Tujina

Barikade so 'naše sredstvo boja za naše pravice'

Priština, 19. 10. 2011 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predstavniki štirih srbskih občin na severu Kosova so sporočili, da barikade na cestah proti mejnima prehodoma Jarinje in Brnjak ostajajo, vendar pa bodo silam Kforja omogočili oskrbo njihovih enot na tem območju.

Srbi so minulo noč v hladnem vremenu vztrajali na barikadah. Kfor je večkrat podaljšal rok za odstranitev barikad, nazadnje v torek.
Srbi so minulo noč v hladnem vremenu vztrajali na barikadah. Kfor je večkrat podaljšal rok za odstranitev barikad, nazadnje v torek. FOTO: Reuters

Predstavniki štirih srbskih občin na severu Kosova so danes sporočili, da barikade na cestah proti mejnima prehodoma Jarinje in Brnjak ostajajo, vendar pa bodo silam Kforja omogočili oskrbo njihovih enot na tem območju, pri čemer jih bodo nadzorovali predstavniki kosovskih Srbov.

Kot je po sestanku predstavnikov občin Zubin Potok, Zvečan, Kosovska Mitrovica in Leposavić pojasnil predsednik skupščine občine Zubin Potok Stevan Božović, to ne pomeni, da bodo barikade odstranjene, temveč da bodo omogočili oskrbo vojakov sil Kforja na severu Kosova. Dodal je, da bodo prehod vojakov nadzorovali državljani. Barikade torej ostajajo, saj so "naše sredstvo boja za naše pravice", je poudaril po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

Predsednik skupščine občine Zvečan Dobroslav Dobrić pa je dejal, da je treba odstraniti vzrok za postavitev barikad – to je "prisotnost uradnikov vlade nepriznanega Kosova". "Svetniki zahtevajo, da jih Kfor odpelje, kakor jih je pripeljal. Takrat bodo barikade odstranjene," je dodal.

Predstavniki občin zahtevajo tudi, da se na njihovem območju ne izvajajo dogovori, sprejeti v okviru dialoga med Beogradom in Prištino, saj so po njihovih ocenah proti interesom srbskega naroda. Zahtevajo, da se pogajanja, ki potekajo pod okriljem EU, vrnejo pod okrilje Varnostnega sveta ZN.

Kfor je pred sestankom izjavil, da so pripravljeni in odločeni, ''da sprejmejo vse potrebne ukrepe za zagotovitev svobode gibanja, če občinski sestanek ne prinese zadovoljivih rezultatov. Osredotočeni smo na zagotavljanje normalnega življenja civilistom,'' so zapisali v izjavi.

Zaradi "dokazane pristranskosti in nespoštovanja dogovorjenega mandata" zahtevajo tudi, da Srbija prekliče svoje soglasje glede razporeditve misije EU Eulex na Kosovu in da se spet vzpostavi "civilna misija Unmik".

Predsedniki štirih srbskih občin so se nato sestali s predstavniki Kforja, s katerimi bodo poskušali najti rešitev glede oskrbe pripadnikov mednarodnih sil na severu Kosova. Po pogovoru so sporočili le, da dogovora niso dosegli in da je Kfor zahteval, da svobodo gibanja zagotovijo tudi Eulexu. Za to pa predsedniki občin niso imeli pooblastil.

Sile Kforja so od kosovskih Srbov zahtevale, da do torka odstranijo barikade, vendar so se nato odločile, da jih še ne bodo začele odstranjevati, ampak bodo počakale na rezultate današnjih pogovorov v Zubinem Potoku.

Podpredsednik kosovske vlade Hajredin Kuci pa je po seji vlade danes dejal, da se o reševanju razmer na severu Kosova ne bodo pogovarjali s predstavniki občin, saj so bili ilegalno izbrani. Po njegovi oceni so na severu Kosova potrebne nove volitve, sicer pa je ponovil, da bodo barikade na severu Kosova odstranjene. "Za to nimamo roka, a se v tej smeri ne bomo ustavili niti za eno uro niti za en dan," je dejal ter dodal, da je mandat Kforja zagotoviti svobodo gibanja vsem na Kosovu, ne samo svojim pripadnikom, poroča Tanjug.


 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bartolomeus
19. 10. 2011 20.51
Ej bronco40, malo si pomešal, Kfor ni NATO.
Brabus
19. 10. 2011 18.16
Ja, v kakšno zvezo smo stopil.To ni NATO , ampak BLATO. Da lahko nekaj mandeljcev, ki nimajo kaj počet, ustrahujejo mogočno silo, je pa preveč.
vrbe
19. 10. 2011 16.56
bravo NATO s tabo je cela slovenija bomo mi naše vojake dol poslali da naredijo mir
SuperBATman.3
19. 10. 2011 15.55
Vse komenterje zbrisal sram te bilo
diplomacija
19. 10. 2011 15.24
za kaj pa mojega komentaja ni
100per
19. 10. 2011 13.33
upornik18
19. 10. 2011 12.51
srbija srbija!!!