Tujina

Kriminalisti iz stavbe HRT odnesli kupe dokumentov

Zagreb, 06. 07. 2012 17.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V vrtincu kriminalistične preiskave se je znašla Hrvaška radiotelevizija. Po pisanju Jutarnjega lista naj bi kriminalisti s sedeža HRT odnesli velike količine dokumentov.

Hrvaški kriminalisti preiskujejo HRT.
Hrvaški kriminalisti preiskujejo HRT. FOTO: Mup.hr

Hrvaška radiotelevizija (HRT) je tarča kriminalistične preiskave, poroča Jutarnji list. Kriminalisti naj bi s sedeža na Prisavlju odnesli velike količine dokumentov, šlo pa naj bi za preiskavo povezav med HRT in odvetniškimi družbami, ki za hrvaško javno televizijo opravljajo izvršbe.

Kot piše Jutarnji list, za HRT dela kar 24 odvetniških pisarn, od katerih jih pet dela izključno na področju izvršb. Uprava HRT pa je teh pet družb izbrala brez javnega natečaja.

Da ne gre za zanemarljiv posel, sicer dokazuje podatek, da je HRT od leta 2003 skupaj vložil 900.000 postopkov izvršbe, 120.000 samo v zadnjih dveh letih.

Da so na HRT res prišli kriminalisti, je Jutarnjemu listu potrdila tudi tiskovna predstavnica HRT Dorotea Lazarin. "Nimam pojma, po kaj so prišli, a dejstvo je, da že nekaj let redno hodijo k nam in vedno jim damo, kar želijo. Tako redni gostje so, da jih zaposleni že poznajo in pozdravljajo," je dejala Lazarinova.

Vodstvo HRT naj bi sicer odvetniške pisarne za izvršbe izbralo na podlagi ocene sposobnosti, kadrovskih in tehničnih kapacitet odvetniških pisarn ter njihove zmožnosti, da so za posel plačane šele, ko ga opravijo. HRT sicer tudi v lastni pravni službi zaposluje kar 29 ljudi.

Nekaj prahu so sicer že pred časom dvignile informacije, da so nekatere pravne pisarne, ki svetujejo HRT, v navzkrižju interesov, poleg tega naj bi bile povezane z nekaterimi aktualnimi ali nekdanjimi vidnimi obrazi HRT.

V HRT pa trenutno niso problematične le pogodbe z odvetniškimi družbami. Težava naj bi bil tudi pravilnik o delovnih mestih in plačah zaposlenih. Domnevno je namreč uprava sebi, pravni in kadrovski službo s tajnimi aneksi k pogodbi poskušala povišati plače.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tone 12345
06. 07. 2012 19.31
+2
NAJBOLJ SMEŠNO MI JE KO OBJAVIJO DA SO KRIMINALISTI V PREISKAVI V NEKEM PODJETJU IN ODNAŠAJO NEKE DOKUMENTE-PA SPLOH NE VEDO ZA KAJ SE GRE!!Hahaha
Tone 12345
06. 07. 2012 19.29
+1
Kriminalisti iz stavbe HRT odnesli kupe dokumentov!KAJ BODO PA Z NJIM SAM GLEDAL JIH BODO KOT DEVETO ČUDO!!EPILOGA PA NE BO KAKOR NIKJER V SVETU DO SEDAJ!!SAMO ZAVAJANJE JAVNOSTI!!DA SO ZASEGLI DOKUMENTE V KATERIH SE ŠE ZAPOSLENIV HRT NE ZNAJDEJO!!