Tujina

Kriza z migranti tudi v novem letu: v Grčiji rešenih 85, pred Lampeduso pa 233 migrantov

Lampedusa, 02. 01. 2014 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Naval beguncev v Sredozemlju se pozimi zaradi slabih vremenskih razmer ponavadi umiri, a letos se (še) ni. Tako grška obalna straža kot italijanska mornarica sta v slabem vremenu reševali ladje z več deset migranti. Na srečo ni nihče od njih v smrtni nevarnosti.

Grčija je ena izmed glavnih vstopnih točk za vstop ilegalnih priseljencev iz Afrike, Bližnjega vzhoda in Indijske podceline. V zadnjem letu se je naval migrantov zaradi vojne v Siriji še povečal, predvsem po morski poti, saj so na kopenski meji med Grčijo in Turčijo poostrili nadzor.

Grška obalna straža je danes rešila skupino 85 migrantov z jadrnice v jugovzhodnem Egejskem morju. Migrante so reševalci odpeljali v mesto Pilos in jih tam oskrbeli s hrano in vodo. Med rešenimi so tudi ženske in otroci, njihova narodnost pa za zdaj ni znana. Reševanje je močno oteževalo slabo vreme.

Množice migrantov iz Afrike se zgrinjajo tudi proti Italiji, ki je bila pred tremi meseci na najbolj obremenjenem otoku Lampedusa priča hudi begunski tragediji, ko je v brodolomu umrlo več kot 360 ljudi. Danes je tako italijanska mornarica rešila 233 migrantov, ki so se pred Lampeduso znašli v težavah, in jih prepeljala na Sicilijo. Priseljenci prihajajo predvsem iz Eritreje, Nigerije, Somalije in Pakistana.

Pozimi se naval ilegalnih migrantov v Sredozemskem morju ponavadi umiri, zato je bila tokratna reševalna operacija italijanske mornarice neobičajna. Na italijanski obali je sicer v minulem letu pristalo več kot 30.000 ilegalnih priseljencev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sloman
03. 01. 2014 16.21
+2
sej če nebi blo take brezposelnosti v eu jih bi sprejel... po evropi nekateri slabše živijo kot tisti k pridejo v azil npr v slovenijo imajo 3 obroke na dan!!! naši ljudje pa nekateri stradajo ki delajo po cele dneve... žalostno !!! drugače pa se strinjam če tako sabo ravnajo z njimi v italiji jih nej na triglav napokajo pa jih dol zvozjo
appollyon
03. 01. 2014 13.38
+4
To so jihad migrantje, ki so po vrhu še plačani da gredo! Po izpovedi migranta, pot stane okoli 4500€/na osebo toliko kot oni ne zaslužijo v afriki v celem lajfu! Le kje dobijo potem tisti denar, za več člansko družino,....
Thruma
03. 01. 2014 08.16
+6
ti begunci točno vejo kam grejo,če je tako hudo na ostanejo doma.Kajti takoj ko stopijo z ladje se začnejo pritoževat in izkat pravice.V Sloveniji imamo tovrstne izkušnje z ex. bratci.
puspan
02. 01. 2014 18.04
+2
Kje pa imajo naso oklopnico spravljeno?
Mb128
02. 01. 2014 17.20
-3
Hja, svet je pač takšen kot je. Navaden človek ga ni kreiral pač pa posvečeni. In to je le ena izmed premnogih posledic te kreacije. Ni krivično sao do tistih ljudi, ki bežijo ampak je krivično tudi do tistih ki plačujejo to celo operacijo, ki se jo gre Eu. Kdaj in kam že se je zgubila empatija, sočutje?!
ustup1d
02. 01. 2014 16.03
+22
vse nazaj v afriko polsat! tisti ki pa pamet solite da so tudi samo človeki, potem jih pa vi financirajte če imate toliko odveč denarja!
aojz
02. 01. 2014 15.19
+10
Hvala Bogu, da še naši na Triglavu niso koga rešili. Ker bi ga za dokaz in slikanje novinarjev kar domov peljali.