Gospodarstvo

Kot prvi pred saborsko preiskovalno komisijo za Agrokor stopa Ivica Todorić

Zagreb, 13. 10. 2017 06.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Saborska preiskovalna komisija za Agrokor bo kot prvega na seji, ki bo 3. novembra, zaslišala lastnika koncerna Ivico Todorića. Na Hrvaškem se medtem že več dni ugiba, če je Todorić še sploh v državi. Saborsko preiskovalno komisijo so z dvotretjinsko večino hrvaških poslancev sicer potrdili po večmesečnih pogajanjih.

Preiskovalna komisija hrvaškega sabora za primer Agrokor bo na svojo prvo sejo kot prvega povabila lastnika hrvaškega koncerna Agrokor Ivico Todorića, je povedal predsednik komisije Orsat Miljenić (SDP). Kot je dejal, ustno vabi Todorića na sejo, ki bo 3. novembra, a mu bodo poslali tudi uradno vabilo na njegov hišni naslov.

Je Todorić še sploh na Hrvaškem?

Na Hrvaškem se medtem že več dni ugiba, če je Todorić sploh še v državi. Po nekaterih neuradnih virih je namreč že dlje časa v Londonu, del družine pa naj bi bil na Dunaju. Imel naj bi vrsto poslovnih srečanj tudi v Beogradu. V palači Todorićevih nedaleč Zagreba novinarske preže niso v preteklih dneh zasledile nobenega izmed članov ene najbogatejših hrvaških družin.

Todorić na svojem blogu še naprej vztraja, da je izredna uprava storila neprecenljivo škodo družbi.
Todorić na svojem blogu še naprej vztraja, da je izredna uprava storila neprecenljivo škodo družbi. FOTO: POP TV

Saborsko preiskovalno komisijo so z dvotretjinsko večino hrvaških poslancev potrdili v sredo po večmesečnih pogajanjih, med katerimi je vladajoča stranka HDZ do prejšnjega tedna zavračala možnost oblikovanja parlamentarne komisije, ki bo v naslednjih največ šestih mesecih poskusila dobiti odgovore zakaj je Agrokor v krizi, s tem pa tudi stabilnost hrvaškega gospodarskega in političnega sistema.

Do dogovora je prišlo v prejšnji ponedeljek, ko je bilo objavljeno revidirano poročilo o poslovanju Agrokorja. To je pokazalo nekaj milijard evrov 'težko' nesorazmerje med letnimi finančnimi poročili prejšnje uprave s Todorićem na čelu in izredne uprave, ki jo s pooblastili hrvaške vlade od 10. aprila vodil Ante Ramljak.

Komisija bo v naslednjih največ šestih mesecih poskušala dobiti odgovore zakaj je Agrokor v krizi.

Medtem ko Ramljak napoveduje, da se bodo po ponedeljkovi objavi resničnega stanja v družbi lažje osredotočili na nadaljevanje prestrukturiranja koncerna in na dogovor z upniki, ki naj bi zagotovil nadaljevanje delovanja strateških podjetjih iz njegove sestave, Todorić na svojemu blogu vztraja, da je izredna uprava storila neprecenljivo škodo družbi. Po njegovih ocenah, bodo prihodki maloprodajnega dela skupina letos nižji za najmanj 3,5 milijarde kun (473 milijonov evrov) v primerjavi z lanskim letom, ko je vodil on družbo.

Ramljak: Družina Todorić več kot 130 milijonov evrov porabila v zasebne namene

Todorić ne priznava rezultatov revizije podjetja PricewaterhouseCoopers (PwC), ki je ugotovilo, da je skupina Agrokor lani ustvarila nekaj več kot 11 milijard kun (1,5 milijarde evrov) izgube. Ob tem pa naj bi se med letoma 2015 in 2016 skrčil kapital koncerna na manj kot 22 milijard kun (2,97 milijarde evrov).

Bonitetna hiša Moody's je objavila, da upniki koncerna lahko povprečno računajo na vrnitev med 35 in 65 odstotkov svojih terjatev od Agrokorja, kar je v skladu z bonitetno oceno družbe Ca.

Ramljak je v ponedeljek potrdil, da je na osnovi revidiranega finančnega poročila vložil kazenske ovadbe proti odgovornim zaradi ugotovljenih nepravilnosti. V njih naj bi Todorića in člane uprav in nadzornih odborov njegovih podjetij bremenil, da so oškodovali Agrokor za več kot milijardo evrov, so neuradno poročali hrvaški mediji. Ramljak je v ponedeljek povedal, da je družina Todorić več kot 130 milijonov evrov Agrokorjevega denarja porabila v zasebne namene. V bilancah koncerna naj bi napačno navajali tudi namen posojil, tako prejetih kot danih.

V Agrokorju od pomladi poteka tudi preiskava hrvaškega tožilstva o morebitnih finančnih malverzacijah. Državno tožilstvo ne želi razkriti podrobnosti o preiskavi, v hrvaški javnosti pa prevladuje vtis, da se bliža tudi aretacija Todorića.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dipe
13. 10. 2017 15.27
Todorič je že na varnem, v deželi.
tedoVV2HCmedo
13. 10. 2017 08.29
+5
On bo sigurno podkupil vse, da mu ne bo nič hudega.
murinar
13. 10. 2017 08.22
+2
hrvati -velelopovi , lažnivci in tatovi !
Kalymero
13. 10. 2017 10.14
+2