Tujina

Kosovski Srbi razočarani nad dogovorom o mejnih prehodih

Kosovska Mitrovica, 04. 12. 2011 14.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Srbi na severu Kosova so v prvih odzivih na dogovor Beograda in Prištine o mejnih prehodih med Srbijo in Kosovom izrazili razočaranje. Sever Kosova je "potegnil kratko", menijo in se jezijo na pogajalca Stefanovića.

Srbi na severu Kosova so v prvih odzivih na nedavni dogovor Beograda in Prištine o mejnih prehodih med Srbijo in Kosovom izrazili razočaranje. Dogovor sicer poznajo le iz medijev, zato pričakujejo, da jih bodo srbski predstavniki podrobneje seznanili z njegovo vsebino.

Župan Kosovske Mitrovice Krstimir Pantić je dejal, da se bo do dogovora opredelil šele, ko bo seznanjen s podrobnostmi, danes pa je poudaril, da dogovor zanj ni sprejemljiv. "Glede na to, kar smo slišali iz medijev, je to, kar se je (vodja srbske delegacije Borislav) Stefanović dogovoril s kosovsko stranjo, nesprejemljivo za Srbe na Kosovu. Nezadovoljni so in jezni na gospoda Stefanovića," je dejal Pantić.

Napeto na mejnih prehodih Brnjak in Jarinje - 16
Napeto na mejnih prehodih Brnjak in Jarinje - 16 FOTO: Reuters

Župan občine Zvečan Dragiša Milović je dejal, da dogovor sicer težko komentira glede na to, da je z njim seznanjen le iz medijev. Vendar pa iz različnih razlag dogovora, ki jih podajajo obe strani in Evropska unija, sklepa, da je sever Kosova potegnil kratko. Ob tem se je zavzel za to, da bi predstavniki Beograda kosovskim Srbom pojasnili, kaj se je zanje spremenilo z dogovorom.

Vodja kosovske delegacije Edita Tahiri je dejala, da naj bi vse mejne prehode med Kosovom in Srbijo poslej nadzorovali tako kosovski kot srbski cariniki in policisti, Stefanović pa je dejal, da bodo glavno vlogo imeli Srbi, Kosovci pa bodo imeli vlogo opazovalca.

Medtem ko albanska stran meni, da je Srbija s tokratnim dogovorom na področju upravljanja mejnih prehodov prvič priznala Kosovo kot enakopravnega državnega partnerja, srbska stran ocenjuje, da je kosovska stran storila korak nazaj, ker bodo kosovski organi na meji podrejeni srbskim organom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

p0mijek
04. 12. 2011 17.30
+3
normalno da so razočaran. vsi srbi ki še sanjajo o kosovu kot srce sbije bi moral biti ob tej novici zelo razočarani in obupani. namreč če ne priznavaš kosova kot države, pol VSAK dogovor z njimi prav legitimira njihovo oblast nad teritorijem. ŠE HUJE, v tem primeru so se dogovorili o PREHODIH, se pravi MEJO. tole bo razblinilo sanje še največim sanjačem o kosovu v okviru srbije. spet bom moral kupit novi zemljevid evrope
Slo.pogreb
04. 12. 2011 17.39
+0
Ne glih , za Kosovske Srbe ni meje imajo veliko novih cest po katerih nemoteno brez nadzora potujejo v centralno Srbijo . Ta dogovor je zgolj da se potolazi Merklovo
hashim-thaqi
08. 12. 2011 21.26
Slo.pogreb
04. 12. 2011 17.27
-3
Vesti-online-Sever Kosmeta: Drumovi koje je rodio inat