Tujina

Kozmični žarki razlog za napako na ruski sondi

Moskva, 31. 01. 2012 17.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vzrok za strmoglavljenje ruske sonde, ki je novembra lani kmalu po izstrelitvi zašla iz smeri in januarja padla nazaj na Zemljo, je bila napaka na računalniku, ki naj bi jo povzročili kozmični žarki. Nekateri znanstveniki v to teorijo močno dvomijo.

Sondo so izstrelili novembra lani.
Sondo so izstrelili novembra lani. FOTO: Reuters

Nesrečo ruske sonde Fobos-Grunt – ta je po izstrelitvi novembra lani zašla iz smeri in namesto da bi dosegla Marsovo luno Fobos, januarja strmoglavila nazaj na Zemljo – je zakrivila napaka na računalniku, ki je bila posledica vpliva kozmičnih žarkov, je ob objavi prvih izsledkov preiskave o nesreči sporočila ruska vesoljska agencija Roskosmos. Vodja Roskosmosa Vladimir Popovkin je dejal, da je bil najverjetnejši razlog za nesrečo po mnenju preiskovalne komisije "lokalni vpliv nabitih delcev iz vesolja na računalniški sistem na krovu sonde". Kozmični žarki naj bi povzročili težave v spominu računalnika.

A več znanstvenikov je nemudoma izrazilo dvome v to teorijo. Neimenovani vir iz Roskosmosa je Popovkinove besede označil za "popolno neumnost", saj po njegovem enostavno ni mogoče, da strokovnjaki pri izdelavi ne bi upoštevali verjetnih učinkov kozmičnega sevanja. "Niso delali sesalca, ampak vesoljsko plovilo, ki mora potovati v zelo agresivnem okolju vesolja, in preprosto nemogoče je, da tega ne bi upoštevali," je menil vir.

Popovkin je sicer danes povedal, da so zaposlene v tovarni, kjer so izdelovali sondo, kaznovali zaradi njihovih napak, saj bi morali upoštevati vpliv vesolja na opremo. Del krivde pa je pripisal slabo izdelanim ali ponarejenim, v tujini izdelanim mikročipom, ki jih uporabljajo na vesoljskih plovilih: "To je uvožena oprema in seveda je to verjetno razlog."

Je morda bilo usodno sevanje ameriškega radarja

Nekateri v Rusiji so pred tem celo ugibali, da bi bilo lahko za težave Fobos-Grunta krivo močno elektromagnetno sevanje ameriškega radarja, ki mu je bila sonda izpostavljena med preletom zahodne poloble, kar pa preiskava Roskosmosa ni potrdila.

Po sicer uspešni izstrelitvi 9. novembra lani je sonda Fobos-Grunt zašla iz smeri in se izgubila v Zemljini orbiti. Že nekaj ur po izstrelitvi so ruski nadzorniki izgubili stik s 13,5 tone težko sondo in kar dva tedna niso vedeli, kaj se z njo dogaja. Ko so nato le uspeli znova vzpostaviti stik, sonde kljub poskusom, da jo reprogramirajo, ni bilo več mogoče utiriti. V sredini januarja je nato padla nazaj na Zemljo, njeni ostanki pa so pristali v Tihem oceanu.

Vodja Roskosmosa Vladmir Popovkin in ruski premier Vladimir Putin.
Vodja Roskosmosa Vladmir Popovkin in ruski premier Vladimir Putin. FOTO: Reuters

Fobos-Grunt je bil namenjen na Marsov satelit Fobos in je predstavljal prvi poskus Rusije, da sama razišče rdeči planet. Na njem je bila med drugim več kot 120 milijonov evrov vredna merilna naprava.

Preložili bodo tudi izstrelitev plovila proti vesoljski postaji

Lansko leto je bilo za vesoljske ambicije Rusije tudi sicer težavno. Nesreča Fobos-Grunta je namreč Moskvo prizadela le slabe tri mesece po strmoglavljenju plovila brez posadke Progres, zaradi česar je morala Rusija začasno ustaviti polete vesoljskih plovil Sojuz na Mednarodno vesoljsko postajo.

V minulem letu je Rusija poleg tega izgubila tri navigacijske satelite, napreden vojaški satelit in telekomunikacijski satelit.

Popovkin pa je danes sporočil še eno slabo novico – da bodo morali naslednjo izstrelitev vesoljskega plovila s posadko Sojuz, namenjenega na Mednarodno vesoljsko postajo, zaradi tehničnih težav preložiti. Izstrelitev je bila predvidena za 30. marec, a je pred koncem aprila verjetno ne bo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

indal
01. 02. 2012 11.18
+1
Pomoje je nekdo Rusom namerno sesu raketo...kdo verjetno že veste...
Midnightster
03. 02. 2012 08.01
+1
Nimivseeno
01. 02. 2012 00.54
+0
Baje smo šli na luno preko Van Allen radiation belt v času največje intenzivnosti sončnega vetra. Noben astronavt ni trpel zaradi radiacije, tudi fotografije niso bile obledele zaradi radiacije. Mimogrede, vsi sateliti, vključno s tem, ki je padel so utirjeni znotraj tega radiacijskega pasu. Elektromagnetno polje Zemlje jih ščiti pred sevanjem.
gozdar1
01. 02. 2012 07.42
+0
Si že kdaj slišal za robotske odprave k drugim planetom,...npr. k jupitru, kjer je sevanje kar nekaj krat močnejše.. vsi astronavti/kozmonavti prejmejo določeno dozo sevanja..milim , da obstajajo celo podatki o prejeti dozi med misijami na luno...
Nimivseeno
01. 02. 2012 09.39
+6
Seveda, na marsu imamo dve robotske odprave. Hotel sem samo povedati, da močno dvomim glede na moje sedaj znane pridobljene podatke, da smo sploh kdajkoli stopili na luno. Vem, da bojo minusi padali zaradi tega, ampak argumenti so zame prevladujoči.
layers
01. 02. 2012 13.24
+1
ta satelit ni bil namenjen zemlji ampak marsovi luni fobos al kaj ze.
Misija1
01. 02. 2012 17.33
+3
Tudi sam sem pristas teorije, da morda americani niso bili na Luni. Dokler nisem prisel do zakljucka, da se je vse to dogajalo v najbolj judih casih HLADNE VOJNE. In Rusi so vso zadevo pridno spremljali in bi bili PRVI ki bi javno posneli in obhjavili, da na Luni americani niso bili. In najboljsi dokaz da so bili na Luni je ravno to, da so bili Rusi popolnoma tiho. Vsak laik ve, da bi bili prvi, ki bi predstavili dokaze, pa jih niso. Tisina Rusov je bila vec kot dober razlog.
tali?ni tom
31. 01. 2012 22.42
+2
so jim "prijatli " shekal ! pa je šlo v maloro ! bojo spet nazaj na mehaniko prešaltal pa bo šlo !
luckyss
31. 01. 2012 19.19
+5
Tu je še ena varianta... "Preiskava nesreče, ki jo je opravila ruska državna komisija, je pokazala - piše ruski časnik Komersant - da je očitno sonda Fobos-Grunt zašla iz smeri in se izgubila v Zemljini orbiti zaradi napake v programski opremi svojega računalnika. Kot mogoč razlog za nesrečo sonde so najprej omenjali tudi močno elektromagnetno sevanje ameriškega radarja."
layers
31. 01. 2012 18.47
+2
zmeraj sem se cudil kako lahko tujim cipom zaupajo, ze zarad spijunaze, naj recejo da bodo iztrelili raketo tega in tega dne, potem pa naj za razliko, prestavijo polet na predcasno, zaradi tega razloga, da so racunali na tezave, ki bi zavirali projekt, a teh tezav potem ni bilo, s tem se tud izognejo tezavi kot je haarp in vojna zvezd . mogoce ne smemo izvedeti kaj so tam nasli.
Smrekar1
31. 01. 2012 18.35
-5
Made in Kitajska, kaopak.
janez6bb
31. 01. 2012 18.54
+2
eheh Lajka, pa te zadeve so bile tut made in china, kaopak a ne:)? A Lol važno da so američani podprl nacista da jim je zgradil raketico, drgač vprašanje če bi do danes prišli v vesolje:)
tali?ni tom
31. 01. 2012 22.41
+0
Misija1
01. 02. 2012 17.31
+5
Aha, se pravi ker so Americani ze pred par desetletji poslali v vesolje plovilo s posadko, so carji? Super, sej so res. Enako Rusi. Pravis da so Americani ratali slaparji? Se pravi ker kitajci lahko naredijo se 3 rakete zatem ko 3 unicijo, mislis, da americani ne morejo? Lepo te prosim. Rusija in ZDA sta bili in sta se vedno vodilni sili, tako na kopnem kot v zraku, tudi v vesolju. Vsi ostali se pridno šepajo za njimi. Namrec, vse kar poznamo o vesolju in plovilih, raketah itd.. je plod ruskih in ameriskih znanstvenikov. Seveda zdaj isto pocne se recimo 10 drzav na svetu, vkljucno s Kitajci, Japonci itd. itd, ampak vse to so rusi in americani poceli ze pred 50 leti in vec. Vse kar uporabljajo ostali, sta velesili uporabljali ze 50 let nazaj ;) lahko pa je kopirat in nadgrajevat tehnologijo, ki so jo izumili drugi.
Odpri..Oci
02. 02. 2012 00.20
-1
hahahaha... Kakšni rusi... američani.... japonci..... Mar niste prejšnji teden brali, da je američanom Tito dal "tehnologijo", da so se sploh odlepili od tal ?????? :-) :-) :-)
Misija1
02. 02. 2012 17.24
+2
Haha ja ves da, zato Jugoslavija ni imela toliko svojih vojaskih letal, ker smo imeli toliko znanja o aerodinamiki, letalih, raketnih motorjih itd itd...Preden lahko sanjas o raketah, moras znas zgradit letalo, pot pa je se dolga. Tako pa smo imeli v Jugoslaviji poleg vecine ruskih letal, se veliko po licenci zgrajenih francoskih letal - preimenovanih Orao.
gozdar1
31. 01. 2012 18.21
+1
Seveda, pri medplanetarni sondi pa res ne moreš pričakovat, da bo izpostavljena sevanju,...
Miki777-
31. 01. 2012 18.05
+10
Rusom predlagam naj drugič pošljejo namesto enega kar dva. Za ta prvega naj trobijo, za drugega pa naj oznanijo američanom pol, ko pride nazaj,...