Tujina

'Razpad koalicije bi pomenil gospodarsko katastrofo'

London, 11. 12. 2011 09.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Namestnik britanskega premierja Nick Clegg je potrdil, da je nad izkupičkom vrha EU razočaran. Meni, da je nesodelovanje v fiskalnem paktu za rešitev evra slabo za Veliko Britanijo, a pri tem je zanikal, da bi bila koalicija na robu razpada.

Namestnik britanskega premierja Nick Clegg očitno ni zadovoljen s potezo Davida Camerona, ki je na vrhu EU zavrnil sodelovanje v fiskalnem paktu za rešitev evra. Čeprav je Clegg v javnosti dajal izjave, s katerimi je izrazil podporo Cameronu, pa so viri britanskega Independenta trdili drugače. "Nick ne misli, da je to dober dogovor za Britanijo, britanske službe ali britansko rast,“ je dejal vir, ki je po trditvah časnika blizu Cleggu. Slednji naj bi bil prepričan, da bo Velika Britanija zaradi dogovora postala izolirana, kar pa ni v britanskem nacionalnem interesu.

Britanski mediji so pisali, da Clegg meni, da bo izolacija od ostalih 26 članic EU ogrozila tudi odnose med Veliko Britanijo in ZDA, oslabila varnost v Londonu in ogrozila prihodnost tujih investicij v Veliko Britanijo. Pri tem so mediji navajali, da je to očiten znak, da se vladajoča koalicija krha.

Davida Camerona je glede poteze na vrhu EU Nick Clegg javno podprl. A britanski časniki trdijo, da je Clegg precej jezen.
Davida Camerona je glede poteze na vrhu EU Nick Clegg javno podprl. A britanski časniki trdijo, da je Clegg precej jezen. FOTO: Reuters

Neuradnim informacijam sledila uradna izjava

V Cleggovi stranki liberalnih demokratov navedb časnikov niso želeli komentirati. Se je pa zato danes oglasil Clegg sam. Za BBC je dejal, da je nad izkupičkom vrha EU res razočaran. Premierju Cameronu je dejal, da je to slabo za Veliko Britanijo, a zanikal je, da bi bila koalicija na robu razpada. "Bilo bi še bolj škodljivo za nas kot državo, če bi koalicija zdaj razpadla. To bi pomenilo gospodarsko katastrofo v času, ko vlada velika gospodarska negotovost,“ je dejal Clegg.

Je pa kritiziral nekatere člane Cameronove konzervativne stranke, ki želijo, da Velika Britanija zapusti EU. Clegg je prepričan, da bi v tem primeru država izgubila svojo veljavo v svetu in za Washington postala irelevantna.

S Cleggovo trditvijo, da je vladna koalicija Veliki Britaniji v težkih časih še kako potrebna, se je strinjal tudi britanski zunanji minister, znani evroskeptik William Hague, ki pa je obenem odločno zavrnil Cleggove pomisleke, da bi britanski veto na petkovem vrhu EU lahko vodil v marginalizacijo države znotraj unije.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iša
12. 12. 2011 04.52
+2
Angleži govorijo angleško tako kot amerikanci. Ne govorijo ne francosko in ne nemško in tudi ne razumejo francosko in nemško. Bolje jim bo če se kar priključijo amerikancem saj imajo skupni jezik in skupne interese. Angleži imajo kraljevino, ki je že po naravi skrajno desna opcija, američani pa imajo najbolj grob kapitalizem, ki je soroden britanskemu izkoriščanju malega človeka. Napolen je v Franciji pometel z buržoazijo in postavil temelje Francoske republike. Tudi Nemčija je po 2 svetovni vojni postala republika z najbolj plačanim delavstvom, zaradi česar se je v to obljubljeno deželo naselilo na milijone tujih delavcev, ki so si ustvarili eksistenco za življenje. Francija in Nemčija sta gospodarsko zelo razviti državi in si v tem trenutku prizadevata za vzpostavitev finančnega reda v dobro eura in Europske skupnosti. Kaj je tukaj narobe? Kaj angležem ni všeč. Že Drnovšek se je kregal, ko je angleška kraljica za svoja ogromna posestva zahtevala od EU subvencije, Torej angleži bi samo jemali in izkoriščali EU z figo v žepu, saj bi obenem lobirali za močan dolar in podpirali amerikance, Bolje bi bilo, da se EU nekje v prihodnosti združi z močno Rusijo, ki je jedrska velesila, ki ima neizmerna bogastva plina in drugih naravnih bogastev, kot pa z angleži, ki nimajo EU kaj za ponudit. Delajo samo zdraho in se postavljajo s svojim funtom, ki ga tudi v prihodnosti ne nameravajo zamenjati z eurom. Kanclerka naj reče angležem "raus", pa naj se pridružijo kot 51 država amerikancem.
BMWmunja
11. 12. 2011 17.01
+3
Za ves blišč in bedo v kapitalizmu, ki se mi nikoli ni zdel privlačen in human družbeni red, so krive turbokapitalistične plače in seveda izvirni greh človekove nravi-lakomnost. Količina denarja v neki družbi je konstanta-ob odsotnosti inflacije seveda. Če so eni preveč "uspešni" je logična posledica, da za druge potem ostane bore malo ali pa nič. In potem se vektor časa obrne nazaj. Nazaj proti sužnjelastniški ureditvi. Sužnji pa se ne pobijajo zgolj iz enega razloga. Brez njih tudi opravljenega dela ni, ki jim ga je treba odtujiti.
der.janez
11. 12. 2011 15.39
+6
pravi polnik EU je VB ne pa grcija, portugalska in podobno. Naj se raje pridruzijo ZDA ker z EU imajo bore malo skupnega
LovecNaKomuniste
11. 12. 2011 14.35
+10
Niso jih zastonj izvrgli iz svoje države Avstralci, pol Afrike, Egipt, Kanadčani, Indijci, Bližnjevzhodne države in na koncu tudi Irci. So že vedli zakaj. Vsaka stvar se zgodi z razlogom. Ven z njimi, dokler je še čas in s svojimi vojnodobičkarskimi interesi ne porušijo ta krhek Evropski mir za katerega smo se vsi narodii Evrope borili in umirali zadnjih 2000 let.
LovecNaKomuniste
11. 12. 2011 14.16
+13
Angleži so po II. svetovni vojni postali ameriški podložniki. Na vse mogoče načine od znotraj rušijo EU in €, ker jim to diktirajo iz ZDA. Blair je imel vzdevek Bushev pudelj.
LovecNaKomuniste
11. 12. 2011 14.16
+8
Angleži hočejo ostati v EU samo če imajo korist od tega. Subvencije, veliko tržišče, bonitete....torej malo notri, drugače pa zunaj. Sam stran s takimi.
LovecNaKomuniste
11. 12. 2011 14.14
+1
Angleži so po II. svetovni vojni postali ameriški podložniki. Na vse mogoče načine od znotraj rušijo EU in €, ker jim to diktirajo iz ZDA. Blair je imel vzdevek Bushev pudelj.
LovecNaKomuniste
11. 12. 2011 14.02
+4
A zato non stop odvračajo pozornost od svojih problemov z objavami, da bo propadel Euro.
korintos1
11. 12. 2011 13.32
MOSSo bi rekel, pa kako jih je Tito v kible tlačil.
LJUBLJANA.
11. 12. 2011 13.10
+9
Pa kva glumijo te anglezi, kva je nemci francozi, odpikirajmo jih iz EU, propadli bodo ko kupus brez nas !
LJUBLJANA.
11. 12. 2011 14.05
+1
samo pol se bodo šli takoj vojne, teroristi iz EU reketirajo London.
Boyd
11. 12. 2011 12.21
-1
a preberete tud angleške novice....bi bilo dobro za objektivno sliko....v tem trenutku si želim, da bi bil državljan VB, to vse pove
korintos1
11. 12. 2011 13.31
+1
LJUBLJANA.
11. 12. 2011 13.58
+1
CheGaucho
11. 12. 2011 14.02
+3
Ja kaj še čakaš? Jaz pa ravno VB najbolj obsojam in si želim, da bi bila izolirana oziroma EU bi morala že zdavnaj VB vreči ven, ker ne spadajo zraven in se vedno prilizujejo Ameriki, tako da imam občutek, da so kot nekakšni vohuni v EU. VB gleda samo na svojo korist, zato naj kar lepo popokajo. Itak, če bi do kaj prišlo VB nebi bila zraven EU.
LovecNaKomuniste
11. 12. 2011 14.17
+2
Ti verjameš angleškim novicam....... Ko ti prisluškujejo itd. Res dobra država. Ven z njimi.
DSS
11. 12. 2011 15.50
+2
b77
11. 12. 2011 12.13
+4
anti EU mislim da je najbolje da se preseliš v rusijo ali srbijo tam pa je demokracija in svoboda! Sicer pa žibviš na balkanu in imaš tudi balkanskega madatarja-uživaj v blagostanju in demokraciji
Slo.pogreb
11. 12. 2011 12.26
+0
Kaj mi bosta Srbija in Rusija ? Jaz bi samo rad samostojno Slo , edino Jelincica bi mogoce podprl ce bi ze sel na volitve , edini ki ni brezpogojni sluga Berlinskim in Washingtonskim gospodarjem . Ta balkanski mandatar Zoki , pa jansek pa podobni osebki pa so nepomembni edino o cemur lahko odlocajo je kake barve bodo kotlicki za roze v Lj ter o barvi svoje kravate , vsa financna notranja zunanja ter vojna politika Slovenije se odloca ter diktira iz Washingtona ter v manjsi meri iz Berlina
choco_muffin
11. 12. 2011 12.30
+3
Slovenija je samostojna. Sami smo si izbrali EU in sami smo na EU prenesli del svoje suverenosti in ta del lahko vzamemo tudi nazaj kadarkoli hočemo, ker slovenska država temelji na pravici slovenskega naroda do samoodločbe.
Turgensis
11. 12. 2011 12.47
-3
kaj ti bo samostojnost, če to pomeni revščino?! najbolj samostojne države imajo državljene z najnižjim standardom, poglej S korejo, rusijo, kitajsko, afriške države,.... Na drugi strani pa poglej države, ki imajo podporo zda: singapur, japonska, J koreja, Nemčija, francija,.... med katerimi državami bi raje videl slo?? Če bomo imeli takšen sandard kot ga imajo nemci, mi je vseeno če slovenija in slovenščina izgineta iz obličja zemlje, samo da bomo živeli dobro!
Slo.pogreb
11. 12. 2011 14.31
@zgornja dva Ja super prav , potem kr tak dalje : IUV , Mura, Sct , Primorje , Tam , Viator , Interevropa ,
Turgensis
11. 12. 2011 15.08
+1
ne razumem, kako bi barva las moje sosede vplivala na višino moje plače??!! (kaj imajo slovenska podjetja s samostojnostjo/ nesamostojnostjo)?? kar je dobrega, se bo obdržalo, kar je zanič pa naj gre v stečaj!
Ofca1A
11. 12. 2011 12.12
+11
Te angleže treba sam pošibat vn iz EU pa bo mir,...če mislejo bit v eu naj euro spremejo. Ka zarad njih in amerikancov je sedaj to v EU!!! Ker nikakor niso mogl več gledat kako je euro rastel iz leta v leto, v bistvo iz dneva v dan,.....Čedalje bol podpiram EU ter evro! A oni nekaj pametujejo,.....ka so bol v dreku kot italjani,...
Esprit
11. 12. 2011 12.01
+12
Nevem k čemu ljudje pri nas tako izredno radi - množično mlatijo po Američanih, Angležih, Italijanih,....Na koncu koncev, tam obstaja že veliko ljudi, kateri se za razliko od naše velike večine - 100% bolje zavedajo, da so pristali v diktaturi, kjer se vse dela v interesu bankirjev, oblasti, moči,....So v zadnjih mesecih tudi zelo dosti na ulicah in se z veliko hitrostjo stopnjuje. Pri nas še večina niti ni prišla do spoznanja, da je diktatura slaba in da tole kaj počnejo naši politiki, absurdnost preko vseh mej, ampak tukaj večina potihne, prične z ignoriranjem, še bolj absurdnimi obrazlagami, kako pač tako je,...saj jih je strah se postavit za spremembo. Zato se enostavno raje sprijazni z nekšnim analitičnim mnenjem absurdnosti, predstavljenih ob 19h in to je to, dokler bo pač šlo.
Slo.pogreb
11. 12. 2011 11.14
+16
Drugac pa je Merklova sijajna kanclerka in zelo sposobna , uspelo ji je to kar je Hitler lahko samo sanjal Evropo si je podredila brez enega izstreljenega metka 4. rajh je zazivel v vsem svojem sijaju , le Britanije si ni mogla enako kot ne Hitler za casa 3. rajha .
Ofca1A
11. 12. 2011 12.19
+6
Lej saj ti noben ne brani,..Greš lahko v Rusijo (se fina diktatura rihta) ,..ali Kitajsko,...res ti noben ne brani,.....Ka sploš še delaš na ozemlju EU če imaš toliko proti,...
priest
11. 12. 2011 11.02
+9
Ti Britanci so v vsej njihovi zgodovini neki hudi konzervativci, ravnajo se po svetovnem gospodarskem in političnem vetru, za vasko ceno ščitijo svoj interes in notranje zadeve, v končnem so pa samo eni veliki reveži in strahopetneži, zaverovani samo vase.Bil že tam in poznam razmere v Londonu in , ko sem dejal , da sem s Slovenije, me še za mar niso imeli in se niti niso poglabljali, kje to je.
gozdar1
11. 12. 2011 11.08
+3
Ne da kogarkoli zagovarjam ampak svoje interese ščitijo vsi...poglej samo različne interese držav znotraj EU...
ds-65
11. 12. 2011 10.57
+19
nič dobrega se nam ne piše, angleži so prevaranti in lažnivci. Se vidi da so pod vplivom ZDA.
povemvsem
11. 12. 2011 10.50
+8
agleži so že vsaj 200 let po direktno komando rotshildov.george soros je njihiv agent kateri je naredil zdaleč največ finančnih mahinacij s zelo hudimi posledicami.tudi propad dolarja in evra sta njegov projekt!
Andrej Bratoz
11. 12. 2011 10.59
+3
etul
11. 12. 2011 10.38
+15
že nasš stwri oče je rekel da angleži niso vredni počenega groša saj bi samo komandirali in šivanke delali po nostrodamusu pa tako al tako postanejo ena izmed držav ZDA tak da čim prej se jih losamo bolje bo pač niso teamski igralci
tron3
11. 12. 2011 10.36
+2
malodane Svojo veličino sem samo enkrat pospremil na volišče, ko je bil referendum o osamosvojitvi, potem nisem nikoli več šel na volitve, ker tako se ne morem ponižat da bi volil koga koli od naših politkov, Jankovič pa itak vemo iz katerega gnezda je, pa še državljanstvo njegovo bi morali preveriti in povezave z organiziranim kriminalom, konec koncev še vedno SEM PREPRIČAN DA BO EU RAZPADLA, KER KRIVULJA LEPO PADA PROTI DNI, KO DOSEŽE SVOJE DNO SO PA DOGODKI JASNI, TRANSFORMACIJA V DRUŽBI, ZATO JE PA TUDI KRIZA, DA SE ZGODIJO SPREMEMBE KER TAKO NE MORE ITI VEČ NAPREJ, NE V SLOVENIJI, EU IN OSTALIH DELIH SVETA