Tujina

Sanader bo spet poslanec

Zagreb, 20. 10. 2010 10.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mandatno-imunitetna komisija hrvaškega sabora je Ivu Sanaderju aktivirala poslanski mandat. Ta je mandat lani julija zamrznil. Že pred njegovo vrnitvijo so se pojavila ugibanja, ali lahko zamaje koalicijo.

Sanader bo spet sedel v poslanske klopi.
Sanader bo spet sedel v poslanske klopi. FOTO: Reuters

Mandatno-imunitetna komisija hrvaškega sabora je ugotovila, da ni zakonskih ovir in da nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader z 22. oktobrom lahko spet sede v poslanske klopi. Sanader je iz osebnih razlogov mandat zamrznil sedem dni po tem, ko je 1. julija lani nepričakovano odstopil s položaja predsednika vlade. Sanader je bil nosilec ene izmed volilnih list HDZ, ko je ta stranka zmagala na parlamentarnih volitvah leta 2007.

HDZ je sicer januarja Sanaderja izključila iz svojih vrst. Z njegovo vrnitvijo v sabor so se začela tudi ugibanja, ali bo na svojo stran pritegnil nekatere izmed svojih prijateljev iz HDZ in na ta način ogrozil koalicijsko večino v saboru. Vsi poslanci, ki so jih mediji omenjali kot potencialne Sanaderjeve privržence, so sicer javno potrdili privrženost premierki Jadranki Kosor.

Kosorjevo čaka glasovanje o zaupnici

Jadranka Kosor
Jadranka Kosor FOTO: Miro Majcen

Največja hrvaška opozicijska stranka SDP (Socialdemokratska stranka Hrvaške) je v saboru vložila zahtevo za glasovanje o zaupnici premierki Jadranki Kosor. Izpeljati ga morajo v roku 30 dni, analitiki pa že napovedujejo, da opozicija ne bo zbrala dovolj glasov, da bi vlada padla. Po poročanju Jutarnjega lista bi nezaupnico podprlo 71 poslancev, šest manj od polovice. Vlada mora svoje stališče o zahtevi sporočiti v roku osmih dni.

Opozicija ocenjuje, da je vlada odgovorna za vse slabše gospodarsko stanje in neizvajanje reform. Po njihovem mnenju je zaradi številnih afer in notranjih spopadov v HDZ pri državljanih izgubila verodostojnost.

Zahtevo za glasovanje o nezaupnici premierki Kosorjevi je podpisalo 58 poslancev, večinoma iz vrst SDP ter Hrvaške narodne stranke (HNS), Istrske demokratske skupnosti (IDS), Hrvaške stranke upokojencev (HSU), Hrvaške stranke prava (HSP) in Hrvaških laburistov (HL).

Podpredsednik sabora Vladimir Šeks je napovedal, da bodo nezaupnico avtomatično uvrstili na dnevni red tekoče seje brez razprave, ker je opozicija pod svojo zahtevo zbrala podpise več kot petine poslancev.

Na novinarsko vprašanje, zakaj se je SDP odločila za ta korak, čeprav najverjetneje ne bodo imeli potrebne večine za izglasovanje nezaupnice, je predsednik socialdemokratov Zoran Milanović odgovoril, da ne želijo biti odgovorni za slabo stanje v državi. "V tem času ni drugega, vlada je tako slaba, da se je o njej in premierki Kosorjevi treba vsaj odprto pogovarjati," je dejal Milanović. Poudaril je, da je vlada osramotila Hrvaško ter da je "država v gospodarski, politični in moralni agoniji".

Opozicija je še napovedala, da bodo vlado skušali zrušiti tudi pri glasovanju o proračunu. Proračun mora namreč podpreti absolutna večina vseh poslancev, torej 77, opozicija pa pričakuje, da bodo koalicijski poslanci manjšin, predvsem trije iz Samostojne demokratske srbske stranke (SDSS), nasprotovali vladnemu predlogu proračuna. Če proračun ne bo sprejet v 120 dneh od dneva, ko bo predstavljen v parlamentu, bo morala predsednica vlade predlagati predsedniku države, da razpusti sabor.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

manco-capac
21. 10. 2010 08.34
Hrvate lahko tolaži samo dejstvo, da so njihove parlamentarne volitve že prihodnje leto. Mi bomo pa morali prenašati to našo garnituro še eno leto dlje!
mjolnir
20. 10. 2010 22.23
Ja, lopov se bo tam počutil domače! Nič čudnega! Ebnkrat je en Rom pripeljal kolo pred vhod v Sabor in ga hotel tam pustiti, ko pa pride policaj in reče da ne more puščati kolo tukaj ker tu gredo poslanci ven in not, Rom pa pravi "Uf, dobr da ste me spomnili bom ga zaklenil!"
mjolnir
20. 10. 2010 22.20
Ja, lopov se bo tam počutil domače! Nič čudnega! Ebnkrat je en Rom pripeljal kolo pred vhod v Sabor in ga hotel tam pustiti, ko pa pride policaj in reče da ne more puščati kolo tukaj ker tu gredo poslanci ven in not, Rom pa pravi "Uf, dobr da ste me spomnili bom ga zaklenil!"
bnam 2707
20. 10. 2010 21.50
Kosorjeva ima pa res grde noge.
bnam 2707
20. 10. 2010 21.49
Njegova stvar.
justime
20. 10. 2010 21.30
kaj imajo teli bumbarji doživljenske mandate in jim nikoli ne poteče''''????
12345s
20. 10. 2010 20.18
Sanader bo tudi dobro sodeloval na globalnem nivoju.
Martian
20. 10. 2010 19.42
PuffPuff hehehe..kako kratko in jedrnato si napisal...gre in pride
lila.ayla
20. 10. 2010 19.06
kam gre ta svet...
DeepChicken
20. 10. 2010 18.35
res ne razumem kako lahko kr pride domov ko se odloč in nadaljuje delo poslanca.. vmes je pa kr mal v kanadi bil al nevem kje že kr en biznis se šu, se prav u bistvu vzameš 1 let dopusta in poj greš nazaj v dobro plačano javno službo :) jah eni se majo pa res fajn no
CrvicekCrv
20. 10. 2010 18.35
Gre in pride.
Martian
20. 10. 2010 18.34
a pol ne bo več profesor?al sploh nikol ni bil?
lesnikovsok
20. 10. 2010 18.30
haha rab imuniteto :)
am_staff
20. 10. 2010 18.08
Tresla se je gora, rodila se je miš.