Tujina

Rusija si ni želela smrti

Moskva/London, 12. 12. 2006 11.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Rusija je zadnja država na svetu, ki bi si želela smrti nekdanjega ruskega vohuna Litvinenka, zatrjujejo v Kremlju.

Smrt Litvinenka naj ne bi bila v interesu Kremlja
Smrt Litvinenka naj ne bi bila v interesu Kremlja FOTO:


"Ta primer je ogrozil našo podobo, vsi neupravičeno krivijo nas," je v ponedeljek za britansko medijsko mrežo BBC izjavil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. V preiskavo smrti Aleksandra Litvinenka se je medtem po poročanju ruskih medijev vključil tudi Interpol.

O primeru Litvinenko bodo posneli film, je napovedala britanska televizijska mreža Channel 4 in delo zaupala režiserju Petru Kosminskemu. Izredne okoliščine, ki obdajajo smrt Aleksandra Litvinenka, so brez primere v Veliki Britaniji in privlačijo zanimanje tako javnosti kot sveta politike," je povedala producentka mreže Channel 4 Liza Marshall.

Predstavnik Kremlja Peskov je tako ponovno zanikal rusko vpletenost v zastrupitev Litvinenka in dodal, da britanski preiskovalci v Moskvi ne smejo zaslišati Rusov brez prisotnosti tamkajšnjih oblasti.

Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice pa je medtem v ponedeljek v Washingtonu v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP med drugim pozvala Rusijo, naj polno sodeluje s preiskovalci Litvinenkove smrti. "Rusiji smo dali jasno vedeti, da je tovrstna vprašanja potrebno natančno preiskati," je dodala Riceova.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kr_1dn@yahoo.com
13. 12. 2006 07.42
+1
Meja med ruskim biznisom in rusko vlado je precej mehka. Pa najbrž ni samo v Rusiji tako...
Vegos
12. 12. 2006 23.51
Se strinjam, ampak ta "nekdo" ni nujno ruska vlada.
kr_1dn@yahoo.com
12. 12. 2006 16.38
Vseeno mislim, da so stvari nekomu zgolju ušle iz rok in da to navadno naredijo bolj potiho. Prikrite aktivnosti pa se gredo seveda mnogi, v glavnem zaradi biznisa.
Vegos
12. 12. 2006 16.24
kredn, saj ni Kremelj edini subjekt v Rusiji, ki bi imel tako moč...
kr_1dn@yahoo.com
12. 12. 2006 16.05
Pri Potemkinovih fasadah je problem, če se zaradi nerodnosti pokažejo luknje. Luknje že zakrpaš, vendar potem težko ponovno prepričaš javnost, da jih ni. Na srečo ljudje hitro pozabljajo in sčasoma bodo Kremlju spet verjeli.