Tujina

Kosorjeva v sabor po politično zaščito?

Zagreb, 01. 11. 2009 10.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaški politik Dragutin Lesar meni, da se Kosorjeva želi izogniti kritikam, ki jih je bil deležen Račan po dogovoru z Drnovškom, zato se je zatekla v sabor, ki pa v tem primeru sploh ni pristojen za soglasje.

Lesar razlaga, da sabor v tem primeru lahko da zgolj neko mnenje, priporočilo ali zaključek.
Lesar razlaga, da sabor v tem primeru lahko da zgolj neko mnenje, priporočilo ali zaključek. FOTO: POP TV

Neodvisni saborski poslanec Dragutin Lesar se je na svojem blogu posvetil temi, ki je tako na Hrvaškem kot tudi pri nas že dalj časa ena izmed najbolj aktualnih – arbitražni sporazum Slovenija-Hrvaška. "Jadranka Kosor pri nas v saboru išče soglasje, da se sporazum podpiše,“ razlaga Lesar, ki pa meni, da te točke sploh ne bi bilo treba umestiti na dnevni red.

Pri tem se sklicuje na zakon o sklenitvi in izvršitvi mednarodnih dogovorov, ki je bil objavljen leta 1996. Razlaga, da ta zakon zelo jasno določa, da so odločitev o začetku pogajanj, sama pogajanja in podpis mednarodnih dogovorov v pristojnosti vlade in ne sabora. Sabor po tem zakonu le potrdi mednarodne dogovore, ki predvidevajo uvedbo novega ali spremembo že obstoječega zakona. Hkrati sabor potrdi mednarodne dogovore o vojni ali dogovore politične narave in mednarodne dogovore, ki finančno obvezujejo Hrvaško. "Torej, vlada se dogovarja in podpisuje, sabor zgolj potrjuje mednarodne dogovore!“ piše Lesar.

"Zakaj je potem Jadranka Kosor zaprosila za soglasje sabora za podpis dogovora? Da se politično zaščiti,“ nadaljuje Lesar. Meni, da Kosorjeva ne želi enake izkušnje kot Ivica Račan po dogovoru z Janezom Drnovškom in odgovornost tako prelaga na sabor. "Da se razumemo, ne kritiziram je zato, ker se je obrnila na sabor. Ampak sabor ni pooblaščen, da v tem konkretnem primeru daje soglasje. Lahko da 'mnenje', 'priporočilo', 'zaključek', ne more pa dati odločitve o soglasju kot pravnem aktu,“ dodaja Lesar.

Kosorjeva se želi po Lesarjevem mnenju le politično zaščititi.
Kosorjeva se želi po Lesarjevem mnenju le politično zaščititi. FOTO: Reuters

"In zdaj mislite, da dlakocepim? Ne, to ni dlakocepljenje. Če ta odločitev ni pravni akt, potem se lahko sprejme z večino prisotnih, s teoretično najmanj 39 glasovi. A ko bo ta sporazum ponovno prišel na dnevni red, se bo obravnaval kot mednarodni dogovor in za potrditev bo potreboval večino skupnega števila, minimalno 77 glasov. Razen če ne bo obravnavan kot odločitev o (morebitini) spremembi meja s sklicom na člena 8 in 82 v ustavi, kjer bi potreboval dvotretjinsko večino,“ razlaga Lesar.

Na koncu pa še doda, da je po njegovem mnenju še vedno najboljše, da bi sabor, preden ratificira sporazum, moral razpisati referendum.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

agamemnon
01. 11. 2009 22.47
Hrvati so se že ničkolikokrat izkazali za nekredibilnega partnerja. Kjer se le da, radi ribarijo v kalnem. Mogoče jim je v Jugoslaviji to še uspevalo, medtem ko Evropa takšnih manipulacij ne sme dopustiti. V kolikor Hrvati mejnega spora nočejo rešiti, velja blokada in to dokler se meja ne reši, ne glede na kakršnekoli pritiske, ki bi lahko sledili iz tujine, Če se bodo zopet po balkansko želeli izmuzniti, pač zanje prostora v EU ni.
brado
01. 11. 2009 14.24
Najbolje bo - MORA BITI - da se vse skupaj prekine....da nekaj časa mir....potem pa znova....OD Z A Č E T K A !!! Prvo: treba je videt ali mednarodno pravo za ta primer sploh velja ali velja pravilo kdo bo koga. Drugo : Zemljo,ki jo je leta 1873 podaril neki Švicar občini Piran v T R A J N O last (Savudrija,Kaštel in zaselki tam okoli),je treba BRANIT in jo treba dobiti nazaj !!! Ta dokument je v Piranu (na občini ali v muzeju).Ko bo rešeno glede zemlje....potem se šele lahko pogovarjamo o meji ! Če se bomo pogovarjali samo o meji....adijo zemlja ! Naši zgodovinarji,mednarodni pravniki,oblastniki.....imajo te dokumente v rokah....in zakaj jih ne upajo uporabit ???????!!!!!! EU se zaveda,da tukaj ni samo problem meja,da je tukaj tudi problem zemlja.....zato se pa nočejo intenzivno aktivirat v ta problem.Če bomo mi samo pristali na mejo in ne tudi na zemljo......je to njim vseeno,če se mi nočemo pobrigati za svoje pravce in tisto kar je naše.Oni bodo samo vrgli roko čez papir in dejali - za nas je rešeno,podpisi so gor,za vse ostalo je pa prepozno....za vse večne čase !! Prvo zemlja ...potem meja !!! Saj hudiča imamo vse dokumente....samo uporabiti jih je treba!!!! Z pravim postopkom....v najslabšem primeru dobimo nazaj vsaj to zemljo,ki nam je bila podarjena !!! Ne glede kaj bo rekla EU....prekinit in vse od ZAČETKA...SAJ SE BORIMO ZA SVOJE NE ZA " EU " Tako delajo harvatje....zato pa smo tam kjer smo.
Bogdan Kova?i? 1
01. 11. 2009 13.39
Pahor je dec in nredil korak naprej,kar ni bil sposobe noben drug predsednik vlade,če se pa hrvati spet izmotavajo in iščejo izgovore,so pa krivi hrvati in ne Pahor. Sicer pa,a mislite,da Evropa ne vidi tega driblanja. Mislim,da je Slovenija pokazala dovolj dobre volje za rešitev problema,zdaj je na potezi hrvaška,sicer adijo EU in denar,ki ga krvavo potrebujejo.
Tony Yeyo
01. 11. 2009 12.33
pahor bo itak prodal našo zemljo po polovični ceni kosorjevi!!!!
DEDI06
01. 11. 2009 12.22
Taktika HRVATOV!!! HOČEJO BUTALSKI VLADI PRIKAZATI,KOT ,DA JE ZANJIH TA SPORAZUM ŠKODLJIV.Na koncu pa ga bodo sprejeli,PAHOR pa nasedel kot barka brez krmarja!
klemen456
01. 11. 2009 12.09
MATR KAMR POGLEDAM VIDIM TIČ-A OD ARTURJA ..... DEJTE SE MAL SKULIRAT 24-UR TUD KAK OTROK POGLEDA TO STRAN !!!!!!!!!!!!!!!
AlternativeFacts
01. 11. 2009 11.54
"Pri tem se sklicuje na zakon o sklenitvi in izvršitvi mednarodnih dogovorov, ki je bil objavljen leta 1996. Razlaga, da ta zakon zelo jasno določa, da so odločitev o začetku pogajanj, sama pogajanja in podpis mednarodnih dogovorov v pristojnosti vlade in ne sabora." ~Pomeni, da bi Croati lahko podpisali Drnovšek-Račan sporazum.Vendar ga niso zaradi tistega, kar je včeraj izjavil Mesić(meja z Italijo).Pahor lahko vse skupaj samo ustavi , nima nobenega smisla.Croati ne bodo podpisali nič, tako danes kot jutri.Na žalost so dvolični in pritlehni ter obenem naši sosedje.
Jože Pernek
01. 11. 2009 11.29
Ni kaj,pametni pa so ti naši sosedje!...........(kar preveč za sebe,lahko jim škodi)
didlos
01. 11. 2009 11.20
Sploh ne bom pisal drugega, kot to, da se Hrvati ne držijo niti ene besede - če bi bilo po moje, bi prekinil vse odnose z njimi in na velik zvon obesil dogajanje, da se ne bi pozabilo zakaj !