Tujina

V Donecku v spopadu med protestniki umrl 22-letnik

Kijev, 13. 03. 2014 15.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Analitiki pravijo, da nedeljski referendum na Krimskem polotoku v vsakem primeru pomeni, da bo polotok prešel pod nadzor Rusije. Ta je sicer v Belorusijo poslala lovska letala. V Donecku pa je v spopadih med protestniki umrl 22-letnik, ki je bil zaboden z nožem.

Letala Su-27
Letala Su-27 FOTO: Reuters

Rusija je danes v Belorusijo poslala bojna letala, je razkrilo rusko obrambno ministrstvo. Rusija je s tem ugodila prošnji beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka in se odzvala na odločitev zveze Nato, da okrepi svojo vojaško prisotnost v regiji zaradi krize v Ukrajini.

Šest bojnih letal tipa SU-27 in tri transportna letala so prispela na letališče v mesto Babrujsk na vzhodu Belorusije. "Posadke ruskih letal bodo z beloruskimi kolegi začele opravljati skupne vojaške naloge, da bi skupaj zagotovili zaščito ruskega in beloruskega zračnega prostora," so sporočili iz ruskega obrambnega ministrstva.

Prihod ruskih letal je na svoji spletni strani potrdilo tudi belorusko obrambno ministrstvo, ki je dodalo, da bodo letala sodelovala v skupnih vajah.

Med tem pa je približno 8000 ruskih vojakov ob meji z Ukrajino začelo nove vojaške vaje. Rusko obrambno ministrstvo je potrdilo, da v vajah, ki potekajo v regijah Rostov, Belgorod in Kurs, sodelujejo tudi raketne enote in protitankovsko orožje.

Ministrstvo je pojasnilo, da želijo z vajami preveriti kako so enote pripravljene na skupno delovanje na nepoznanem terenu in nepreverjenih streliščih, so še sporočili.

Spopadi med pro- in protiruskimi protestniki terjali žrtev

V Donecku je bil med spopadom proruskih in protiruskih protestnikov ubit 22-letnik, ki je bil zaboden z nožem, so sporočili predstavniki zdravstvenih oblasti. Oseba je za posledicami poškodb umrla v bolnišnici, kjer se zdravi še 15 oseb, ki so bile ranjene v spopadu. Organizatorji proevropskega protesta, na katerem so med drugim obsodili tudi rusko posredovanje na Krimskem polotoku, pravijo, da se je ubiti moški udeležil njihovega protesta. Dodajajo, da bi lahko število žrtev še naraslo.

V Donecku so namreč danes potekali protesti proti dejanjem Moskve na Krimskem polotoku. Zbralo se je nekaj sto protestnikov, hkrati pa se je zbrala tudi približno enaka množica proruskih protestnikov, ki so vzklikali slogane v podporo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Skupini sta se kasneje tudi spopadli, za zdaj pa ni znano, kako je bila oseba poškodovana. Protestniki so sicer prebili policijski kordon, ki je ločeval obe skupini. To je prva smrtna žrtev v Ukrajini po končanju protestov v Kijevu.

Proruski protestniki v Donecku.
Proruski protestniki v Donecku. FOTO: Reuters

Avstrijci prijeli vplivnega ukrajinskega tajkuna

Avstrijska policija je na Dunaju prijela ukrajinskega plinskega tajkuna Dmitra Firtaša. Prijeli so ga na podlagi ameriške tiralice, saj ga ZDA iščejo zaradi sumov korupcije in oblikovanja kriminalne združbe.

Firtaš je bil eden glavnih podpornikov odstavljenega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, avstrijska policija pa sporoča, da aretacija ni povezana s trenutnimi dogodki v Ukrajini. Prijeli so ga na območju avstrijske prestolnice, na naslovu sedeža enega izmed njegovih podjetij. Ukrajinski poslovnež je sicer ustanovitelj in vodja družbe Group DF, ki naj bi se na območju Evrope in Azije ukvarjalo z energetiko in bančništvom.

Viktor Janukovič in Dmitro Firtaš
Viktor Janukovič in Dmitro Firtaš FOTO: Reuters

Krimski referendum v vsakem primeru vodi pod ruski nadzor

Proukrajinski protest v Simferopolu proti referendumu, ki je razpisan za nedeljo.
Proukrajinski protest v Simferopolu proti referendumu, ki je razpisan za nedeljo. FOTO: Reuters

Referendum, ki ga za nedeljo napovedujejo nove krimske oblasti ne predvideva opcije, ki Krimskemu polotoku ne bi prinesla nobenih sprememb. V vsakem primeru bo priključen Rusiji. Volivci bodo imeli namreč lahko izbirali le med dvema opcijama.

Glede na referendumske lističe, ki jih je na spletu objavila krimska skupščina, se bo prvo vprašanje glasilo: "Ali podpirate ponovno združitev Krimskega polotoka z Rusijo kot del Ruske federacije?" Drugo vprašanje pa se bo glasilo: "Ali podpirate obnovitev ustave iz leta 1992 in status Krimskega polotoka kot dela Ukrajine?"

Na prvi pogled se zdi, da drugo vprašanje ponuja možnost, da Krimski polotok ostane del Ukrajine. Vendar ustava iz leta 1992, ki je bila sprejeta kmalu po razpadu Sovjetske zveze, kasneje pa je bila kmalu razveljavljena s strani mlade post sovjetske Ukrajine, še zdaleč ne ponuja tega. To nekako Krimskemu polotoku napoveduje vse prednosti neodvisne entitete v okviru Ukrajine, vendar z zelo ohlapnimi možnostmi, da sama določi svojo pot in odnose z drugimi državami, vključno z Rusijo.

Analitiki pravijo, da druga možnost predstavlja le nekoliko daljšo pot do združitve z Rusijo. Poleg obeh omenjenih vprašanj bo namreč prazno okence, oblasti pa pravijo, da bodo vsak znak, ki bo v okencu štet kot odgovor "da". Če bosta izpolnjena oba okenca, bodo listič neveljaven, prav tako bodo neveljavni tisti lističi, na katerih bosta obe okenci prazni.

Tisti, ki se referenduma ne bodo udeležili, ne bodo vplivali na izid, saj so oblasti napovedale, da bo pač upoštevalo tisto, kar bo izbrala večina udeležencev referenduma.

Plakat v Sevastopolu.
Plakat v Sevastopolu. FOTO: Reuters

"Tretje možnosti pač ni"

Tudi če bi bil referendum legitimen, dve možnosti, ki bosta na voljo, krimskim volivcem ne ponujata izbire, po kateri bi se otresli ruskega nadzora, piše analitik londonskega inštituta za mednarodne zadeve Chatham House Keri Giles. "Obnova te ustave (iz leta 1992) bi pomenil korak k neodvisnosti pod ruskim nadzorom... Tisti državljani, ki si želijo, da bi Krimski polotok ostal del Ukrajine pod pogoji, ki veljajo že 20 let, se o tem na referendumu ne bodo mogli izreči. Tretje možnosti pač ni," je zapisal.

Črnomorsko območje je bilo stoletja pod rusko vladavino in ga je leta 1954 Sovjetski voditelj Nikita Hruščov podelil Ukrajini. Na Krimskem polotoku etnična ruska manjšina še vedno predstavlja večinsko prebivalstvo.

Zanimiva je tudi kampanja krimskih oblasti. Krimski polotok je poln plakatov, na katerih sta dva zemljevida Krimskega polotoka. Eden je pobarvan v rusko zastavo, drugega pa prekriva svastika.

V Sevastopolu so tudi plakati, ki volivce spodbujajo, da se uprejo fašizmu, hkrati pa namigujejo, da glasovanje predstavlja možnost za ustavitev ukrajinskih skrajnih desničarjev, ki prihajajo na oblast.

Na volilnih lističih sta obe vprašanji zapisani v treh jezikih: ruskem, ukrajinskem in tudi tatarskem. "Živimo v zgodovinskih. Sevastopol si želi izpolniti sanje o združitvi z Rusijo. Želim si biti del Rusija in tega me ni sram povedati na glas," je povedal predsednik volilne komisije v Sevastopolu Valerij Medvedjev. Po njegovih besedah bo glasovanje pošteno. Pravi, da morajo ljudje odgovoriti le na eno vprašanje. "Biti z Rusijo ali Ukrajino," še dodaja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (278)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Feinstein
14. 03. 2014 17.42
+1
Hehehe...to je ze smesno....
iGURT
14. 03. 2014 16.49
+1
Sergey Lavrov, konferenca, dobro je povedal ..
iGURT
14. 03. 2014 14.20
-9
V Donetsku tisoče in tisoče pro ruskih protestnikov in se desničari pripeljejo z dvema malima avtobusoma delat probleme.. ..ne vem zakaj je policija ščitila te ki so v Kijevu streljali na njih, aja, ker drugače bi jih narod zradiral ?
Sirius1
14. 03. 2014 14.27
-6
iGURT
14. 03. 2014 14.32
-6
... na posnetkih iz Donetska pa niso nič glasni in pogumni
Feinstein
14. 03. 2014 14.33
+8
marjanka99
14. 03. 2014 14.40
-6
Ja, pa policijske vrste so verjetno tudi že "prečistili" oz so ljudje sami odstopili, tako kot v vojski
iGURT
14. 03. 2014 14.45
-5
Policisti so opravljali svoje delo, zaščitili so to skupino provokatorjev pred tisoče glavo množico. Malo nazaj so ti isti provokatorji napadali policiste, metali v njih, streljali, tu v Donetsku se jim naj zahvalijo da imajo celo kožo. Kolikor jim jo pač niso počohali ....
iGURT
14. 03. 2014 13.14
-6
Me veseli da je Merklova v nemškem parlamentu slišala nekaj krepkih na svoj račun ker podpira naziste v Ukrajini. Pa tudi glede sankcij so ji lepo povedali, da bo s tem glede na nemški izvoz v Rusijo ogroženih 300 tisoč delovnih mest. In glede referenduma in njene dvoličnosti, kako je lahko neustaven, ni se vmešavala ko so nasilno odstavili predsednika zdaj pa skače nazaj na sceno in bo zdaj ona povedala kdaj je in kdaj ni referendum ustaven. Govorci so dobili aplavz.
dreko123
14. 03. 2014 13.59
-4
dobr so jo, oz. so ji povedali čista dejstva, ker ima zahod skupaj s to marioneto od merklove vse za norca... potem se pa tukaj na forumu najdejo še ovce ki talajo minuse
Feinstein
14. 03. 2014 14.00
+7
alko82
14. 03. 2014 13.04
-13
Gurt, če je Kitajska povedala Rusiji da je podlo kar je zahod naredil ukrajini, je to žal za podporo Rusiji premalo. Zahod poskuša Kitajsko pridobiti na svojo stran predvsem z lobiranjem Obame pri kitajskem predsedniku. Če dobi amerika kitajsko na svojo stran je bipolarnost 2 sil načeta. Amerika je že sedaj z Natom v veliki prednosti, edina bariera da zahod ne napade ruse je atomsko orožje, ampak z protiraketnim ščitom ki ga zahod gradi, je še ta edina varnostna varovalka pod vprašajem. Neumešavanje v Ukrajinsko krizo z strani brazilije, indije, kitajske je najslabši možen scenarij ki ga sedaj gledamo, saj bi lahko te države dale kontra sankcije Evropi. Kitajska pa bi lahko na evropsko ruskih mejah skupej z Rusijo izvedla vojaške vaje ki bi dale jasen znak zahodu. Kaj nucajo Rusko Kitajske vaje Rusiji 1mesec nazaj? Rusija bi te skupne vaje potrebovala sedaj z sosedo Kitajsko.
iGURT
14. 03. 2014 13.08
-6
Škoda goriva da ga trošijo za neke vaje, Kitajci so jasno povedali da so na strani Rusije v primeru Ukrajine. pa tudi da jim je ta podli načrt v Ukrajini morda uspel, zahodu, da pa to ni konec zgodbe. Ameriška gospodarska jajca so krhla in počasi jih bodo začeli stiskat .. No, Kitajska je nedvoumno povedala da stoji za Rusijo.
IQ007
14. 03. 2014 13.14
-6
ko bojo letele rakete satan in še katere tudi raketni ščit ne bo nič pomagal
nevski
14. 03. 2014 20.45
+1
Kitajska je Zahodu jasno povedala, naj ne uvajajo sankcij proti Rusiji zaradi Ukrajine. Rusijo trdno podpira tudi Indija.
majorb
14. 03. 2014 12.56
-15
KITAJCI SO DOBILI OD UKRAJINE V NAJEM VEČ 1000 HA NAJBOLJŠE ZEMLJE ZA 100 LET. V ZAHVALO PA HOČEJO UKRAJINCE POTOLČI., RUSI PA HOČEJO UKRAJINSKI PLIN IN NAFTO
IQ007
14. 03. 2014 12.58
-9
iGURT
14. 03. 2014 12.56
-1
......v mestu Donetsk desni skrajneži poskusili naredit kaos, ni jim uspelo, na srečo. Pa ti niso za v civilizacijo ej ..
IQ007
14. 03. 2014 12.59
-5
alko82
14. 03. 2014 10.48
-5
Zadeva okrog Ukrajine je podobna kot v 50letih Korejska vojna. S tem da je takrat Kitajska bolj trdno stala ob strani Rusije, ali obratno. Kitajska ima v trenutni krizi večjo vlogo ali bo do konflikta prišlo ali ne večjo vlogo kot si marsikdo predstavlja. To kitajsko obnašanje okrog ukrajinske krize daje Zahodu krila in samozavest, ter nagiba tehtnico k norim odločitvam samooklicanih bogov. Za najbolši razplet bi vsekakor morala Kitajska stopit k rusom, da bi odvrnil apokalipso.
iGURT
14. 03. 2014 12.05
-2
Zakaj tako sklepaš ? Kitajska je uradno povedala da je v primeru Ukrajine na Ruski strani, da jo podpira, da je podlo kar je naredil zahod v Ukrajini.
TT74
14. 03. 2014 12.25
-2
itak... in nazadnje se tudi bo... a žal bo takrat prepozno, ker se bo takrat že začela apokalipsa... ko se pa enkrat apokalipsa začne, pa se je ne da več ustaviti.... V bistvu lahko apokalipso preprečimo le še Evropejci in Američani, s tem da takoj sami zaustavimo oz. odstranimo vso Ameriško in Evropejsko "elito", ki skuša sprožiti apokalipso...
nevski
14. 03. 2014 20.47
+0
T_one
14. 03. 2014 10.05
+6
vidim, da tukaj spodaj nekateri komentatorji skušajo primerjati Rusijo s Hitlerjevo Nemčijo, pozabljajo pa, da so ZDA v bistvu tiste, ki so prve začele napadati druge države (Irak, Afganistan, Libija, Sirija, Ukrajina, Iran, Severna Koreja, Venezuela, itd. itd)... torej so ZDA v resnici tiste, ki so sprožile Tretjo Svetovno Vojno, in torej one v teh časih igrajo isto vlogo, kot jo je Hitlerjeva Nemčija pred začetkom Eruge Svetovne vojen, Anglija in EU, kot glavna zaveznica ZDA, pa igra v teh časih vlogo Musolinijeve Italije in ostalih Hitlerejvih zaveznikov. Če bi že lahko Rusijo, v asosiaciji z Drugo Svetovno Vojno, primerjali s katero državo, potem jo lahko primerjamo z ZDA, ko so se obrnile proti Hitlerjevi Nemčiji... Rusija se je sedaj v bistvu preprosto začela upirati ZDA in EU, da jim prepreči kolonializacijo in imperializacijo in popolno zasužnjenje celega sveta...
majorb
14. 03. 2014 13.00
-8
mislim da nimaš prav. to je dogovor skupine G8. Nekaj mandelcev vodi dogajanje po svetu in odloča kako in kaj.
IQ007
14. 03. 2014 09.59
+1
ne vem zakaj toliko govora o referendumu in kdo ga sploh prizna.Krim bo del Rusije-torej kaj se sploh še napenjajo nasploh pa tista žaba jacenjuk.Vojna bo verjetno prej kot bo referendum.to bo grozljivo.Rus bo v 20 minutah v kijevu.naciji so jih že dosti sprovocirali na vzhodni meji,kjer grozijo Rusom v Rusiji.ta zgrešena politika bo zza eu ,usa in bandere hud polom.še to.Vsi nekaj pisarite o bratstvu med Rusi in ukrajinci.povem samo to,da se nikoli niso preveč bratili.Že od naseljevanja Ekaterine Velike so po vaseh in mestih živeli vsak po svoje in se niso mešali.v novejšem času se je pojavilo veliko mešanih zakonov,tako,da je rusko govorečih ljudi več kot poolovico ukrajincev.torej,ko bo čas se bo vse videlo.vglavnem več korenin gre v Rusijo kot hoče zahod prikazati.bandere so v veliki manjšini
T_one
14. 03. 2014 10.16
+0
vse to je bilo že vnaprej splanirano... to je bil v bistvu glavni razlog, zakaj so ZDA in EU naredile državni udar v Ukrajini in začele terorizirat Ruse živeče v Ukrajini... Euro in dollar sta tik pred propadom, zato EU in ZDA hočeta sprovocirata Tretjo Svetovno Vojno, in to na način, da bi lahko ali Ruse ali pa Kitajce okrivili zanjo... V bistvu je za ZDA in EU to edina rešitev, ker se dobro zavedata, da ko pade Euro in Dollar, če ne bo takrat Tretje Svetovne Vojne, da bodo Američani in Evropejci znoreli in sami odstranili svoje vladarje, ki so jih pahnili v to krizo... za Evropsko in Ameriško "elito" je Tretja Svetovna v bistvu edina oz. najboljša rešitev... In boste videli; da bodo ZDA in EU tako dolgo drezali v in pritiskali na Rusijo (in Kitajsko), vse dokler ne bodo sprožili Tretjo Svetovno Vojno... seveda pa bodo to odigrali tako spretno, z (dez)informacijsko vojno, da bodo lahko Rusijo (in Kitajsko) prikazali kot krivca zanjo... Le spominte se; konflikt v Ukrajini so, kar so poročali tudi mediji, sprožile EU in ZDA... ne pa Rusija... Rusija v Ukrajini v bistvu rešuje le svoje sonarodnjake... in ker vedo, da če Rusija ne ustavi ZDA in EU v Ukrajini, da sledijo domine....vse do njih...
IQ007
14. 03. 2014 13.09
-7
Putin se premalo oglaša.vsi imajo zelo močno medijsko propagando-Rusi nič.pomembna bojo dejstva,potem bomo videli kako in kaj.tisti mandeljci,ki imajo denar ne bojo sprožili 3 sv. vojne.kdo bo potem zapravljal njihov nakradeni(ne vsi)denar .
dreko123
14. 03. 2014 14.03
-4
Putin je vedno modro tiho in se oglasi samo ko je to potrebno... v Siriji je bilo isto... ko je postalo dovolj hudo in so kavboji zaglumili kemični napad ter potem hoteli napast, se je pa oglasil Putin in zelo elegantno rešil zadevo, celo tako da zahodnjakom še sedaj pomoje puhti iz ušes... tokrat je naredil isto... američani so si hoteli preko marionetne umetne vlade v ukrajini prilastiti krim, kateri je geostrateško pomemben za rusijo... pa so ostali še brez tega, oz. so rusiji naredili še uslugo saj bo krim zopet postal ruski :) - Putin že ve kaj dela... ko bo dovolj hudo bo pa tudi medijsko, sankcijsko ali z dokazi udaril...
TT74
14. 03. 2014 14.50
-6
Putin se ne spušča na tako podlo nizki nivo, kot se to spuščajo ti ameriški in evropski profesionalni politični lažnjivci...
nevski
14. 03. 2014 20.58
+1
To dogajanje spremljajo tudi vsi ostali igralci po svetu. Kitajska jasno vidi igro ZDA, saj vejo da skušajo ZDA s podobnimi zadevami tudi na Kitajskem v Hong Kongu, xinjiangu, Tibetu,... Kitajska se pripravlja na realno vojno z ZDA, pripravlja pa tudi finančno bombo, s katero bo uničila ameriško ekonomijo. Počasi a zanesljivo se od ZDA in EU oddaljujejo tudi Arabci s Savdsko Arabijo na čelu, kupujejo pa na zahodu orjaške količine orožja, urijo islamske skrajneže iz Evrope,... Le zakaj? V Evropi lahko pričakujemo vzpon neonacizma, vendar se Arabci ne bojo dali tako zlahka, kot so se Judje, to pa pomeni vojno v sami Evropi in vojaško intervencijo iz juga in jugovzhoda.
TT74
16. 03. 2014 11.02
+1
bravo nevski; svaka ti čast za komentar! Ni kaj reči; si pravi poznavalec svetovnih razmer; in se popolnoma strinajm s tabo! Točno to, kar si napisal, napovedujejo tudi prerokbe; vojno v Evropi, ni naval 200 000 000 fronte iz Vzhoda in Jugovzhoda... Čas je za vkopavanje...
Nebukadnezar
14. 03. 2014 09.42
-2
Demokracija po rusko. Oba odgovora na listku vodita k Rusiji. Odgovora NE, preprosto ni. Očitno je to podpornikom Putina zelo všeč posebno oboževalcem na tem forumu.
iGURT
14. 03. 2014 12.09
-4
Ali podpirate ponovno združitev Krimskega polotoka z Rusijo kot del Ruske federacije?" ...........lahko napišeš DA ali pa napišeš NE, kje je težava ?
nevski
14. 03. 2014 21.00
+0
Drugo vprašanje sprašuje, ali želijo, da ostane Krim del Ukrajine.
cirenij
14. 03. 2014 09.40
-7
Ehrlich-----se vidi, da imate vpliv. Še v kartonaste kontejnerje nas hočete spravit, kot večino ameriške za.*..ne raje. In orkanček vse zravna z zemljo. Samo naše hiše, bloki, itd. so v glavnem še prejšnje gradnje. Ne boste nas
cirenij
14. 03. 2014 09.41
-6
Spodaj pod Ehrlich mi ni sprejelo komentarja, pa sem ga tu gor nalimal.
.jest
14. 03. 2014 08.32
-12
Ruske podmornice, ki so ob vzhodni obali ZDA sporočajo, da je danes tam lepo vreme.
dreko123
14. 03. 2014 09.12
-1
alko82
14. 03. 2014 08.29
-10
20let so Rusi trepetali pred vojaškimi bazami, s katerimi so Rusijo obkolili, toda prav ta strah je imel za posledico, da so razvili tako strahotna orožja, da se zdaj zahoda sploh več ne bojijo. Ali kot je izjvil poveljnik ruske baze v Siriji, "imam takšno orožje in toliko, da lahko celo Evropo zradiram!"
alko82
14. 03. 2014 07.46
-7
WW2 so začeli zmagovalci WW1, ne hitler.To je izjavil Putin. Glede Mcshita pa, so še druge zadeve ki so zahodna roba.. Zdej smo v EU tko da smo obsojeni na nakup zahodne robe, ker to je vse preštudiran v piko! V Slo obstaja le nekaj Ruskih trgovin (za vse Rusofile). Ena je v Mariboru, druga pa nekje na primorskem. Tko da lahk Ruske trgovine preštejete na prstu ene roke, zahodnih štacun pa malo more!
antiXfashizmXeuXgso
14. 03. 2014 08.03
-10
Če grem v zahodno štacuno, slovensko štacuno, vzhodno štacuno,.... vedno in povsod je made in China, made in Taiwan, kaubojke narejen v Turčiji in Indiji,.....sadje iz Afrike,...večina vse robe v naših štacunah je vzhodnega in/ali južnega porekla, če že ni slovenskega.
cirenij
14. 03. 2014 08.43
-4
Krimanal je le v toliko, da so zapadne trgovine pozidale vsa naša primestna kmetijska zemljišča. Avstrijci. Francozi, Nemci .....so pametni. Našega Mercatorja npr. ali Tuša ne spustijo not. Pri nas pa na stotine njihovih trgovin, da se sam Bog ne znajde. Skorumpiran narod, oz. naši politiki.
Razumnež
14. 03. 2014 07.31
-2
Živela revolucija !!! Dol z kapitalisti, kriminalci, imerialisti.... Živela suverena in samostojna Ukrajina !!
dreko123
14. 03. 2014 09.15
-1
bravo, samo brez fašistov in zahodnih satanistov v ozadju...
Razumnež
14. 03. 2014 07.30
-10
Podobno kot je SZ začela WW2 s Hitlerjem, se Rusija pripravlja na okupacijo suverene države... SRAMOTA !!
antiXfashizmXeuXgso
14. 03. 2014 07.32
+1
General ZKS
14. 03. 2014 07.47
-1
@anti se ne splača, dečko ima pomešane pojme.
antiXfashizmXeuXgso
14. 03. 2014 07.59
-7
Očitno je manjkal v OŠ pri zgodovini. No, sej ta manjko lahko nadomesti; odpre kako zgodovinsko encikopedijo, lahko tudi v tujem jeziku in se poduči o dejstvih.
alko82
14. 03. 2014 07.02
-1
Marsikdo tukej gor kritizira čez Ameriko, potem ko pa ugasne računalnik gre pa v Mcdonalds s kolegi na hamburger. Pa koliko je takih! Če res želite nekej naredit za Ruse, bojkotirajte zahodno robo, tko kot so Ukrajinci bojkotirali v zadnjih dnevih rusko robo.
cirenij
14. 03. 2014 07.05
+2
Od naštetega uporabljam samo računalnik, pijem vodo, jem domačo zelenjavo, za meso pa nisem prepričan, če deklaracije držijo. Konfekcija in ostale zadeve so pa po trgovinah večidel Kitajske. Plin pa Ruski.
cirenij
14. 03. 2014 07.33
-1
slovenec09--------a ti bi tiste, ki se s tabo ne strinjajo takoj spakiral v Rusijo? Kot državljani imajo enake pravice kot ti. Če pijejo Coca colo je njihov problem, ker če je pijejo preveč jih bo prej ali slej zadrotalo zdravje. Mogoče so pa jajčka, ki jih omenjaš bolj zdrava.
antiXfashizmXeuXgso
14. 03. 2014 07.34
-3
Moj računalnik so naredil Azijci, Mcshita, cocacole,.. pa ne prebavljam
General ZKS
14. 03. 2014 07.48
-3
Ma kako sploh grete v McD? ma tako umetno hrano še svet ni videl.
dreko123
14. 03. 2014 09.18
-4
če si proti zunanji ameriški satanistično-fašistično-zionistični pokvarjeni politiki, ki ne odraža volje američanov ki so ravno tako sužnji in ovčke istih vladarjev in elitke ki dela štale po svetu, še ne pomeni da si proti američanom kot ljudem, da si proti podjetjem itd... če prav mcdonalds je res svinjarija in en velik pokvarjen lobi... zato grem rajš na horsa al pa v kako gostilno, če je le mus in se gre v kino se pač ustaviš v mcdonaldsu,.., recmo da je hrana vsaj slovenskega porekla in ne kaka gensko premenjeno ameriško sranje...
ice4ever
14. 03. 2014 06.44
+4
Te volitve so pa precej podobne tistim v Severni Koreji... Samo ena izbira... Ali glasuješ za ali pa si eliminiran...
posve?eni zaniwars
14. 03. 2014 06.16
+4
Slava Russii!!!