Tujina

Prva pisemska bomba za Ackermanna, poslani pa naj bi bili še dve

Frankfurt, 08. 12. 2011 18.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izvršni direktor Deutsche Bank Josef Ackermann je bil tarča neuspelega napada s pisemsko bombo. Odgovornost za napad je prevzela skrajno levičarska italijanska organizacija FAI, ki je zagrozila še z dvema pisemskima bombama.

Policijsko vozilo pred sedežem Deutsche Bank.
Policijsko vozilo pred sedežem Deutsche Bank. FOTO: Reuters

Na nemško Deutsche Bank, natančneje izvršnemu direktorju Josefu Ackermannu, so neznani storilci poslali sumljivo pošiljko. Policisti so ugotovili, da je bil v paketu eksploziv, ki so ga strokovnjaki deaktivirali. "Prve ugotovitve kažejo, da je bila pošiljka delujoča pisemska bomba," so sporočili hessenski kriminalisti in frankfurtsko tožilstvo.

Hessenski preiskovalci so pozneje v ovojnici poleg bombe našli še pismo, zvito v tulec, v katerem odgovornost za napad prevzema skrajno levičarska italijanska organizacija FAI – Federazzione Anarchica Informale. Italijanski anarhisti so sicer v pismu omenjali tri eksplozije, uperjene "proti bankam, bančnikom, klopom in krvosesom". Nemška policija tako domneva, da sta bili poslani še dve podobni pisemski bombi.

Organizacijo FAI so označili kot "teroristično levičarsko anarhistično organizacijo". Po trditvah policije je FAI v preteklosti že prevzela odgovornost za napade na državne institucije, predvsem v Italiji.

Napade naj bi izzvala kriza območja evra

Pojavili so se sicer strahovi, da bi protesti proti bančnikom postali izredno nasilni. V tej luči so nemške oblasti pozvale banke po Evropi, naj poostrijo varnost. Frankfurtski protestniki, ki so kritični do bank, so kmalu po poskusu napada zavrnili odgovornost. Sporočili so, da niso nikakor povezani s poskusom napada. "Obsojamo vsakršno dejanje, ki je povezano z nasiljem," je povedal aktivist iz skupine Okupirajmo Frankfurt Frank Stegmaier. "Skupina ima drugačne načine za protestiranje," je še dejal.

Kot je sporočili vir iz Deutsche Bank, ki ni želel biti imenovan, so močno poostrili varnost v vseh enotah banke po svetu. V zadnjih mesecih naj bi se sicer povečalo tudi število groženj, ki so bile namenjene Ackermannu. Okrepili so tudi enote, ki ga varujejo, a za enkrat še ni govora o tem, da bi se prenehal pojavljati v javnosti. Vso pošto, ki je namenjena članom izvršnega odbora banke, pregledujejo že od leta 2006.

63-letni Ackermann je sicer eden redkih direktorjev bank, ki ga vedno obkrožajo osebni stražarji.
63-letni Ackermann je sicer eden redkih direktorjev bank, ki ga vedno obkrožajo osebni stražarji. FOTO: Reuters

"Ta nasilen napad na našega izvršnega direktorja Josefa Ackermanna nas je zelo prizadel," je povedal predstavnik za stike z javnostmi Deutsche Bank. Zaposleni, ki na sedežu banke delajo, pa so dejali, da se ne počutijo ogroženo. "Vedno se najdejo ljudje, ki mislijo, da je ena od rešitev ta, da nekdo plača, a kot zaposlen se ne počutim ogroženo," je dejal Stefan Popp.

Nekateri strokovnjaki so menili, da je poskus napada sprožila dolžniška kriza evroobmočja. "Zdi se verjetno, da bi bil incident povezan z jezo javnosti, ki je usmerjena proti bančnemu sektorju," je opozorila analitičarka za Evropo in Evrazijo v AKE Group Louise Taggart. "Verjetno je tudi, da je bila pisemska bomba poslana iz Grčije, ki se sooča s posebej težko gospodarsko situacijo," je še domnevala, kar pa se je sicer izkazalo za napačno. Lani je bila tarča pisemske bombe nemška kanclerka Angela Merkel. Preiskava je pokazala, da je pošiljka izvirala iz Grčije in sumili so, da je povezana z anarhistično skupino, ki se je nasilno odzvala na ekstremne varčevalne ukrepe.

Prav o krizi danes razpravljajo vodilni politiki Evropske unije. Od današnjega vrha skupine EU je odvisna usoda številnih držav, med drugim tudi afriških in azijskih.

Sicer so nemške oblasti sporočile, da ni podatka, da bi tudi banke v drugih država prejele pisemske bombe. Analitik za varnost David Lea pa je izpostavil, da je Ackermann močna simbolna tarča.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PissingOnTalmud
09. 12. 2011 11.28
+0
Sem globoko razocaran nad neuspelim poskusom, je pa to vsekakor korak v pravo smer.
Nimivseeno
09. 12. 2011 08.25
+4
"Mi smo popolnoma odvisni od centralnih bank. Nekdo si je moral izposoditi vsak dolar, ki je v obtoku, gotovino ali kreditno. Če banke ustvarjajo dovolj sintetičnega denarja smo uspešni, če ne, bomo stradali. Smo popolnoma brez stalnega sistema denarja .... To je najbolj pomembna tema, ki jo lahko inteligentna oseba razišče in reflektera. To je tako pomembno, da lahko naša sedanja civilizacija propade, če ne postane splošno znano in niso napake odpravljene zelo kmalu. "- Robert H. Hamphill, Atlanta Federal Reserve Bank
Nimivseeno
09. 12. 2011 08.17
+3
"Niti papir valute niti vloge imajo vrednost, kot blago, resnično," dolar "račun je le kos papirja. Depoziti so zgolj knjige vpisi "-. Modern Money Mechanics delovni zvezek, Federal Reserve Bank of Chicago, 1975
Nimivseeno
09. 12. 2011 07.32
+3
"Ko ti ali jaz napiševa ček, mora biti na računu nek denar, da ga krije. Ko pa Federal Reserve Bank (FED) napiše ček, ni nobenega depozita, na katerem sloni ta ček. Ko FED napiše ček enostavno ustvari denar." - Boston Federal Reserve Z našo ECB (Evropsko Centralno Banko) je isto. Tiskajo denar, ki ne sloni na ničemur drugem kot zaupanju. ko bo zaupanje omajano, evro pade v inflacijsko spiralo
CrusaderKnight
09. 12. 2011 08.03
-3
Nimivseno, FED ne piše čekov, dej se malo poduči, kaj misliš da je to banka kjer dviguješ denar in vnovčiš čeke! Dej pojdi malo v šolo, ti ne bo škodilo! Se vidi da niti ne veš po kakšnem principu se tiska denar! Problem je v navadnih običkih bankah ala NLB ki daje kredite politikom in tajkunom brez kritja in na neke poslovne načrte, ki sploh nikoli ne pridejo v realizacijo oz. jih sploh ni možno realizirati!
Nimivseeno
09. 12. 2011 08.16
+4
Citiral sem Bostonsko Federal Reserve. Citat lahko najdeš na spletu. V šoli se ne učiš o tem, kje in kako denar nastaja, bila bi preveč očitna prevara in ljudje bi se hitro uprli. Lahko se poučiš o Fordu, ki je dal tak citat.
CrusaderKnight
09. 12. 2011 10.38
-3
Moraš tudi znati razbrati rek, če piše da jabolko ne pade daleč od drevesa, ne pomen da je zrelo. Ford je to povedal ta
Nimivseeno
09. 12. 2011 03.35
+0
Ljudje počasi spoznavajo, da ECB posodi ves denar v obstoj in so edina rak rana ekonomskemu sistemu. Ekonomija zaradi tega dolga potrebuje stalno eksponentno rast, tako kot jaz potrebujem zrak. Eksponentna rast bazira na resursih, ti so pa omejeni na našem planetu.
suckers
08. 12. 2011 22.13
+2
nekje na netu lahko najdete Dr. Josef Ackermann izmed mnogih vplivnih zidov v ZDA. Mogoce ni ista oseba, ma verjetno je tudi ta Zid.
rissp
08. 12. 2011 19.08
+9
Zdaj pa le začnite spet povezovati anarhizem s kaosom in neredom (namig : anarhija pomeni le , da ni hiearhije, torej enakopravnost. Nima nobene zveze s kaosom in neredom, kot nam to opevate dragi mediji...Če ne drugega, poglejte na wikipedijo kaj je anarhizem.
Dark_omen
09. 12. 2011 11.31
Mediji in vladajoče elite že desetletja anarhizem očrnjujejo in enačijo z nasiljem, kaosom, neredi.. Zanimivo je to, da zadnje čase čedalje več pogrevajo to debato. Mogoče jih skrbi dejstvo, da ima anarhizem med ljudmi čedalje večjo podporo in da so se ljudje v idejah anarhizma našli in jim le-te ne predstavljajo več nekega tabuja. Vsak človek, ki si prebere nekaj literature kmalu pride do zaključka, da je anarhizem svoboda in ne kaos. Stolčki se eliti majejo in to še predobro vedo!