Tujina

Kremelj naročil roparski napad?

Washington, 06. 03. 2007 18.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Američan, ki je Kremelj obtožil umora nekdanjega ruskega agenta Litvinenka, se bori za življenje.

Joyal je prepričan, da je ruski predsednik Putin odgovoren za smrt Litvinenka (na sliki)
Joyal je prepričan, da je ruski predsednik Putin odgovoren za smrt Litvinenka (na sliki) FOTO:

V Združenih državah preiskujejo napad na poznavalca ruske obveščevalne službe. 53-letni Paul Joyal je bil v svojem domu v Washingtonu večkrat ustreljen in se v bolnišnici bori za življenje. Ker je iz njegove hiše izginilo več stvari, je sprva izgledalo, da gre za naključen rop. Sum pa je zbudilo dejstvo, da je postal žrtev napadalcev le dan potem, ko je javno povedal, da je po njegovem mnenju v umor nekdanjega ruskega obveščevalca Aleksandra Litvinenka vpleten Kremelj.

Spomnimo, Litvinenko je umrl novembra, potem ko je bil med obedom v londonski restavraciji v začetku meseca izpostavljen radioaktivnemu poloniju 210. Znan je bil kot oster kritik ruskega predsednika Vladimira Putina.

Joyal je le štiri dni pred napadom v intervjuju za televizijsko mrežo NBC povedal, da se je v Londonu spoprijateljil z Litvinenkom. Dodal je tudi, da ruski politični vrh grozi vsem kritikom. "Vsi, ki bi želeli javno kritizirati Kremelj, so dobili jasno sporočilo: Če to storite, vas bomo - ne glede na to, kdo ste in kje ste - našli in vas utišali na najbolj grozen način mogoče," je dejal.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.