Tujina

Kritiki: Nemčija podprla diktatorja namesto zaveznikov

Berlin, 19. 03. 2011 17.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Med članicami pakta Nato se vojaškega posredovanja v Libiji poleg Turčije ne bo udeležila tudi pomembna članica Evropske unije Nemčija. Uradna Moskva obžaluje odločitev zahodnih narodov o vojaškem posredovanju v Libiji.

Nemčija se je na glasovanju o resoluciji Varnostnega sveta Združenih narodov o prepovedi letov nad Libijo vzdržala glasovanja. Na nemškega zunanjega ministra Guida Westerwelleja so zaradi tega letele kritike domače javnosti. Westerwelleju in kanclerki Angeli Merkel so strokovnjaki za mednarodne odnose, opozicija in mediji očitali stališče Nemčije do vojaškega posredovanja v Libiji.

Merklova in Westerwelle posluišata kritike v Bundestagu.
Merklova in Westerwelle posluišata kritike v Bundestagu. FOTO: Reuters

Levosredinski častnik Süddeutsche Zeitung je denimo  Westerwelleju in Merklovi očital, da sta s to odločitvijo podprla diktatorja namesto zaveznikov v Natu.

Westerwelle: 'Nemčija ne more svojih vojakov poslati v vsako državo, ki jo pretresajo nemiri'

V pogovoru za nemško televizijo ARD je Westerwelle dejal, da so motivi za prepoved letov sicer častni, da pa se je Nemčija vzdržala glasovanja, ker bi bila sicer dolžna tudi sama napotiti vojake za podporo cone neba nad Libijo, za katerega velja prepoved letov.

Po prepričanju nemškega zunanjega ministra posredovanja zračnih sil v preteklosti niso bila zmerom uspešna, zaradi česar je pogosto prihajalo do ''razširitve posredovanja''. Po njegovih besedah Nemčija ne more poslati svojih vojakov v vsako državo, ki jo pretresajo nemiri, poroča nemški častnik Der Spiegel.

Nemški obrambni minister Thomas de Maiziere je za nemški častnik jasno dejal, da je vzpostavitev območja prepovedi letov ''vojaška operacija, ki bi za seboj lahko potegnila tudi posredovanje kopenskih sil''.

Arabski, evropski in ameriški voditelji v Parizu pozirajo po sestanku o Libiji.
Arabski, evropski in ameriški voditelji v Parizu pozirajo po sestanku o Libiji. FOTO: Reuters

Po današnjem sestanku svetovnih voditeljev v Parizu, kjer so ti razpravljali o intervenciji v Libiji, je nemška kanclerka Angela Merkel potrdila, da se njena država ne namerava udeležiti vojaškega posredovanja.

''Strinjamo se, da je vojno v Libiji treba končati. Resolucijo je treba uveljaviti,'' je po sestanku Merklova predstavila stališče Nemčije  poročevalcem. ''Akcije se v vojaškem smislu ne bomo udeležili, bomo pa prevzeli dodatne zadolžitve v Afganistanu.''

Nemčija bo v Afganistan, kjer so kljub nasprotovanju domače javnosti nemški vojaki, poslala izvidniška letala, da bi tako ameriška izvidniška letala lahko prevzela zadolžitve v Libiji.

Turčija nasprotuje vojaškemu posredovanju tujih sil

Turški premier Tayyip Erdogan
Turški premier Tayyip Erdogan FOTO: Reuters

V Turčiji niso navdušeni nad vojaškim sodelovanjem v operaciji v Libiji, čeprav so pozdravili odločitev VS ZN za uvedbo območja prepovedi letenja. Vendar pa v Ankari nasprotujejo vojaški intervenciji Nata v Libiji, ker bi to lahko imelo "nevarne posledice", so pa pozvali predvsem k takojšnjemu koncu nasilja in prelivanja krvi v Libiji.

''S vsem srcem podpiramo poziv Arabske lige Varnostnemu svetu za uveljavitev prepovedi letov nad Libijo. Istočasno pa izražamo svoje nasprotovanje tuji intervenciji v prijateljski in bratovski Libiji,'' je sporočil urad turškega premiera Recipa Erdogana.

''V tem kontekstu si želimo takojšnjo zagotovitev prekinitve ognja in takojšnji konec prelivanja krvi ter nasilja nad civilisti,'' so še zapisali v izjavi.

Rusija obžaluje vojaško posredovanje zahoda v Libiji

''Zračne sile večih držav so 19. marca začele vojaške operacije v Libiji,'' je v izjavi dejal Aleksander Lukaševič, uradni govorec ruskega zunanjega ministrstva. ''Moskva obžaluje to vojaško operacijo.''

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

naivna
20. 03. 2011 23.28
Hmmm, Nemcija se ne vmesava ? Ste bolj naivni kot jaz, ali pa sploh ne poznate zgodovine, kaj je razlog, da Nemcija stoji ob strani? Me pa res zanima, kaj je vase misljenje tu?
lolipoly
20. 03. 2011 21.37
Ste pozabili, kako je bilo, ko so Srbi bombandirali , vase cerkve in gradove in vse kaj je pomembnega? Nazadnje bi tudi civile, ce jih nebi presenetili z obrmbo.
Abacus
20. 03. 2011 21.13
Te napadi so zares nepotrebni in celo medijsko skodijo tem ,ki osdelujejo ,morali bi pustiti da Gadafi potolce cel Bengazi pa kar je je. Sej bi bil tako le Gadafi umazan ,zdaj bodo pa tile agresorji.
mjolnir
20. 03. 2011 19.37
Naj ti kritiki vzamejo orožje in se gredo SAMI bojevatii za "uboge protestnike"!
wizeman
20. 03. 2011 18.36
Kakozavajajoč naslov. V bistvu Nemčija ni podprla edino nove morije in nastanka novega kriznega žarišča. Ravnala je torej zelo modro in zgledno.
wizeman
20. 03. 2011 18.25
S kakšno pravico tuja vojska poseže v notranje zadeve neke suverene države? In se odkrito postavi na stran ene opcije. S tem je avtomatsko proti drugi opciji in je torej odkriti agresor. Trpijo pa vedno najmanj krivi civilisti.
Abacus
20. 03. 2011 18.07
Zato tudi Italija ne sodeluje direktno ,saj je vecino naftnih vrtin opravljajo italijanska podjetja. Kdo ve koliko in katere drzave bodo po kakrsnem koli ze izidu v Libiji pri koritu za crpanje energentov? Odvisno kdo bo zmagal. Ce bo zmagal Gadafi bodo imeli posle podjetja in Nemcije ,Turcije ,Rusije morda tudi Italije. Ce pa zmagajo opozicijski borci pa verjetno podjetja iz Francije ,VB ,Spanije ,ZDA pa spet morda Italije :) Italija si je zasigurala karte v obeh moznih scenarijih.
Abacus
20. 03. 2011 16.53
Ni tako ,kot je videti. Nemcija in Turcija sta ze do sedaj imeli velike posle v Libiji pod Gadafijem zato sta bolj ne naklonjeni operaciji ,tudi Rusija je nenaklonjena saj je bila Libija pod Gadafijem njen zelo velik trg za vojasko orozje. To so pravi vzroki za zaveso ,zakaj ne podpirajo teh napadov. Kitajska recimo ni imela tako tesnih stikov z Libijo a je ze po defaultu proti siritvi vpliva ZDA. Resnicno drzo predstavljata le Indija in Brazilija o ne vmesavanju v notranje zadeve katerekoli drzave!
marjanka9
20. 03. 2011 13.58
Merklova že ima nov mandat
marjanka9
20. 03. 2011 13.57
Vsaka čast Merklovi!
big brother
20. 03. 2011 12.03
pametno merklova,se vidi da si človek in ne požeruh kot amerika. NARAVA NAREDI ŽE KAJ; SAJ VEŠ KJE;SAJ ZNAŠ!!!!!!
purja kolt
20. 03. 2011 10.27
vse skupaj se ne bo dobro končalo za Evropo. čuden filing imam , da bomo mi na koncu tiste , ki bomo bežali.
didiss
20. 03. 2011 10.12
seveda sem proti napadu zahodnih sil na libijo,saj kot vemo sarkozy je biznismen in ne politik kot mirovnik,seveda je pa tudi v interesu ameriki libijska nafta ,,...zakaj bi sarkozy poslal svoja letala in delal sebi stroske saj je njegova zila poslovnost,pa dobro jutro slepo verujocim tistim ki verujejo da evropa ali amerika briga mir za ljudi na srednjem vzhodu,lepo vas prosim...
crnkamn
20. 03. 2011 09.58
sramota za nemce ki se stejejo za demokrate, podpirajo pa diktature in nacrtno pobijanje lastnih ljudi, kot to pocne rusija, kitajska, turcija, brazilija in indija!
An2345
20. 03. 2011 09.06
Kar se tiče razmer na naših političnih tleh in tudi drugod po Evropi pa se strinjava, samo ne spomnim se da bi trdil da je zahod neki velikega. Prvi post ki sm ga napisu je dejal da je Nemčija pokazala da ni servilna wannabe velikemu bratu, Turčija pa da sodi v EU. Drugi post sicer obžalujem, ker ni moja pravica da kritiziram mnenje drugih, a vseeno menim da je vsaj delno resničen. Z zračnimi napadi je tako tako, lahko zadanejo cilj učinkovito, lahko zgrešijo in treščijo v civilne zgradbe. Ne razumem pa kdaj sem kot praviš mahal z zastavico - tudi jaz namreč nisem pristaš momentnega stanja v državi in naše wannabe demokracije. " Srednji razred je cisto unicen drzava je dolzna vec kot prejsnja skupaj to vse bo moral nekdo vracati,nabijajo davke za vse kar jim na pamet pade enostavno ropanje lastnega ljudstva z strani demonkratskih kvinlzingov " - morem pa dejati da si povedal/a zelo po pravici.
cic1981
20. 03. 2011 09.05
anaheim812
20. 03. 2011 07.58
@ sizif83 nehaj nakladat, S. Koreja ima polno nafte
MILEVOLLIDISCO
20. 03. 2011 05.42
BRAVO NEMČIJA !!!!!!!! POŠTENO OD VAS ! BARABE STE POGRUNTAL !
sizif83
20. 03. 2011 04.00
mogoče jim pa uspe združiti ves arabski svet...libija je bliz gibraltarja:)) in če je gadafi izjavil ,da bo štala pol tud zihr BO.... LAŽNJIVCI!!!! ZAKAJ SE PA POL BOGIM SEVERNIM KOREJCEM NE POMAGA!!!!!!??????????? AJA NI NAFTE:)))))))))
venet
20. 03. 2011 02.22
Mimogrede, za tiste ki ne veste, naj povem da obstaja dejansko Nato struktura na treh nivojih. V primeru kakršnegakoli rsnega konflikta na tleh Evrope, bi operacije prevzel Nato I, to pa so Francija, V. Britanija, Kanada, ZDA. Zraven ni Nemčije niti Italije. Nemčija in Italija se pojavita šele v razširjeni skupini Nato II. Skupina Nato III so novinke in ostali drobiž. Taka struktura Nata je tudi zato, ker bi v primeru spopadov v Evropi prišlo brez dvoma do medsebojnih obračunavanj med posameznimi članicami Nata. Jasno se iz tega vidi da Nemčiji ožji krog Nata ne zaupa 100%, in tudi dejansko nikdar ne računa na njo. Nato treh hitrosti je dejstvo, s katerim seznanijo tudi slušatelje vojaških šol v Pentagonu. Jasno je da bo Gadafi padel, to je stvar dni, morda ur, in potem se nemška kanclerka s svojo pasivno vlogo ne bo mogla postavljati ne prede domačo javnostjo, še manj pred tujo.