Tujina

'Kot bi nas zadela atomska bomba'

Melbourne, 09. 02. 2009 07.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Požari v Avstraliji še kar nadaljujejo svoj uničevalski pohod. Žrtev je iz ure v uro več, uničenih je tudi vedno več domov. Mesta so požgana in po besedah preživelih dobivajo podobo Hirošime.

Požari, ki divjajo na jugovzhodu Avstralije, so po zadnjih podatkih zahtevali že 171 žrtev, več deset jih še vedno pogrešajo. Policija verjame, da so bili požari, ki so vzplamteli v ruralnih mestih v bližini drugega največjega mesta, Melbourne, podtaknjeni. Policija je zato že zaprla nekatera območja, ki jih bodo obravnavali kot prizorišče zločina. ''To lahko opišemo le kot množičen umor,'' je povedal premier Kevin Rudd in dodal, da število smrtnih žrtev še kar narašča, bojijo pa se, da bo še huje.

Avstralijo so požari popolnoma opustošili.
Avstralijo so požari popolnoma opustošili. FOTO: Reuters

Velik požar je v soboto zvečer pustošil po številnih mestih in uničil vse na svoji poti. Številni ljudje so umrli v svojih avtomobilih, ko so poskušali ubežati ognjenim zubljem, spet drugi so umrli v svojih domovih. Nekateri so se rešili s skokom v bazen ali pa so skrivališče poiskali v svojih kleteh.

Divji požari so v Avstraliji vsakoletna stalnica, vendar je letošnja kombinacija slabega vremena, suše in trohnečega drevja ustvarila najboljše pogoje za požare.

Rdeči petelin je segal v višino vse do četrtih nadstropij in bruhal ogenj s hitrostjo 40 km/s. ''Povem vam, da bo na koncu izgledalo kot Hirošima. Kot atomska bomba. Na cestah so mrtve živali,'' je povedal preživeli Chris Harvey. Požar je uničil več kot 750 domov, več kot 330.000 hektarjev površin, predvsem travnata področja v Victorii, uničeni pa so tudi številni vinogradi v dolini Yarra. Okoli 78 ljudi je zaradi hudih opeklin in poškodb v bolnišnici.

Tudi danes se več tisoč gasilcev bori z ognjem tako v Victorii kot v Novem Južnem Walesu. Potem ko se je vreme nekoliko ohladilo in se je umiril tudi veter, so se gasilci z ognjenimi zublji uspešneje bojevali, kljub vsemu pa je v Victorii še vedno deset velikih požarov, ki jih gasilci nimajo pod nadzorom.

Uničenih domov je vedno več.
Uničenih domov je vedno več. FOTO: Reuters

V mestu Whittlesea, v bližini mesta Kinglake, kjer je umrlo največ ljudi, so se zjutraj šokirani prebivalci sprehajali po ulicah in jokali ter iskali pogrešane svojce. ''Nazadnje sem jih videl, ko so tekli v hišo in se skrili pred požarom,'' je povedal Sam Gents, ki išče svojo ženo Tino in njune tri otroke, stare 6, 13 in 15 let.

Požari v Victorii so najhujša naravna katastrofa v Avstraliji v zadnjih 110 letih. Leta 1988 je ciklon Mahina pustošil po avstralskem severnem Cape Yorku in zahteval več kot 400 smrtnih žrtev.

Premier Rudd je povedal, da bo trajalo več let, da bodo obnovili opustošena mesta, in obljubil pomoč v vrednosti 6,8 milijona ameriških dolarjev. Prav tako je na opustošena mesta poslal vojake, ki bodo pomagali postaviti zasilne šotore za preživele ljudi.

Zadnji hujši požari so Avstralijo prizadeli leta 1983, ko je umrlo 75 oseb.

Britanska kraljica Elizabeta II. je Avstraliji že izrekla sožalje, avstralski parlament pa je zaradi požarov, ki so se že uvrstili med najbolj smrtonosne na svetu v zgodovini, prekinil delo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zogby
10. 02. 2009 15.19
Svet ni takšen kot se zdi. Seveda ni takšen,pa tudi tak ni kot si ga nekateri predstavljate! Resnica je lahko različna,odvisno iz katerega zornega kota jo gledaš!
zogby
10. 02. 2009 15.16
igor.gojcic Seveda Kalifornijske požare so lahko podtaknili tudi nasprotniki Amerike,ki jih je zadosti in tudi v ZDA živijo,kot so na Hrvaškem požare podtikali drugi,predvsem iz bivše Juge,ker še vedno niso imeli razčiščenih poslov iz vojne v devedesetih,Temu se pravi ASIMETRIJA bojevanja!!!
Ramzess
10. 02. 2009 13.26
Kaalen="In res mi ne gre iz glave kako so lahko nekateri ljudje tako brezbrizni da pozar podtaknejo namerno." Res nerazumljivo, zakaj. Zanimivo pa je, da (prve) izjave o potaknjenih požarih prišle prav strani oblasti, namesto jasvno, ki bi prva morala to opaziti, za povrh še oblast todatno obteži ta miselni val z izjavami, da je storilce treba najti in obtožiti umorov, čeprav so mnoge žrtve tudi same krive, da umrle v požaru. Taka namenska gonja ni najbolj logična, razumljivo je da se storilce katnuje, vendar ne tako na mah. Zdi se kot da oblast namenoma želi sprožiti določeno javno prepričanje, da bi tako skrila pravo resnico, in ni redek tak način dela oblasti, kadar gre za njene interese. Medtem, ko se javnost ubada s požari, kamor je načrtno usmerjena njena pozornost, kdo ve kaj počne oblast v ozadju, lahko pripravlja podzemne baze zase, rok je še pred letom 2012, ali za NWO, ali kdo ve. Tu ta način dela oblasti je znan, katerekoli na tem svetu. Svet ni takšen kot se zdi.
Ramzess
10. 02. 2009 13.14
Deadea="to namerno podtikanje pozarov je dobro preracunano. tako bo lahko drzava pokupila in preuredila okolje za malo ceno. to je standard postopek. ki ga uporablja tudi amerika" Sploh ni tako neumno razmišljati drugače, o drugih možnosti, kot menite nekateri, ki verjamete samo uradni verziji, na soatle možnosti se pa požvižgate, ko pa se izkaže, da resnica driugačna, od tiste v katero so vas prepričali, pa kaj več od primitvnega odziva, od vas ni mogoče pričakovati, ker ste ujetniki ene, lažne resničnosti, in ne dopuščate dugih možnoti, ko pa je prepozno, pa jok in stok, in kažete nemoč, kakšna kratkovidnost, pomilavanja ste vredni. Kdo lahko trdi, da so lanskoletni praktično zaporedni veliki kalifornijski požari zgolj slučajni požari, morda so, morda pa niso. Lahko je zatem kaj drugega, kot nas skušajo prepričati. Svet ni takšnen kot se zdi.
kaalen
10. 02. 2009 12.03
It's bad... Avstralija zaluje, stevilo zrtev je res nenavadno veliko. Razumite da to ni zato ker bi bili ljudje trmasti in ne bi hoteli zapustiti svojih domov. Taki pozari se lahko zgodijo tudi ponoci ko ljudje spijo. Zaradi dreves iz druzine eukaliptov pa vse skupaj tako hitro gori da se lahko pozar premakne par sto metrov naprej v roku parih sekund, se posebej ce piha veter. In res mi ne gre iz glave kako so lahko nekateri ljudje tako brezbrizni da pozar podtaknejo namerno.
zogby
10. 02. 2009 02.31
deadea Spet neumnosti klatiš! Kot bi jaz sedajle pribil,da to počne Kitajska z laserji naštelanimi na satelite v orbiti in kuri Avstralijo,da bi jo gospodarsko oslabila,ker predstavlja njeno tekmico v JV-Aziji!??
zogby
10. 02. 2009 02.29
tom.tom Mogoče imajo pa več avtomobilov kot voznikov zanje?
odkimasin
09. 02. 2009 21.04
Ne vem zakaj se ljudje ne vsedejo v avto in odpeljejo, če vidijo, da gori. Pa kar čakajo. Saj ni čudno, da je tolk mrtvih. Vsega tega je kriv Hollywood s svojimi neumnimi filmi.
selen_a
09. 02. 2009 20.09
Zakaj vsi najprej pomislimo kako so ubogi ljudje? Kaj pa živali? Njih pa kar pozabimo, kar ni prav
gobo
09. 02. 2009 16.25
kakor so vaši predniki iztrebljali aborigine tako narava zdaj vas
Prefekt
09. 02. 2009 15.34
Se en razlog za kontrolo prebivalstva. Molimo.
deadea
09. 02. 2009 14.45
to namerno podtikanje pozarov je dobro preracunano. tako bo lahko drzava pokupila in preuredila okolje za malo ceno. to je standard postopek. ki ga uporablja tudi amerika
Ramzess
09. 02. 2009 13.31
Trzican težko je sočustvovati z ljudmi, ki načrtno izzivajo naravo, s podtikanjem požarov, izzivanjem nevarnosti, neupoštevanjem pravil, itd.. Avstralska oblast meni, da bi morali storilce najti in jih obtožiti umora oz. umorov. Tukaj ni omenjeno, med tem ko se en del Avstralije bori s požari se drugi s poplavami, kjer je nek petletnik umrl v čeljustih krokodila, ker so se ti v poplavi približali ljudjem. Nerazumljivo je, da ljudje ne upoštevajo nevarnosti okolja v katerem živijo in posledic, da s sušo lahko pridejo požari, da s poplavijo lahko pridejo krokodili, ipd., da ne štejemo še napak in neumnosti, ki jih ljudje počnejo, med dogajanjem, in begom pred njim. Kaj se dogaja v njihovih glavah, potem pa se šteje, koliko žrtev je, pravzaprav bi morali šteti koliko dejasnki, če sploh, žrtev je. Preveč smo navajeni zaookroževati navzgor.
trzican
09. 02. 2009 09.51
sočustvujem z vsemi
step_by_step
09. 02. 2009 09.46
goflja,pri nas ni nič raje povej... ki umreta 2 človeka pa je cel joj ... tam pa cela vas tako rekoč.... pa slovenci se sploh ne zavedamo kako in kje zivimo... cist šrav da je kriza povsod da se mal osvestimo...
Iluzionist
09. 02. 2009 09.43
fotografija, pod katero piše, da je uničenih domov vedno več, na sliki pa zgleda da je ali javni wc ali pa kiosk za prodajo zelenjave..
ironmaiden@siol.net
09. 02. 2009 09.14
Kako to mislite 40km/s? Ni to nekam preveč? To bi celo slovenijo požgalo v 10 sekundah.
spomladi@email.si
09. 02. 2009 09.04
Res ubogi ljudje...si ne predstavljam kako je če izgubiš svoj dom...in stojiš na cesti v enih gatah ves vesel da si živ...fak
ziva35
09. 02. 2009 08.17
Ubogi ljudje....tam požari, pri nas plazov,...i:(