Tujina

FOTO: V BiH prekinjene prometne povezave, narasle reke odnašajo mostove, več družin evakuirali

Sarajevo, 07. 08. 2014 09.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nočna mora v BiH se nadaljuje. V številnih krajih je razglašeno izredno stanje, zaradi obilnih padavin je oviran promet. Skupno je evakuiranih že več kot 1000 ljudi. Poplave so prizadele tudi Srbijo.

Tri mesece po katastrofalnih poplavah v Bosni in Hercegovini, obilne padavine prinašajo nove težave v več krajih po državi. Deroča voda je zasedla ulice številnih mest, poplavljenih je na stotine stanovanjskih hiš in poslovnih objektov. Odneslo je več mostov, uničene so številne ceste, sprožajo se plazovi.

Na širšem območju Banja Luke, Sarajeva in Tuzle so danes znova razglasili alarm zaradi napovedanega slabega vremena.

V Banja Luki je bilo poplavljenih 247 družinskih hiš, medtem ko 14 objektov ogrožajo plazovi, je danes dejal župan mesta Slobodan Gavranović. Obenem je dejal, da se je na območju mesta sprožilo 60 zemeljskih plazov, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Močno ohromljen promet, prekinjene številne povezave

Kot poroča Dnevni avaz, so oblasti zaprle več cest. Med drugim so zaprli glavno cesto med Tuzlo in Srebrenikom, in sicer v mestu Drenik. Zaprte so tudi ceste Šešlije – Modriča, Bijeljina – Zvornik, Bijeljina – Brčko, Bosanska Kostanjica – Bosanska Dubica, Gradačac - Ormanica, Gračanica - Srebrenik, Gračanica - Ormanica, Doboj - Maglaj – Zavidovići in Zavidovići – Ribnica. Zaradi poškodovanega mostu v mestu Tobut je neprevozna cesta med Tuzlo in Bijeljino.

Reševalne ekipe imajo polne roke dela

Na včerajšnjem večernem sestanku kriznega štaba v Bijeljini so razglasili izredno stanje tako v samem mestu, kot tudi v krajih Janja, Velika Obarska, Modran, Kojčinovac in Vršani. Ker so ceste v Vršanih in Janji neprevozne, so tja zaradi morebitnih potreb po medicinski pomoči napotili tudi vojsko, ki bo prebivalcem pomagala s prevozom.

Posnetek poplav v kraju Modran

Kraju Modriča grozijo nove poplave

Zaradi obilnih padavin krizni sestanki potekajo tudi v občini Modriča. Kot pojasnjuje župan Mladen Krekić, je vodostaj reke Bosne zelo visok, in sicer so v Modričih izmerili 195 centimetrov v Doboju pa kar 355 centimetrov. Na terenu so gasilci z vodnimi črpalkami. Kot pravi župan, so tudi območja nasipov, ki so bili maja poškodovani, poplavljena. Vsi se bojijo, da se bo ponovila majska katastrofa.

Doboj znova trepeta

V Doboju je stanje vse težje. Vodostaj Bosne je narasel na 450 centimetrov, medtem ko je protipoplavna zaščita zgrajena, da zdrži največ 300 centimetrov. Na stotine ljudi po neprespani noči tudi danes upa, da bo nivo reke upadel. V olajšanje jim je podatek, da je rahlo upadel vodostaj Uskore pri Tešnju. Pritoki Usore, Kamenice in Rajševa so poplavili na desetine objektov in povzročile veliko škode v naseljih Komušina, Kamenica, Rajševa in Slatina.

O poplavljenih stanovanjskih hišah poročajo tudi iz občine Travnik. Poslopja je poplavilo v krajih Han Bila in Čukla. Eno družino so morali evakuirati, saj so se na območju, ki so bila že maja prizadeta, znova pričeli sprožati zemeljski plazovi.

Posnetek poplav v kraju Gračanica

Veliko težav v okolici Sarajeva

S poplavami se borijo tudi v okolici Sarajeva. V naselju Rakovica in v Gladnem polju je poplavljenih več hiš, ekipe civilne zaščite so na terenu.

V Srebreniku evakuirali  22 družin

Vse huje je tudi v kraju Srebrenik. Nivo reke Tinje je dosegel že 4,2 metra, kar je skoraj meter višje, kot včeraj. Poplavljenih je preko 300 hiš, tri šole in številni ostali objekti. Svoje domove je zapustilo 22 družin. Uničene so ceste, poškodovanih je 26 mostov.

Situacija je težka tudi v Gračanici. Tam je pod vodo več kot sto hiš, petnajst tovarn, odneslo je dva mosta, poplavilo športno dvorano, trgovski center in ostale objekte. Kot pravijo, bodo kmalu ostali brez elektrike.

Posnetek poplav v kraju Srebrenik

Pri Bihaču so poplave povzročile veliko škodo na objektih v vaseh Izačić, Kamenica, Veliki Lug, Malo in Veliko Založje. V Ključu so prebivalcem sporočili, da naj ne pijejo vode, saj da je ta oporečna.

Narasla je tudi reka Brka in poplavila nasleja Palanka in Brka. Primanjkuje jim vreč s peskom, zaradi prekinjenih povezav pa so prebivalci prepuščeni samim sebi.

V Topčić Polju pogumni bageristi pomagali prebivalcem

Srhljivi posnetki iz Maglaja

Na Youtubu je bilo objavljenih več posnetkov s prizadetih območji. Med njimi je tudi posnetek, ki prikazuje stanje v Maglaju, kjer je narasla reka Jablanica.

Fotogalerija: Poplave na območju Tuzle

Hudo tudi v Srbiji

Kot smo poročali je bilo hudo tudi v Srbiji. V številnih krajih so ostali brez elektrike. V Loznici, kjer je poplavila reka Štira, so včeraj odredili izredno obrambo pred poplavami. Neurje je sicer povzročilo veliko gmotno škodo na stanovanjskih poslopjih in infrastrukturi v tem mestu in v Banji Koviljači. Iz slednje poročajo o eni smrtni žrtvi. Tamkajšnji policisti so sporočili, da je umrl 65-letni moški, ki je utonil v kleti svoje hiše.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Juzni
07. 08. 2014 14.53
+0
Mesto je Modrica in ne Modrici. 24ur vcasih ste res smesni.
Mil?007
07. 08. 2014 13.47
+2
A kosovarjev pa letos nč ne zaliva, čudno, pa tako blizu so, najbrž bo res kaj na tem Harpu.
jakarib
07. 08. 2014 13.39
-3
Kdaj bo koncert?
samanthka
07. 08. 2014 11.36
+5
tajacinabrjaci
07. 08. 2014 10.25
+13
V odstavku Doboj spet trepeta,ni reka Uskora ampak Usora,dejte pravilna imena uporabljat,takih napak si 24 ur ne bi smel privoscit!!!!!Drgac pa zalostno vse skupaj!!
frako
07. 08. 2014 10.17
-10
jah na žalost se morjo kr prprat da bo od zdej usako leto tako, ker pač klimatskih spremb ni