Tujina

'10 let laži, umorov in okupacije'

New York, 11. 09. 2011 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Medtem ko se je svet ob 10. obletnici spominjal žrtev terorističnega napada na ZDA, so se oglasili tudi nasprotniki ameriške politike. Svoje nestrinjanje so izražali s transparenti, zažigali pa so tudi ameriške zastave.

Napadov na ZDA se ne spominjajo le v državi, kjer so se zgodili, pač pa tudi po svetu. Skoraj 3000 žrtev, ki so v napadih umrle, je namreč prihajalo iz skupno 90 držav.

Za nekatere je bolečina po napadu še vedno prisotna. Avstralka Rae Tompsett je ob 10. obletnici napada dejala, da nikoli ni čutila jeze zaradi smrti njenega 39-letnega sina Stephena, ki je bil v 106. nadstropju severnega stolpa WTC, ko je vanj udarilo letalo. Pravi, da je bila le žalostna za ljudi, ki so to storili in verjeli, da počnejo nekaj dobrega. "Neverjetno je, da je že minilo 10 let. Še vedno se nekako zdi, kot da se je zgodilo šele včeraj," je dejala.

Malezijka Pathmawathy Navaratnam pa vsak dan, ko vstane, svojemu sinu reče: "Dobro jutro.“ In to kljub temu da je njen sin mrtev. Tako se sama lažje sooča z izgubo 23-letnega sina, ki je umrl v napadih na New York.

Filipinsko naselje, poimenovano po žrtvi

In medtem ko se žrtev napada na ZDA večinoma spominjajo njihovi svojci in prijatelji, pa se Marie Rose Abad na poseben način spominja kar celo naselje. Marie Rose je prav tako umrla v New Yorku, njen mož, ki je prihajal iz Filipinov, pa je leta 2004 izpolnil željo, ki jo je imela. Želela je namreč pomagati revnim na Filipinih, a ji to ni nikoli uspelo. Tako je njen soprog stvari vzel v svoje roke in na območju Manile zgradil 50 barvitih hiš. "Soseska je bila včasih polna smeti, vladal je kriminal. Prebivalci pa zdaj naselje Marie Rose Abad vidijo kot svetlo točko, ki je nastala iz tragedije, ki se je zgodila na tisoče kilometrov stran od Filipinov," je povedala predstojnica lokalne skupnosti Nancy Waminal.

Prebivalci filipinskega naselja so se poklonili spominu Marie Rose Abad in drugim žrtvam terorističnih napadov 11. septembra 2001.
Prebivalci filipinskega naselja so se poklonili spominu Marie Rose Abad in drugim žrtvam terorističnih napadov 11. septembra 2001. FOTO: Reuters

"Srečni smo, a hkrati smo tudi žalosti, zato ker vemo, da je v napadih umrlo veliko ljudi. Smo pa hvaležni, da nam je Marie Rose dala dom,“ je povedala. Ob tem je Waminalova dodala: "Tako je, kot da bi iz smrti številnih vzniknila nova življenja." Prebivalci so namreč z novimi hišami in urejenim naseljem dobili priložnost za normalno življenje.

Od Londona do Rima, Pariza in Madrida ...

Spominska slovesnost v Parizu
Spominska slovesnost v Parizu FOTO: Reuters

Spominske slovesnosti so se zvrstile tudi v Veliki Britaniji. V kapelici Grosvenor v Londonu so se zbrale družine 67 Britancev, ki so v napadih izgubili življenje, žalna slovesnost je potekala tudi v katedrali sv. Pavla, kjer se je zbralo okoli 2000 ljudi. Ob ameriškem veleposlaništvu so ljudje polagali vence, sledila je tudi minuta tišine.

Britanski zunanji minister William Hague je v izjavi ob obletnici izpostavil, da terorizem izgublja na moči. "V desetletju po napadih v ZDA leta 2001 je bilo edino, kar so teroristi uspeli doseči, poboj nedolžnih, pogosto v vrstah tistih, za katere so teroristi trdili, da se borijo zanje. Al Kaida je zdaj šibkejša kot kdaj koli v zadnjih desetih letih; mnogo bolj pomemben je postal miren upor, ki je na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki že privedel do političnega napredka," je menil.

V Madridu pa so španski princ Felipe, princesa Letizia, ameriški veleposlanik v Španiji in Andori Alan Solomont ter njegova žena med slovesnostjo v spomin na žrtve posadili drevo.

Italijanski premier Silvio Berlusconi je povedal, da pred desetimi leti, ko je na televiziji videl teroristične napade na ZDA, ni mogel prenehati jokati. Pred 11. septembrom so zahodne države živele v popolni gotovosti lastne varnosti, še posebej po padcu berlinskega zidu, je menil. Po napadih pa je "vojna povsem drugačna od vojn, v katerih je stoletja krvavelo človeštvo". Kot ugotavlja, ne gre za konflikt med državami niti med civilizacijami, ker ne gre za napad islama na Zahod.

V Španiji so v spomin na žrtve posadili drevo.
V Španiji so v spomin na žrtve posadili drevo. FOTO: Reuters

V Kabulu ameriška zastava spuščena na pol droga

Obletnico so obeležili tudi v Afganistanu. V Kabulu so ameriško zastavo spustili na pol droga in se tako spomnili vseh, ki so umrli v napadih, in tudi tistih, ki so umrli po njih. Kot je znano, so ZDA svoje vojake poslale v Afganistan, da bi zrušili talibansko oblast, ki je ščitila Al Kaido.

Talibani so sicer ob obletnici napadov sporočili, da se bodo še naprej borili proti ameriškim silam v Afganistanu in pri tem dodali, da sami niso igrali vloge pri napadih na ZDA. "Vsako leto 11. september Afganistance spomni na dogodek, v katerem niso sodelovali," so zapisali v elektronskem sporočilu, ki so ga poslali medijem. "Ameriški kolonializem je prelil kri na tisoče nesrečnih in nedolžnih Afganistancev," so dodali. Očitno se svoje zaobljube držijo, saj je danes samomorilski napadalec sprožil eksplozijo v tovornjaku, polnem eksploziva, na vhodu v postojanko Isafovih sil v Sajed Abadu.

Fotografije nasprotnikov ameriške politike si lahko pogledate v spodnji galeriji.

Pakistansko zunanje ministrstvo je v sporočilu za javnost izrazilo sožalje ob smrti vseh, ki so umrli 11. septembra 2001 ali v drugih terorističnih napadih. "Kot država, ki jo je terorizem močno prizadel, potrjujemo našo zavezo h krepitvi mednarodnega sodelovanja v izkoreninjenju terorizma," so zatrdili.

ZDA so po besedah iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada izkoristile teroristične napade 11. septembra 2001 za izgovor za netenje vojn. "Ta dogodek je bil zapletena igra, ki so jo ZDA izkoristile za izgovor za napad na Irak in Afganistan ter prelivanje krvi nedolžnih ljudi," je dejal. Iranski predsednik je že večkrat izpostavil, da je v zvezi s terorističnimi napadi v New Yorku in Washingtonu septembra 2001 še veliko nejasnega, ter pozval ZDA, naj razjasnijo vse okoliščine te tragedije. V današnjem govoru, ki so ga prenesli iranski mediji, je tudi menil, da so ZDA dogodek izkoristile za to, "da so se okoristile z nafto in drugimi naravnimi bogastvi" držav, ki so jih napadle.

Veleposlanik Mussomeli: Hrup duši krike umrlih

Hrup okoli dogodkov, ki so se zgodili pred desetimi leti, utiša in zaduši krike umrlih v tragediji, je dejal veleposlanik ZDA v Ljubljani Joseph Mussomeli. Ta hrup po njegovem povzročajo tisti, ki dogodke zlorabljajo za svoje namene, in tisti, ki ne razumejo, kaj se je zgodilo.

Bolj očitni so tisti, ki jih zlorabljajo, meni veleposlanik, in "ti so tako na levi kot na desni". Levičarji pravičniško trdijo, da Amerika česa drugega ob svojih dejanjih ni mogla pričakovati. Desničarji niso nič boljši, saj 11. september uporabljajo za opravičevanje zmanjševanja človekovih svoboščin in povzročanje nasilja v krajih, ki nimajo nobene povezave s tragičnimi dogodki. Oboji pa pozabljajo na trpljenje umrlih in njihovih svojcev, je dejal Mussomeli.

Ameriški odziv na dogodke ni bil namenjen zaščiti svobode, ampak iskanju pravičnosti in kaznovanju krivcev. Ironija pa je, da so krivci za napad živeli v prepričanju, da prinašajo pravico, meni ameriški veleposlanik. Prepričan je, da "lahko resnično počastimo spomin na žrtve" le tako, da življenje posvetimo "skromnemu, ponižnemu in poštenemu" prizadevanju za mir in pravičnost.

Türk: Brez truda ni miru

Predsednik republike Danilo Türk je v govoru na Mednarodnem srečanju za mir v Münchnu izpostavil nujnost sodelovanja v boju proti terorizmu in reševanju težav, s katerimi se države trenutno soočajo. "Skupaj lahko povišamo raven političnega in socialnega dialoga v Evropi, skupaj lahko ustvarimo boljšo Evropo in boljši svet," je dejal.

Türk se je pogovarjal z gostiteljem, nemškim predsednikom Christianom Wulffom.
Türk se je pogovarjal z gostiteljem, nemškim predsednikom Christianom Wulffom. FOTO: Reuters

Dejal je, da se iz brutalnosti terorizma lahko tudi veliko naučimo, še posebej o pomenu miru. "Mir ni nikoli zagotovljen brez truda," je ocenil. Po njegovih besedah je za mir treba stalno skrbeti, ne le s "pametno" diplomacijo, ampak tudi z ustreznim gospodarskim in socialnim napredkom, nepristranskostjo, spoštovanjem drugačnih in vladavino prava v družbi. "Najbolj od vsega pa je za mir potrebna močna moralna zaveza," je izpostavil.

Preberite še: Kaj se je dogajalo na 11. september pred desetimi leti in kako ZDA obeležujejo obletnico?

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (110)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Shisui
12. 09. 2012 09.21
+1
Tistim slovencem, redno poslusajo FOX news, CNN itd. enostavno ne mores dopovedati nicesar. Pogooglajte: cnn credibility in malo preverite na to temo. Splaca se.
Elias47
13. 09. 2011 10.33
@heyllo11.09.2011, 23:13-23 dejte se malo pomirit no... kake zarote in neki nano eksplozivi in nlpji... 1. u interesu nobenega nezemljana ni sklatit 1. svetouno velesilo... 2. teorija zarote... dejansko mislte da je tko zabita vlada kot je bla busheva sposobna skrit tako zaroto? lepo vas prosim... bi meu jst večje možnosti it u centralno banko u NYC, pobrat par zlatih palc in zapustit banko neopažen..." Glih v tem je problem; ker je bila ta vlada tako butasta, da jim te njihove zarote ni uspelo prikriti. Zato pa so ušli ven vsi ti podarki o resnici o 9-11. Še sam "dumbya" Bush je nekaj let po 9-11, v nekem svojem govoru na zelenici pred Belo Hišo, med drugim tudi rekel: " ... agentom je bilo ukazano, da naj namestijo eksplozive v stavbah, da se preživeli ne bi mogli rešiti!" Takoj zatem pa je dvignil pogled z lista, s katerega je bral, in sam iz svoje glave še dodal: "To so zelo pomembne informacije!" Očitno so že tako zaverovani vase, da se upajo ljudem povedati v obraz, ker tako i ntako vedo, da si zombiji tako in tako ne bodo pišli gor o čem je govoril. In res si niso; čeprav je bilo na tej zelenici vsaj trideset novinarjev, ni nihče posumil v te njegove besede, da je izdal zakaj sta se nebotičnika v resnici porušila.
Joze Slibar
13. 09. 2011 00.11
+1
amerikanci mislijo da so car sveta vladar,ampak niso---škoda da j taka politika,da smo mi slovenčki na napačni strani---mislim na ameriški
rissp
12. 09. 2011 21.01
+1
Ko bi svet žaloval za vsemi žrtvami vojn, lakote , ozdravljivih bolezni,itd. VSAK DAN samo zaradi lakote umre več ljudi kot jih je tisti dan v napadih...
zalijanc
12. 09. 2011 19.32
še dobro da vsako leto Slovenci plačamo 30 milijonov evrov za učenje vojakov v Afganistanu, za Irak, Libijo in 14 drugih držav pa Jelušičeva še ni povedala cene. Upam, da ne bodo to bodoči teroristi ? Ali pač.
naivna
12. 09. 2011 19.31
@ ljx Torej vsi voditelji celga sveta so neumni in imajo oprane mozgane, da ne vidijo resnice? Tvoje mnenje? A res? Samo Slovenci smo na dobri poti ker verjamemo Zeitegeist in podobnim!
upornik_007
12. 09. 2011 18.43
to je res zalostno kok ljudi umre npr v sudanu pa se kje drugje ali pa od zda bomb pa nic k umre 3000 amerikanosov to moramo pa prenasati se 10let da ti gre nabruhanje
Osvald
12. 09. 2011 16.08
Poznam ljudi ki so včlanjeni v klub zeitgeist :) tako da obstaja tudi davek na pamet.
Hmeljko
12. 09. 2011 16.03
Par Američanov umre, je tragedija svetovnih razsežnosti. 100.000 ljudi v Kongu umre zaradi genocida ki ga izvršujejo, nobeden niti ne ve za to.
Jimi1
12. 09. 2011 15.12
Turk pa o trudu, miru in čevapčičih za 80 000 EUR, *.... Razmisli Danilokakšno državo vodiš?
rossi66
12. 09. 2011 14.03
@ ciganica ============= Aha, tebi je za verjet! Si verjetno pogledala v kristalno kroglo za nazaj, a ne? Pol smo pa zmagal...
ciganica
12. 09. 2011 13.51
jst sem še vedno mnenja, da je vse to bush zrihtal, da je imel razlog tolčt po iraku in še kje in po komu
Peter Kirbiš
12. 09. 2011 11.22
ZEITGEIST JE ODGOVOR NA VSA VPRAŠANJA!!!!
janez6b
12. 09. 2011 11.17
ljx kot je Bush starejši izjavil: Iz is a big idea, a NEW WORLD ORDER,... jst pa dodajam, dobrodošli na vratih pekla.
ljx
12. 09. 2011 10.43
In vsi svetovni voditelji se klanjajo in izvajajo ceremonije tej največji laži po letu 2001! Smo pa na dobri poti iz to našo žogico ,ki ji rečemo Zemlja,če pustimo take prisklednike da nas vodijo v "hrabri novi svet".
janez6b
12. 09. 2011 10.21
Zato bi pa rada elita uvedla nwo, za katerga je mišljena samo ena vera, samo zato je pa potrebno podret vsa stara prepričanja, in to naj bi se nam obetalo v letu 2012, kaj bo bolelo to tiste, ki so prepričani v obstoj svojega boga, ene ali druge, ko bodo spoznali v kašnih lažeh živijo.
janez6b
12. 09. 2011 10.11
dokler bodo različne vere ne bo miru, ne zdej prevračat krivde sam na ene, ti bi moral dobro vedeti kakšen teror ste sejali v križarskih vojnah, od takrat obstaja beseda jihad, krivi ste si pa sami, cerkveni, ker bi radi imeli ves svet pod kontrolo, niste nič boljši od muslimanov, za nas ateiste, vsi enako bolani skrajnezi, ki verjamejo v neke izmišljene pralvjice.
d888
12. 09. 2011 10.04
Vstop Z.D.A. v prvo in drugo svetovno vojno? Vse jasno...
janez6b
12. 09. 2011 09.48
choco muffin ne men buč prodajat točno vem kakšna uradna porčila obstajajo, in dejstvo je da 9/11 Commision kot dokončno poročilo ne omenja WTc7. URADNA POROČILA Z dogajanjem okoli terorističnega napade 11. septembra se je ukvarjalo več skupin ljudi. CIA in FBI sta pripravili skupno poročilo o varnostnem dogajanju pred in po dogodku. FEMA je pripravila prvo poročilo o dogajanju v WTC. Ker pa je bilo veliko ugovorov na kvaliteto dela in izsledke raziskave, je strokovni del še enkrat obdelal NIST. Vse skupaj pa je obdelala še Keanova komisija ali 9/11 komisija. 22. julija 2004 je Komisija 9/11izdala končno poročilo, ki je postal prodajna uspešnica in so ga v medijih častili kot dokončno poročilo o napadih. Vendar pa je to poročilo bolj "dokončno opisovanje mita 9/11". Poročilo se izogiba praktično vsem dejstvom, ki ne podpirajo uradne zgodbe. Komisija je izpustila toliko dejstev, da je David Griffin napisal o tem celo knjigo z 339 stranmi, The 9/11 Commission Report: Omissions and Distortions. Tu bomo napisali le nekaj pomembnejših dejstev, ki jih komisija ni upoštevala. Pri tem pa se bomo izognili nekaterim navedbam v knjigi, ki bi se lahko enostavno razložile tudi drugače kot negativno za komisijo. Komisija sploh ne omenja zrušitve 47 nadstropne stolpnice WTC 7.
tekavcminka56
12. 09. 2011 09.43
drugo leto torej pričakujemo popolno ozaveščenost srednjega razreda, ter padec vatikana, vlad po svetu predvsem zda in eu, nato, ozn...začenja se svetlejša prihodnost za naš planet, izkoriščanje energetskih virov...mir na zemlji