Tujina

Krepili bodo evro

Pariz, 15. 10. 2011 14.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V sklepni izjavi je skupina G20 še zapisala, da bo bankam zagotovila primerno dokapitalizacijo in dostop do zadostnih sredstev, da se bodo lahko soočile s trenutnimi tveganji.

Finančni ministri in guvernerji centralnih bank vodilnih razvitih držav in držav v razvoju, združenih v skupino G20, so na dvodnevnem srečanju v Parizu, ki se je popoldne končalo, okrepili pritisk na države območja evra, ki se borijo z dolžniško krizo. Skupina G20 je poudarila, da do vrha EU 23. oktobra pričakuje "celovito in trajnostno rešitev".

Da bodo izidi vrha EU odločilni in da bodo svetu dali jasne odgovore glede težav v območju evra, je na novinarski konferenci ob koncu srečanja zagotovil tudi francoski finančni minister Francois Baroin. Na vrhu naj bi sprejeli ukrepe, ki bodo nadgradili dogovor vrha območja evra z 21. julija.

G20 v Parizu
G20 v Parizu FOTO: Reuters

V sklepni izjavi so ministri še zapisali, da bodo bankam zagotovili primerno dokapitalizacijo in dostop do zadostnih sredstev, da se bodo lahko soočile s trenutnimi tveganji. Države G20 so se tudi zavezale, da bo Mednarodni denarni sklad (IMF) imel na voljo dovolj sredstev za soočanje z dolžniško krizo območja evra.

Hitro rastoča gospodarstva, kot so Kitajska, Brazilija in Indija, naj bi bila pripravljena zagotoviti več sredstev v ta namen, da bi tako zagotovili, da se bo sklad lahko soočil z morebitno poglobitvijo dolžniške krize v območju evra. Tako naj bi razmišljala tudi Francija, medtem ko ima Nemčija določene pomisleke. ZDA, ki v IMF prispevajo največ, pa vztrajajo, da trenutni finančni viri sklada zadostujejo za uspešno kosanje z dolžniško krizo.

V sklepni izjavi so finančni ministri in guvernerji centralnih bank G20 še pohvalili prizadevanja območja evra za reševanje dolžniške krize, a hkrati pozvali države z evrom, da do srečanja voditeljev G20 v Cannesu 3. in 4. novembra pripravijo verodostojen načrt za rešitev te krize.

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mulmar
16. 10. 2011 09.26
Dolar je v mojem mnenju precej bolj stabilen kot evro. Ker ga bodo americane ce ne na nic drugem drzali gor s patriotizmom. Evro sam pa menim, da ima se dovolj odzadja v bankah in Bruslju, da prezivi leto 2012. Mogoce stezka ampak dvomim v tako hiter razpust. Ce bi ze moral ugibati je moja predikcija januar 2014 kot padec evra. Prejsnjo izjavo pa sem podal v smislu: "Niti bog ne more obdrzati evra do leta 2016."
Odpri.oci
16. 10. 2011 07.19
Kam bo šel denar iz EFSF ???? Za primerjavo.. banka Dexia, o kateri se zadnje čase precej govori... ima v PIGS za 3,7 biliona (3700 miliard) nezavarovanih posojil... . Torej ena sama banka ima skoraj 5x več "težav", kot pa je EFSF "težek" v celoti.... . In še nekaj.... za tiste, ki krivite Grke in zagovarjate banke..... samo Dexia je Grčiji "posodila" več, kot bi se lahko Grčija (po Mastrichtu) sploh zadolžila.... kar sta vladi Francije in Belgije dobro vedeli
yarrick
15. 10. 2011 21.33
rokec9 15.10.2011, 21:12 Seveda ne bodo vsi vojaki stopili na stran političnih elit, to se vidi že sedaj ko se marsikdo (oz čedalje več) od vojakov upira ukazu streljanja na "sovražnike" imperialističnega režima(elit).mislim da tu ne gretoliko za denar sam ampak je problem v tem, da so večini poklicinh vojakov preko urjenj vcepili v glavo da je vojska" njihova edina družina" in da naj ne razmišljajo izven tega konteksta.To ni zgolj moje mnenje ampak mnenje mnogih sociologov po svetu in mnogih analitikov ki so delali različne psihološke profile zaposlenih v vojskah sveta.Navrži povrh tega še kako psihoaktivno snov(kot v vietnamu koka in heroin), dobesedno pranje možganov z precej visokotehnološko robo pa se boš približal resnici. Kar pa se tiče dolarja; pomoje letos še ne bo krepnil, bo pa izgubil veliko tako kot evro.kmalu drugo leto(verjetno nekje v začetku pomladi) pa bo svet znova zajela najprej recesija, nato depresija ki bo peljala v ekonomske vojne na kocu pa tudi v prave militantne vojne.Vojne ki bodo vzele miljone življenj na vseh vpletenih straneh, in uničile človeško civilizacijo ter človekovega duha.Res je da smo kot evolucijsko najbolj razvita bitja na tem planetu precej prilagodljivi ampak, ko enkrat začno leteti "ta velike" ti pa pomoje nobena stvar več ne pomaga...* upam, da se bo zgodilo čimpozneje.Nikomur ne želim toliko hudega kot se nam obeta zaradi požrtnosti nekaterih(tistega 1% najbolj bogatih na svetu)... LP
yarrick
15. 10. 2011 21.24
noone00 15.10.2011, 20:51 mnenja so zelo različna, tako da nebi ravno trdil katera valuta bo prej padla in katera pozneje.rezultat bo isti, in nas bo vse prizadel bolj kot si zamišljamo in veliko veliko bolj kot nam pa povedo ekonomisti, gospodarstveniki in nenazadnje tudi naši "izvoljeni" politiki. @odpri.oci Hja, tudi pojska nima ravno veliko možnosti proti gospodarsko finančnim elitam ki vodijo ta svet.me prav zanima kako grožnjo so podali pojski v primeru da ne podpre EFSF ukrepov.pa tudi teh 780 miljard €€ kolikor jih je v skladu...to ni niti pod razno dovolj da potegnejo ven španijo, kaj šele italijo.in če pade katera od teh dveh je z Eu in EMU KONEC !!!!
rokec9
15. 10. 2011 21.12
Dolar dvomim, da bo padel letos...po mojem prej drugo leto, potem pa res kmalu sledi še evro. In "bati" se je potrebno Indijskega gospodarstva, ter afriških gospodarstev. Če vprašaš mene Kitajci niso tako nevarni kot Indijci.
rokec9
15. 10. 2011 21.09
@Grim_reaper15.10.2011, 18:09; pa vedi, da je mogoče tudi veliko ljudi v vojski, ki ne bi pobijali nedolžnih ljudi, ampak bi se raje uprli! tako da tudi vojska ni nujno čisto na njihovi strani...sam verjetno bi jim dali vsem vojakom kar lepo vsoto denarja, ampak kaj ko bi potem lahko ti isti ljudje zasužnjili te iste vojake, tako da...
bobocat
15. 10. 2011 20.56
Kredit = denar = dolg.... To je edini modus operandi, zahodnega sveta , zadnjih 30 - 40 let... Brez dolga, ni kreditiranja in ni potrošnje. Ni proizvodnje in ni gospodarske rasti... Tudi ta ukrep je zgolj in samo brcanje preluknjane kante naprej po cesti v bodočnost... Sistem je enostavno nevzdržen in bistveno vprašanje je zgolj..... Kdo bo plačal zapitek navideznega standarda in navidezne razvitosti.. Pobiram stave koliko dolgo preden bo Evro dejansko propadel: jst mu dam se maximalno 3 leta torej leta 2015 razpad monetarne unije z evrom in nato se razpad e uniije Das Vierte Reich je v vzponu. Upajmo, da bomo sedaj na strani zmagovalcev!
noone00
15. 10. 2011 20.51
evro bo padel kmalu za dolarjem dolar še to leto to je dejstvo ki ga bomo doživeli
Odpri.oci
15. 10. 2011 19.44
@mulmar 15.10.2011, 17:47 "Vam podajam eno napoved. Leta 2016 Evro ne bo vec obstajal." . Moja napoved je že 2014 !!!!! Morda še prej....
Odpri.oci
15. 10. 2011 19.43
"V sklepni izjavi so ministri še zapisali, da bodo bankam zagotovili primerno dokapitalizacijo in dostop do zadostnih sredstev, da se bodo lahko soočile s trenutnimi tveganji." . Včeraj so tudi Slovaki klonili in podpisali "dokapitalizacijo" EFSF..... Sedaj lahko ministri brez strahu in povsem samovoljno razmetavajo z 780 miliardami EUR..... za reševanje bank in bankirskih "bonusov"...... . Spet so vas "na suho n.........", pa sploh niste opazili !!!!!!
yarrick
15. 10. 2011 18.09
kokodajsar 15.10.2011, 17:15 Kolk držav po svetu(ali pa samo v evropi, poleg grčije) ima še 13 in 14. plačo? Misliš da smo krivi delavci, ki delamo 8 ali 10, nekateri tudi več ur na dan? Krivi smo le v toliko, ker smo volili vedno ene in iste obraze, za vse drugo se obrni drugam.Smo delavci zaradi lenobe zafurali podjetja ali so jih vodilni, ki so raje pobirali dobiček namesto da bi vlagali v razvoj, širitev podjetij? Car si če si upaš trditi da je NAVADEN delavec kriv za krizo, ki je nastala zaradi pohlepa nekaterih "too big to fail" ustanov in držav. @mulmar Čudež bo če se bo obdražl skozi leto 2012, kaj šele do 2016.V primeru da se začne ornk kriza zaradi bankrota grčije, gre nemčija nazaj na marke, francozi na franke pa je z €€ nepreklicno konec.Zapomni si da je res veliko vprašanje če bo €€ kot evropska valuta preživel leto 2012... @mosad pa ja saj vem.Sam veš, tudi elitam se lahko zalomi vse skupaj.Niso nezmotljivi, niti niso bogovi, da bi lahko anredili KARKOLI. recimo da se protesti sporadično nadaljujejo po svetu(tako kot v NY) in da evropa zaradi evrske krize zpade v hudo recesijo in depresijo ter s tem potegne v to * še ostli svet.Ko bo zmanjkalo denarja bodo šli na ceste VSI; od dijakov, študentov, zaposlenih in brezpslenih, poenzionisti...In ker bo itak sistem probal to razgnati s silo..saj veš; vsaka akcija ima reakcijo.In ni ga človeka na svetu ki lahko ustavi par miljard zelo razjezenih ljudi.Vzemi evropo in ameriko...800 miljonov ljudi..da jih gre sam 1/3 na ceste niti vojske po državah ne anredijo več miru..Je pa res da je to slabo, zelo slabo.ne vidim pa neke mirne rešitve, ki bi lahko svet potegnila iz krize v nekem relativno kratkem obdobju.Saj si sam dejal, elitam gre to an roko.in te elite se NE BODO odpovedale svojim ugodnostim brez krvavega boja.
mulmar
15. 10. 2011 17.47
Vam podajam eno napoved. Leta 2016 Evro ne bo vec obstajal.
kokodajsar
15. 10. 2011 17.15
Dejstvo je, da je evropo do tega stanja privedla prevelika sociala in ugodnosti kot so 13, 14,.. placa , po mesec dni in vec dopusta, n se kaj...kar vse temelji na nerealnih temeljih. Drzave, ki imajo precej manj podopne sociale in takih ugodnost tako sedaj nimajo takih financnih tezav. Enostavno povedano - ljudje zelijo imeti prevec ugodnosto naspram ustvarjenemu dobru. Seveda pa morajo biti vsekakor posteno in dobro placani in nato sami poskrbeti, da si pravilno razporedijo razpolozljivi denar.
MOSSAD002
15. 10. 2011 16.45
Grim_reaper Oba veva da poti nazaj ni,je samo neko štukanje..pa to Če pogledava malo globlje in naprej,gre tole samo elitam po načrtu.
yarrick
15. 10. 2011 16.38
@mossad sanja svinja kukuruz, hehe ;) Dobro veš NA ČIGAVIH hrbtih bodo reševali evro in finančno krizo in tu ni ravno veliko opcij da spremenimo njihova mišljenja...V bistvu so, a smo slovenci prevelike * da bi kaj takega naredili.Poglej v italiji, ko so napadli banko goldman sachs-a, pa verjetno še kako večjo verigo trgovin.Da bi se kaj takega zgodilo pri nas? ma kje pa, smo preveč bojazljivi da bi jim enkrat za vselej pokazali da je DOVOLJ IZKORIŠČANJA NARODA !!!Egoizem je res grda stvar...
Desktop.Messiah
15. 10. 2011 16.19
Spet viskoleteče besede, dejanj pa od nikoder. Kaj ste DANES storili za Grčijo, gospodje?
MOSSAD002
15. 10. 2011 15.46
Vi ga kar krepite,sam na mojem hrbti ga NEBOTE krepili...pa to