res bi nas dosti stalo, ampak kvaliteta bi se hitro pokazala in ostali bi suvereni), so tako našo državo razprodali tujim investitorjem, delavce pahnili na ulico in nas spravili pod ekonomski kolaps! Sedaj bi nas radi še bolj zadolžili pri Mednarodnem denarnem skladu, ki nas je s premišljeno taktiko ZAHODA spravil na kant. Suverenost za denar, bolj hudo kot izdaja lastnega naroda mi ne bi moglo bit. Pa makar crknem ob kruhu in vodi. Bom vsaj vedel, da sem obdržal ponos.
Roko23
16. 02. 2012 23.24
+1
Kdaj si bosta od krize opomogla skupna valuta in gospodarstvo Unije? Lepo lepo, da ste končno nas vprašali za mnenje, glejte zelo preprosto, ko se odvzame nakradeno premoženje vatikanu in bankirskim družinam, ki imajo v rokah vse korporacije, nafto, farmacijo, izraelsko in ameriško politiko, TAKRAT BO BOLJE! PREJ PA LAHKO SAMO UPAMO IN PRI TEM TUDI OSTANEMO.
Oreel
16. 02. 2012 21.33
+2
made in china sedaj so pa v evropi izgubljeni
vera21
16. 02. 2012 20.32
+2
Glej članek: Vsako uro zaradi podhranjenosti umre 300 otrok V Aziji na primer zaradi podhranjenosti v rasti zaostaja 100 milijonov otrok, poročilo pa napoveduje, da bo zaradi podnebnih sprememb do leta 2050 prizadetih dodatnih sedem milijonov otrok. "Svet je naredil dramatičen napredek pri zmanjšanju umrljivosti otrok, z 12 na 7,6 milijona, vendar se bo ta zagon ustavil, če nam ne bo uspelo rešiti vprašanja podhranjenosti," je dejal direktor Save the Children Justin Forsyth. Kdaj je v Evropi nazadnje umrl zaradi podhranjenosti? Kriza je pa zaradi "uspešnih" politikov in pravne države!
Nauders
16. 02. 2012 22.45
tako je kriza vrednot, za vsem tem stoji nihče drug kot človek
Maancy
16. 02. 2012 17.13
+6
Ko bo Evropa imela takšen odnos do Kriminalcev, Tajkunov, Direktorjev in nadzornikov, ki kradejo, kriminalnega pravosodja, skorumpiranih politikov...in Preprodajalcev drog.. Ne bo imela nobenih probllemov več..
Maancy
16. 02. 2012 20.01
+1
bernardedwards
16. 02. 2012 10.16
-3
naše gospodarstvo je zdesetkano že od l. 1945.
general_war
16. 02. 2012 19.50
+7
ja, pred drugo svetovno vojno je bila slovenija gospodarska velesila. ne klati neumnosti... v socializmu so nastala največja slovenska podjetja, mi smo jih pa po osamosvojitvi hitro zjebali... čestitke za razumevanje tematike in apolitičnost
Andrej Lorenci 1
16. 02. 2012 10.14
+8
Trend... Stoletja so minila, preden je človek našel način ustvarjanja blaginje. Seveda ima Evropa pri tem veliko zaslugo. Blaginjo ustvarja dobra davčna regulativa, delo, seveda tudi kapital in pamet . A je kapital ušel iz vajeti saj služi le še sebi, ne pa človeštvu. Bitko je Evropa izgubila v trenutku, ko je dopustila beg proizvodnje v države s cenejšo delovno silo a socialnim dumpingom. Tako smo postali nerabljena delovna sila, ki najema kredite, da bi trošila, kar se proizvede drugje. SHEMA USTVARJANJA BLAGINJE JE PRETEKLOST. Žal. Ko gledam zadeve v Nemčiji vidim, da oni niti ne delajo tako zelo. ( no, ne velja za vse in povsod v Nemčiji- in ne želim, da je opazka kamen spotike); Ponedeljek je prav len, torek in sreda sta še kar produktivna, v četrtek že stojijo in debatirajo o prehrani in "freizeit", petek ob 12. zvečine že gredo na zasluženi počitek. Garajo tujci. Ves čas, brez premora, v hudem tempu!!! No, pozabil sem povedati še na pavzo, ki jo imajo ob 9 uri in eno uro za kosilo ob 12. uri. Brez tujcev bi tudi znamenita nemška storilnost bila hudo nizka. Ko bo počilo v Nemčiji, se bodo evropske domine ne le prevrnile, temveč bodo padle z mize. To je samo še vprašanje časa, kdaj bo denar sam po sebi ničvreden. Trend pač.
gostgozd
16. 02. 2012 09.55
+2
ŽALOSTEN in grozljiv je svet in sistem, kjer 0,3% (ali pa 1) pomeni tako paniko in krizo in recesijo in kajestvemševse ... ta sistem in način je nujno popravit in odpravit! a si predtavljate, da bi vi zaradi tega, ker bi vam za 0,5% zmanjšal plačo razglasili KRIZO?!!? ... pa če mate plače 500€ - to nanese 2,5€ ... če jo imate pa 100.000 pa nanese to res 5.000 (ampak mislim, da lahko s preostalim 95.000 vseeno čisto zgledno živite - dokler se spet ne pokažejo boljši časi .... ....ekonomisti niso dobri za človeštvo...
Nimivseeno
15. 02. 2012 21.57
+8
Dokler bomo imeli tak sistem bank, ki posojajo denar kot dolg za obresti bomo imeli tudi krize. Mislim pa, da je trenutna situacija bolj neobičajna od ostalih kriz, ker se nam obeta doba nenehnega upadanja v produkciji nafte. Nafta pa poganja gospodarstvo. Naslednjih 20 let bo popolnoma drugačnih kot je bilo dosedanjih 20 let. (dr. Joseph Tainter: Collapse of complex societies)
srebrnibreg
15. 02. 2012 18.33
+8
Kriza je zaradi požrešnosti kapitalistov za čimvečjim dohodkom.
prezvstpm
15. 02. 2012 18.32
+0
Ta Brzeski je nekak evropski Speedy Gonzales, ki bo hitro vse do konca zafural.
odbogaposlan
15. 02. 2012 18.27
+7
vi pa na popu serjite kolk hočte s takimi novicami, kravca, njivca i ko vas J......be!
Vasojevich
15. 02. 2012 19.23
+4
odbogaposlan
15. 02. 2012 18.26
+10
Dokler bodo Evropejci selili proizvodnjo na Kitajsko kot sedaj NOKIA, 4000 odpuščenih delavcev in dokler ne bodo povečali carine za 10 do 20 procentov na kitajske izdelke, do takrat bo padec v EU!
X-XY
16. 02. 2012 13.09
+2
Meni tudi ni jasno, če hoče Evropa biti velika, delovna, poštena, zakaj je pustila Kitajce v svoje dvorišče z njihovo fuč robo - zdravju škodljive igrače, ponaredki raznorazni, pokvarjeno mleko, ... in na koncu mezdni odnos do delavcev. Tega je tudi doma preveč, ne bi nam rabili biti zgled.
tigerbalm
15. 02. 2012 16.41
+13
...evropa čedalje hitreje zopet drvi v propad in s tem se bližajo tudi vojne,...rečte kar hočete - vse to se je že dogajalo pred 1. in 2. svetovno vojno,...
Vasojevich
15. 02. 2012 16.40
+2